Antena 3 CNN Externe Radovan Karadzic este audiat de Tribunalul de la Haga

Radovan Karadzic este audiat de Tribunalul de la Haga

Radovan Karadzic este audiat de Tribunalul de la Haga
31 Iul 2008   •   09:20

La Haga, încep audierile lui Radovan Karadzici. Fostul lider al sârbilor bosniaci a fost extradat miercuri, iar acum se află în închisoarea Tribunalului Penal Internaţional, unde urmează să fie judecat pentru genocid şi crime împotriva umanităţii. Între timp, sute de oameni au demonstrat paşnic la Belgrad împotriva extrădării la Haga a fostului lider sârb bosniac.

La mitingul din centrul Belgradului a participat şi fratele lui Radovan Karadzici, Luka. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje pro-Karadzic şi s-au îndreptat spre clădirea Parlamentului.

Între timp, fostul lider politic aşteaptă să fie audiat de judecătorii Tribunalului Penal Internaţional şi să anunţe cum pledează. Karadzici poate amâna răspunsul la acuzaţii pentru o perioadă de 30 de zile. Procurorii de la Haga spun că atât apărarea, cât şi acuzarea ar putea avea nevoie de câteva luni pentru a se pregăti de proces, care se anunţă a fi unul îndelungat.

"Va fi un proces complex, şi după cum am spus, nu mă aştept să dureze puţin. Suntem conştienţi că este important să fim cât mai eficienţi. Tribunalul a învăţat desigur din dosarele anterioare, aşa încât va şti cu siguranţă să gestioneze foarte bine acest proces", a declarat Serge Brammertz, procuror la Tribunalul de la Haga.

Deşi se anunţă a fi un caz dificil, procurorii de la Tribunalul Penal Internaţional sunt încrezători că vor reuşi să obţină condamnarea lui Karadzici.

"Nu am nicio îndoială că echipa noastră va face tot ce îi va sta în putere pentru a câştiga acest proces şi pentru a se asigura că li se va face dreptate victimelor", afirmă acelaşi procuror.

Karadzici a lăsat să se înţeleagă că vrea să se apere singur. Un grup de avocaţi greci i-a trimis, însă, o ofertă de reprezentare la acest proces.

Împotriva lui Karadzici au fost formulate 11 capete de acuzare, pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, comise în timpul războiului din Bosnia din anii 1992-1995.

Antena3

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close