Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 755 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

Război în Ucraina, ziua 755 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

Război în Ucraina, ziua 755. Ucraina lucrează pentru a-şi securiza la summitul de la Washington, din luna iulie, "un pas mare şi solid" către aderarea la NATO, declară ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2024   •   19:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Şeful spionajului rus ameninţă Franţa că orice militar francez trimis în Ucraina va deveni o ţintă prioritară
  • Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO
  • MAE al Rusiei transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei sale în Republica Moldova
  • Rusia susține că a ucis distrus două grupuri de "sabotori ucraineni" în apropiere de granița regiunilor Belgorod și Kursk
  • Moscova numește un nou comandant al Marinei Militare, după loviturile ucrainene asupra flotei ruse din Marea Neagră
  • Președintele Consiliului European avertizează că Europa trebuie să se pregătească de război cu Rusia
  • Șeful diplomației UE propune înarmarea Ucrainei cu banii generați de activele înghețate ale Rusiei
  • Patru morți și șase răniți în atacurile ruse în Ucraina, în ultimele ore
  • Șeful armatei ucrainene arată cum poate rezista Kievul în fața Moscovei, deși este depășit numeric și ca dotare militară
  • Ucraina își consolidează linia de apărare în regiunea Sumî, unde rușii și-au intensificat atacurile
  • Recep Tayyip Erdogan este primul lider NATO care l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru noul mandat în fruntea Rusiei
  • Fostul cancelar Gerhard Schroeder laudă decizia actualului cancelar Scholz de a nu trimite rachete Taurus în Ucraina
  • UE dă aprobarea finală pentru un ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Update 21:20 - Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o "ţintă prioritară" pentru trupele ruse, declaraţie catalogată de un oficial militar francez drept o "provocare iresponsabilă", transmite Reuters.

Update 19:00 - Ucraina lucrează pentru a-şi securiza la summitul de la Washington, din luna iulie, "un pas mare şi solid" către aderarea la NATO, a afirmat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit Reuters.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, spunea luna trecută că nu se aşteaptă ca Alianţa să-i adreseze Ucrainei la summitul de la Washington invitaţia de a deveni membră a organizaţiei euroatlantice.

Întrebat despre obiectivele Ucrainei la summitul din iulie, Kuleba a răspuns că nu va intra în detalii privind discuţiile, dar a precizat că există un "angajament foarte activ" cu conducerea NATO şi cu statele aliate.

"Credem că Ucraina îndeplineşte principalul criteriu de aderare, care este capacitatea de a apăra frontierele NATO. Asta este ceea ce facem noi prin apărarea Ucrainei", a mai declarat demnitarul ucrainean.

Update 18:05 - Rusia va răspunde la declararea unui diplomat al Ambasadei Rusiei drept persona non grata de către Chişinău din cauza deschiderii unor secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat Ministerul rus de Externe pentru agenţia de stat RIA Novosti.

"Partea rusă va da un răspuns adecvat", a avertizat MAE rus, conform paginii de internet a agenţiei de presă citate.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat anterior că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost înmânată o notă de protest faţă de deschiderea de secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei părţii moldovene, comunicându-i-se totodată că un angajat al misiunii diplomatice ruse a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova, informează media de peste Prut.

Update 16:30 - Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova să ajute companiile țării să își extindă afacerile în jurul lumii.

Update 15:51 Rusia susține că a ucis distrus două grupuri de "sabotori ucraineni" în apropiere de granița regiunilor Belgorod și Kursk.

Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale au efectuat lovituri preventive și, în ambele cazuri, "grupurile de sabotori au fost distruse".

Presa internațională precizează că informațiile comunicate de partea rusă nu au putut fi verificate în mod independent.

Regiunea Belgorod a fost ținta unor atacuri ucrainene care s-au intensificat în ultima perioadă.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a spus, luni, că patru persoane au fost ucise după ce locuința lor din satul Nikolskoe a fost lovită de un tir ucrainean. 

Gladkov a declarat astăzi că aproximativ 9.000 de copii vor fi evacuați din orașul Belgorod și din mai multe districte ale regiunii.

În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile efectuate de la începutul lunii martie și până în prezent.

Update 14:37 Rusia a numit un nou șef interimar al Marinei Militare, după ce dominația sa în Marea Neagră a fost pusă la încercare de Ucraina în mai multe atacuri cu rachete.

Amiralul Aleksandr Moiseev îl va înlocui pe Nikolai Yevmenov, relatează agenția de știri de stat RIA, citată de Sky News.

Evidențiat prin activitatea sa de comandant de submarine, Moiseev a fost decorat cu Ordinul Curajului pentru participarea sa la o operațiune la Polul Nord în 1994 și a fost numit Erou al Rusiei în 2011.

Amiralul a fost în trecut comandant interimar și apoi comandant al flotei ruse la Marea Neagră.

Update 13:20 Uniunea Europeană va trebui să decidă dacă folosește 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate pe continent pentru a cumpăra armament destinat Ucrainei.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că va formula o propunere oficială în acest sens.

Borrell a adăugat că restul de 10% ar urma să fie transferat la bugetul UE pentru a stimula capacitatea industriei ucrainene de apărare.

Oficialul european a precizat că va prezentat propunerea statelor membre în cursul zilei de miercuri, înainte de summitul liderilor Uniunii Europene, programat joi și vineri.

Inițiativa implică folosirea profiturilor generate de activele rusești din Europa, și nu activele în sine.

Josep Borrell a estimat că ar fi vorba de circa trei miliarde de euro anual.

"Statele membre trebuie să cadă de acord în această privință", a subliniat el.

Update 12:32 Europa trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare şi să-și pună economia pe picior de război, ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia.

Îndemnul vine de la președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de presa internațională.

Acesta va prezida, joi, o reuniune a liderilor UE pe tema sprijinului destinat Ucrainei.

Într-un articol de opinie publicat pe site-ul Euractiv și preluat de publicațiile internaționale, Michel a insistat că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze prea mult pe sprijinul unor țări precum SUA.

"Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom acorda suficient sprijin Ucrainei pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând.Deci, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la o abordare de tipul 'economie de război'. Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război", a continuat președinte Consiliului European.

Deși Europa a făcut progrese din februarie 2022, de la invazia rusă în Ucraina, inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50%, este nevoie de mult mai mult, a estimat Charles Michel.

Update 11.20 Patru persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei din ultimele 24 de ore, potrivit unor surse locale.

Alte șase au fost rănite, relatează publicația Kyiv Independent, care citează oficiali din regiunile Herson, Harkov și Donețk.

Astfel, trei oameni au fost uciși în Herson luni și în cursul nopții de luni spre marți, după cum a anunțat guvernatorul regional pe aplicația de socializare Telegram.

De asemenea, două clădiri rezidențiale au fost avariate, a adăugat el.

O persoană a fost ucisă și o alta, rănită în satul Oceretîne din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului din această regiune.

În orașul Selîdove, patru persoane au fost rănite și peste 20 de case au fost avariate în cursul nopții.

Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost rănit după o lovitură aeriană asupra unui sat din Harkov.

Update 09:51 Șeful armatei ucrainene arată cum poate rezista Kievul în fața Rusiei, deși este depășit numeric și ca dotare militară

Comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că dezvoltarea dronelor militare reprezintă cheia rezistenței în fața Rusiei.

"Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot este prioritatea mea. Căutam soluții asimetrice pentru a obține un avantaj calitativ față de un adversar superior numeric", a scris Sîrski pe Telegram.

Folosirea dronelor de către ambele părți a crescut importanța tactică a loviturilor aeriene asupra infrastructurii militare, energetice și de transport a adversarului.

În condițiile în care armata ucraineană este depășită din punct de vedere al armelor şi efectivelor de pe câmpul de luptă, forțele Moscovei au crescut presiunea pe întreaga linie a frontului şi au obținut câștiguri graduale.

Președintele rus Vladimir Putin, care a obținut duminică un nou mandat de șase ani la Kremlin, a declarat că forțele ruse au un avantaj în Ucraina şi a promis că va continua operațiunea militară.

Update 09:30 Trupele ucrainene își consolidează fortificațiile din regiunea Sumî din nord-estul țării.

Vadim Misnik, un oficial ucrainean, a declarat pentru agenția de presă Ukrinform că în zonă se desfășoară exerciții "pentru a proteja frontiera de stat".

"Forțele de apărare din regiunea Sumî îndeplinesc sarcini de luptă pentru a proteja frontiera de stat și pentru a împiedica grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere și armata rusă să treacă granița", a precizat el.

Rusia și-a intensificat recent operațiunile în regiunea menționată.

Update 08:30 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este primul lider NATO care l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru noul mandat în fruntea Rusiei.

Cei doi au avut o discuţie telefonică în care Erdogan s-a oferit din nou să medieze conflictul cu Ucraina. Încă de la începutul războiului, el a încercat să menţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, și s-a oferit în mai multe rânduri să găzduiască negocieri pentru cele două state.

La începutul lui martie, Erdogan l-a primit la Istanbul pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia, anunţată pentru 9 februarie, a fost anulată fără explicaţii.

Update 00:01 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder susține decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete Taurus şi respingerea de către acesta a desfăşurării de trupe terestre, relatează luni agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.

"Cred că Olaf Scholz face ce m-aş aştepta de la un cancelar german în acest moment”, a declarat pentru DPA fostul lider al Partidului Social Democrat (SPD), care este şi partidul lui Scholz.

Schroeder, fost cancelar între 1998 şi 2005, a făcut apel de asemenea la o iniţiativă franco-germană pentru negocierea unei soluţii a conflictului din Ucraina.

Întrebat dacă ar vrea ca Scholz să fie un „cancelar al păcii", Schroeder (79 de ani) a răspuns afirmativ, adăugând: "Este ceva negativ când un cancelar german susţine pacea, când cineva este descris drept 'cancelar al păcii'?”

"Faptul că (Scholz) e lăudat de Gerhard Schroeder arată clar că e pe o cale greşită”, a reacţionat Markus Soeder, liderul Uniunii Creştin-Sociale, de opoziţie, aripa bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Un membru al conducerii CDU, Jens Spahn a apreciat la rândul său că „dacă ai prieteni şi susţinători precum fostul cancelar şi prietenul lui Putin, Gerhard Schroeder, nu mai ai nevoie de adversari politici”.

Război în Ucraina, 18 martie 2024 | Putin, după alegeri: Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus

Război în Ucraina, 17 martie 2024 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii

Război în Ucraina, 16 martie 2024 | Rusia susține că a ucis ”un număr mare” de soldaţi ucraineni cu o bombă cu vid

Război în Ucraina, 15 martie 2024 | Cel puțin 14 morți la Odesa după un atac cu rachete al Rusiei

Război în Ucraina, 14 martie 2024 | Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close