Antena 3 CNN Externe Ratificarea Tratatului de la Lisabona ar putea fi amânatã în Germania

Ratificarea Tratatului de la Lisabona ar putea fi amânatã în Germania

Ratificarea Tratatului de la Lisabona ar putea fi amânatã în Germania
21 Feb 2008   •   08:25

Germania ar putea amâna ratificarea oficială a Tratatului european de la Lisabona. El nu va intra în vigoare în 2009 dacă cel mai mare stat membru al blocului comunitar nu va semna tratatul la timp, aşa cum era planificat, conform EuObserver. Textul Tratatului european este examinat de politicienii din Partidul Stângii şi Peter Gauweiler, un politician de centru-dreapta din cadrul unuia dintre partidele de guvernământ, pentru a vedea dacă pot sesiza Curtea Constituţională a ţării, potrivit unor informaţii apărute în cotidianul german Die Welt, citat de Mediafax.

Iniţiativa lor ar putea amâna ultima etapă oficială a ratificării tratatului. Parlamentarii germani ar trebui să aprobe tratatul în mai, când acesta va fi votat în Parlament, iar textul urmează a fi semnat de preşedintele Horst Kohler.

Dacă Gauweiler va aduce cazul în faţa curţii, Kohler va fi pus în situaţia de a decide dacă va semna tratatul oricum sau de a aştepta ca justiţia să se pronunţe.

Parlamentul European a aprobat miercuri cu o foarte mare majoritate, dar fără nici un entuziasm, Tratatul de la Lisabona, care înlocuieşte Constituţia europeană. Mai mulţi deputaţi s-au declarat dezamăgiţi de noul tratat, iar alţii au criticat faptul că el nu va fi supus unui referendum.

Toate ţările Uniunii, cu excepţia Irlandei, au ales să ratifice tratatul în parlament şi nu prin referendum pentru a evita noi eşecuri, asemenea celor din 2005, din Franţa şi Olanda. Guvernul irlandez va convoca un referendum doar pentru că este obligat să o facă prin Constituţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close