Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 758 | ​​​​​​​Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, ziua 758 | ​​​​​​​Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Război în Ucraina, ziua 758. Rusia și-a continuat, în noaptea de joi spre vineri, valurile masive de lovituri cu drone și rachete în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 758 | ​​​​​​​Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher, US Marines
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2024   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina susține că nu e implicată în atacul de la Moscova 
  • Casa Albă ''nu are niciun indiciu în acest stadiu că Ucraina sau ucraineni ar fi implicaţi" în atacul asupra unei săli de concerte de lângă Moscova
  • Casa Albă a transmis condoleanțe victimelor împușcăturilor teribile din Moscova
  • Schimb de focuri de armă într-o sală de concerte din Moscova
  • Atac cu rachete asupra Odesei
  • „Avem nevoie de 24 de ore”, spune premierul ucrainean despre restabilirea alimentării cu energie electrică după atacuri
  • Armata ucraineană susține că Rusia pregătește 100.000 de soldați pentru o ofensivă în vară
  • Cel puțin cinci morți în urma atacului combinat al Rusiei asupra Ucrainei
  • Barajul din Zaporojie, lovit de opt ori de Rusia în atacul nocturn
  • Liderii statelor UE au căzut de acord să folosească în beneficiul Ucrainei banii din activele rusești înghețate
  • Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn
  • Guvernator rus: un atac ucrainean în Belgorod a ucis o femeie care-și plimba câinii
  • Analist ISW: Războiul din Ucraina e la mâna Rusiei, în timp ce se pregătește pentru o confruntare cu NATO
  • Viktor Orban l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru noul mandat prezidențial
  • Atac rusesc cu rachete balistice în orașul Nikolaev
  • Șeful Comitetului militar al NATO susține că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin

Update 22:10 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak susține într-o postare pe Telegram că „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”, soldat cu zeci de morți și răniți.

Nu este singura reacție a Kievului. Purtătorul de cuvânt al Agenției Ucrainene de Informații a declarat Ukrainska Pravda că ​„evenimentele de la Moscova sunt o provocare conștientă a serviciilor speciale rusești”.

Update 21:30 "Nu vă sfătuiesc, în acest stadiu iniţial, să faceţi vreo legătură cu Ucraina", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al SUA.

Mai multe persoane au murit într-un atac armat urmat de un incendiu de proporţii, vineri seară, la o sală de concerte de la periferia Moscovei unde au pătruns mai mulţi oameni înarmaţi, potrivit autorităţilor ruse, care s-au referit la "un atentat terorist sângeros". 

Update 21:00 Casa Albă a transmis condoleanțe victimelor împușcăturilor "teribile" de la o sală de concerte din capitala rusă Moscova, precizând că încearcă să obțină mai multe informații.

"Gândurile noastre sunt alături de victimele acestui teribil atac armat", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, potrivit AFP.

Sunt cel puțin 40 de morți și 100 de răniți, potrivit canalului Telegram Baza citat de Novaja Gazeta, în schimbul de focuri de armă de la sala de concerte din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova.

Potrivit CNN, trei bărbați înarmați au deschis focul în sala de concerte. Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din clădire de către pompieri, potrivit TASS. Salvatorii lucrează în continuare pentru a scoate oamenii.

Update 20:30 Un important schimb de focuri de armă, urmat de un incendiu, a avut loc vineri, într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, în Rusia, potrivit agențiilor de presă ruse citate de AFP.

Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri care arată mulțimea în panică. Evenimentele, a căror natură exactă rămâne de clarificat, au avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte din nord-vestul capitalei ruse.

"Agresori necunoscuți au deschis focul la Crocus City Hall. Oamenii sunt evacuați", au declarat serviciile de urgență pentru agenția de stat TASS.

Potrivit agențiilor ruse, cel puțin trei persoane au deschis focul. De asemenea, s-a auzit o explozie și au fost văzute coloane mari de fum. Potrivit ziarului La Repubblica, care citează presa rusă, cel puțin 12 persoane au fost ucise și 35 rănite.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete ucrainene susține că evoluțiile de la sala de concerte din Moscova sunt o „provocare conștientă din partea serviciilor speciale ruse”

Update 20:00 Forțele rusești au lansat vineri seară un atac cu rachete asupra regiunii ucrainene Odesa, un incendiu izbucnind în urma loviturii, au anunțat autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.

„Inamicul a folosit din nou balistica la Odesa. Acesta a lovit din Crimeea ocupată temporar, probabil cu Iskander-M, încercând să distrugă infrastructura regiunii. În regiunea Odesa a izbucnit un incendiu în punctul de impact, care a fost stins cu promptitudine. Oamenii nu au fost răniți. Încă o dată, vă cer: răspundeți prompt la semnalele de raid aerian și adăpostiți-vă”, a transmis guvernatorul regiunii Oleg Kiper, într-un mesaj pe Telegram.

Update 18:30 Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat vineri, în cadrul unei ședințe de guvern, că este nevoie de 24 de ore pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a tuturor consumatorilor casnici care au rămas fără curent în urma atacului rusesc asupra sistemului energetic al țării, relatează publicația Pravda. Șeful guvernului de la Kiev a precizat că aproximativ 20 de substații și centrale electrice au fost avariate.

„Cheia acum este că sistemul energetic este intact și că sistemul energetic funcționează în mod stabil. Datorită protecției suplimentare a instalațiilor noastre energetice, am rezistat loviturii. Nu există o lipsă de capacitate și nu este încă prevăzută. Echipele de reparații lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a locuințelor ucrainene cât mai repede posibil”, a spus Șmîhal. Potrivit premierului, energia electrică va fi restabilită în trei etape: în primul rând, va fi alimentată infrastructura critică (încălzire, alimentare cu apă, spitale), apoi populația și ulterior industria.

Update 16:30 Rusia pregătește 100.000 de soldați care ar putea fi folosiți pentru o nouă ofensivă în Ucraina în această vară sau pentru a reface unitățile de luptă epuizate de război, a declarat, vineri, comandantul forțelor terestre ucrainene. Generalul Oleksandr Pavliuk a făcut comentariile după ce trupele rusești au avansat în ultimele zile în estul Ucrainei.

"Poate nu va fi neapărat o ofensivă, poate că își vor reface unitățile care și-au pierdut capacitatea de luptă, dar există posibilitatea ca la începutul verii să dispună de anumite forțe pentru a desfășura operațiuni ofensive", a declarat Pavliuk, citat de Reuters.

Autoritățile de la Kremlin au declarat, săptămâna aceasta, că își vor consolida armata. Pe de altă parte, Ucraina se confruntă cu o criză de muniție, una agravată și de blocajul din Congresul SUA cu privire la un nou pachet de ajutor militar.

Update 15:40 În timpul atacului masiv cu rachete și drone din timpul nopții de joi spre vineri, Rusia a lovit de opt ori cel mai mare baraj hidroenergetic din Ucraina.

Informația provine de la Iuri Bielusov, șeful Departamentului pentru război al Biroului Procurorului General al Ucrainei.

"Doar centrala hidroelectrică a fost lovită de opt ori", a precizat acest oficial ucrainean.

Presa internațională a relatat anterior în cursul acestei zile că bombardamentele ruse au provocat un incendiu la centrala hidroelectrică Dnipro, care furnizează energie electrică centralei nucleare Zaporojie.

Ulterior, oficialii companiei ucrainene Energoatom au comunicat că linia de înaltă tensiune de la centrala nucleară a fost reparată, după ce a fost avariată de bombardamente.

Tot în regiunea Zaporojie, forțele rusești au anunțat că au preluat controlul asupra satului Mîrne.

Ministerul rus al Apărării a transmis pe Telegram că satul a fost "eliberat" și că acest lucru a "îmbunătățit situația tactică de-a lungul liniei frontului".

Update 14:30 Liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să folosească în beneficiul Ucrainei o mare parte din profiturile generate de activele rusești înghețate pe continent, în urma războiului declanșat în februarie 2022.

Suma estimată pentru acest an s-ar ridica la trei miliarde de euro, iar primul miliard ar putea fi pus la dispoziția Ucrainei până în luna iulie, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sfârșitul primei zile a summitului liderilor UE, desfășurat la Bruxelles.

"Le-am spus liderilor că, dacă ne mișcăm repede, am putea debloca primul miliard la 1 iulie. Deci, depinde de noi", a adăugat ea, arătând că există un sprijin puternic pentru a folosi acești bani pentru înarmarea Ucrainei.

Von der Leyen a mai spus că UE are în vedere creșterea tarifelor pentru cerealele rusești, inclusiv pentru cerealele ucrainene furate de Moscova, care intră pe piața comunitară.

Acordul vine după aproape un an de negocieri asupra temeiului juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro aparținând Rusiei și aflate în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

Compromisul a ținut cont de opoziția Ungariei față de utilizarea banilor pentru înarmarea Ucrainei.

Modul în care vor fi împărțite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea a fost de a utiliza 90% pentru programe militare și 10% pentru reconstrucția țării.

Update 13:30 Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 92 din cele 151 de rachete și drone lansate în timpul unui val de atacuri rusești în noaptea de joi spre vineri.

Președintele Volodimir Zelenski a precizat pe aplicația Telegram că în toate orașele afectate de atac acționează echipele de intervenție.

Salvatorii se află pe teren, iar alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire, a spus el.

"Lumea vede cât se poate de clar care sunt țintele teroriștilor ruși: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz", a detaliat Zelenski.

Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Update 12:30 O victimă civilă a fost ucisă de loviturile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, vineri dimineață, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Într-o declarație pe Telegram, acest oficial a precizat că este vorba despre o femeie care își plimba câinii pe stradă la momentul atacului aerian.

"Un proiectil a explodat lângă ea și a murit pe loc din cauza rănilor", a menționat Gladkov, care a adăugat că alte două persoane au fost rănite.

Orașul Belgorod se află la circa 40 de kilometri est de granița cu Ucraina și a fost frecvent vizat de atacuri ale Kievului.

Update 10:30 Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a trimis, o scrisoare de felicitare lui Vladimir Putin, cu ocazia realegerii sale în funcția de președinte al Federației Ruse. 

În mesaj, premierul de la Budapesta, unul dintre puținii lideri occidentali care și-a păstrat o relație apropiată cu Kremlinul, a declarat că se bucură de existența unei cooperări între Ungaria și Rusia bazate pe respectul reciproc. 

Asta permite discutarea unor probleme importante chiar și în actuala situație geopolitică foarte dificilă, arată Viktor Orban.

Premierul ungar l-a asigurat pe liderul rus că țara sa este pregătită să intensifice cooperarea bilaterală în domenii care nu sunt limitate de dreptul internațional.

Update 08:30 Modul în care decurge războiul din Ucraina indică faptul că Rusia poate menține linia frontului așa cum este în prezent, în timp ce se pregătește pentru un alt război, la scară mai mare, cu NATO.

Războiul este "în mare măsură la mâna Rusiei", spune Karolina Hird, de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul în SUA.

"Liniile de front sunt lente și stabile, iar Ucraina nu are resursele occidentale necesare pentru a-și continua propriile operațiuni ofensive. Este suficient pentru ca Rusia să poată menține situația așa cum este și să se pregătească pentru un război cu NATO în trei până la cinci sau potențial mai mulți ani", a declarat ea.

Analista ISW mai spune că Vladimir Putin va profita de noul său mandat prezidențial pentru a crește cheltuielile în vedere continuării războiului din Ucraina și pentru a pregăti viitoarea confruntare cu NATO.

Update 00:01 Un atac rusesc cu rachete balistice în orașul Nikolaev din Ucraina a ucis o femeie și a rănit alte patru persoane.

Atacul a avut loc joi după-amiază, potrivit primarului Oleksandr Senkevici.

Edilul orașului a precizat că o explozie puternică a avut loc în oraș, în jurul orei locale 14:33.

"Patru persoane rănite (trei femei, un bărbat) plus o femeie decedată. Operațiunea de salvare continuă", a menționat șeful Administrației Militare Regionale Nicolaev, Vitali Kim, pe aplicația Telegram.

Război în Ucraina, 21 martie 2024 | Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia

Război în Ucraina, 20 martie 2024 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

Război în Ucraina, 19 martie 2024 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

Război în Ucraina, 18 martie 2024 | Putin, după alegeri: Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus

Război în Ucraina, 17 martie 2024 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close