Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a lansat o rachetă care a căzut în Marea Japoniei: "Comportament nesăbuit"

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a căzut în Marea Japoniei: "Comportament nesăbuit"

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în largul coastei de vest a Japoniei.

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a căzut în Marea Japoniei: "Comportament nesăbuit"
Sursa foto: defenseromania.ro
de Alexandra Cojoianu    |    18 Feb 2023   •   21:42

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică intercontinentală, după ce a avertizat că va reacționa puternic la viitoarele exerciții militare ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite.

Ministerul Apărării a confirmat că racheta a zburat timp de 66 de minute și a aterizat în Marea Japoniei.

Exercițiile anuale de primăvară, care urmează să înceapă luna viitoare, sunt concepute pentru a ajuta la respingerea amenințărilor nucleare tot mai numeroase ale Coreei de Nord.

Racheta de sâmbătă, care este prima lansată în acest an, a căzut la vest de Hokkaido, în zona economică exclusivă a Japoniei, a declarat premierul japonez Fumio Kishida.

Citește și: Kim Jong Un a interzis femeilor din Coreea de Nord să poarte numele fiicei lui

Ministrul japonez al Apărării, Hamada Yasukazu, a declarat că racheta de sâmbătă ar avea o rază de acțiune de 14.000 km.

„Comportamentul nesăbuit” al Coreei de Nord a fost condamnat de miniștrii de externe din G7, care participă la un summit în Germania, potrivit aljazeera.com.

Într-o declarație, aceștia au afirmat că „amenință pacea și securitatea regională și internațională”.

Între timp, oficialii sud-coreeni au declarat că "presupusa rachetă cu rază lungă de acțiune" a fost lansată din zona Sunan, în apropiere de Pyongyang.

Sunan este locul unde se află aeroportul internațional din Pyongyang, unde Coreea de Nord a efectuat majoritatea testelor sale recente cu rachete balistice intercontinentale.

În urma lansării de sâmbătă, Consiliul de Securitate Națională al Coreei de Sud a convocat o reuniune și a convenit să sporească cooperarea în domeniul securității cu Washingtonul și Japonia.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a afirmat într-o declarație că angajamentele SUA față de apărarea Japoniei și a Coreei de Sud "rămân de fier".

"Deși am apreciat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului american, a teritoriului sau a aliaților noștri, vom continua să monitorizăm situația", a adăugat comunicatul.

Casa Albă a condamnat ferm lansarea și a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja patria SUA și aliații regionali.

Lansarea "crește inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord racheta marea japoniei
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close