Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 701. 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky

Război în Ucraina, ziua 701. 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky

Război în Ucraina, ziua 701. Au fost găsite cutiile negre ale aparatului rusesc prăbușit în regiunea Belgorod, cu 74 de oameni la bord. La Avdiivka, primarul orașului asediat de armata rusă susține că forțele Kievului au reușit să respingă trupele Moscovei

Război în Ucraina, ziua 701. 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky
Sursa foto: Profimedia Images / hepta / Zuma Press / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   19:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Anchetatorii ruși susțin că avionul a fost doborât de o rachetă ucraineană
  •  Daria Trepova, condamnată la 27 de ani de închisoare pentru asasinarea bloggerului pro-Kremlin Maksim Fomin
  •  Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle avionul prăbuşit la Belgorod
  • Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi cetățenii recrutați pentru a lupta în Ucraina
  • Ultranaționalistul rus Igor Girkin (Strelkov), condamnat în Rusia la patru ani de închisoare, după ce l-a criticat pe Putin
  • 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky
  • TASS: fragmente de rachetă, găsite la locul prăbușirii din Belgorod | Kiev: "Nu excludem ca rușii să fi folosit prizonieri ucraineni drept scuturi umane"
  • Parlamentar rus: "Rusia va continua schimburile de prizonieri cu Ucraina, în pofida incidentului din Belgorod"
  • Șeful armatei britanice le cere cetățenilor să se pregătească de război cu Rusia
  • SBU revendică un atac asupra unei rafinării rusești de pe coasta Mării Negre
  • Zelenski: Moscova se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni
  • Atac cu rachete asupra orașului Hirnîk, din Donețk. Două femei au murit și alte opt persoane au fost rănite
  • Ucraina afirmă că nu are "informații de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc
  • Două rachete ucrainene, descoperite de Rusia în momentul prăbușirii avionului său
  • Cel puțin trei oameni au fost răniți după ce un spital din Herson a fost atacat de armata rusă
  • SUA nu mai au bani pentru Ucraina până ce Congresul nu va aproba finanțarea

Update 20:00 Comisia de investigații a Rusiei susține că avionul prăbuşit la Belgorod a fost doborât de o rachetă ucraineană, transmite Sky News. Comisia a declarat că „peste 60 de militari ucraineni capturați” au fost uciși, alături de șase membri ai echipajului și un număr nespecificat de soldați ruși.

Oficialii ruși au declarat ieri că la bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de ucraineni, dar Ucraina a declarat că nu are cunoștință de prezența vreunuia dintre oamenii săi.

Update 19:00 Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, relatează AFP, preluată de News.ro. 

Daria Trepova ”a fost condamnată la o pedeapsă de 27 de ani” de închisoare ”într-o colonie penitenciară”, a anunţat într-un comunicat un Tribunal Militar de la Sankit Petersburg (nord-vest), unde a avut loc procesul. Tânăra, care purta un pulover alb cu portocaliu, a ascultat verdictul într-o cuşcă de sticlă, potrivit unui fotograf AFP.

Parchetul a cerut ca ea să fie condamnată la 28 de ani de închisoare. Blogerul rus Vladlen Tatarski, pe adevăratul său nume Maksim Fomin, a fost ucis în aprilie 2023 după ce a acceptat o statuetă-capcană într-o cafenea, la Sankt Petersburg, din mâna Dariei Trepova. Explozia a rănit alte 30 de persoane.

Update 17:50 Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul aeronavei Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu le-a permis să se îmbarce „în ultimul moment”, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare din Ucraina, pentru RFE/RL, transmite The Kyiv Independent. Avionul de transport Il-76 s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod pe 24 ianuarie, iar toate persoanele aflate la bord au murit. Ministerul rus al Apărării a susținut apoi că 65 de prizonieri de război ucraineni se aflau în avion, în contextul unui schimb de prizonieri.

Agenția de informații militare a Ucrainei nu a confirmat dacă în avion se aflau prizonieri și nici nu a comentat ce ar fi putut cauza prăbușirea, dar a declarat că fusese planificat un schimb de prizonieri pentru acea zi. Potrivit lui Iusov, serviciile de informații ucrainene sugerează că mai mulți oficiali militari și politicieni de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul avionului, dar FSB le-a spus în schimb să folosească alte mijloace de transport. Iusov a spus că aceste informații au devenit cunoscute de serviciile secrete ucrainene după prăbușirea avionului.

Update 16:50  Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi sute de cetățeni nepalezi care au fost recrutați pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat ministrul său de externe, transmite Sky News. Se estimează că armata rusă a înrolat peste 200 de cetățeni nepalezi, iar cel puțin 14 dintre aceștia au murit în Ucraina, a declarat Narayan Prakash Saud pentru Associated Press. Nepalul solicită compensații bănești pentru familiile celor uciși, a spus Saud.

„Am cerut Rusiei să oprească imediat recrutarea de cetățeni nepalezi în armata lor, să îi returneze imediat pe cei care servesc deja în armată, să repatrieze trupurile celor uciși și să îi trateze și să îi returneze pe cei care au fost răniți în lupte.”

Rusia a declarat că se află în posesia cadavrelor a 12 cetățeni nepalezi, în timp ce Said a declarat că, în opinia sa, cinci cetățeni care au luptat în numele Rusiei sunt ținuți prizonieri de partea ucraineană. Guvernul nepalez a interzis cetățenilor săi să călătorească în Rusia sau în Ucraina pentru angajare.

Update 16:00 Un tribunal din Moscova l-a condamnat la patru ani de închisoare pe Igor Girkin, un proeminent critic ultranaționalist al președintelui Vladimir Putin.

Fost lider al forțelor rusești din estul Ucrainei după invazia Crimeei din 2014, Girkin a fost, de asemenea, condamnat anterior, în lipsă, la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea zborului MH-17.

De astă dată, condamnarea din Rusia a venit ca urmare a acuzațiilor de extremism, după criticile sale la adresa efortului de război al Moscovei în Ucraina.

Fost ofițer al serviciului de securitate rus FSB, Girkin, cunoscut și drept "Strelkov", a fost arestat vara trecută în apartamentul său și acuzat de "îndemnuri la extremism", la capătul a numeroase postări publice în care l-a acuzat pe Putin că nu a continuat războiul din Ucraina cu suficientă vigoare.

Update 15:00 Daria Trepova, suspecta arestată anul trecut în cazul asasinării unui important blogger militar rus, a fost condamnată la 27 de ani de închisoare, relatează presa internațională.

Trepova, în vârstă de 26 de ani, a livrat o bombă disimulată într-o statuetă care a explodat în mâinile lui Vladlen Tatarsky și l-a ucis pe loc.

Explozia a avut loc în timpul unei conferințe susținute de Tatarsky într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Femeia a fost trimisă în judecată în fața unui tribunal din Sankt Petersburg pentru mai multe acuzații, inclusiv de terorism.

Update 13:54 Fragmente care, aparent, provin de la o rachetă au fost găsite la locul unde s-a prăbușit, miercuri, în regiunea Belgorod, avionul militar Iliușin Il-76, relatează agenția de stat rusă TASS, citată de The Guardian.

Rusia susține că avionul transporta 65 de prizonieri de război ucraineni în vederea unui schimb cu forțele Kievului și că aparatul a fost doborât de armata ucraineană.

Nu au existat supraviețuitori printre cele 74 de persoane de la bord în urma prăbușirii.

La rândul său, partea ucraineană susține că nu a primit din partea Rusiei nici o solicitare scrisă, nici verbală, de securizare a spațiului aerian din jurul zonei Belgorod.

În vreme ce ucrainenii susțin că nu au suficiente dovezi privind prezența la bord a prizonierilor de război, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă, a spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare de la Kiev.

"Din nefericire, putem presupune diverse scenarii, inclusiv provocarea, precum și utilizarea prizonierilor ucraineni ca scut uman pentru a transporta muniție și arme pentru sistemele S-300", a declarat oficialul ucrainean.

Update 12:54 Cetățenii Marii Britanii trebuie să fie pregătiți să servească în armată în perspectiva unui război cu Rusia.

Avertismentul vine chiar de la șeful armatei britanice, citat de Politico.

Generalul Patrick Sanders a cerut, miercuri, decidenților politici din țara sa să "mobilizeze națiunea" pentru o confruntare cu trupele Moscovei.

Într-un discurs susținut la expoziția internațională de vehicule blindate de la Londra, generalul Sanders a insistat pe necesitatea unei "schimbări" în mentalitatea britanicilor și a arătat că este nevoie de formarea unei "armate de cetățeni" pregătită pentru un război terestru.

"În următorii trei ani, trebuie să putem vorbi în mod credibil de o armată britanică de 120.000 de oameni (...) Ca generație de dinaintea războiului, trebuie să ne pregătim în mod similar, printr-un efort al întregii națiuni. Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele, în timp ce armatele cetățenești le câștigă", a declarat el.

Update 12:30 Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, revendică un atac recent, urmat de un incendiu, asupra rafinăriei de petrol din Tuapse, Rusia.

Suspilne, radiodifuziunea ucraineană, relatează pe surse că obiectivul "furnizează combustibil pentru trupele rusești". 

Conform sursei citate, depozitul de petrol al rafinăriei fost atacat de drone iar, în urma incendiului, instalația pentru prelucrarea primară a produselor petroliere a fost avariată.

Tuapse se află pe coasta Mării Negre, la nord-vest de Soci.

Relatările Suspilne nu au putut fi verificate în mod independent de presa internațională, însă Serghei Boiko, șeful districtului rus Tuapse, a confirmat pe Telegram că în cursul nopții a avut loc un incendiu la rafinăria de petrol deținută de Rosneft.

Potrivit oficialului rus, incendiul nu s-a soldat cu victime.

Update 11:30 Rusia și Ucraina vor continua să facă schimb de prizonieri de război, în pofida incidentului din Belgorod, unde un avion militar s-a prbușit, miercuri, după ce, conform autorităților de la Moscova, ar fi fost lovit de rachete lansate de forțele Kievului.

La bord se aflau 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război ucraineni ce urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși, după cum au menționat autoritățile moscovite.

Chiar și în condițiile acestui eveniment, schimburile de prizonieri ruso-ucrainene vor continua, relatează agenția Interfax, care îl citează pe deputatul rus Andrei Kartapolov.

Parlamentarul susține că Rusia va discuta "chiar și cu diavolul" pentru a-și aduce înapoi soldații capturați, notează sursa citată.

Update 10:30 Cutiile negre ale avionului militar rusesc care s-a prăbușit miercuri în regiunea Belgorod au fost găsite de autorități, scrie presa internațională.

Între timp, Kremlinul cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU şi acuză Ucraina că a doborât în mod intenționat aeronava.

Potrivit Moscovei, la bordul aparatului Iliușin Il-76 se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de militari ucraineni ce urmau să fie eliberați în schimbul unor prizonieri ruși.

"Conducerea ucraineană știa foarte bine că, în conformitate cu practica stabilită, personalul militar ucrainean urma să fie transportat cu avioane militare la aerodromul Belgorod pentru schimb. Conform acordului încheiat anterior, acest eveniment urma să aibă loc după-amiaza la punctul de control Kolotilovka de la frontiera ruso-ucraineană. Și, cu toate acestea, regimul nazist de la Kiev a făcut acest pas, cu scopul de a acuza Rusia de eliminarea militarilor ucraineni", a declarat Igor Konașenko, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

De cealaltă parte, Ucraina nu confirmat oficial atacul şi a anunțat că va declanșa o anchetă în acest caz.

Update 09:30 "Rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi lor și cu emoțiile societății noastre", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn, după prăbușirea, în aceeași zi, a avionului rusesc de tip Iliușin Il-76 în regiunea Belgorod.

Rusia a acuzat Ucraina că a doborât în mod deliberat, cu rachete, acest avion rusesc care, potrivit Moscovei, transporta 65 de militari ucraineni în vederea unui schimb de prizonieri cu Kievul.

La rândul său, Ucraina a cerut clarificarea completă a circumstanțelor incidentului, dar nu a confirmat în mod direct că a doborât avionul.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, a spus că Rusia încearcă să submineze sprijinul internațional pentru Ucraina.

"Ucraina are dreptul să se apere și să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor", a spus acest oficial militar.

Update 08:30 Forțele rusești au fost respinse din localitatea Avdiivka, aflată în regiunea Donețk din Ucraina, de către trupele armate ucrainene.

Informația vine de la primarul Vitali Barabach.

Potrivit edilului, rușii "au intrat în partea de sud a orașului Avdiivka, dar au fost dislocați”.

Primarul susține că situația rămâne „dificilă, dar sub control”.

Vitali Barabach nu a precizat când a avut loc și nici cât a durat această incursiune a forțelor ruse în oraș industrial din regiunea Donețk.

Trupele Moscovei încearcă de luni de zile să încercuiască Avdiivka, unde soldații ucraineni sunt cantonați în poziții fortificate.

Război în Ucraina, 24 ianuarie 2024 | Ucraina afirmă că nu are "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc

Război în Ucraina, 23 ianuarie 2024 |  Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

Război în Ucraina, 22 ianuarie 2024 |  Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni

Război în Ucraina, 21 ianuarie 2024 | Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev

Război în Ucraina, 20 ianuarie 2024 | Guvernul de la Kiev alocă o sumă record pentru construcția de fortificații: peste 428 de milioane de euro

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close