Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 695. Biden spune că întâlnirea sa cu liderii Congresului "a decurs bine" și că majoritatea congresmenilor susțin ajutorul pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 695. Biden spune că întâlnirea sa cu liderii Congresului "a decurs bine" și că majoritatea congresmenilor susțin ajutorul pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 695. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, după întâlnirea cu liderii Congresului american, că majoritatea parlamentarilor americani susțin continuarea ajutorului pentru Ucraina, dar sunt reținuți de o "mică minoritate".

Război în Ucraina, ziua 695. Biden spune că întâlnirea sa cu liderii Congresului "a decurs bine" și că majoritatea congresmenilor susțin ajutorul pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta | Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2024   •   15:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statul Major General al Ucrainei: Rușii folosesc în mod activ avioane și drone și desfășoară acțiuni de asalt
  • UE începe să discute al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Rușii aruncă explozibili asupra lucrătorilor din serviciile de utilități din Herson
  • O eventuală înfrângere a Ucrainei nu s-ar termina bine pentru Europa, spune ministrul lituanian de Externe
  • NATO își va lansa cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii săptămâna viitoare, cu aproximativ 90.000 de angajați urmând să participe la luni de exerciții menite să arate că alianța își poate apăra întreg teritoriul până la granița cu Rusia
  • Incendiu la un depozit de petrol din regiunea rusă Briansk din cauza fragmentelor provenite de la un atac cu dronă
  • Ucraina exercită presiuni asupra Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului.
  • 127 de ciocniri pe front în ultima zi, anunță armata ucraineană
  • Peste 100 de ciocniri de luptă înregistrate pe linia frontului, cele mai multe pe frontul Avdiivka
  • Administrația premierului ungar nu exclude o "posibilă îmbunătățire" a relațiilor cu Ucraina

Update 21:05 În ultimele 24 de ore, 87 de confruntări de luptă au avut loc pe linia frontului. Rușii folosesc în mod activ avioane și drone, desfășurând acțiuni de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate.

"Pe parcursul zilei, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au vizat un grup de personal inamic. Unitățile Forțelor de Rachete au lovit două piese de artilerie inamice”, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 18:03 Uniunea Europeană a început să discute un nou al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care dorește să îl aprobe până la 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Măsurile potențiale ar putea include noi liste, mai multe restricții comerciale și o luptă împotriva încercărilor constante ale Moscovei de a eluda sancțiunile UE prin intermediul țărilor terțe și al companiilor din UE, precizează Bloomberg.

Posibilele sancțiuni au fost discutate miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, unde statele membre s-au consultat cu privire la cea mai bună modalitate de a sprijini Kievul pe termen lung. Cu toate acestea, nu va fi ușor să se ajungă la un acord asupra celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni înainte de luna viitoare, deoarece pachetul anterior a necesitat săptămâni de negocieri.

De asemenea, sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la planurile de creare a unui nou fond de sprijin militar pentru Ucraina, pe care unele țări UE doresc să îl folosească pentru a moderniza actualul mecanism de finanțare, cunoscut sub numele de Fondul european pentru pace.

Serviciul de acțiune externă al UE a propus ca fondul să fie dotat cu un buget anual de aproximativ 5 miliarde de euro, dar nu s-a putut ajunge la un consens între statele membre. Potrivit surselor, oficialii vor prezenta în curând statelor membre un nou document cu propuneri.

Update 16:14 Forțele rusești bombardează unul dintre cartierele din Herson, iar exploziile au zguduit orașul.

"Herson este sub foc! Armata rusă desfășoară un atac de pe malul stâng al râului Dnipro, ocupat temporar. Se aud explozii în cartierul Dniprovskyi din oraș", a declarat Roman Mrochko, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Mrochko a declarat că rușii au aruncat explozibili de la o dronă asupra echipei de urgență a serviciului de alimentare cu apă din Herson, aflată la periferia orașului.

El a adăugat că un vehicul de reparații de urgență al companiei de utilități a fost avariat în atacul rusesc. Primele informații indică faptul că niciun angajat al serviciului de utilități nu a fost rănit. Informația este în curs de confirmare.

Update 15:00 O eventuală înfrângere a Ucrainei nu s-ar termina bine pentru Europa, spune ministrul lituanian de Externe

Dacă Ucraina nu va învinge Rusia, nu se va sfârși bine pentru Europa, a declarat joi ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pentru AFP, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează Kyiv Post. Landsbergis a afirmat că Europa „nu s-a trezit la realitatea” că războiul din Ucraina este „războiul Europei” și a cerut continentului să facă mai mult pentru a se pregăti pentru orice posibilă agresiune viitoare a Rusiei împotriva altor țări europene.

„Nu există niciun scenariu în care, dacă Ucraina nu câștigă, să se termine bine pentru Europa. Există o șansă ca Rusia să nu fie stăpânită în Ucraina”, a avertizat șeful diplomației lituaniene. O modalitate prin care Europa ar putea face mai mult în domeniul apărării ar fi „achizițiile comune, am putea achiziționa lucruri care sunt necesare pentru a apăra Europa”, a mai spus Landsbergis, adăugând că „unii dintre noi s-ar putea să fi crezut că altcineva trebuie să o facă sau să tragă greul. Dar acesta este războiul Europei”.

Update 13:50 NATO își va lansa cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii săptămâna viitoare, cu aproximativ 90.000 de angajați urmând să participe la luni de exerciții menite să arate că alianța își poate apăra întreg teritoriul până la granița cu Rusia

Exercițiile au loc pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se împotmolește. NATO, ca organizație, nu este direct implicată în conflict, cu excepția faptului că oferă Kievului sprijin neletatal, deși multe țări membre trimit arme și muniții individual sau în grupuri și oferă pregătire militară.

În lunile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor ruse să intre în Ucraina în februarie 2022, NATO a început să consolideze securitatea pe flancul său estic cu Rusia și Ucraina. Este cea mai mare acumulare a alianței de la Războiul Rece. Jocurile de război sunt menite să descurajeze Rusia să vizeze o țară membră.

Exercițiile – denumite Steadfast Defender 24 – „vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe pe mai multe domenii de-a lungul mai multor luni, pe mii de kilometri (mile), din nordul înalt până în Europa Centrală și de Est și în orice condiție”. a declarat organizația celor 31 de națiuni, potrivit AP.

Trupele se vor muta în și prin Europa până la sfârșitul lunii mai, în ceea ce NATO descrie drept „un scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar aproape de egalitate”. Conform noilor planuri de apărare ale NATO, adversarii săi principali sunt Rusia și organizațiile teroriste.

„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin mișcarea transatlantică a forțelor din America de Nord”, a declarat reporterilor generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO.

Update 12:00 Incendiu la un depozit de petrol din regiunea rusă Briansk din cauza fragmentelor provenite de la un atac cu dronă

Apărarea antiaeriană din regiunea rusă Briansk a interceptat o dronă vineri, 19 ianuarie, ale cărei resturi căzute au provocat un incendiu la un depozit de petrol, a anunțat guvernatorul Alexander Bogomaz, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent. Oficialul a declarat că drona a fost interceptată folosind metode de bruiaj electronic deasupra orașului Klintsy, la aproximativ 100 de kilometri nord de regiunea ucraineană Cernihiv.

„Un vehicul aerian fără pilot de tip aeronavă a fost suprimat de echipamentele de război electronic ale Ministerului rus al Apărării. După ce o țintă aeriană a fost distrusă, pe teritoriul depozitului de petrol din Klintsovsk au fost aruncate muniții. Potrivit primelor informații, nu au fost victime”, a precizat guvernatorul. La locul incendiului au fost trimise 13 autospeciale ale pompierilor.

Update 10:30 Ucraina exercită presiuni asupra Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului

Zelenski le-a spus reporterilor că „ar dori foarte mult ca China să fie implicată” în planul de pace al Ucrainei. Ministrul său de externe a spus că țara dorește mai multe contacte cu China la „toate nivelurile”, a raportat Interfax-Ucraina, în timp ce șeful de cabinet al lui Zelenski a lăsat ușa deschisă pentru ca liderul din timpul războiului să se întâlnească chiar și cu delegatul superior al Chinei în marginea adunării.

Chiar dacă oficialii chinezi și -au intensificat anul trecut eforturile de a prezenta țara ca un potențial intermediar de pace în război, analiștii spun că este puțin probabil ca Beijingul să considere acum momentul să-și valorifice legăturile profunde și în creștere cu Rusia pentru a intensifica eforturile către sfârșitul său – în special în condițiile Ucrainei.

„China crede că joacă deja un rol important în trecerea către pace. Doar că versiunea chineză a păcii nu este ceea ce Zelenski vrea să vadă”, a spus Yun Sun, directorul programului China la centrul de reflecție Stimson Center din Washington.

Update 09:00 127 de ciocniri pe front în ultima zi, anunță armata ucraineană

În ultimele 24 de ore, pe frontul din Ucraina au avut loc 127 de ciocniri militare, cele mai multe în direcția Avdiivka, relatează Ukrainska Pravda, care citează un raport al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În total, forțele ruse au lansat două rachete și 81 de lovituri aeriene și a efectuat 45 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, se precizează în raportul citat.
 

Într-un comentariu despre întâlnirea sa cu liderii Congresului pentru a discuta despre Ucraina și despre suplimentul său de securitate națională, Biden a spus că "a mers bine".

"Cred că marea majoritate a membrilor Congresului sprijină ajutorul pentru Ucraina. Întrebarea este dacă o mică minoritate îl va bloca, ceea ce ar fi un dezastru", a adăugat Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu liderii Congresului și cu membri ai Camerei Reprezentanților pentru a discuta despre necesitatea urgentă de a aloca fonduri pentru Ucraina.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a declarat că se așteaptă ca, săptămâna viitoare, Senatul să ia în considerare un acord bipartizan privind finanțarea pentru Ucraina și pentru securitatea frontierelor.

Pachetul va include un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel și 14 miliarde de dolari pentru a ajuta la securizarea frontierei și protejarea acesteia împotriva migranților care intră în țară dinspre sud.

Anterior, Casa Albă a declarat că SUA nu mai dispune de bani pentru un nou ajutor militar pentru Ucraina până la adoptarea unui nou pachet de către Congresul american.

Război în Ucraina, 18 ianuarie 2024 | Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie

Război în Ucraina, 17 ianuarie 2024 | Dmitro Kuleba, la Davos: "În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul"

Război în Ucraina, 16 ianuarie 2024 | Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 15 ianuarie 2024 | Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina

Război în Ucraina, 14 ianuarie 2024 | Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close