Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 759. Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, ziua 759. Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, ziua 759. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a dat asigurări că Rusia îi va "distruge" pe liderii ucraineni dacă se dovedeşte că aceştia sunt responsabili de atacul armat asupra unei săli de concert comis, vineri seara, la periferia Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 759. Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mar 2024   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea pierde cel puțin 10% din capacitatea rafinăriilor sale în urma atacurilor ucrainene cu drone
  • Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina pentru atacul de la Moscova
  • Spionajul militar ucrainean susține că a orchestrat un atac în Melitopolul ocupat, alături de partizanii locali
  • Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligența artificială
  • Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi „un pretext” pentru „escaladarea violenţei”
  • O navetă rusă Soiuz a fost lansată sâmbătă de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan
  • Armata rusă revendică preluarea controlului asupra unui sat din apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei
  • Kievul respinge acuzațiile Rusiei privind existența unei legături între atacatorii de la Moscova și Ucraina
  • Rușii au pierdut pe front peste 1.000 de soldați în ultima zi, potrivit Kievului  
  • Vladimir Putin a discutat cu responsabilii forțelor de ordine după atacul de la Moscova
  • Kievul se teme că Putin va exploata vărsare de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina
  • Un mort și doi răniți într-un atac cu drone în regiunea Belgorod
  • Numărul morților în atacul de lângă Moscova a depășit 60, potrivit autorităților
  • Ucraina susține că nu e implicată în atacul de la Moscova 
  • Casa Albă ''nu are niciun indiciu în acest stadiu că Ucraina sau ucraineni ar fi implicaţi" în atacul asupra unei săli de concerte de lângă Moscova
  • Schimb de focuri de armă într-o sală de concerte din Moscova

Update 23:00. Atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia ar fi putut întrerupe cel puțin 10% din capacitatea de rafinare a țării, a afirmat Ministerul britanic al Apărării sâmbătă, în cea mai recentă evaluare a sa cu privire la războiul din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Update 22:00.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat sâmbătă pe omologul său rus Vladimir Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina după sângerosul atac lansat vineri seară asupra sălii de concert Crocus City Hall de la periferia Moscovei, deși masacrul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, informează AFP.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident: Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva”, a spus Zelenski în discursul său zilnic adresat națiunii, după ce oficiali ruşi au avansat ipoteza unei piste ucrainene.
 

Update 20:00. Exploziile din Melitopolul ocupat, oraș aflat în regiunea Zaporojie, au ucis mai mulți soldați ruși și au distrus echipamentul militar al acestora, potrivit agenției ucrainene de informații militare (GUR), scrie sâmbătă The Kyiv Independent. GUR a afirmat că a orchestrat vineri, 22 martie, în oraș, un atac comun cu rezistența locală împotriva unui grup de militari ruși.

Update 19:00. ​Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligenta artificială, în încercarea de a învinui Ucraina pentru atacul sângeros de la Moscova, potrivit BBC.

Update 18:00. Premierul polonez Donald Tusk a condamnat cu fermitate, sâmbătă, „atacul brutal” de la Moscova, el exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”.

”Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (...) Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii”, a scris şeful guvernului polonez pe X.

Update 17:00. O navetă rusă Soiuz care transportă un rus, un belarus și un american spre Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată sâmbătă de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Lansarea fusese planificată inițial joi, dar a fost anulată cu câteva secunde înainte de decolare, din cauza unei probleme cu o sursă de energie chimică.

Naveta Soiuz, care îi are la bord pe rusul Oleg Novitsky, pe bielorusa Marina Vasilevskaya și pe americanca Tracy Dyson, urmează să se andocheze cu ISS luni la ora 1510 GMT.

Spațiul este unul dintre ultimele domenii în care Statele Unite și Rusia continuă să colaboreze, în pofida stării dezastruoase a relațiilor lor ca urmare a războiului din Ucraina, notează Reuters.

Update 15:45 Armata rusă revendică preluarea controlului asupra unui sat din apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei.

Armata rusă a susţinut sâmbătă că a preluat controlul asupra satului Ivanivske, lângă Bahmut, în estul Ucrainei, în ceea ce ar fi un nou avans într-o zonă importantă în care Rusia se află în ofensivă de mai multe săptămâni, relatează AFP.

Forţele Moscovei au "eliberat satul Krasnoe", fosta denumire rusească a localităţii Ivanivske, a precizat Ministerul rus al Apărării.

La sfârşitul lunii februarie, Ucraina a raportat lupte grele în zonă, în timp ce soldaţii ruşi încercau să avanseze spre Ciasiv Iar, un oraş cheie, din Bahmut, care a fost ocupat din mai 2023.

Update 15:00 Kievul respinge acuzațiile Rusiei privind existența unei legături între atacatorii de la Moscova și Ucraina

Kievul a negat din nou sâmbătă orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova, soldat cu cel puţin 115 morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), după ce serviciile speciale ruse au susţinut că atacatorii aveau contacte în Ucraina şi încercau să fugă acolo când au fost arestaţi, relatează AFP.

"Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie 'pista ucraineană'", a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţeaua de socializare X.

"Declaraţiile serviciilor speciale ruse cu privire la Ucraina sunt absolut de neconceput şi absurde. Ucraina nu are nicio legătură cu incidentul", a precizat el.

Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscovei a crescut la 115 morţi, iar printre ei se numără şi trei copii, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia.

Numărul răniţilor este de cel puţin 100, iar autorităţile au făcut apel la populaţie să doneze sânge şi au deschis în acest sens mai multe centre de colectare, potrivit DPA.

Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Cei patru presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte corespunzătoare de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în Ucraina.

Autorităţile ruse nu au oferit nicio dovadă a acestor presupuse legături, a căror natură nu a fost specificată.

Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii, a declarat Procuratura Generală a Rusiei.

Update 13:15 Rușii au pierdut pe front peste 1.000 de soldați în ultima zi, potrivit Kievului.

Rușii au pierdut pe front peste 1.000 de soldați în ultima zi, potrivit Kievului Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 435.760 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 1.050 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 6.852 de tancuri, 347 de avioane, 13.130 de blindate, 10.811 de sisteme de artilerie, 325 de elicoptere și 8.463 de drone.

Update 11:30 Vladimir Putin a discutat cu responsabilii forțelor de ordine după atacul de la Moscova.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat sâmbătă cu responsabili ai forţelor de ordine şi ai serviciilor de salvare după atacul mortal comis de indivizi înarmaţi la o sală de concerte de la periferia Moscovei, scrie AFP.

Potrivit agenţiilor ruse de presă care citează Kremlinul, Vladimir Putin a primit rapoartele directorului Serviciilor de Securitate (FSB), Comitetului de anchetă, Gărzii Naţionale, precum şi miniştrilor de interne, sănătăţii şi situaţiilor de urgenţă.

Update 10:00 Kievul se teme că Putin va exploata vărsare de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina.

În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat.

Vineri seară, grupul militant islamist extremist Statul Islamic a revendicat atacul în masă care au făcut cel puțin 60 de morți și zeci de răniți într-o suburbie a Moscovei.

Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizație, națiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deși brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.

În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculațiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ceea ce a spus că sunt afirmații ale oficialilor ruși că Ucraina ar fi fost implicată.

Acesta a declarat că a considerat orice astfel de afirmație "ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta și mai mult isteria antiucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiții pentru o mobilizare sporită a cetățenilor ruși pentru a participa la agresiunea criminală împotriva țării noastre și pentru a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale".

Ministerul a menționat că regimul rus are o "lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale", adăugând: "Nu există limite pentru dictatura lui Putin.

Acesta este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice, așa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie și a torturii".

Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme și cu extremismul islamist - o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie și SUA, deși acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relațiile au înghețat.

Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost "un act de terorism, punct și de la capăt".

"După ce nu a reușit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina", a scris el.

Update 09:00 Un mort și doi răniți într-un atac cu drone în regiunea Belgorod.

Un civil a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi într-un atac cu dronă în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, potrivit AFP.

"Va fi o dimineaţă dificilă", a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram, adăugând că două districte din regiunea sa au fost atacate de drone.

"Un civil a fost ucis, alţi doi au fost răniţi" într-unul dintre atacurile din districtul Cernianski, a spus el.

Potrivit lui Gladkov, Belgorod, capitala regională, a fost vizată sâmbătă dimineaţă de lovituri care au avariat mai multe clădiri rezidenţiale.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus 11 rachete trase de sistemele de lansatoare de rachete Vampire din Ucraina deasupra regiunii Belgorod.

Regiunea Belgorod a fost recent ţinta a numeroase atacuri cu drone şi lovituri puse de Rusia pe seama Ucrainei, care au ucis cel puţin 10 persoane într-o săptămână, conform autorităţilor locale.

Kievul, care se confruntă cu ofensiva rusă de doi ani, a promis că va duce luptele pe teritoriul rus ca represalii pentru numeroasele bombardamente de pe teritoriul său.

Update 08:00 Numărul morților în atacul de lângă Moscova a depășit 60, potrivit autorităților.

"Peste 60' de persoane au fost ucise vineri în atacul comis de indivizi înarmaţi la un concert desfăşurat la sala Crocus City Hall de lângă Moscova, a anunţat sâmbătă Comisia de anchetă, citată de agenţiile ruse de presă, scrie AFP.

"Sunt în curs de examinare corpurile persoanelor decedate. S-a stabilit provizoriu că atacul terorist a făcut peste 60 de morţi. Din păcate, numărul victimelor ar putea creşte", a indicat Comitetul de anchetă.

Un precedent bilanţ dat de raport anterior dat de serviciile de securitate ruse (FSB) anunţase 40 de morţi.

Update 00:00 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a dat asigurări că Rusia îi va "distruge" pe liderii ucraineni dacă va descoperi că în spatele atacului terorist de la Moscova se află ei.  

"Dacă se stabileşte că este vorba de terorişti ai regimului de la Kiev (...) toţi trebuie găsiţi şi distruşi fără milă ca terorişti. Inclusiv liderii statului care a comis o asemenea atrocitate", a declarat pe Telegram Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul de vineri de la un centru comercial de la periferia Moscovei unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă", informează EFE.

Totuși, autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au "nimic de-a face" cu acest eveniment. "Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul armat sau cu exploziile de la Crocus City Hall. Nu are niciun sens", a apreciat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, într-un mesaj postat pe platforma X.

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat că patruzeci de oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi vineri într-un atac armat comis de cinci bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj, care au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei. 

 

Război în Ucraina, 22 martie 2024 |  Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, 21 martie 2024 | Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia

Război în Ucraina, 20 martie 2024 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

Război în Ucraina, 19 martie 2024 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

Război în Ucraina, 18 martie 2024 | Putin, după alegeri: Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close