Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 699. Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

Război în Ucraina, ziua 699. Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

Război în Ucraina, ziua 699. Trei cartiere din Kiev au fost lovite cu rachete. Potrivit ultimului bilanț, 5 persoane au murit și alte 40 sunt rănite, în urma atacului.

Război în Ucraina, ziua 699. Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2024   •   17:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • 44 de rachete a lansat Rusia în atacul de marți asupra Ucrainei
  • Numărul morților din Harkov a crescut la 8, inclusiv o fetiță de 8 ani
  • 7 morți și peste 70 răniți în loviturile rusești asupra Ucrainei
  • Rusia nu recunoaște că a deportat copii ucraineni
  •  Rusia a folosit mai multe rachete nord-coreene pentru a ataca Ucraina în ultimele zile
  • Forțele rusești au făcut recent un avans confirmat în zona Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk
  • Bruxellesul va permite țărilor din estul UE, precum România și Polonia, să oprească importurile agricole din Ucraina
  • Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 41 de rachete rusești noaptea trecută
  • NATO a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de artilerie de 155 mm, iar o parte din proiectile urmând să fie furnizate Ucrainei
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că următoarele luni vor fi esențiale pentru apărarea Ucrainei, conform Ukrinform
  • Două persoane au murit și alte cel puțin 28 au fost rănite, în urma loviturilor din timpul nopții asupra regiunii ucrainene Harkov
  • O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Harkov a fost complet distrusă în urma focurilor de rachete rusești
  • 1 mort și 2 răniți în atacul rusesc asupra Kramatorsk
  •  Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească în regiunea Mikolaiv
  •  Odobescu cere predictivilitate în privința asistenței financiare și militare a UE pentru Ucraina
  • Armata rusă a bombardat centrul Hersonului
  • Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni

Update 22:00  Forțele ruse au lansat un total de 44 de rachete de diferite tipuri în atacul aerian lansat marți în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv în capitala Kuev, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate. Forțele de Apărare Aeriană au distrus 15 rachete de croazieră, cinci rachete balistice și două rachete ghidate.

Update 19:40 Numărul persoanelor ucise în urma atacului rusesc cu rachete asupra Harkovului a crescut la opt. Între victime, se numără și o fetiță de opt ani, au anunțat autoritățile ucrainene.

Update 18:00 Operațiunile de salvare continuă după valul de lovituri cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene marți dimineață, care au ucis șapte persoane și rănit alți peste 70 de civili, au informat oficialii ucraineni.

Cinci persoane au fost ucise la Harkov, iar o persoană a fost ucisă la Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, a informat președintele Volodimir Zelenski. Numărul morților a crescut apoi la șapte persoane, după ce cadavrul unei femei de 21 de ani a fost găsit la Harkov.
La Kiev, 22 de persoane au fost rănite în atac, potrivit raportului lui Zelenski.

Update 17:20 Rusia a dezminţit marţi la ONU acuzaţiile Ucrainei, ale justiţiei internaţionale şi ale unor organizaţii neguvernamentale conform cărora ar fi deportat pe teritoriul său mii de copii ucraineni, informează AFP.

Viceministrul rus al muncii şi protecţiei sociale, Aleksei Vovcenko, şeful delegaţiei ţării sale, a răspuns că "din februarie 2022, Federaţia Rusă nu a fost implicată în deportarea unor cetăţeni ucraineni pe teritoriul său". El a mai afirmat că "aproximativ trei milioane de rezidenţi din Ucraina, printre care şi copii, au fost acceptaţi în Federaţia Rusă", unde "majoritatea copiilor au venit cu familiile sau tutorii lor; au fost instalaţi în adăposturi temporare sau la apropiaţi de-ai lor".

Oficialul a adăugat că sunt în curs verificări privind situaţia a "peste 5.000 de copii". Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi a proclamat anexarea a cinci regiuni ucrainene: Crimeea în 2014, respectiv Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson în 2022.

Kievul apreciază că au fost deportaţi forţat în Rusia circa 20.000 de copii, din care până acum au fost repatriaţi de autorităţi doar aproximativ 400. Tribunalul Penal Internaţional a emis anul trecut mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al Mariei Lvova-Belova, comisar al Rusiei pentru protecţia copilului, pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni.

Update 15:30 Rusia a folosit mai multe rachete nord-coreene pentru a ataca Ucraina în ultimele zile, iar oficialii americani cred că acestea ”se dovedesc la fel de precise ca și armele de fabricație proprie" ale Rusiei, potrivit New York Times.

Rusia ar fi folosit rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei, în lovituri împotriva Harkovului, la 2 ianuarie. „Până în prezent, mai puțin de 50 par să fi fost transferate în Rusia, dar ar putea vorba de mult mai multe", a scris ziarul american.

Update 14:30. Forțele rusești au făcut recent un avans confirmat în zona Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk. Imagini geolocalizate publicate luni indică faptul că forțele rusești au avansat recent în mod marginal la nord de Mykilske (sud-est de Vuhledar).

Update 13:30. Bruxellesul va permite țărilor din estul UE, precum România și Polonia, să oprească importurile agricole din Ucraina.

Comisia Europeană analizează căi de a permite statelor membre din estul UE să restricționeze importurile de produse agricole din Ucraina, în contextul în care prelungește liberalizarea comerțului cu Kievul cu încă un an, până în iunie 2025, transmite Reuters.

Update 12:30. Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 41 de rachete rusești noaptea trecută.

Forțele armate ruse au lansat 41 de rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 23 ianuarie, dintre care 21 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent.

Orașele ucrainene au fost atacate cu rachete de croazieră, balistice, aeriene și rachete ghidate antiaeriene.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și peste 50 au fost rănite în loviturile asupra regiunilor Kiev, Harkov și Dnipropetrovsk, potrivit oficialilor.

Update 11:30. NATO a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de artilerie de 155 mm, a anunțat marți Alianța, o parte din proiectile urmând să fie furnizate Ucrainei, după ce aceasta s-a plâns că lipsa de muniție îi împiedică eforturile de război, transmite Reuters.

”Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a munițiilor", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o ceremonie de semnare la sediul Alianței din Bruxelles.

Update 10:30. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că următoarele luni vor fi esențiale pentru apărarea Ucrainei, conform Ukrinform.

”Următoarele câteva luni vor fi critice pentru Ucraina”, a spus John Kirby, care a indicat că rușii continuă să atace Ucraina cu drone și rachete. iar comandamentul ucrainean trebuie deja să ia decizii dificile cu privire la armele și munițiile pe care să le folosească în condițiile în care stocurile lor sunt în scădere.

Update 09:30. Două persoane au murit și alte cel puțin 28 au fost rănite, în urma loviturilor din timpul nopții asupra regiunii ucrainene Harkov, a anunțat marți dimineață Oleg Sinegubov, șeful Administrației Regionale de Stat.

”28 de persoane au fost rănite în urma loviturilor asupra Harkovului. Datele sunt actualizate. Medicii continuă să acorde asistență. Două femei de 56 și 40 de ani, din păcate, au murit”, a precizat oficialul într-o postare pe Telegram.

La Kiev, un bloc a fost lovit de rachete rusești în timp ce dormeau. Ultimul bilanț arată că sunt 5 morți și 40 de răniți, în urma atacului.

Update 08:15  O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Harkov a fost complet distrusă în urma focurilor de rachete rusești. Salvatorii îndepărtează în prezent dărâmăturile, unde ar putea fi prinși oameni, au anunțat autoritățile locale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și noul premier polonez Donald Tusk au discutat luni, la Kiev, despre lansarea unei producții comune de armament și despre un împrumut din partea Varșoviei pentru ca Ucraina să își achiziționeze arme la scară largă. 

Tusk s-a deplasat luni la Kiev cu ocazia Zilei Unității Ucrainei pentru a se întâlni cu Zelenski, precum și cu omologul său, premierul Denys Shmyhal. 

"Există un nou pachet de apărare polonez. Apreciem o astfel de asistență constantă. Există o nouă formă a interacțiunii noastre de dragul unei cantități mai mari de achiziții de arme pentru nevoile ucrainene. Acesta este un împrumut polonez pentru Ucraina. Astăzi am discutat cu domnul prim-ministru posibilitățile unei viitoare producții comune de arme", a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, 22 ianuarie 2024 |  Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni

Război în Ucraina, 21 ianuarie 2024 | Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev

Război în Ucraina, 20 ianuarie 2024 | Guvernul de la Kiev alocă o sumă record pentru construcția de fortificații: peste 428 de milioane de euro

Război în Ucraina, 19 ianuarie 2024 | Biden spune majoritatea congresmenilor SUA susțin ajutorul pentru Ucraina

Război în Ucraina, 18 ianuarie 2024 | Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close