Antena 3 CNN Externe Radovan Karadzic a fost extrădat şi a ajuns la Tribunalul de la Haga

Radovan Karadzic a fost extrădat şi a ajuns la Tribunalul de la Haga

Radovan Karadzic a fost extrădat şi a ajuns la Tribunalul de la Haga
30 Iul 2008   •   09:15

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a ajuns la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, de la Haga, unde va fi judecat pentru crime de război şi genocid. Ministerul Justiţiei de la Belgrad a permis extrădarea acestuia în conformitate cu legea privind cooperarea cu instanţa de la Haga.

Escortat de agenţi ai serviciului secret sârb, Radovan Karadzic a fost scos din închisoarea din Belgrad, miercuri dimineaţă, în jurul orei 03.45 (ora locală) şi dus la aeroport cu un convoi de jeep-uri negre.

Tribunalul Penal Internaţional de la Haga a dispus plasarea acestuia în detenţie, confirmă TPI într-un comunicat, citat de AFP.

Avocatul lui Karadzici, Svetozar Vujacici, nu a depus recurs pentru a amâna transferarea clientului său la Haga, relatează AFP.

"Era singura modalitate de a amâna plecarea sa din Serbia, pentru a permite familiei sale, care se află în Bosnia, să îl viziteze", a declarat Vujacici, la postul de radio B92.

Radovan Karadzici riscă să stea tot restul vieţii după gratii, dacă va fi găsit vinovat de Tribunalul de la Haga. Instanţa l-a pus sub acuzare pentru crimele comise în timpul conflictul din Bosnia, din 1992-1995. În total, 11 capete de acuzare au fost formulate împotriva fostului lider al sârbilor bosniaci.

Karadzici trebuie să răspundă pentru două capete de acuzare de genocid, cinci capete de crime împotriva umanităţii, trei capete de violare a legilor şi prevederilor de război şi un capăt de acuzare pentru încălcări grave ale Convenţiei de la Geneva.

Potrivit actului de acuzare, el este principalul artizan al planului de "epurare etnică" din anumite zone din Bosnia-Herţegovina. Împreună cu Mladici, Karadzici dorea crearea "Serbiei Mari" şi pentru a-şi îndeplini obiectivul, cei doi au recurs la persecuţii, abuzuri, expulzarea şi eliminarea musulmanilor.

Karadzici este acuzat pentru trei dintre cele mai tragice episoade ale războiului din Bosnia: masacrul de la Srebreniţa, asediul oraşului Sarajevo şi reţinerea a mii de civili în taberele din regiunea Prijedor, în nord-vestul Bosniei.

Liderul sârbilor bosniaci a fost arestat acum opt zile în capitala Serbiei.

Antena3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close