Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 750. Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina

Război în Ucraina, ziua 750. Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina

Război în Ucraina, ziua 750. Vladimir Putin avertizează că Rusia este pregătită pentru un război atomic. Din acest motiv, liderii ţărilor nordice cred că pregăteşte un război prelungit cu Occidentul aşa că au crescut producţia de armament şi iau în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu pentru femei.

Război în Ucraina, ziua 750. Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina
Sursa foto: hepta / Sputnik / Stanislav Krasilnikov
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2024   •   15:33

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Jens Stoltenberg:  Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina
  • Parlamentul german a respins apelul opoziţiei ca guvernul să trimită rachete Taurus în Ucraina
  • Consiliul de Securitate al ONU discută vineri încercările Rusiei de a organiza "alegeri" în teritoriile ocupate din Ucraina
  • Stoltenberg: Rusia şi-a concentrat toate trupele armate pe frontul războiului împotriva Ucrainei
  • Ucraina începe rotaţia trupelor care au fost mult timp pe front
  • Olaf Scholz asigură o cooperare mai strânsă cu Volodimir Zelenski
  • Secretarul general NATO: Aliații fac prea puțin în timp ce Ucraina rămâne fără muniție
  • Vladimir Putin îi invită, de mâine, pe ruși să se prezinte la urne, într-un scrutin pe care urmează să-l câștige cu peste 80%, conform sondajelor
  • Ucraina îi îndeamnă pe cetățenii din regiunile sub ocupație să nu participe la realegerea lui Putin
  • Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina
  • ISW: Situația Ucrainei pe câmpul de luptă este mai fragilă decât pare
  • Atac cu 36 de drone al Rusiei în Ucraina
  • Rusia acuză Ucraina că a aruncat o bombă la centrala nucleară Zaporojie
  • China a discutat cu NATO războiul din Ucraina
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus azi-noapte 14 drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk
  • Ambasadorul rus în Republica Moldova a fost convocat de autoritățile de la Chișinău
  • Vladimir Putin amenință cu războiul nuclear, țările nordice se gândesc să introducă serviciul militar obligatoriu şi pentru femei
  • Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgență la Berlin pentru a-şi rezolva divergențele în legătură cu Ucraina
  • Rusia: Războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control din cauza acțiunilor NATO
  • UE aprobă o creștere de 5 miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei
  • Milițiile rusești anti-Kremlin le spun cetățenilor ruși de la granița cu Ucraina să evacueze zonele
  • Ucraina speră să primească ”în curând” obuze de la Cehia, anunță ministrul ucrainean de Externe

Update: 22:28 Jens Stoltenberg:  Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina

Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El nu a menţionat câţi dintre aceşti militari ruşi ar fi fost ucişi, oferind doar un bilanţ global al morţilor şi răniţilor în tabăra rusă. Acest bilanţ nu poate fi verificat în mod independent, în timp ce niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile sale, în schimb le exagerează pe cele ale inamicului, notează agenția grmană de presă DPA, citată de Agerpres.

Update 21:28 Parlamentul german a respins apelul opoziţiei ca guvernul să trimită rachete Taurus în Ucraina

Parlamentul german a respins un apel al opoziţiei ca guvernul să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Taurus în Ucraina, la o zi după ce cancelarul Olaf Scholz şi-a apărat refuzul de a furniza aceste arme, informează The Guardian.

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag, a respins moţiunea blocului de opoziţie al Uniunii cu 495 de voturi pentru, 190 de voturi împotrivă şi cinci abţineri. Germania a devenit al doilea mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei, după Statele Unite, dar Scholz a blocat luni de zile dorinţa Ucrainei de a obţine rachete Taurus, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. 

Update 20:24  Consiliul de Securitate al ONU discută vineri încercările Rusiei de a organiza "alegeri" în teritoriile ocupate din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre încercările Rusiei de a organiza alegeri în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, scrie Ukrinform. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a subliniat că aşa-numitele "alegeri" ale preşedintelui Federaţiei Ruse în teritoriile ocupate temporar de Ucraina - Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, părţi din regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporojia şi Herson - sunt ilegale şi nu vor avea nicio consecinţă juridică, potrivit sursei citate.

Update 19:09. Stoltenberg: Rusia şi-a concentrat toate trupele armate pe frontul războiului împotriva Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul discursului privind raportul anual al Alianţei, că în prezent, NATO nu simte nicio ameninţare iminentă din partea Rusiei, deoarece Moscova şi-a angajat aproape toate forţele terestre în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, el a menţionat că aliaţii vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi acţiunile viitoare ale Rusiei, relatează Ukrinform, citat de Mediafax. 

Update 17:52.  Ucraina începe rotaţia trupelor care au fost mult timp pe front

Ucraina a început să rotească trupele care au servit pe linia frontului "de mult timp", a declarat comandantul suprem al Ucrainei. Oleksandr Sîrskîi, comandantul-şef al forţelor armate, a declarat că acest lucru va "stabiliza situaţia" şi va avea un efect pozitiv asupra moralului şi stării psihologice a trupelor, scrie Sky News.

Update 17:10 Olaf Scholz asigură o cooperare mai strânsă cu Volodimir Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat Ucraina de o cooperare mai strânsă cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte sprijinul militar, în timpul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Anunţul vine după ce parlamentul german a votat împotriva propunerii venite din partea Opoziţiei, aceea de a trimite rachete Taurus Ucrainei.

Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, dar Scholz a insistat că Germania nu trebuie să se implice direct în război.

Update 16:15 Secretarul general NATO: Aliații fac prea puțin în timp ce Ucraina rămâne fără muniție

Ucraina rămâne fără muniție în războiul său împotriva invaziei Rusiei, iar membrii NATO nu fac suficient pentru a ajuta Kievul, a declarat, joi, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

În comentarii neobișnuit de tranșante privind acest război, Stoltenberg a arătat că aliații NATO au capacitatea de a oferi mai mult Ucrainei, dar trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a face acest lucru, scrie Reuters.

"Ajutorul fără precedent din partea aliaților NATO a ajutat Ucraina să supraviețuiască, ca națiune independentă. Dar Ucraina are nevoie de și mai mult sprijin și are nevoie de el acum", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.

La mai bine de doi ani de la invazia Rusiei, armata ucraineană s-a confruntat recent cu o reducere semnificativă a livrărilor de arme din partea Occidentului.

"Aliații NATO nu furnizează Ucrainei suficientă muniție, iar acest lucru are consecințe pe câmpul de luptă în fiecare zi. Este unul dintre motivele pentru care rușii au reușit să facă unele progrese pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni și luni”, a afirmat Stoltenberg..

"Este o nevoie urgentă ca aliații să ia deciziile necesare pentru a face un pas și a oferi mai multă muniție Ucrainei. Acesta este mesajul meu către toate capitalele", a subliniat Stoltenberg.

Update 15:39 Ucraina îi îndemnă pe cetățenii din regiunile sub ocupație rusă să nu participe la scrutinul prezidențial organizat pentru realegerea lui Vladimir Putin

Ministerul ucrainean de Externe transmite că votul pentru alegerile prezidențiale rusești organizat în regiunile ocupate este ilegal și nul.

Instituția i-a îndemnat pe locuitorii acestor regiuni să nu participe la acest vot, care a fost organizat înaintea celui din Rusia.

"Votul organizat în regiunile ocupate din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson arată disprețul flagrant al Rusiei față de dreptul internațional", a apreciat ministerul ucrainean.

La Moscova, într-o cursă în legătură cu care aproape nimeni nu mai crede că ar putea fi câștigată de altcineva decât de Vladimir Putin, președintele i-a îndemnat pe cetățeni să se prezinte, mâine, la deschiderea urnelor.

Potrivit lui Putin, "fiecare vot este valoros și important".

Ultimul sondaj publicat de presa rusă arată că liderul de la Kremlin, care conduce țara de 24 de ani, fie ca președinte, fie ca prim-ministru, ar urma să-și asigure un nou mandat prezidențial de șase ani, până în 2023.

Update 14:23 Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina

Presa rusă de stat a relatat, joi, că forțele Moscovei "resping" atacuri ale unor grupări armate susținute de Ucraina în două regiuni de frontieră.

Potrivit agenției TASS, Garda Națională a Rusiei și forțele armate au ripostat atacurilor în apropierea satului Tiotkino din regiunea Kursk.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat agenției Interfax că a zădărnicit o încercare ucraineană de a pătrunde în Belgorod.

Noile evoluții vin după ce mai multe grupuri armate cu sediul în Ucraina și despre care se presupune că sunt formate din ruși ostili regimului Putin au anunțat, marți, că au lansat raiduri transfrontaliere în Belgorod și Kursk.

Update 13:00 Rusia ar putea obține câștiguri "rapide și surprinzătoare" dacă Ucraina nu este reaprovizionată cu arme și muniții.

Prognoza aparține Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul în SUA.

Pe fondul blocajului din Congres cu privire la ajutorul militar pentru Ucraina, actuala linie de apărare ucraineană este mai fragilă decât ar sugera avansurile "relativ lente" ale Rusiei, avertizează ISW.

"În situația actuală de pe câmpul de luptă, comandamentul militar rus (poate) alege să mărească sau să reducă operațiunile oriunde de-a lungul liniei, aproape după bunul său plac", apreciază sursa citată.

Pachetul masiv de ajutor pentru Ucraina și Israel, în valoare de aproximativ 95 de miliarde de dolari, a fost aprobat de Senatul condus de democrați la 13 februarie.

El este blocat în Camera Reprezentanților, unde republicanii au o majoritate fragilă.

Din suma totală, aproximativ 60 de miliarde sunt destinate Ucrainei.

Fostul președinte Donald Trump și aliații săi republicani din Congres doresc ca finanțarea să fie direcționată către probleme interne, cum ar fi controlul frontierelor, în loc să ajute Ucraina să reziste în fața Rusiei.

Update 12:00 Forțele rusești au trimis asupra Ucrainei 36 de drone în cursul nopții de miercuri spre joi, lovind infrastructură civilă, au declarat autoritățile de la Kiev.

Armata ucraineană a comunicat că a doborât 22 din cele 36 de drone.

Cinci au fost doborâte deasupra regiunilor ucrainene Nikolaev și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii locali citați de Reuters.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, a precizat pe Telegram că au fost avarii la unele obiective de infrastructură de televiziune, dar nu a oferit alte detalii.

La rândul lor, autoritățile din regiunea Sumî au anunțat că infrastructura din patru orașe a fost atacată de drone de fabricație iraniană.

Update 11:00 Un dispozitiv exploziv a fost aruncat în zona rezervoarelor de combustibil diesel de la centrala nucleară Zaporojie.

Informația provine de la conducerea centralei nucleare, controlată de Rusia, și nu a putut fi verificată în mod independent de presa internațională.

Instituția precizează că experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică detașați la centrală au fost notificați cu privire la bombardament. 

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la pagube sau la momentul în care ar fi avut loc presupusul atac. 

Forțele ruse au ocupat centrala nucleară ucraineană în martie 2022. 

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pe parcursul ultimilor doi ani că încearcă să provoace o catastrofă nucleară la Zaporojie.

Update 10:00 Ministerul chinez al Apărării transmite că a purtat discuții cu NATO pe tema Ucrainei și a altor probleme de securitate globală. 

Cele două părți au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte din domeniul Apărării, precum și la situația internațională și regională, a precizat ministerul în comunicat. 

Este cel de-al optulea dialog între Beijing și NATO, la nivel de personal militar, privind politica de securitate. 

La rândul său, NATO a precizat că reuniunea a abordat situația de securitate globală și regională, "cu accent pe invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, securitatea maritimă și probleme de interes comun".

Părți au convenit asupra "valorii unui angajament continuu", a precizat alianța militară.

Anul trecut, NATO comunica faptul că, deși nu consideră China drept adversar, Beijingul "provocat interesele, securitatea și valorile" membrilor NATO prin "ambițiile și politicile sale coercitive".

Update 09.00 Ministerul rus al Apărării a afirmat că azi-noapte a distrus 14 drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk, aflate la granița cu Ucraina.

„Noaptea trecută, tentativele regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene împotriva unor instalații de pe teritoriul rus au fost împiedicate", a transmis Moscova.

Noua rundă de atacuri vine după mai multe nopți în care Ucraina a lansat valuri semnificative de drone, vizând inclusiv instalații energetice rusești.

Update 08:00 Autoritățile de la Chișinău l-au convocat pe ambasadorul rus, după decizia Moscovei de a deschide șase secții de votare în regiunea separatistă Transnistria, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Rusia.

Guvernul Republicii Moldova spune că deschiderea secțiilor este ilegală și că a fost încălcat un acord care prevedea să se voteze doar la ambasada rusă din Chișinău.

Ambasadorul rus a respins obiecțiile, arătând că cei mai mulți dintre cei aproximativ 250.000 de cetățeni ruși din Moldova locuiesc în Transnistria. 

Update 00.00 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, 13 martie, Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest gest va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, scrie agenția de presă Reuters, prezentând câteva date-cheie despre arsenalul nuclear al Moscovei.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume. Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Dintre acestea, aproximativ 1.200 au fost retrase, dar sunt în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune și de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune, potrivit FAS.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa, vineri, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru publicația Politico oficiali germani şi francezi de rang înalt.

Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a ”Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

Război în Ucraina, 13 martie 2024 | Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia

Război în Ucraina, 12 martie 2024 | Moscova spune că a respins un atac al Ucrainei la granița de vest. Kievul susține că au intrat în luptă partizanii ruși anti-Putin

Război în Ucraina, 11 martie 2024 | Atac masiv cu drone asupra orașului Odesa

Război în Ucraina, 10 martie 2024 | Dmîtro Kuleba îi răspunde Papei Francisc: "Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru"

Război în Ucraina, 9 martie 2024 | Şeful diplomaţiei britanice se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

×
Subiecte în articol: Razboi in Ucraina
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close