Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 694. Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

Război în Ucraina, ziua 694. Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

Război în Ucraina, ziua 694. Parlamentarii ucraineni se așteaptă ca guvernul să prezinte noua versiune a proiectului de lege privind mobilizarea în jurul datei de 6 februarie, au declarat mai mulți parlamentari anonimi din diferite partide pentru presa ucraineană.

Război în Ucraina, ziua 694. Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   16:28

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Peste 100 de ciocniri de luptă înregistrate pe linia frontului, cele mai multe pe frontul Avdiivka
  • Administrația premierului ungar nu exclude o "posibilă îmbunătățire" a relațiilor cu Ucraina
  • Rușii lovesc Herson, lăsând o zonă rezidențială fără încălzire și gaz
  • Fermierii români blochează un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, afirmă Kievul
  • Lavrov: SUA și Occidentul nu manifestă „nici cel mai mic interes” pentru a pune capăt războiului
  • Ucraina nu va decide asupra condițiilor de încetare a conflictului, deoarece „Washingtonul trage sforile”, afirmă Lavrov
  • Franța va produce 78 de obuziere pentru Ucraina
  • Ucraina a încercat să atace un terminal petrolier din Sankt Petersburg
  • Ucraina a doborât 22 din cele 33 de drone de atac rusești lansate peste noapte
  • Financial Times: Rusia are un avantaj crucial în fața Ucrainei pe câmpul de luptă. „Este cheia victoriei în războiul dronelor”
  • Planul în 10 puncte prezentat de Volodimir Zelenski pentru pacea în Ucraina, la Forumul Economic de la Davos

Update 20:52 În ultimele 24 de ore, pe linia frontului au fost înregistrate 114 confruntări de luptă. Armata rusă a efectuat un atac cu rachete și 48 de lovituri aeriene, precum și 38 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, precizează Statul General Majora al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 19:00 Gergely Gulyás, șeful administrației premierului ungar Viktor Orbán, a declarat la 18 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că Budapesta "trebuie să urmărească" să fie în bune relații cu Ucraina, iar această posibilitate "nu trebuie exclusă".

Gulyás a comentat chestiunea relațiilor ucraineano-maghiare în timp ce vorbea despre poziția Budapestei în ceea ce privește continuarea blocării unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina.

"Posibilitatea unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Ungaria și Ucraina nu poate fi exclusă, iar Ungaria trebuie să urmărească relații bune cu o țară vecină. Nu trebuie să ne pierdem speranța că relațiile ungaro-ucrainene se pot schimba”, a declarat acesta.

În acest context, Gulyás a menționat, de asemenea, pregătirile pentru o întâlnire între Volodimir Zelenski și Viktor Orbán, în cadrul căreia ar putea discuta despre "revenirea la condițiile anterioare pentru educația în limba maghiară în Ucraina" și despre ajutorul umanitar pentru regiunea Zakarpattia, "dar există multe alte subiecte asupra cărora și-ar putea împărtăși gândurile".

Ungaria și Ucraina nu au avut aproape niciun contact la nivel înalt de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, dar interacțiunea lor la diferite niveluri s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Update 17:47 Rușii continuă să bombardeze orașul Kherson la 18 ianuarie; după-amiază s-au auzit explozii în centrul orașului.

"Inamicul a reluat atacurile! Armata rusă atacă Khersonul de pe malul stâng al râului Dnipro, ocupat temporar. S-au auzit explozii în partea centrală a orașului", a precizat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului Herson, pe Telegram.

Mrochko a făcut apel la locuitorii din zonă să nu stea afară și să se adăpostească.

Ulterior, Mrochko a anunțat că funcționarea cazangeriei locale din districtul Korabel a fost oprită, iar alimentarea cu gaz în zonă a fost întreruptă din cauza atacului rusesc.

Începând cu ora 15:30, 56 de clădiri rezidențiale au rămas fără încălzire, iar 8.800 de apartamente nu au alimentare cu gaz.

Se pare că inginerii energeticieni de la Khersongaz și Khersonoblenergo (distribuitorii de gaz și electricitate din regiunea Herson - n.r.) evaluează amploarea pagubelor pentru a estima timpul de reparații.

Update 16:28 Legiuitorii au returnat prima versiune a proiectului de lege privind mobilizarea și serviciul militar pentru o revizuire mai devreme, la 11 ianuarie, din cauza controversei provocate de propunerile de recrutare suplimentară și de restricționare a drepturilor celor care se sustrag de la recrutare.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat pe 11 ianuarie că ministerul său a pregătit o nouă versiune a proiectului de lege și intenționează să o prezinte guvernului pentru aprobare. Avocații Ministerului Apărării au înmânat sugestiile lor șefilor tuturor fracțiunilor pentru a fi analizate la 16 ianuarie, potrivit Ukrainska Pravda.

"Suntem, ca să spunem lucrurilor pe nume, supărați pentru că nu vedem o îmbunătățire deosebită în text. Nu este clar ce s-a rescris de fapt acolo", a declarat un deputat influent din fracțiunea "Servitorul Poporului".

"Ei bine, nu avem cum să strângem voturi pentru alte formulări ale aceluiași lucru care a fost în prima versiune. Trebuie să o rescriem cu adevărat."

După ce guvernul a prezentat prima variantă a proiectului de lege pe 25 decembrie, Umerov, comandantul suprem, Valerii Zaluzhnyi, și șeful Statului Major General, Serhii Shaptala, au venit în parlament pe 4 ianuarie pentru a începe discuțiile cu comisia parlamentară privind proiectul de lege.

Noua versiune ia în considerare toate propunerile asupra cărora s-a convenit în cadrul reuniunilor comisiei, a declarat Umerov.

Update 14:50. Fermierii români blochează un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, afirmă Kievul

Fermierii români au blocat joi un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunţat Serviciul vamal ucrainean, informează Agerpres, care preia Reuters.

Fermierii şi camionagiii blochează autostrăzile şi încetinesc traficul cu convoaie de tractoare şi camioane grele în semn de protest împotriva creşterii preţului motorinei, costului asigurărilor şi presiunilor asupra pieţei interne din partea produselor agricole ucrainene importate.

Protestatarii doresc un moratoriu asupra rambursării creditelor, accelerarea plăţilor subvenţiilor şi culoare separate la punctele de trecere a frontierei şi la intrarea în portul Constanţa pentru camioanele UE faţă de cele din afara blocului comunitar, printre care din Ucraina.

„Blocajul este realizat cu utilaje agricole mari”, a declarat joi Serviciul vamal ucrainean despre situaţia de la punctul de trecere Halmeu-Diakove.

„Traficul pe direcţia dinspre Ucraina pentru camioane a fost suspendat temporar pentru a evita blocarea autoturismelor. Durata blocajului nu este deocamdată cunoscută”, a adăugat pe Telegram instituţia citată.

Porturile româneşti de la Marea Neagră sunt esenţiale pentru exporturile ucrainene de produse agricole, pe fondul blocadei parţiale impuse de Rusia asupra Mării Negre şi al dificultăţilor logistice în tranzitul prin frontierele terestre ale Ucrainei către UE.

Update 14:20. Lavrov: SUA și Occidentul nu manifestă „nici cel mai mic interes” pentru a pune capăt războiului

SUA și alte națiuni occidentale nu au arătat „nici cel mai mic interes” pentru a pune capăt războiului, a afirmat Serghei Lavrov, transmite Sky News. „Nu au vrut să ne asculte preocupările”, a spus el.

Serghei Lavrov spune că, în schimb, Occidentul „a condus spre o escaladare a crizei ucrainene”, ceea ce „creează riscuri și pericole strategice suplimentare”.

El a sugerat că Ucraina ar putea avea o „soartă similară” cu cea a Afganistanului – din care SUA s-au retras în urmă cu doi ani, după 20 de ani de război.

El a reiterat punctul de vedere al Rusiei potrivit căruia Occidentul „nu este dispus” să urmeze un „curs constructiv care să ia în considerare preocupările legitime ale Federației Ruse”.

Update 13:10. Ucraina nu va decide asupra condițiilor de încetare a conflictului, deoarece „Washingtonul trage sforile”, afirmă Lavrov

Nu Ucraina este cea care va decide asupra condițiilor de încheiere a conflictului, a declarat Lavrov, relatează Reuters.

Potrivit Sky News, el a mai afirmat că „în mod clar și evident, Washingtonul este cel care trage sforile” și că nu Ucraina va fi cea care va decide când să înceapă discuțiile serioase. „Rasismul” antirusesc, „ideologia nazistă” și „aspirațiile de aderare la NATO” ar trebui mai întâi să fie respinse de Ucraina, a spus Lavrov.

Ministrul rus de externe, care își ține acum briefingul anual la Moscova, a declarat că Occidentul „nu este interesat de nicio negociere”. De asemenea, el a acuzat SUA că au creat un context „ostil” în care Rusia a de-ratificat tratatul nuclear New Start, relatează Sky News.

„Ne-au proclamat în mod deschis un inamic, dar, în același timp, vor să se uite la stocurile noastre nucleare strategice, pentru că ei spun că este cu totul altceva. Sub sloganul reciprocității, ei vor să asigure supravegherea arsenalelor noastre nucleare pentru a minimiza riscurile pentru ei înșiși, iar aceste riscuri cresc ca urmare a presiunii și constrângerii militare exercitate împotriva țării noastre.

Ei vorbesc pe zi ce trece mai mult despre o eventuală coliziune a puterilor nucleare și pe zi ce trece există tot mai puțini factori de descurajare”.

Posibilitatea unor discuții privind „stabilitatea strategică” nu a fost totuși dată la o parte, a adăugat el.

Update 12:00. Rusia a pierdut peste 370.000 de soldați în Ucraina

Rusia a pierdut în ultimele 24 de ore 780 de soldaţi în Ucraina, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit sursei citate, 373.600 de soldați a pierdut Rusia în Ucraina de la începutul războiului.

Rusia a pierdut, de asemenea, 6.147 de tancuri, 11.410 vehicule blindate de luptă, 11.794 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.835 de sisteme de artilerie, 966 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 653 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane, 324 de elicoptere, 6.925 de drone, 23 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.01.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Miercuri, 17 ianuarie 2024

Update 11:15. Franța va produce 78 de obuziere pentru Ucraina

Franța va produce 78 de obuziere autopropulsate Caesar pentru Ucraina, transmite Sky News. Sebastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate, a confirmat informaţia pentru cotidianul Le Parisien.

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că intenționează să livreze zeci de rachete și sute de bombe Ucrainei.

„Nu putem lăsa Rusia să câștige și nu trebuie să facem acest lucru”, a declarat el într-o conferință de presă.

Update 10:30. Ucraina a încercat să atace un terminal petrolier din Sankt Petersburg

Forțele ucrainene au încercat să atace cu o dronă un terminal petrolier rusesc din Sankt Petersburg la primele ore ale dimineții, a anunţat Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației instalate de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, notează Sky News.

El a precizat că drona a fost interceptată și că nu au fost provocate pagube.

Precizările vin după ce autoritățile ruse au declarat anterior că o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Leningrad, unde se află Sankt Petersburg – primul atac de acest fel asupra zonei.

Update 09:10. Ucraina a doborât 22 din cele 33 de drone de atac rusești lansate peste noapte

Forțele ucrainene au doborât 22 din cele 33 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, au transmis joi Forțele Aeriene prin intermediul paginii oficiale de Telegram, relatează The Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, în sudul Rusiei, în largul Mării Azov, și din regiunea Kursk, potrivit Forțelor Aeriene. Cel puțin două rachete S-300 care vizau regiunea Harkov au fost lansate din regiunea Belgorod din Rusia. Dronele au vizat în principal regiunile din nordul și sudul Ucrainei.

Unitățile de rachete antiaeriene și grupurile mobile de tragere au fost folosite pentru a respinge atacul aerian. Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Sumî, Mykolaiv. Herson, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Khmelnytskyi.

Cel puțin patru dintre cele 22 de drone au fost doborâte deasupra nord-estului regiunii Sumî, avariind un depozit și mai multe camioane.

Update 08:00. Financial Times: Rusia are un avantaj crucial în fața Ucrainei pe câmpul de luptă. „Este cheia victoriei în războiul dronelor”

Numărul mare de atacuri aeriene lansate de Rusia împotriva Ucrainei în perioada de Anul Nou și după sărbători a scos în evidență misiunea foarte dificilă a Kievului de a-și îmbunătăți tehnologia folosită în războiul electronic menit să bruieze și să devieze dronele și rachetele ghidate ale inamicului, scrie Financial Times.

Ambele părți ale conflictului au investit mult în sisteme cu care să neutralizeze armatele de drone ale adversarului, dar Moscova are avantajul că a început să își dezvolte aceste capacități cu mult înainte de a invada Ucraina.

Forțele ucrainene fac, însă, toate eforturile pentru a-i ajunge pe ruși din urmă la acest capitol.

Update 00:00. Mikola Kolesnik, comandantul unei unități de drone din armata ucraineană, a spus că duelurile în războiul electronic cu forțele ruse sunt aprigi și neîncetate – funcționează ca niște „foarfece invizibile care taie conexiunea unui aparat care este controlat de la distanță”.

Ucraina și Rusia folosesc zeci de mii de drone în fiecare lună. Ambele țări au apelat tot mai mult în ultimul an la drone ieftine, comerciale, dotate cu camere video și controlate de operatori cu ajutorul unei căști montate pe cap.

Biden a cerut o întâlnire bipartizană a liderilor de top pentru a încerca să ajungă la un acord privind problemele de frontieră, ajutorul pentru Ucraina și alte probleme legate de cheltuieli.

Statele Unite sunt blocate de luni de zile în lupte interne pe tema cheltuielilor, care datează încă de la înlăturarea fostului președinte al Camerei, Kevin McCarthy, în octombrie 2023.

Republicanii din Senat au blocat în decembrie aprobarea unui ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de faptul că proiectul de lege nu conținea măsuri de securitate la frontieră.

"Nu cred că acum este momentul pentru o reformă cuprinzătoare a imigrației, deoarece știm cât de complicat este. Trebuie să ne securizăm propria frontieră înainte de a vorbi despre a face orice altceva", a declarat Johnson.

"Îi voi spune președintelui ceea ce vă spun tuturor, ceea ce am spus poporului american: graniță, graniță, graniță", a spus Johnson.

Celelalte comentarii ale lui Johnson cu privire la Ucraina au indicat că preocupările sale cu privire la capacitatea de a trece un nou ajutor nu s-au limitat la problemele de frontieră. Republicanii au o majoritate foarte redusă în Camera Reprezentanților, iar unii membri au declarat că se opun în mod categoric unui nou ajutor pentru Ucraina, indiferent de compromisurile privind frontiera și imigrația.

Casa Albă nu are, de asemenea, un plan strategic pentru rolul SUA în Ucraina, a declarat Johnson.

"Care este finalul jocului și strategia în Ucraina? Trebuie să știm că Ucraina nu va fi un alt Afganistan", mai spune el.

Război în Ucraina, 17 ianuarie 2024 | Dmitro Kuleba, la Davos: "În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul"

Război în Ucraina, 16 ianuarie 2024 | Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 15 ianuarie 2024 | Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina

Război în Ucraina, 14 ianuarie 2024 | Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, 13 ianuarie 2024 | Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close