Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev: "Este ceea ce mă îngrijorează puțin"

Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev: "Este ceea ce mă îngrijorează puțin"

Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev. Gestul vine ca o replică la declarația fostului lider de la Casa Albă, cum că ar putea opri războiul ruso-ucrainean în 24 de ore, dacă ar fi reales.

Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev: "Este ceea ce mă îngrijorează puțin"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Ian 2024   •   22:33

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Șeful spionajului ucrainean, despre contraofensiva ucraineană: "Nu totul este bine”
  • Tranșeele din Ucraina, împânzite de șoareci și șobolani
  • Un mort și un rănit în urma unui atac cu rachete reusești în regiunea Donețk
  • Rușii au bombardat de 95 de ori regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore
  • Atac ucrainean cu rachete în Crimeea. Podul Kerci a fost închis temporar
  • Incendiu la un terminal de gaz din Sankt Petersburg
  • Oficiali ruși: 13 morți și 10 răniți în urma unor bombardamente care au vizat orașul Donețk
  • Premierul Slovaciei, Robert Fico amenință că va bloca aderarea Ucrainei la NATO
  • Președintele Ucrainei contează pe un ajutor occidental mai mare în următoarele două luni
  • Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev
  • Coreea de Nord a spus că Președintele Vladimir Putin și-a manifestat intenția de a vizita Phenianul
  • Proiect de lege în Rusia: Cei care răspândesc informaţii false despre armată rămân fără case şi fără banii din conturi
  • Parașutiștii ruși refuză să aibă atacuri frontale cu ucrainenii care apără un cap de pod în Herson
  • A fost efectuată prima inspecție asupra armamentului furnizat Ucrainei de către SUA
  • Regiunea Donețk, bombardată de 12 ori de forțele ruse, în ultimele 24 de ore. Doi oameni au fost răniți
  • Centrala Zaporojie, minată din nou
  • Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023
  • Olanda donează un spital mobil polițiștilor de frontieră ucraineni

Update 22.26 Șeful spionajului ucrainean, despre contraofensiva ucraineană: "Nu totul este bine”

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului ucrainean de informații militare a declarat că contraofensiva ucraineană din 2023 nu a fost o "catastrofă”, chiar dacă nu totul este "bine”, și că forțele armate ucrainene au nevoie de o campanie de mobilizare.

Întrebat despre faptul că contraofensiva Ucrainei din 2023 nu și-a atins obiectivele, Kirilo Budanov a răspuns: "A spune că totul este în regulă nu este adevărat. Să spui că e o catastrofă nu este, de asemenea, adevărat.

Deși planurile inițiale sugerau ceva diferit, ne-am respectat promisiunea. În această vară, unitățile noastre au intrat în mod repetat în Crimeea”, a declarat Kirilo Budanov.

Acesta a vorbit și despre noi recrutări în armata ucraineană. "Nu este nici măcar de conceput să ne gândim că ne putem descurca fără mobilizare”, adăugând că deficitul de soldați este "palpabil”. Budanov anticipează că Ucraina va continua să fie capabilă să țină piept forțelor lui Putin și că a dovedit deja că presupusa putere militară a Rusiei s-a dovedit a fi un "balon de săpun”.

Update 21.25 Tranșeele din Ucraina, împânzite de șoareci și șobolani

Liniile de front ale războiului Rusiei în Ucraina au fost invadate de șobolani și șoareci, care, potrivit relatărilor, răspândesc boli ce provoacă soldaților vărsături și sângerări din ochi, paralizând capacitatea de luptă și recreând condițiile macabre care au afectat trupele în războiul de tranșee din Primul Război Mondial.

O femeie soldat din armata ucraineană, cu indicativul "Kira”, și-a amintit cum batalionul ei a fost luat cu asalt toamna trecută de o "epidemie de șoareci” în timp ce lupta în regiunea Zaporojie din sudul țării.

Update 18.48 Un mort și un rănit în urma unui atac cu rachete reusești în regiunea Donețk

Forțele ruse au atacat orașul Kurakhove cu rachete Grad. În urma atacului a fost ucis un civil, iar un altul a fost ucis, a anunțat astăzi guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filașkin.

Mai multe clădiri rezidențiale au fost vizate în atac, potrivit lui Vadim Filașkin. Un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost ucis în locul în care o rachetă a lovit.

O grădiniță și mai multe case au fost, de asemenea, avariate de bombardamente, care au provocat un incendiu. Flăcările au fost stinse, iar autoritățile evaluează consecințele incendiului, a precizat guvernatorul.

Update 16.46 Rușii au bombardat de 95 de ori regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore

Forțele ruse au lovit de 95 de ori regiunea Zaporojie, în 16 localități, pe parcursul ultimelor 24 de ore, a anunțat astăzi guvernatorul regional, Iurii Malașko, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a efectuat șapte atacuri folosind lansatoare multiple de rachete (MLRS) asupra localităților Mala Tokmachka și Robotyne, precum și 26 de atacuri cu drone la Huliaipole, Orikhiv, Zaliznychne, Luhivske, Novoandriivka, Robotyne, Levadne și Poltavka.

Șaizeci și două de obuze de artilerie au lovit Novodarivka, Novoandriivka, Mala Tokmachka, Charivne, Shcherbaky, Huliaipole, Lobkove, Kamianske, Piatykhatky și alte așezări din regiune.

Un rezident în vârstă de 71 de ani a fost rănit în Huliaipole din cauza bombardamentelor de artilerie. Au fost raportate două cazuri de distrugere a unor clădiri rezidențiale.

Update 15:30 Atac ucrainean cu rachete în Crimeea. Podul Kerci a fost închis temporar.

Mai multe explozii s-au auzit duminică în jurul portului Sevastopol din Crimeea în urma atacurilor cu rachete lansate de Ucraina, potrivit guvernului rus. Un pod cheie care leagă peninsula de Rusia a fost închis.

Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o țintă în apropierea orașului în care se află guvernatorul instalat de Moscova, Mihail Razvozhaev, arată newsweek.com.

Infrastructura orașului nu a fost afectată, a spus Razvozhaev într-o postare pe Telegram, atribuind atacul Ucrainei.

Acesta a declarat că Kievul a tras două rachete ghidate "peste Marea Neagră, lângă coasta de vest a Peninsulei Crimeea”, la ora 14:00 ora Moscovei duminică. Apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachetele, a spus Moscova.

Razvozhaev le-a spus locuitorilor din Sevastopol să meargă în cel mai apropiat adăpost de raid aerian. Canalele locale Telegram au raportat mai multe explozii în jurul orașului-port, care găzduiește o parte a flotei navale a Rusiei.

Autoritățile din Crimeea au declarat că traficul peste Podul Crimeea, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, a fost "blocat temporar”, dar nu au oferit detalii suplimentare.

Podul Kerci este o legătură cheie strategică între regiunea Krasnodar a Rusiei și Peninsula Crimeea și a fost inaugurat de președintele rus Vladimir Putin în 2018.

Ucraina a promis că va recupera Crimeea, care se află la sud de continent, dar este controlată de forțele Kremlinului de la anexarea sa în 2014.

Ucraina vizează frecvent activele rusești în Crimeea, inclusiv în Sevastopol, folosind adesea rachete de croazieră și drone de atac furnizate de Occident. Kievul a reușit să scufunde nava amiral din Marea Neagră, Moskva, în aprilie 2022, și a distrus un submarin rusesc în septembrie 2023.

Update 15:20 Ucraina: Moscova revendică capturarea unei mici localități din est. Kievul îi minimizează "importanța”: sunt cinci case.

Armata rusă a revendicat duminică capturarea unei mici localități din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce forțele Kievului au insistat că satul nu are "nicio importanță” din punct de vedere militar, potrivit AFP.

Cu toate acestea, acest anunț ilustrează presiunea sporită exercitată de forțele Moscovei pe linia frontului în ultimele săptămâni.

Joi, armata rusă anunțase deja cucerirea unui alt orășel, Veseloe, în regiunea Donețk (est).

Update 14:00 Incendiu la un terminal de gaz din Sankt Petersburg.

O explozie urmată de incendiu a avut loc la un terminal de gaz din apropierea orașului Sankt Petersburg din Rusia, potrivit autorităților, citate de BBC.

Deflagrația a provocat un incendiu de proporții, a anunțat agenția de știri de stat RIA Novosti. Aceasta a precizat că nu au fost înregistrați răniți.

Cauza incendiului nu este cunoscută, dar presa locală a relatat că au fost văzute drone în zonă.

Guvernatorul regional Alexander Drozdenko a declarat că a fost instituit un "regim de alertă ridicată” după incidentul de la terminalul producătorului de gaze Novatek.

El a distribuit o înregistrare video cu ceea ce părea a fi un incendiu de proporții.

Ulterior, Novatek a anunțat că activitatea la terminal a fost suspendată și a precizat că incendiul a fost rezultatul unei "influențe externe”, fără a oferi mai multe detalii.

Atât Rusia, cât și Ucraina au folosit drone în conflictul actual.

Update 12:45 Oficiali ruși: 13 morți și 10 răniți în urma unor bombardamente care au vizat orașul Donețk.

Treisprezece persoane au fost ucise și alte 10 rănite după ce forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, controlat de Rusia, în estul Ucrainei, a declarat duminică Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk, numit de Rusia, scrie Reuters.

Pușilin a spus că serviciile de urgență intervin pe teren și că specialiștii încearcă să colecteze fragmente din armele folosite în atac.

Potrivit lui Alexei Kulemzin, primarul orașului, instalat de ruși, forțele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată în care se află magazine și o piață.

Ucraina nu a comentat deocamdată informațiile.

Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a pretins că le-a anexat anul trecut, într-o acțiune condamnată ca fiind ilegală de majoritatea țărilor în cadrul Adunării Generale a ONU.

Update 11:10 Premierul Slovaciei, Robert Fico amenință că va bloca aderarea Ucrainei la NATO.

Acesta susține că vecinii noștri ar trebui să facă un compromis și să cedeze Rusiei o bucată din teritoriu.

Premierul pro-rus, care se alătură constant liderului maghiar, Viktor Orbán în declarațiile sale, a susținut că Ucraina este dominată de Washington.

Slovacia, care este membră NATO din 2004 a fost pentru mult timp unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei, în campania sa defensivă împotriva invaziei Ruse.

Cu toate acestea, după ce guvernul naționalist de stânga al premierului Robert Fico a preluat conducerea în octombrie 2023, țara a decis să nu mai aprovizioneze Kievul cu arme.

Update 10:35 Președintele Ucrainei contează pe un ajutor occidental mai mare în următoarele două luni

Președintele Volodimir Zelenskiy a declarat sâmbătă că se așteaptă ca o serie de noi pachete de ajutoare occidentale pentru Ucraina să fie semnate în această lună și luna viitoare.

"Pregătim noi acorduri cu partenerii - acorduri bilaterale puternice”, a declarat Zelenski într-un discurs, citat de Reuters. "Ianuarie și februarie ar trebui să aducă rezultate corespunzătoare”, a adăugat el.

Zelenski nu a menționat țările cu care speră să finalizeze acordurile. Președintele ucrainean a petrecut săptămâni întregi în acțiuni diplomatice internaționale încercând să obțină mai mult sprijin politic și militar.

El a repetat deseori că intensificarea atacurilor aeriene rusești din timpul iernii și ofensiva lentă, dar epuizantă, a Moscovei în estul Ucrainei au subliniat necesitatea unei mai mari consolidări a apărării aeriene și terestre a Kievului.

Update 08:50 Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev.

Gestul vine ca o replică la declarația fostului lider de la Casa Albă, cum că ar putea opri războiul ruso-ucrainean în 24 de ore, dacă ar fi reales.

"Donald Trump, vă invit în Ucraina, la Kiev. Așadar, dacă puteți opri războiul timp de 24 de ore, cred că va fi suficient să veniți.

Când el însuși (Donald Trump) spune "voi pune capăt războiului în 24 de ore" mi se pare că este foarte periculos.

El va lua decizii de unul singur, nu doar fără Rusia, ci vorbesc de ambele părți, adică și fără noi. Voi vorbi acum despre noi. De ce? Pentru că dacă spune asta în mod public, este cam înfricoșător.

Deși am văzut multe, multe victime, tot mă sperie puțin pentru că înseamnă că dacă ideea lui, de care nimeni nu a auzit, dacă ideea lui nu va funcționa pentru noi, pentru poporul nostru, atunci el va face totul pentru a realiza oricum implementarea ideii sale. Și asta este ceea ce mă îngrijorează puțin", a declarat Volodimir Zelenski.

Update 08:10 Coreea de Nord a spus că Președintele Vladimir Putin și-a manifestat intenția de a vizita Phenianul.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a arătat intenţia de a vizita Phenianul în curând, a informat duminică presa de stat nord-coreeană KCNA, informează Reuters.

Preşedintele Putin i-a mulţumit, de asemenea, liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitaţia sa de a vizita Phenianul, în timpul întâlnirii cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui, care a vizitat Rusia săptămâna trecută, a mai informat KCNA, citând un oficial al ministerului de externe.

Rusia a mulţumit Coreei de Nord pentru sprijinul şi solidaritatea de care a dat dovadă în războiul din Ucraina.

Cei doi şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorări serioase cu privire la actele provocatoare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor lor împotriva drepturilor suverane ale Phenianului, acceptând în acelaşi timp să coopereze în afaceri regionale. Cooperarea dintre Phenian şi Moscova va fi în conformitate cu Carta ONU şi alte legi internaţionale, conform sursei citate.

Înalţi oficiali ruşi, inclusiv ministrul apărării şi cel al afacerilor externe, au vizitat Coreea de Nord în 2023, stârnind temeri cu privire la un potenţial acord în domeniul armamentului, notează AFP.

Occidentul acuză Phenianul şi Moscova că lucrează împreună pentru a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina, iar anumite ţări precum Statele Unite susţin că nord-coreenii livrează arme Rusiei.

În luna ianuarie, Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a trimis în Rusia rachete balistice şi lansatoare, calificând aceste acţiuni drept "o escaladare semnificativă şi îngrijorătoare" a ajutorului nord-coreean pentru Moscova.

La rândul său, Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a furnizat Rusiei peste un milion de muniţii pentru artilerie în schimbul unor informaţii şi a asistenţei privind tehnologia militară prin satelit.

În luna noiembrie, Coreea de Nord a reuşit să pună pe orbită unul dintre aceste dispozitive satelitare de spionaj, Coreea de Sud văzând în acest demers mâna Moscovei.

Update 00:00 Parlamentarii ruşi au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea banilor şi a proprietăţilor persoanelor care răspândesc "în mod deliberat informaţii false" despre forţele armate ale ţării, a anunţat sâmbătă preşedintele Dumei de Stat.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, a declarat că măsura se va aplica, de asemenea, celor găsiţi vinovaţi de ceea ce el a descris ca fiind "alte forme de trădare". Printre acestea se numără "discreditarea" forţelor armate, solicitarea de sancţiuni împotriva Rusiei sau incitarea la activităţi extremiste.

"Toţi cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu o pedeapsă meritată şi să compenseze daunele provocate ţării cu preţul propriilor bunuri", a scris Viaceslav Volodin pe Telegram. El a declarat că proiectul de lege va fi prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Război în Ucraina, 20 ianuarie 2024 | Guvernul de la Kiev alocă o sumă record pentru construcția de fortificații: peste 428 de milioane de euro

Război în Ucraina, 19 ianuarie 2024 | Biden spune că întâlnirea sa cu liderii Congresului "a decurs bine" și că majoritatea congresmenilor susțin ajutorul pentru Ucraina

Război în Ucraina, 18 ianuarie 2024 | Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

Război în Ucraina, 17 ianuarie 2024 | Dmitro Kuleba, la Davos: "În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul"

Război în Ucraina, 16 ianuarie 2024 | Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close