Antena 3 CNN Externe Protestele sârbilor se extind peste hotarele ţării (VIDEO)

Protestele sârbilor se extind peste hotarele ţării (VIDEO)

Protestele sârbilor se extind peste hotarele ţării <font color=red>(VIDEO)</font>
25 Feb 2008   •   08:09

Independenţa proclamată de albanezii din Kosovo încinge spiritele dincolo de hotarele fostei Iugoslavii. La Viena, o manifestaţie a sârbilor a degenerat în violenţe soldate cu cel puţin doi răniţi. Sârbii se bucură de sprijinul Rusiei, ceea ce-i face pe unii analişti să se teamă de un nou război rece în Europa. Ambasadorul Rusiei la NATO şi-a retras, totuşi, ameninţările cu recurgerea la forţă în criza din Kosovo, formulate acum câteva zile. La o săptămână după proclamarea unilaterală a independenţei, imigranţii sârbi au organizat proteste de stradă în mai multe oraşe europene, dar numai la Viena s-a ajuns la violenţe.

O manifestaţie paşnică a reunit, în centrul oraşului, cinci mii de oameni, potrivit organizatorilor. La încheierea mitingului, câteva sute de manifestanţi s-au îndreptat spre un cartier locuit de kosovari, au spart vitrine şi au ars un drapel american, înainte de a fi dispersaţi de poliţie.

Violenţele au fost condamnate de organizatorii manifestaţiei. Imigranţii sârbi au organizat manifestaţii şi la Atena, Bruxelles, Haga şi chiar Washington, dar nu s-au mai înregistrat incidente. În Kosovo, sârbii din Mitroviţa au protestat, pentru a şaptea zi consecutiv, faţă de proclamarea unilaterală a independenţei.

În zonele controlate de albanezi, situaţia a fost calmă. După ce s-a recules la mormântul lui Ibrahim Rugova, liderul istoric al albanezilor din Kosovo, premierul Haşim Thaci a vizitat o zonă montană unde speră să atragă investiţii străine. Thaci i-a chemat pe sârbi să se integreze în instituţiile democratice ale noului stat.

Apelul său nu are, însă, şanse să fie urmat. Unii sârbi se gândesc chiar la o împărţire a provinciei care să-i menţină sub autoritatea Belgradului -

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close