Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 769. Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 769. Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 769. Mai mulți militari ucraineni care luptă în războiul cu Rusia au primit decorații de merit și onor din partea președintelui Volodimir Zelenski. Totodată, și familiile militarilor care au căzut la datorite în acest război au primit decorații.

Război în Ucraina, ziua 769. Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Apr 2024   •   13:07

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ​​​​Ucraina lansează un registru digital al daunelor de război ca bază pentru viitoarele reparaţii
  • Ministerul: Ucraina a distrus un număr record de 976 de sisteme de artilerie ruseşti în martie
  • Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. Armata Ucrainei duce lipsă de oameni
  • Ucrainenii pot depune cereri de despăgubire la Haga în urma invaziei Rusiei
  • Kuleba: Discuţiile privind înfiinţarea unui tribunal pentru Rusia sunt ,,extrem" de dificile"
  • CNN: Ucraina se pare că foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta la ţintirea dronelor
  • Un atac rusesc a ucis un bătrân în regiunea Kherson
  • FSB anunță că a capturat "icoane cu explozibili" care ar fi trecut prin România
  • Kievul transmite că va continua atacurile în adâncimea teritoriului rus
  • Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia
  • Rusia a atacat cu drone la Dnipropetrovsk și Kirovograd
  • Belarus desfășoară exerciții militare la granițele cu Ucraina, Lituania și Polonia
  • Un lider pro-rus din Lugansk, lichidat într-un atac cu bombă în mașina sa
  • Investigație jurnalistică: Rusia se află în spatele incidentelor de tip "Sindrom Havana", care i-au afectat pe mai mulți oficiali ai SUA
  • Volodimir Zelenski a acordat decorații de merit și onor militarilor și familiilor eroilor căzuți în război
  • Ucraina este departe de a avea un colaps al sistemului energetic, în urma atacurilor rusești din ultima perioadă
  • Ucraina a primit un grant de 118 milioane de dolari în domeniul sănătății și al reconstrucției de locuințe, din partea Japoniei
  • Maia Sandu, întâlnire cu reprezentanta specială a SUA pentru redresarea economică a Ucrainei
  • Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși în Ucraina

Update 22:00: Ucraina lansează un registru digital al daunelor de război ca bază pentru viitoarele reparaţii

Ucrainenii ale căror proprietăţi au fost distruse sau avariate de Rusia pot acum să depună cereri de despăgubire prin intermediul unui registru digital internaţional, care va fi folosit "ca bază pentru viitoarele reparaţii" din partea Rusiei, a anunţat pe 2 aprilie ministrul pentru transformare digitală, Mykhailo Fedorov.

Update 21:00. Ministerul: Ucraina a distrus un număr record de 976 de sisteme de artilerie ruseşti în martie

Forţele armate ucrainene au distrus 976 de sisteme de artilerie ruseşti în martie, un număr record într-o singură lună de la începutul invaziei la scară largă, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării la 2 aprilie.

Update 20:00. Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. Armata Ucrainei duce lipsă de oameni

Proiectul de lege, care a fost adoptat în urmă cu un an de parlamentari şi aştepta promulgarea de către preşedinţie, va intra în vigoare miercuri, a precizat Rada, parlamentul Ucrainei, pe site-ul său. Guvernul ucrainean trebuie apoi să alinieze diferitele texte de reglementare la noua situaţie privind mobilizarea în termen de şase luni, relatează AFP, citată de Agerpres. Înrolarea în armată este dezbătută de mai multe luni în Ucraina. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este ţinută secretă, iar acum, spre deosebire de începutul conflictului, are dificultăţi în găsirea de voluntari pentru front.

Update 19:00. Ucrainenii pot depune cereri de despăgubire la Haga în urma invaziei Rusiei

Ucrainenii pot să depună cereri de despăgubiri pentru daunele suferite în urma invaziei Rusiei la un registru nou înființat la Haga, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui extins pentru a include și alte tipuri de daune materiale, de altă natură, a declarat Kuleba la o conferință organizată de guvernul olandez pentru a discuta despre responsabilitatea juridică privind invazia Rusiei asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Ucraina dorește să folosească activele rusești înghețate pentru a plăti daunele de război și despăgubirile acordate victimelor. "Acesta este primul pas material care se face", a declarat Kuleba.

Cetățenii ucraineni, dar și străinii care au suferit pagube pe teritoriul Ucrainei în urma invaziei Rusiei din februarie 2022 pot depune cereri de despăgubire la registru. Aceștia pot depune cererea prin intermediul unei aplicații online.

Ucraina se așteaptă ca cel puțin opt milioane de cereri individuale de despăgubire să fie depuse, a declarat Zakhar Tropin, un avocat al Departamentului ucrainean de Justiție.

Pe de altă parte, Banca Mondială a estimat în februarie că Kievul ar avea nevoie de 486 de miliarde de dolari pentru a reconstrui țara, care a fost devastată de invazia Rusiei. Ucraina a declarat că această sumă s-ar putea dubla dacă se iau în calcul despăgubirile pentru victimele războiului.

Update 18:00 Kuleba: Discuţiile privind înfiinţarea unui tribunal pentru Rusia sunt "extrem" de dificile"

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a declarat înainte a Conferinţei internaţionale ,,Restaurarea justiţiei pentru Ucraina" că discuţia privind crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei este extrem de dificilă, notează Ukrinform

"Discuţia este extrem de dificilă. Aceasta este singura chestiune în care nu există niciun progres practic, iar dezbaterea privind parametrii tribunalului este în curs de desfăşurare. În toate celelalte chestiuni, am trecut deja la faza practică", a precizat Kuleba.

Update 17:00 CNN: Ucraina se pare că foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta la ţintirea dronelor

Dronele cu inteligenţă artificială ar fi fost folosite ca parte a campaniei în curs de desfăşurare a Ucrainei pentru a viza industria energetică rusă.

Update 16:00 Un atac rusesc a ucis un bătrân în regiunea Kherson

Un atac rusesc asupra satului Tokarivka din regiunea Kherson a ucis un bărbat în vârstă de 79 de ani din regiunea Kherson, a anunţat pe 2 aprilie Administraţia militară regională Kherson.

Update 15:45 Autoritățile ruse au anunțat că au confiscat câteva zeci de kilograme de explozibili provenind din Ucraina.

Explozibilii ar fi fost ascunși într-un transport de icoane ortodoxe.

Captura a fost făcută marți, în urma unei inspecții în regiunea Pskov din nord-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Letonia, a precizat Serviciul Federal de Securitate, FSB, într-un comunicat.

Conform sursei citate, încărcătura ar fi trecut prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia.

FSB mai precizează că au fost confiscate 27 de dispozitive explozive improvizate, 70 de kilograme de explozibil industrial de mare putere, 91 de detonatoare electrice și componente ale unui aruncător de grenade.

O persoană a fost arestată în urma operațiunii.

Potrivit FSB, toți cei implicați în transportul de explozibili, inclusiv cetățenii străini, vor face obiectul unei acțiuni în justiție, în Rusia.

Update 14:00 Serviciile secrete ucrainene avertizează atacurile asupra rafinăriilor din interiorul Rusiei vor continua, cu scopul de a reduce veniturile obținute de Moscova din țiței, relatează presa internațională.

Avertismentul vine după ce Ucraina a lovit, marți, o importantă rafinărie din regiunea Tatarstan, într-un atac condus de Serviciul de Securitate SBU și de agenția de spionaj militar GUR.

Lovitura a provocat un incendiu la instalația petrolieră.

Oficialii din Tatarstan au susținut că atacul nu a perturbat producția industrială, fiind "zădărnicit" de apărarea antiaeriană.

Update 12:00 Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia

Fabrici din Tatarstan, situate la peste 1.100 de kilometri de Ucraina, au fost atacate iar oamenii au fost răniți în urma atacurilor, susțin autoritățile locale.

"Atacurile cu drone au vizat fabrici situate la Yelabuga și Nijnekamsk. Din nefericire, în Ielabuga sunt persoane rănite, dar atacurile nu au provocat pagube serioase, iar activitatea fabricilor nu a fost afectată", a scris pe Telegram serviciul de presă al liderului tătar Rustam Minnihanov.

În apropiere de Yelabuga sunt fabrici chimice și uzine de tratare a metalelor în timp ce la Nijnekamsk se află o rafinărie importantă.

Surse din serviciile secrete ucrainene au confirmat pentru Reuters că atacurile din Tatarstan au fost lansate de forțele Kievului.

Sursa serviciilor secrete ucrainene a declarat pentru Reuters că armata sa a efectuat atacurile.

Update 11:27 Dronele rusești au vizat în timpul nopții de luni spre marți instalații energetice din regiunile ucrainene Dnipropetrovsk și Kirovograd.

O țintă din această din urmă regiune a fost lovită, potrivit oficialilor ucraineni.

Separat, Statul Major al armatei Ucrainei a declarat că apărarea sa antiaeriană a doborât nouă din cele zece drone lansate de Rusia în timpul nopții.

Update 11:00 Belarus desfășoară exerciții militare la granițele cu Ucraina, Lituania și Polonia

Belarus a început, marți, exerciții militare în regiunile care se învecinează cu Ucraina, Lituania și Polonia.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Apărării de la Minsk.

Exercițiile planificate să dureze trei zile în regiunile Gomel și Grodno au ca scop antrenarea ofițerilor și a trupelor de apărare teritorială inclusiv pentru scenariul în care este decretată legea marțială, a precizat instituția citată.

Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei iar teritoriul său a fost folosit în februarie 2022 ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei.

Update 10:00 Un reprezentant al regimului rus de ocupație în regiunea ucraineană Lugansk a fost ucis în explozia unei mașini-capcană, la Starobilsk.

Potrivit autorităților proruse, Valeri Ceaika, un lider administrativ districtual, a fost ucis de detonarea unui dispozitiv neidentificat în mașina sa.

"Tovarășul nostru este mort", a scris pe Telegram Vladimir Cernev, șeful administrației municipale din Starobilsk.

Comitetul de anchetă local a deschis o investigație cu privire la un act terorist.

În cei peste doi ani de război, atentatele cu maşină-capcană atribuite Ucrainei au vizat, în mai multe rânduri, reprezentanți proruşi în regiunile ocupate din estul și sudul țării.

Update 08:45 Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al SUA a prezentat simptome similare aşa-numitului "sindrom Havana" la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut.

Informația provine de la Pentagon.

"Pot să confirm că un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a prezentat simptome similare cu cele raportate în cazul incidentelor anormale de sănătate. Această persoană a fost prezentă la summitul NATO de la Vilnius, dar nu făcea parte din delegația secretarului Apărării care a fost, de asemenea, acolo în acea perioadă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

La sfârșitul anului 2016, mai mulți membri ai ambasadei SUA la Havana precum și familiile acestora au început să se plângă de simptome precum dureri de cap, pierderea auzului, amețeli și greață. Simptomele au devenit cunoscute sub numele de "sindromul Havana" sau "incidente anormale de sănătate".

Plângeri similare au fost raportate și la misiuni diplomatice ale SUA din alte părți ale lumii. Cei afectați au declarat că simptomele au apărut după ce au auzit un zgomot straniu sau au simțit o presiune puternică în cap.

Jurnaliști de la revista germană Der Spiegel, de la televiziunea americană CBS și de la grupul media de investigații The Insider cu sediul în Letonia au publicat o anchetă în care este citat un oficial militar american ce susține că în spatele "sindromului Havana" s-ar afla serviciile secrete ruse.

Investigația jurnalistică arată că membri ai unei unități a serviciului militar rus de spionaj, GRU, cunoscută drept Unitatea nr. 29155, s-au aflat la locul incidentelor de sănătate atunci când au fost raportate de personalul american.

Rușii ar fi folosit "arme energetice direcționate", potrivit jurnaliștilor.

Update 00:01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a conferit ordinele Steaua de Aur și crucile pentru Meritul Militar unui număr de militari distinși și familiilor soldaților căzuți în luptă, care primesc aceste onoruri post-mortem.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini de la ceremonia decorării

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X, șeful statului ucrainean a transmis: „Sunt profund recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au educat asemenea fii curajoși. Sunt recunoscător poporului nostru și războinicilor noștri pentru că au apărat independența Ucrainei. 

Nu există putere de stat fără puterea personală a oamenilor săi. Nu există mândrie națională fără oameni de care să fii cu adevărat mândru atunci când sunt lângă tine, când sunt camarazii tăi. Este o onoare pentru stat să aibă astfel de luptători", a transmis Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 1 aprilie 2024Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși în Ucraina

Război în Ucraina, 31 martie 2024 | Zelenski continuă schimbările în administraţia sa cu noi demiteri de consilieri

Război în Ucraina, 30 martie 2024 | Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA

Război în Ucraina, 29 martie 2024După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania

Război în Ucraina, 28 martie 2024 | Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close