Antena 3 CNN International News Rușii au bombardat Kievul și alte orașe din Ucraina după discursul lui Zelenski la G20 | "E răspunsul Moscovei la propunerile de pace", declară un oficial ucrainean

Rușii au bombardat Kievul și alte orașe din Ucraina după discursul lui Zelenski la G20 | "E răspunsul Moscovei la propunerile de pace", declară un oficial ucrainean

Mai multe explozii au fost semnalate marți, în capitala Ucrainei, la circa 45 de minute după declanșarea unei alarme de raid aerian.

Rușii au bombardat Kievul și alte orașe din Ucraina după discursul lui Zelenski la G20 | "E răspunsul Moscovei la propunerile de pace", declară un oficial ucrainean
Sursa foto: Twitter @ThomasVLinge
de Adrian Iclozan    |    15 Noi 2022   •   15:55

Administrația militară a orașului a menționat că au fost doborâte patru rachete inamice și le-a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

În cartierul Pecerski, rachetele rusești care au scăpat neinterceptate au lovit două imobile rezidențiale.

Precizările vin de la primarul din Kiev, Vitali Kliciko, care a menționat că este vorba de informații preliminare.

El a revenit ulterior cu o actualizare care arată că într-una dintre clădirile lovite de rachete echipele de intervenție au găsit o persoană decedată. 

Cel puțin o persoană ucisă și trei imobile rezidențiale din Kiev distruse de rachetele rușilor

Kliciko a adăugat că salvatorii acționează în continuare la fața locului.

Publicația Kyiv Independent a relatat că o a treia clădire a fost afectată în urma atacului rusesc asupra capitalei.

Ca urmare a tirurilor rusești, una dintre clădirile lovite - un imobil cu cinci etaje - a luat foc iar multe zone de oraș nu mai sunt alimentate cu electricitate.

Un oficial ucrainean a indicat că atacul forțelor Moscovei reprezintă răspunsul rușilor la discursul susținut de președintele Volodimir Zelenski, prin videoconferință, la summitul G20 din Indonezia.

"Rusia răspunde discursului puternic susținut de Zelenski la G20 cu un atac cu rachete", a scris pe Twitter Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei.

 "E cineva care crede în mod serios că Rusia vrea pace? Vrea supunere. Dar, în cele din urmă, teroriștii pierd mereu", a continuat el.

Atacurile rușilor lasă Ucraina pe întuneric

Cel puțin jumătate din Kiev a rămas fără curent electric în urma atacurilor cu rachete, potrivit primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

"Din cauza unui atac masiv cu rachete, la ordinul operatorului Ukrenergo, industria energetică a început întreruperile de energie în întreaga Ucraină. În special în capitală", a scris acesta pe Telegram.

La rândul său, primarul din Liov a declarat că în oraș a fost întreruptă energia electrică, iar primarul din Harkov, Igor Terehov, a confirmat că a fost avariată infrastructura.

Bombardamente rusești la Harkov

În Harkov, în nord-estul Ucrainei, loviturile rusești cu rachete au afectat infrastructura critică.

"A fost lovită infrastructura critică. Nu sunt informații despre victime în acest moment. Din cauza avariilor, sunt probleme în alimentarea cu electricitate", a declarat primarul Igor Terehov.

Acesta a adăugat că transportul de suprafață pe bază de electricitate și transportul cu metroul au fost suspendate temporar.

Bombardamente rusești în Liov

Explozii au fost raportate, marți, și în orașul Liov din vestul Ucrainei.

Nu este clar dacă au fost explozii provocate de impactul rachetelor rusești sau de apărarea antiaeriană ucraineană, care încearcă să neutralizeze proiectilele, notează CNN.

Într-un anunț pe Telegram, Maksim Kozațki, șeful administrației militare din regiunea Liov, a cerut populației să stea în adăposturi și a menționat că  "apărarea antiaeriană funcționează".

CNN notează că atacurile Rusiei au vizat, marți, cel puțin șapte orașe pe întreg teritoriul Ucrainei.

În afară de Kiev, Harkov (nord-est) și Liov  (vest), au mai fost confirmate atacuri și la Krivoi Rog (centru-sud), Rivne (nord-vest), Sumî (nord) și Poltava (centru).

Moscova, înainte de atacurile de marți: "Ucraina arată că nu poate și nu vrea să negocieze pacea"

Tot marți, înainte de valul de atacuri cu rachete, Moscova a transmis că a luat act de propunerile formulate de Zelenski la G20 în vederea păcii cu Rusia.

Potrivit Kremlinului, "principalul lucru (...) este că poziția de fapt și de drept a părții ucrainene arată că Ucraina nu poate și nu dorește să negocieze".

Foto: salvatori intervenind la locul unui bombardament

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close