Antena 3 CNN International News Volodimir Zelenski a dezvăluit la G20 planul pentru pacea cu Rusia | "Eliberarea Hersonului, similară debarcării Aliaților în Normandia!"

Volodimir Zelenski a dezvăluit la G20 planul pentru pacea cu Rusia | "Eliberarea Hersonului, similară debarcării Aliaților în Normandia!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat summitului G20 un plan în zece puncte pentru încheierea războiului declanșat de Rusia.

Volodimir Zelenski a dezvăluit la G20 planul pentru pacea cu Rusia | "Eliberarea Hersonului, similară debarcării Aliaților în Normandia!"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Adrian Iclozan    |    15 Noi 2022   •   13:37

Zelenski s-a adresat reuniunii din Indonezia prin videoconferință.

Între punctele enumerate se numără obținerea siguranței nucleare și a securității alimentare, înființarea unui tribunal pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina și, în cele din urmă, un tratat de pace cu Moscova, relatează CNN, care citează o transcriere în limba engleză a discursului rostit de președintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a reiterat apelul către membrii G20 de a presa Rusia să renunțe la amenințările nucleare și le-a cerut șefilor de stat și miniștrilor prezenți în Bali să impună o limită de preț pentru energia importată din această țară.

Președintele ucrainean s-a referit și la recenta eliberare a capitalei regionale Herson, din care rușii și-au încheiat retragerea vinerea trecută.

El a comparat această evoluție a conflictului cu bătăliile decisive care i-au ajutat pe Aliați să înfrângă Germania în Al Doilea Război Mondial.

Zelenski:  "Alungarea rușilor din Herson, similară debarcării în Normandia în Al Doilea Război Mondial"

"Este precum Ziua Z - debarcarea Aliaților în Normandia. Încă nu este punctul final în lupta contra răului, dar a determinat deja întregul curs viitor al evenimentelor", a estimat Zelenski.

"Dacă, oricum, victoria va fi a noastră - și suntem siguri de asta, n-ar trebui atunci să implementăm formula de pace propusă de noi pentru a salva mii de vieți și a proteja lumea de o viitoare destabilizare?", a continuat el.

Zelenski a cerut Rusiei să facă dovada că este interesată de restaurarea păcii și să oprească bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

CNN notează că Rusia este izolată la summitul G20, după ce numeroși lideri occidentali s-au angajat să nu aibă niciun contact cu ministrul Serghei Lavrov, care conduce delegația țării sale în absența președintelui Vladimir Putin.

Zelenski: "Schimb complet de prizonieri cu Rusia"

Cele 10 puncte din planul anunțat de președintele ucrainean sunt după cum urmează:

  • Înfăptuirea siguranței nucleare și a surselor de radiații
  • Siguranța alimentara
  • Securitate energetică
  • Eliberarea prizonierilor și a deportaților
  • Implementarea Cartei ONU
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Înfăptuirea actelor de justiție
  • Protecția mediului
  • Prevenirea escaladării
  • Confirmarea sfârșitului războiului

În ceea ce privește prizonierii și persoanele deportate, Zelenski a propus un  "schimb complet" cu partea rusă.

"Mii de oameni ai noștri, militari și civili, sunt în captivitate rusă. Ei sunt supuși torturii brutale. Este abuz în masă. Cunoaștem numele a 11.000 de copii care au fost deportați forțat în Rusia. Adăugați la asta sute de mii de adulți deportați și veți vedea ce catastrofă umanitară a provocat războiul rusesc.

Adăugați prizonieri politici: cetățeni ucraineni care sunt deținuți în Rusia și pe teritoriul ocupat temporar, în special în Crimeea. Trebuie să îi eliberăm pe toți acești oameni. Trebuie să ne unim, în numele singurului mod realist de eliberare a prizonierilor: toți, în schimbul tuturor", a spus președintele ucrainean.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski g20 pace Rusia
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close