Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 753 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii

Război în Ucraina, ziua 753 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii

Război în Ucraina, ziua 753. Informațiile de pe frontul ucrainean indică un deficit critic de rachete pentru apărarea antiaeriană, scrie The Telegraph. Ucraina are o așa lipsă de muniție, încât până la sfârșitul lunii va rămâne fără rachete antiaeriene pentru a-și apăra orașele.

Război în Ucraina, ziua 753 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mar 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski denunţă alegerile din Rusia
  • Ucraina nu vrea să prelungească acordul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc spre Europa
  • The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii
  • Ministrul apărării rus a vizitat Crimeea la 10 ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene de către Moscova
  • Lovituri fatale ucrainene zguduie Rusia în timpul alegerilor prezidențiale
  • SUA nu sunt împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina, spune consilierul Casei Albe
  • Macron reafirmă că ar putea fi necesare "operaţiuni la sol" în Ucraina de către Occident
  • Rafinărie de petrol din teritoriul rus Krasnodar, lovită de drone
  • Moscova acuză Kievul de „activități teroriste”
  • ISW: Rușii încearcă să destabilizeze liniile de apărare ucrainene și se pregătesc pentru o nouă ofensiv
  • La zece ani de la anexare, războiul activează eforturile ucrainene de a recupera Crimeea
  • Școli și magazine închise în Belgorod pe fondul loviturilor aeriene
  • România condamnă deschiderea secțiilor de votare rusești din Moldova, Georgia și Ucraina
  • Rusia susține că a ucis ”un număr mare” de soldaţi ucraineni cu o bombă cu vid

Update 22:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, denunţă alegerile din Rusia drept o simulare ilegitimă, menită să perpetueze dominaţia lui Putin. El critică dorinţa lui Putin de a rămâne la putere şi manipularea procesului democratic în favoarea sa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat puternic pe preşedintele rus Vladimir Putin, declarând că dorinţa lui Putin de a domni perpetuu a devenit evidentă în alegerile prezidenţiale recente din Rusia, pe care le-a considerat un fals ilegitim, relatează Reuters.

Remarcile lui Zelenski, rostite duminică, au subliniat „foamea insaţiabilă de putere a lui Putin, susţinând că acesta a orchestrat o simulare a democraţiei pentru a-şi menţine controlul asupra puterii în mod indefinit”, afirmând totodată că Putin a recurs la orice mijloace necesare pentru a-şi prelungi domnia.

În declaraţia sa, Zelenski a subliniat consecinţele globale ale acţiunilor lui Putin, evidenţiind ameninţarea la adresa principiilor universale ale democraţiei şi drepturilor omului. A mulţumit liderilor şi organizaţiilor internaţionale care au condamnat acţiunile Rusiei şi au cerut responsabilizarea. Acuzaţiile lui Zelenski s-au extins dincolo de procesul electoral, cuprinzând ocuparea teritoriului ucrainean de către Rusia, pe care a caracterizat-o drept criminală şi demnă de condamnare internaţională.

În plus, Zelenski a cerut eforturi pentru a-l trage pe Putin la răspundere, pledând pentru judecarea sa în instanţe internaţionale precum Haga. Prin mobilizarea sprijinului din partea comunităţii internaţionale, Zelenski a căutat să sublinieze gravitatea încălcărilor Rusiei şi să mobilizeze acţiuni colective în apărarea valorilor democratice şi a statului de drept.

În cele din urmă, discursul plin de patos al lui Zelenski a servit drept un apel împotriva ambiţiilor autoritare ale lui Putin şi a evidenţiat urgenţa confruntării cu subminarea normelor democratice de către Rusia. Cuvintele sale au răsunat nu doar în Ucraina, ci şi la nivel global, atrăgând solidaritatea celor dedicaţi apărării principiilor libertăţii, justiţiei şi demnităţii umane.

Update 19:40 Ucraina a transmis duminică, 17 martie, că nu intenţionează să prelungească un acord de cinci ani cu grupul rus Gazprom privind tranzitul gazului rusesc spre Europa sau să semneze altul.

În ciuda invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, gazele ruseşti sunt încă transportate prin această ţară către Europa, unde ţările lucrează pentru a înlocui combustibilul originar din Rusia cu surse alternative şi energie regenerabilă.

Conform unui acord convenit între Moscova şi Kiev în 2019, Rusia plăteşte Ucrainei să exporte gaze către Europa prin intermediul reţelei sale de conducte.

Acordul expiră la sfârşitul lunii decembrie 2024.

”Pot confirma că nu avem planuri să încheiem niciun acord suplimentar sau să extindem acest acord (actual)”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

Update 17:45 Informațiile de pe frontul ucrainean indică un deficit critic de rachete pentru apărarea antiaeriană, scrie The Telegraph. Ucraina are o așa lipsă de muniție, încât până la sfârșitul lunii va rămâne fără rachete antiaeriene pentru a-și apăra orașele.

Aceasta înseamnă, prezice The Telegraph, că, în loc să încerce să doboare patru din cinci rachete rusești, așa cum face acum, Ucraina va putea să-și folosească sistemele de apărare antiaeriană pentru a doborî doar una din cinci rachete.

În același timp, The Telegraph citează oficiali ruși care spun că „știu că Ucraina rămâne fără muniție” și sunt gata să lovească.

Cu toate acestea, publicația se referă și la canalele rusești Telegram legate de Ministerul Apărării al Rusiei, care susțin că „forțele ucrainene încă opun rezistență crâncenă și par a fi relativ bine înarmate”.

Forțele armate ucrainene ar putea epuiza stocurile de proiectile pentru sistemele de apărare aeriană până la sfârșitul lunii martie, au declarat mai mulți oficiali ucraineni.

Acest lucru ar avea un „impact semnificativ asupra centrelor urbane ale țării" pe care armata rusă le lovește, au declarat sursele de la Kiev pentru Washington Post.

Update 16:00 Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat sâmbătă peninsula ucraineană Crimeea cu prilejul marcării a 10 ani de la "reunificarea" cu Rusia, aşa cum califică Moscova anexarea ilegală a acestui teritoriu ucrainean în 2014.

"Ministrul apărării din Rusia, generalul Serghei Şoigu, în cadrul unei călătorii de lucru în Districtul Militar Sud, a ascultat un raport al comandanţilor Flotei Mării Negre de la postul de comandă", a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de EFE.

Sediul flotei ruse se află în portul Sevastopol din Crimeea, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

Tot în acest oraş, cel mai populat din peninsula ucraineană ocupată, ministrul rus a inspectat şi construcţia unui spital militar.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 86% dintre ruşi susţin în continuare "reunificarea" Crimeei cu Rusia la zece ani de la anexare.

În acelaşi timp, 85% dintre cetăţenii chestionaţi au apreciat că anexarea peninsulei, care a devenit parte a Ucrainei în timpul URSS, a dovedit capacitatea Rusiei de a-şi apăra interesele naţionale.

La 18 martie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene şi a oraşului-port Sevastopol în urma unui referendum nerecunoscut de majoritatea membrilor comunităţii internaţionale în care, conform Moscovei, nu mai puţin de 96,5% dintre locuitorii Crimeii s-au pronunţat în favoarea "reunificării" cu Rusia.

Update 14:30 Rusia a declarat că a fost vizată de un val de drone ucrainene în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce criticii Kremlinului au cerut proteste în masă la secțiile de votare în ultima zi a alegerilor pentru prelungirea guvernului președintelui Vladimir Putin.

Ucraina a lansat un amplu atac asupra a opt regiuni din Rusia în ultima zi a alegerilor prezidențiale, potrivit Reuters. Cel puțin 35 de drone kamikaze au zburat spre ținte inclusiv din regiunea Moscova, în timp ce un incendiu a fost declanșat la o rafinărie din Krasnodar, iar traficul aerian a fost perturbat în capitala Federației Ruse.

Ministerul rus al Apărării a scris duminică pe Telegram că 17 drone au fost distruse deasupra regiunii Krasnodar din sudul Rusiei, patru deasupra regiunii Moscova și restul deasupra altor șase regiuni.

„Dronele au fost neutralizate, dar a izbucnit un incendiu ca urmare a căderii unuia dintre dispozitive", a precizat pe Telegram cartierul general operațional al regiunii Krasnodar din sudul Rusiei.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că nu au fost raportate victime sau pagube în urma dronelor doborâte deasupra a trei districte din apropierea Moscovei.

Aeroporturile Domodedovo, Vnukovo și Zhukovsky din Moscova au impus duminică dimineața restricții de zbor din motive de securitate, a anunțat într-un comunicat autoritatea de supraveghere a aviației de stat din Rusia.

Update 13:00 Alegeri Rusia 2024, ziua 3. Vladimir Putin, tot mai aproape de momentul în care va obţine un nou mandat de preşedinte

Update 11:30 Fiecare țară membră NATO va decide în mod independent dacă trimite trupe în Ucraina a declarat consilierul Casei Albe, John Kirby.

El a afirmat că SUA nu sunt împotriva desfășurării de trupe ale altor țări în Ucraina, dar Washingtonul nu își va trimite trupele.

„Aceasta este o decizie suverană pe care fiecare națiune o evaluează și o ia. Pot vorbi doar în numele Statelor Unite și al președintelui nostru. El a spus clar că nu ne vom desfășura trupele”, a răspuns Kirby la întrebarea unui jurnalist despre atitudinea Statelor Unite față de perspectiva trimiterii de trupe din alte țări în Ucraina.

Update 10:00 Operaţiuni la sol în Ucraina de către Occident ar putea fi necesare "la un moment dat", a reafirmat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat sâmbătă seara de Le Parisien, relatează AFP.

"Poate că la un moment dat - nu doresc, nu voi lua iniţiativa - vor fi necesare operaţiuni la sol, oricare ar fi acestea, pentru a contracara forţele ruse", a declarat preşedintele Macron în acest interviu realizat vineri, la revenirea sa de la Berlin unde s-a întâlnit cu liderii german şi polonez.

"Puterea Franţei este că o putem face", a adăugat el.

În capitala Germaniei, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz şi cu premierul polonez Donald Tusk într-o demonstraţie de unitate între cele trei ţări.

Declaraţiile repetate ale preşedintelui Emmanuel Macron, care refuză să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, au provocat tulburări în rândul aliaţilor Parisului, în primul rând Germania, şi au stârnit dezaprobarea aproape unanimă a opoziţiei din Franţa.

Update 09:10 Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Slavyansky din Teritoriul Krasnodar, în urma unui atac cu drone, a anunțat cartierul general operațional al teritoriului rus, relatează agenția de presă de stat Interfax.

”În jurul orei 3 dimineața, mai multe drone au încercat să atace Rafinăria Slavyansky.

Potrivit EDDS din Districtul Slavyansky, dronele au fost neutralizate, dar a izbucnit un incendiu ca urmare a căderii unuia dintre dispozitive”, au transmis duminică autoritățile.

La locul incendiului intervin 83 de persoane și 25 de echipamente. Un angajat al rafinăriei a fost rănit, a anunțat administrația districtului Slavyansky.

Update 08:30. Rusia a acuzat Ucraina de intensificarea „activităţilor teroriste” în timpul alegerilor prezidenţiale ce au loc în perioada 15-17 martie.

Conform Moscovei, scopul Kievului a fost acela de a atrage mai mult sprijin şi arme din Occident.

„Este evident că regimul corupt de la Kiev şi-a intensificat activităţile teroriste legate de alegerile prezidenţiale în desfăşurare în Rusia, pentru a le demonstra dresorilor lui din Occident şi a cerşi şi mai multe asistenţă financiară şi arme letale”, a indicat MAE rus într-un comunicat.

Potrivit comunicatului citat, în unul dintre incidente, o dronă ucraineană a lansat un proiectil asupra unei secţii de votare din regiunea ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei.

Rușii vor continua acțiunile ofensive pentru a destabiliza liniile de apărare ucrainene, în timp ce se pregătesc pentru o nouă ofensivă în vara anului 2024, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii ISW sugerează că forțele ruse vor continua probabil acțiunile ofensive pentru a destabiliza liniile de apărare ucrainene în primăvara anului 2024, în timp ce se pregătesc pentru o nouă operațiune ofensivă proiectată în această vară.

În opinia lor, furnizarea de asistență de securitate occidentală va juca probabil un rol critic în capacitatea Ucrainei de a respinge noile eforturi ofensive ale Rusiei în lunile următoare.

În același timp, trupele ruse încearcă să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive în estul Ucrainei pentru a împiedica forțele ucrainene să-și stabilizeze liniile defensive.

Ocupanții sunt concentrați în special pe înaintarea cât mai departe spre vest de Avdiivka înainte ca forțele ucrainene să poată stabili o linie în zonă care va fi mai greu de spart.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Sîrski, a declarat pe 15 martie că forțele ruse și-au concentrat eforturile în direcția Avdiiv și efectuează zilnic atacuri mecanizate și de infanterie în încercarea de a sparge apărarea ucraineană.

Deși forțele ucrainene au reușit recent să încetinească înaintarea trupelor ruse la vest de Avdiivka, deficitele logistice larg răspândite cauzate de întârzierea asistenței occidentale forțează Ucraina să direcționeze resurse limitate către zonele critice ale frontului, ceea ce crește riscul spargerii frontului de către forțele ruse. În alte zone mai puțin bine securizate și face ca linia frontului în ansamblu să fie mai vulnerabilă decât pare, în ciuda ritmului relativ lent actual de avansare a trupelor rusești.

Experții spun că forțele ruse vor continua să folosească avantajele inițiativei la nivelul întregului teatru pentru a-și redistribui în mod dinamic eforturile ofensive în această primăvară și vară, probabil în speranța de a exploata potențialele vulnerabilități ucrainene.

Oficialii ucraineni și occidentali avertizează din ce în ce mai mult atât despre o lipsă semnificativă de resurse materiale ucrainene, cât și despre o nouă ofensivă rusă la scară largă în această vară.

Prin urmare, experții subliniază că rușii intenționează să profite de orice câștiguri pe care le obțin în următoarele săptămâni, precum și de previziunile că forțele armate ucrainene ar putea fi chiar mai prost echipate în această vară decât sunt acum.

Cu toate acestea, în condițiile primirii ajutorului occidental, Ucraina va putea să stabilizeze mai mult linia frontului și să se pregătească să respingă acțiunile ofensive rusești.

În plus, notează raportul, lipsa acută de sisteme de apărare antiaeriană și de rachete ar putea reduce drastic capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor rusești atât în ​​spate, cât și pe linia frontului în următoarele săptămâni, cu excepția cazului în care problema este rezolvată rapid.

Între timp, trupele ruse au făcut recent eforturi pentru a întări apărarea antiaeriană atât în ​​centrele de populate din spate, cât și de-a lungul liniei frontului.

„O reducere cu 60% a capacității Ucrainei de a ținti rachetele rusești va exacerba și mai mult aceste probleme de alocare a resurselor. Potrivit ISW, Statele Unite rămân singura sursă imediată a sistemelor de apărare antiaeriană necesare, cum ar fi Patriot”, se arată în studiu.

Război în Ucraina, 16 martie 2024 | Rusia susține că a ucis ”un număr mare” de soldaţi ucraineni cu o bombă cu vid

Război în Ucraina, 15 martie 2024 | Cel puțin 14 morți la Odesa după un atac cu rachete al Rusiei

Război în Ucraina, 14 martie 2024 | Rusia anunță că a respins noi atacuri la frontieră ale unor grupuri armate susținute de Ucraina

Război în Ucraina, 13 martie 2024 | Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia

Război în Ucraina, 12 martie 2024 | Moscova spune că a respins un atac al Ucrainei la granița de vest. Kievul susține că au intrat în luptă partizanii ruși anti-Putin

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close