Antena 3 CNN Externe Rata de refuz a cererilor românilor de viză pentru SUA, de trei ori mai mare decât prevede legea americană

Rata de refuz a cererilor românilor de viză pentru SUA, de trei ori mai mare decât prevede legea americană

Rata de refuz a cererilor românilor de viză pentru SUA, de trei ori mai mare decât prevede legea americană
23 Mai 2008   •   18:10

În plină discuţie despre ridicarea vizelor pentru Statele Unite, Washingtonul a dat publicităţii o statistică deloc îmbucurătoare. În cazul românilor, rata de refuz a cererilor de vize este de trei ori mai mare decât limita maximă prevăzută de legislaţia Statelor Unite. Ministerul de Externe a informat că a luat act de această problemă de respingere a cererilor de vize pentru Statele Unite şi a precizat că de această problemă se va ocupa un grup de lucru comun român-american. Acest grup de lucru nu a fost format încă dar este în curs de operaţionalizare.

Rata de refuz a cererilor de viză a fost, la 31 ianuarie 2008, de 31,3%, în timp ce legislaţia americană prevede o limită de 10%. Acesta pare să fie principalul impedimemt al României, în eforturile sale de a accede la programul VisaWaiver. În prezent, doar jumătate din statele comunitare sunt incluse în programul Visa Waiver, în baza căruia cetăţenii acestor ţări pot intra pe teritoriul american fără viză, pe perioade scurte.

Uniunea Europeană a reacţionat, la rândul ei şi s-a declarat solidară cu statele membre care s-au angajat în negocieri cu Statele Unite, pe tema vizelor. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în acest sens, care îndeamnă Statele Unite să pună capăt discriminării între cetăţenii Uniunii. Deputaţii europeni au pledat pentru finalizarea negocierilor cu autorităţile americane pînă la începutul verii viitoare, astfel încât toţi cetăţenii europeni să fie scutiţi de vize, timp de 90 de zile, dacă decid să călătorească peste ocean.

Antena 3

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close