Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 756 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

Război în Ucraina, ziua 756 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian

Război în Ucraina, ziua 756 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian al rușilor. Autoritățile locale susțin că sunt mai multe victime. În urma loviturilor au izbucnit incendii.

Război în Ucraina, ziua 756 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski: Statul de drept global trebuie să ''funcţioneze din nou''
  • Ambasadorul Ucrainei: Peste 150.000 de cetăţeni din acest stat au beneficiat de protecţie temporară în România
  • Președintele ucrainean a discutat despre "formula păcii" cu premierul indian
  • Un bloc turn și o fabrică din Harkov, lovite în timpul unui atac aerian
  • ONU: Rusia controlează teritoriile ocupate din Ucraina printr-un climat de frică, crime și tortură
  • Copiii ucraineni, mai triști decât cei refugiați din alte țări - studiu
  • Infractorii condamnați și suspecții de infracțiuni, liber la înrolare în Rusia, în schimbul amnistierii sau suspendării pedepsei
  • SUA anunță că au testat cu succes o armă hipersonică deasupra Oceanului Pacific
  • Putin spune că Ucraina este "stat agresor" și cere consolidarea securității
  • Acord provizoriu în UE pentru importuri ucrainene fără taxe, până în iunie 2025
  • Ucraina a trimis drone spre un aeroport militar rus unde se află bombardiere strategice
  • Șeful spionajului rus amenință Franța că orice militar francez trimis în Ucraina va deveni o ţintă prioritară
  • Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO
  • MAE al Rusiei transmite Chișinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei sale în Republica Moldova
  • Rusia susține că a ucis distrus două grupuri de "sabotori ucraineni" în apropiere de granița regiunilor Belgorod și Kursk
  • Moscova numește un nou comandant al Marinei Militare, după loviturile ucrainene asupra flotei ruse din Marea Neagră

Update 22:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri liderilor mondiali ca o ordine internaţională bazată pe reguli să "funcţioneze din nou", opunându-se utilizării forţei de către Rusia, relatează Reuters.

Într-o intervenţie video la o conferinţă globală găzduită de Coreea de Sud, Zelenski - a cărui ţară a fost invadată de Rusia în 2022 - a spus că multe naţiuni şi regiuni ale lumii vor beneficia de restabilirea statului de drept internaţional.

"Împreună trebuie să facem ca forţa care a înnebunit să revină la reguli şi să facem ca regulile să funcţioneze din nou", a declarat el la Summit-ul pentru Democraţie, o iniţiativă a preşedintelui american Joe Biden care vizează să abordeze modalităţi de a opri regresul democratic şi eroziunea drepturilor şi libertăţilor.

Zelenski a spus că pentru ca pacea să prevaleze, Congresul SUA - unde disputele politice au împiedicat adoptarea unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei - trebuie să se alăture lumii pentru a fi "co-autorii unei fiabilităţi solide".

Kievul şi partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că foloseşte pretexte pentru a duce un război nejustificat de cucerire colonială în Ucraina. Rusia susţine că a trimis trupe în Ucraina în urmă cu doi ani într-o "operaţiune militară specială" pentru a-şi asigura propria securitate.

Update 21:00 Peste 150.000 de cetăţeni din Ucraina au beneficiat de protecţie temporară în România, iar circa 80.000 continuă să beneficieze de sprijinul Guvernului şi al societăţii româneşti, a declarat ambasadorul ucrainean în ţara noastră, Ihor Prokopchuk.

El şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România refugiaţilor din Ucraina, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Salvaţi Copiii România pe tematica integrării copiilor migranţi.

Diplomatul a punctat că societatea civilă şi organizaţiile nonguvernamentale au fost primele care au răspuns imediat acestei crize umanitare şi afluxului de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România pentru a fugi din calea războiului din Ucraina.

Ihor Prokopchuk a atras atenţia că războiul din Ucraina a avut urmări şi asupra copiilor, afirmând că peste 500 şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 1.200 au fost răniţi. Potrivit ambasadorului Prokopchuk, experţii estimează că peste 7,5 milioane de copii din Ucraina suferă de traume psihologice din cauza războiului.

Nu în utimul rând, el a semnalat că nevoia de sprijin a refugiaţilor din Ucraina continuă, pentru că agresiunea Rusiei asupra ţării sale nu a încetat.

La rândul său, ambasadorul Norvegiei în România, Siri Beate Barry, şi-a exprimat aprecierea pentru cetăţenii care i-au sprijinit pe refugiaţii din Ucraina. Oficialul a anunţat că, împreună cu alţi parteneri, Norvegia va continua să îi susţină pe refugiaţii din Ucraina cât timp este necesar.

Nu în ultimul rând, Siri Beate Barry a atras atenţia asupra provocării reprezentate de a face să se simtă bineveniţi copii dintr-o societate şi cultură diferite, care vorbesc altă limbă.

Update 19:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre "formula păcii" cu premierul indian Narendra Modi. Discuția a avut loc miercuri.

Ucraina este "interesată" să întărească legăturile cu India, a declarat Volodimir Zelenski în urma discuției cu premierul indian Narendra Modi, potrivit Sky News. Biroul prezidențial ucrainean a explicat că liderii au discutat despre relațiile bilaterale, dar și despre un posibil acord privind încetarea războiului din Ucraina. 

Planul de pace al Kievului cere retragerea tuturor trupelor ruse din Ucraina, restabilirea granițelor și un proces care să facă Rusia responsabilă pentru acțiunile sale.

"Ucraina este interesată să consolideze relațiile comerciale și economice cu India, în special în exporturile agricole, cooperarea în domeniul aviației și comerțul cu produse farmaceutice și industriale", a comunicat Zelenski pe platforma X.

La rândul său, guvernul indian a anunțat că Modi a reiterat "poziția consecventă a țării în favoarea dialogului și a diplomației drept cale de urmat" în războiul din Ucraina. Modi a scris și el un mesaj pe X, transmițând "sprijinul consecvent al Indiei pentru toate eforturile pentru pace și pentru încheierea timpurie a conflictului în curs".

Narendra Modi a fost unul dintre liderii mondiali care l-au sunat pe Vladimir Putin pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile de săptămâna trecută.

Update 17:10 Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian al rușilor. Autoritățile locale susțin că sunt mai multe victime. În urma loviturilor au izbucnit incendii.

O clădire cu opt etaje și o fabrică au fost lovite într-un atac rusesc asupra Harkovului, anunță poliția regională, potrivit Sky News.

Şeful poliţiei, Sehriy Bolvinov, a declarat că trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite.

„O tipografie obișnuită, o fabrică de mobilă și produse de vopsea au fost lovite”, a transmis Bolvinov pe Facebook.

Totuși, primarul din Harkov, Igor Terekhov, a anunțat că cinci persoane au fost rănite, dar nu a menționat niciun deces. El a mai spus că două persoane au fost duse la spital.

Atacul a provocat și un incendiu pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați. Echipele de intervenție caută supraviețuitori la fața locului.

Update 16:00 Rusia își consolidează în mod ilegal controlul asupra teritoriilor ucrainene ocupate prin crearea unui climat de teamă, cu practici precum detenție arbitrară, crime și tortură, a declarat pentru Reuters șefa unei misiuni de raportare a ONU în Ucraina.

Vorbind înainte de publicarea unui raport al Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, șefa misiunii, Danielle Bell, a declarat că încălcările drepturilor omului în teritoriile ocupate de către Rusia au fost făcute spre ”a îngrozi locuitorii și a-i determina să coopereze”, relevă Reuters.

"Aceste acțiuni combinate de cenzură, supraveghere, opresiune politică, reprimarea libertății de exprimare, restricții de circulație au creat un climat de teamă în care Federația Rusă ar putea să demonteze sistematic sistemele ucrainene de guvernare și administrație", a declarat Bell.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale armate au comis atrocități sau au atacat în mod deliberat civili în timpul invaziei.

În prezent, Rusia controlează peste 17% din teritoriul Ucrainei.

Observatorii ONU nu au avut acces în teritoriile ocupate, bazându-și concluziile pe mărturiile a peste 2.300 de ucraineni.

Bell a declarat că au existat din partea Rusiei încălcări ale drepturilor omului precum omoruri, tortură și detenție arbitrară a celor percepuți ca având legături cu forțele de securitate ucrainene sau a celor despre care se crede că sprijină Ucraina.

Update 15:00 Proporția copiilor din Ucraina care au raportat tristețe sau tensiune crescută a fost considerabil mai mare decât cea a copiilor refugiați proveniți din alte țări. Copiii raportează sentimente de furie, disperare, frică pentru viața lor și coșmaruri recurente.

Dacă mai mult de unu din trei copii (38%) care au fost nevoiți să se refugieze din țările lor declară că se simt mai puțin fericiți de când și-au părăsit țara de origine, proporția copiilor din Ucraina care au raportat tristețe sau tensiune crescută a fost considerabil mai mare decât cea a copiilor refugiați proveniți din alte țări.

Astfel, un studiu realizat de Salvați Copiii a scos la iveală niveluri similare de nefericire (57%, fie foarte nefericiți, fie ceva mai puțin fericiți) în rândul copiilor ucraineni chestionați. 

Dintre copiii refugiați din alte țări decât Ucraina care au răspuns la anchetă, aproape un sfert (23%) nu merg la școală. Un număr mai mic de copii ucraineni nu merg deloc la școală (5%), dar este mult mai probabil ca aceștia să frecventeze școala online (18% doar online, 11% frecventează și fizic și online). 

Dintre copiii din alte țări decât Ucraina care au răspuns, aproape un sfert (23%) nu merg la școală. Un număr mai mic de copii ucraineni nu merg deloc la școală (5%), dar este mult mai probabil ca aceștia să frecventeze școala online (18% doar online, 11% frecventează și fizic și online). Peste o treime dintre copiii care au răspuns că nu au ajuns în țara de destinație au indicat că nu sunt la școală.

Dintre copiii care frecventează școala fizic sau atât fizic, cât și online, 87% și-au exprimat preferința pentru educația cu prezență fizică față de cea online, iar 72% dintre copiii care frecventează școala fizic sau atât fizic, cât și online au confirmat că se simt mai puțin singuri atunci când merg la școală fizic, iar 60% au confirmat că își pot face prieteni din țara gazdă într-un cadru școlar fizic. 

“Fiecare copil dislocat din țara sa trebuie să fie tratat cu demnitate, să-i fie satisfăcute nevoile esențiale și să i se respecte drepturile. O atenție specială trebuie acordată sănătății psiho-emoționale și, în strânsă legătură, instrumentelor de integrare educațională și socială. Mersul la școală este esențial pentru legăturile sociale și, astfel, pentru bunăstarea emoțională a acestor copii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Update 12:54 Deputații din Rusia au adoptat un proiect de lege care permite suspecților de infracțiuni și infractorilor condamnați să se înroleze în armată.

Textul prevede că acestor recruți li se vor suspenda dosarele penale sau li se va converti restul pedepsei cu închisoarea în pedeapsă cu suspendare.

De asemenea, infractorii care luptă pe front se vor alege cu cazierul "curățat" dacă vor fi decorați, relatează The Moscow Times, citată de Sky News.

Cazurile de infracțiuni grave, între care spionajul, terorismul și infracțiunile sexuale, nu vor putea beneficia de noua lege, arată sursa citată.

"Inițiativa legislativă face posibilă semnarea unui contract militar de către cei care sunt anchetați, judecați sau care au fost condamnați", a declarat Pavel Krașeninnikov, membru al Dumei de Stat.

Vladimir Putin nu a dat vreun semn, nici înainte, nici după alegerea sa pentru un nou mandant prezidențial, că ar dori să pună capăt războiului din Ucraina.

În ianuarie, președintele rus a semnat un decret care accelerează obținerea cetățeniei ruse pentru străinii care s-au înrolat în armata țării.

Presa internațională a relatat cazul recent al mai multor indieni și nepalezi, recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina.

Update 11:58 Forţele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au anunţat că au efectuat cu succes un test cu o armă hipersonică lansată din aer, deasupra Oceanului Pacific.

Testul a avut loc duminică. 

Un bombardier B-52 a decolat de la baza de pe insula Guam având la bord o așa numită "armă de răspuns rapid, lansată din aer", ARRW, au indicat forțele aeriene într-un comunicat.

Cu toate că testul a fost catalogat drept succes, oficialii americani nu au dezvăluit viteza cu care a zburat ARRW.

La testele anterioare, dispozitivul a atins de cel puțin cinci ori viteza sunetului.

Statele Unite nu sunt singurele care dezvoltă arme hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice asupra unor ținte în Ucraina, iar China a testat arme hipersonice, potrivit responsabililor militari americani, în pofida faptului că Ministerul chinez de Externe a negat, în octombrie anul trecut, că țara sa ar fi efectuat un astfel de test.

Update 11:11 Președintele rus Vladimir Putin a cerut consolidarea organizațiilor militare și de securitate ale statului rus.

"Desigur, consolidarea capacității de apărare și a securității statului rus este deosebit de importantă în prezent", a declarat Putin la o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare, semnalată de presa internațională.

El a portretizat încă o dată Ucraina, pe care a invadat-o în februarie 2022, drept "agresor" și a declarat că poporul rus "nu se va lăsa intimidat".

Comentariile liderului de la Kremlin vin la scurt timp după realegerea sa cu peste 87% din voturi într-un scrutin fără contracandidați semnificativi și în contextul în care Ucraina și-a intensificat bombardamentelor asupra regiunilor rusești de la frontieră, Belgorod și Kursk.

Vladimir Putin susține că guvernul de la Kiev obține prin aceste acțiuni exact opusul a ceea ce intenționează, relatează presa internațională.

Update 10:27 Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu care prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina până în iunie 2025.

Anunțul a fost făcut miercuri de Parlamentul European.

Decizia urmează propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană, de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru produsele agricole ucrainene.

Este prevăzut, însă, un mecanism de urgență pentru păsările de curte, ouă şi zahăr. În cazul acestora, vor fi impuse tarife dacă importurile depășesc nivelul mediu din anii 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, cereale integrale şi miere.

De asemenea, Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acționa dacă vor crește importurile de grâu ucrainean.

Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va lua măsuri în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanșat mecanismul de urgență.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au protestat masiv față de ceea ce ei au numit concurență neloială. 

Update 08:30 Oficialii ruși au anunțat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus rachete și drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej, aflate la granița cu Ucraina.

De asemenea, dronele ucrainene ar fi fost doborâte și în regiunea Saratov, situată mai adânc în interiorul teritoriul rus.

În paralel, bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene Sumî au determinat Kievul să ordone evacuarea civililor.

Ministerul Apărării de la Moscova a precizat pe Telegram că unitățile sale au interceptat o duzină de rachete și rachete deasupra regiunii Belgorod până marți, la ora locală 22.00.

La scurt timp, alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot de fabricație americană, ar fi fost interceptată deasupra regiunii vecine Kursk, a adăugat sursa citată.

Miercuri dimineață, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea orașului Engels. 

Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraș.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore în niciunul dintre atacurile lansate de Ucraina.

În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a spus că, de la începutul acestei luni, forțele ruse au lansat circa 200 de bombe ghidate asupra comunităților din regiunea Sumî, lovind sate, orașe și infrastructură civilă.

Autoritățile din Sumî au declarat că doar în cursul zilei de marți au fost raportate 30 de cazuri de bombardamente iar o persoană a fost ucisă în localitatea de frontieră Velika Pisarivka.

Update 00:01 Forţele armate ucrainene, în ultimele luni, cu ajutorul voluntarilor şi al corpului regional de cadeţi, şi-au extins semnificativ liniile defensive în apropierea oraşului Odesa şi între regiunile Odesa şi Mykolaiv, din cauza temerilor prezentate de agenţiile de informaţii occidentale că Rusia ar putea lansa din nou o ofensivă pe scară largă, cu scopul de a captura coasta Mării Negre.

De altfel, chiar preşedintele Macron a declarat în urmă cu o săptămână că este pregătit să trimită trupe franceze în Ucraina, dacă Rusia se apropie de Kiev sau Odesa.

Ruşii şi-au intensificat în ultimele zile atacurile asupra oraşului Odesa şi a regiunii în general, care este la graniţa României. 

Rusia îşi reface comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră, iar ministrul apărării, Serghei Şoigu, a promis într-o vizită de săptămâna trecută că va trimite mai multe echipamente militare pentru a opri atacurile cu drone ale Ucrainei şi a trece din nou la ofensivă.

În aceste condiţii, Ucraina are ca singură alternativă construirea unei linii defensive consolidate în spatele actualului front pentru a se pregăti de un lung război de rezistenţă dacă Rusia reuşeşte să-şi refacă forţele armate, iar Kievul nu va primi tot ajutorul necesar din vest.

Război în Ucraina, 19 martie 2024 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO

Război în Ucraina, 18 martie 2024 | Putin, după alegeri: Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus

Război în Ucraina, 17 martie 2024 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii

Război în Ucraina, 16 martie 2024 | Rusia susține că a ucis ”un număr mare” de soldaţi ucraineni cu o bombă cu vid

Război în Ucraina, 15 martie 2024 | Cel puțin 14 morți la Odesa după un atac cu rachete al Rusiei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close