Antena 3 CNN Externe Rachete rusești au căzut în Polonia | Moscova neagă atacul | Guvernul de la Varşovia a convocat Consiliul de securitate

Rachete rusești au căzut în Polonia | Moscova neagă atacul | Guvernul de la Varşovia a convocat Consiliul de securitate

Două rachete rătăcite au căzut într-o localitate din Polonia, de la granița cu Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2022   •   20:48

Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului.

Rachetele ruseşti au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze.

UPDATE 23:52 - Preşedintele Poloniei a decis convocarea Consiliului de Securitate miercuri la ora 12:00, anunţă administraţia de la Varşovia.

UPDATE 23:48 - Președintele francez Emmanuel Macron a cerut organizarea de discuții la summitul G20 în urma unor informații privind lansarea de rachete sau de rachete în Polonia, potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului Elysee.

UPDATE 23:45 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: "Am vorbit cu președintele Duda despre explozia din Polonia"

"Mi-am exprimat condoleanțe pentru pierderea de vieți. NATO monitorizează situația, iar aliații se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite", a scris Jens Stoltenberg, marţi seară, pe Twitter.

UPDATE 23:35 - Polonia ar putea invoca Articolul 4 al NATO, după căderea rachetelor pe teritoriul său

Polonia ia în considerare invocarea articolului 4 din tratatul NATO, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului polonez. 

Conform Articolului 4, toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre. 

UPDATE 22:55 - Prima reacţie din partea NATO după ce rachete ruseşti ar fi căzut pe teritoriul Poloniei

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, marţi seară, că îşi coordonează activităţile cu Polonia, în contextul informaţiilor privind căderea unei rachete ruse pe teritoriul polonez.

"Verificăm informaţiile şi ne coordonăm strâns acţiunile cu aliatul nostru Polonia", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, citat de postul de televiziune CNN.

UPDATE 22:15 - Ce reacţie ar putea avea NATO după incidentul cu rachete din Polonia | Explicaţiile oficialilor români

UPDATE 22:05 - Prima reacţie a Rusiei după ce au căzut rachete în Polonia

Ministerul rus al Apărării spune că declarațiile presei și oficialilor polonezi despre presupusa cădere a rachetelor rusești în zona așezării Przewodow reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația.

UPDATE 21:55 - Statele baltice reafirmă solidaritatea cu Polonia. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat pe rețelele de socializare că păstrează "un contact strâns cu prietenii polonezi".

Lituania este solidară cu Polonia, transmite el.

Comentariile lui Nauseda urmează remarci similare din partea oficialilor din Letonia și Estonia.

UPDATE 21:45 - Ministerul de Externe din Estonia are consultări cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind "extrem de îngrijorătoare".

"Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia", afirmă MAE eston.

UPDATE 21:40 - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat şi el Consiliul de Securitate al ţării.

UPDATE 21:35 - Pentagon, după ce rachete ruseşti au căzut în Polonia: Orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție!

SUA verifică informaţiile despre rachete ruse căzute în Polonia. "Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO", a declarat generalul de brigadă Ryder.

UPDATE 21:15 - Ministrul apărării din Letonia condamnă incidentul şi transmite condoleanţe.

"Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care țintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia.

Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris pe Twitter Artis Pabriks.

Dronă de supraveghere NATO, ridicată în zona unde au căzut rachetele

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter.

Comitetul de Securitate Naţională este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Două rachete rusești au căzut pe teritoriul NATO

Forțele armate poloneze sunt în "alertă maximă", potrivit postului de radio polonez ZET. 

Rușii au bombardat Kievul și alte orașe din Ucraina după discursul lui Zelenski la G20 | "E răspunsul Moscovei la propunerile de pace", declară un oficial ucrainean

Rusia a bombardat marţi oraşe şi facilităţi energetice din Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin un mort şi mai ales cu pene de curent pe scară largă.

Kievul a anunţat că acesta a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete din cele aproape nouă luni de război.

×
Subiecte în articol: rachete Polonia
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close