Antena 3 CNN Externe Radovan Karad¸ić, fostul lider al sârbilor bosniaci, a fost arestat la Belgrad

Radovan Karad¸ić, fostul lider al sârbilor bosniaci, a fost arestat la Belgrad

Radovan Karad¸ić, fostul lider al sârbilor bosniaci, a fost arestat la Belgrad
22 Iul 2008   •   09:07

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karad¸ić, a fost arestat luni de serviciile secrete sârbe, după ce s-a ascuns 13 ani de justiţia internaţională, care îl acuză de genocid şi crime de război. Ştirea a fost transmisă de biroul de presă al preşedintelui pro-european Boris Tadić şi a declanşat manifestaţii de bucurie în capitala bosniacă Sarajevo.

La scurt timp, s-au declanşat primele incidente: câteva persoane au fost arestate în faţa unui tribunal din Belgrad, după ce au scandat lozinci în favoarea lui Radovan Karad¸ić şi au încercat să agreseze ziariştii. Zeci de persoane s-au adunat în apropierea clădirii şi l-au calificat pe Karad¸ić drept "erou", iar pe preşedintele sârb Boris Tadić drept un "trădător". Jandarmii sârbi au ocupat poziţii la tribunal, la ambasada americană şi în alte puncte din centrul oraşului, de teama unor manifestaţii naţionaliste violente.

Potrivit unor surse ale serviciilor secrete, Karad¸ić a fost arestat într-o suburbie a Belgradului, în urma unei informaţii primite de la un serviciu străin. El nu a opus rezistenţă şi se afla "într-o stare depresivă" în momentul arestării. Karad¸ić şi-a petrecut noaptea într-o închisoare din Belgrad, iar marţi a fost interogat de un judecător de instrucţie.

Fostul lider al sârbilor bosniaci este acuzat de Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie de genocid, crime împotriva umanităţii şi încălcarea legilor războiului în perioada 1993-1995.

Arestarea a fost salutată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Predarea lui Karad¸ić şi a altor doi urmăriţi, fostul comandant militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladici şi fostul lider al sârbilor croaţi Goran Hadzici este o condiţie pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Miniştrii de Externe ai celor 27 de membri s-au întâlnit chiar marţi cu omologul lor sârb şi ar putea decide, pentru început, punerea în aplicare a acordului de asociere cu Serbia.

Sursă foto: Wikimedia

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close