Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Război în Ucraina | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Război în Ucraina, ziua 37. Preşedintele Turciei anunţă că Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni la Istanbul, în timp ce Rusia a început să "concentreze" sisteme de rachete în Belarus. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în vizită la Kiev, a promis că sprijinul ţărilor UE "va continua şi va spori".

Război în Ucraina | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2022   •   21:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata rusă a lansat rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa
  • Forțele ucrainene au recucerit orașul Bucha, în apropiere de capitala Kiev
  • Preşedintele Parlamentului European a promis, la Kiev, sprijin pentru Ucraina
  • Primarul din Kiev a anunţat că în apropierea Capitalei se dau bătălii uriaşe
  • Preşedintele Turciei anunţă o posibilă întâlnire între Putin şi Zelenski la Istanbul
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a concediat doi generali de top ai Ucrainei pe motive de trădare
  • O nouă rundă de negocieri are loc astăzi între Rusia şi Ucraina
  • Vladimir Putin anunţă că plăţile pentru gazul rusesc trebuie efectuate în ruble de la 1 aprilie
  • Rusia încearcă să concentreze sisteme de rachete în Belarus

Update 1 aprilie, ora 23.00. Armata rusă a lansat vineri, 1 aprilie, trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa care au provocat rănirea mai multor persoane, însă deocamdată nu se cunoaște numărul victimelor.

„Chiar acum inamicul a efectuat o lovitură cu trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa. Acolo sunt răniți. Nu vom lăsa lucrurile așa. Promit că le va părea rău pentru fiecare lansare de rachete și pentru fiecare bombardament”, a spus Maxim Marchenko, șefului administrației militare regionale din Odesa.

Update 1 aprilie, ora 22.40. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că el crede că are loc o regrupare a trupelor rusești, deoarece „nu pot susține presiunea” pentru a continua un atac asupra Ucrainei de pe trei fronturi.

Kuleba a declarat că decizia Moscovei de a reduce activitatea militară pe cele două fronturi de la Kiev și Cernihiv a venit într-un moment în care „forțele ucrainene au început să le respingă cu succes din satele și orașele mici în asediul Kievului. Motivul pentru care au spus acest lucru a fost că au simțit că nu pot susține presiunea și nu pot menține linia frontului din jurul Kievului”.

Update 1 aprilie, ora 22.00. Volodimir Zelenski: "Vizita președintelui Parlamentului European Roberta Metsola este un pas important în susținerea statului nostru și a întregului nostru popor.  Sunt recunoscător că sunteți de partea luminii și binelui pentru Ucraina. Apreciem cu adevărat."

Update 1 aprilie, ora 21.29. Forțele ucrainene au recucerit orașul Bucha, în apropiere de capitala Kiev, a declarat, vineri, primarul Anatolii Fedoruk, potrivit BBC.

„31 martie va rămâne în istoria orașului nostru... ca ziua eliberării sale de (forțele) rusești”, a declarat primarul Anatolii Fedoruk într-o înregistrare video care a fost transmisă vineri.

Filmarea pare să fi fost făcută în fața primăriei din Bucha.

Săptămâna aceasta, Rusia s-a angajat să reducă drastic operațiunile militare în jurul Kievului și Cernihivului, în nordul Ucrainei.

Update 1 aprilie, ora 21.10. Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit vineri la Palatul Elysee pe Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol, care a fost răpit de armata rusă la începutul lunii martie,

Despre întâlnirea sa, el a scris următoarele: „Este greu de imaginat prin ce a trecut primarul din Melitopol, care a fost răpit de armata rusă. Acum este liber și i-am ascultat povestea. Este uluitor. I-am exprimat lui și deputaților din Rada Supremă care au venit cu el toată admirația și sprijinul nostru. Alături de Ucraina, cu hotărâre și până la capăt!”.

Fedorov a făcut parte din delegația ucraineană, alături ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadym Omelchenko.

Update 1 aprilie, ora 20.03. Presa din ucraina cu referire la Serviciul Medical Militar al Federației Ruse raportează moartea primului soldat rus din cauza radiațiilor. 

În total, 26 de persoane au fost internate, iar 73 în stare gravă au fost transportate la spital pentru îngrijiri. 

Update 1 aprilie, ora 19.35. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a transmis ucrainenilor vineri, într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk, că UE este alături de ei în confruntarea cu Rusia, apreciind rezistența de care au dat dovadă.

”Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele când acest război ilegal, neprovocat şi inutil va înceta. Oferim în prezent ajutor financiar, militar şi umanitar. Acesta va continua şi va spori”, a promis preşedinta Parlamentului European.

Update 1 aprilie, ora 19.17. Putin pare să se concentreze din nou asupra regiunii Donbas

Asaltul rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev, pare să se fi diminuat în prezent, dar luptele continuă să facă ravagii în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, pe fondul unor semnale că aceasta va deveni centrul războiului în următoarele săptămâni, potrivit CNN.

Update 1 aprilie, ora 18.55. Trimişii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au surprins imaginile dezastrului lăsate în urmă de bombardamentele rusești din Shevchenkova, localitate aflată la 30 de kilometri depărtare de Nicolaev.

Update 1 aprilie, ora 18.20. Primarul din Irpin, mesaj la Antena 3 pentru poporul rus: "Nu deveniți sclavii lui Putin"

Azi, primarul din Irpin a oferit în exclusivitate un interviu pentru News Hour with CNN. Şi ne-a trimis imagini exclusive cu dezastrul lăsat în urmă de ruşi.

Update 1 aprilie, ora 17.30. Putin și Erdogan au discutat despre întâlnirea delegațiilor ruse și ucrainene la Istanbul în timpul convorbirilor telefonice de vineri, a informat biroul președintelui turc, citat de Agenţia TASS. Erdogan i-a spus lui Putin că prioritatea Ankarei este să organizeze întâlnirea Putin - Zelenski. Președintele Turciei și-a exprimat speranța pentru instaurarea păcii în Ucraina în legătură cu cursul constructiv al reuniunii delegațiilor de la Istanbul.

Update 1 aprilie, ora 16.42. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns în Ucraina, fiind primul lider al unei instituții europene care vizitează Kievul de când a început invazia rusă.

Sunt în Kiev pentru a transmite un mesaj al speranţei - a anunţat Metsola pe contul său de socializare. 

Update 1 aprilie, ora 16.20. Sfârşit de civilizaţie în Mariopol: O familie pleacă din calea războiului într-o căruţă trasă de măgari...  

Orașul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, este sub bombardament din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. 290.000 de oameni au părăsit orașul până pe 27 martie, dar alți 160.000 sunt încă prinși în oraș, fără electricitate și cu puține rezerve de hrană.

Update 1 aprilie, ora 15.50. Bătălii uriașe se dau în apropiere de Kiev, a anunțat primarul orașului Vitali Klitschko.

Lupte uriașe au izbucnit la nord și est de Kiev, a declarat primarul capitalei ucrainene Vitali Klitschko. Într-un avertisment adresat locuitorilor, Klitschko a declarat că în Kiev „riscul de a muri” este acum „destul de ridicat" și a îndemnat civilii care doresc să se întoarcă să amâne decizia

"Riscul de a muri (în Kiev) este destul de ridicat și de aceea sfatul meu pentru oricine dorește să se întoarcă este, vă rog, să ia puțin mai mult timp", a declarat Klitschko, potrivit Sky News.

Update 1 aprilie, ora 15.10. Rusia a pierdut 17.700 de soldați în timpul invaziei, susțin oficialii din Ucraina, potrivit Sky News. Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.

Partea ucraineană susține că 17.700 de soldați ruși au fost uciși și 1.751 de vehicule blindate au fost distruse. Pe lista cu echipamente militare distruse mai sunt 131 de elicoptere, 625 de tancuri și 143 de avioane.

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că 1.351 de militari au murit luptând în Ucraina. NATO, însă, estimează că numărul victimelor ruse este în jur de 15.000.

Update 1 aprilie, ora 14.55. Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au reluat negocierile, prin videoconferinţă, anunţă şeful echipei diplomatice ruse, Vladimir Medinski, citat de cotidianul Le Figaro.

"Continuăm negocierile prin videoconferinţă. Poziţiile noastre privind Crimeea şi Donbas nu s-au modificat", a declarat Vladimir Medinski, într-un mesaj postat pe platforma Telegram.

Update 1 aprilie, ora 14.18. Agenţia TASS anunţă că preşedintele Turciei, Recep Erdogan, susţine că întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski ar putea avea loc la Istanbul.

Preşedintele turc consideră că, în urma unei potențiale întâlniri între Putin și Zelensky, se pot face pași în privința Crimeei și Donbass.

Update 1 aprilie, ora 13.40. Imagini cu un mall din Kiev distrus de armata rusă au fost prezentate, în exclusivitate, la Antena 3, vineri.

Echipa Antena 3 formată, din Ana Maria Roman, George Chironică şi Andrei Cojocaru, au filmat într-unul dintre cele mai bombardate locuri din oraş.

Update 1 aprilie, ora 11.58. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina susține că Rusia încearcă „să concentreze" sisteme de rachete în Belarus, anunță CNN.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a declarat că Rusia „încearcă să concentreze" sisteme de rachete în sud-estul Belarusului pentru o potențială utilizare împotriva Ucrainei.

Evaluarea vine în ciuda afirmațiilor recente ale Rusiei privind o retragere a trupelor din jurul orașelor Kiev și Cernigău.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a cuceri complet regiunile Donețk și Luhansk. El invadează, de asemenea, regiunea Harkov și încearcă să își consolideze poziția, să regrupeze trupe", a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Update 1 aprilie, ora 11.28. Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre, anunță astăzi un consilier al primarului orașului asediat, potrivit Sky News.

Orașul asediat Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre și este „foarte periculos" pentru oricine încearcă să plece, a declarat un consilier al primarului din Mariupol.

Petro Andryushchenko a spus că forțele rusești au împiedicat încă de joi chiar și cele mai mici transporturi de provizii umanitare să ajungă la locuitorii prinși în capcană, precizând că nici un „coridor umanitar" planificat nu a fost deschis.

Zeci de mii de civili sunt blocați de săptămâni întregi în orașul port din sudul țării.

Update 1 aprilie, ora 11.10. Convoaiele umanitare nu pot transporta medicamente, apă și alimente în unele orașe, afirmă ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina, potrivit Sky News.

Viceministrul ucrainean al sănătății, Oleksii Laremenko, susține că situația umanitară este dezastruoasă în Ucraina.

Politicianul a spus că forțele rusești continuă să vizeze zone rezidențiale, spitale și unități sociale din țara devastată de război.

Update 1 aprilie, ora 09.51. Forţele din Ucraina anunţă că nu dispun de echipamentele militare despre care se spune că ar fi atacat depozitul de combustibil din Belgorod, Rusia.

De cealaltă parte, guvernatorul regiunii ruse anunţă că la locul incendiului acţionează sute de pompieri cu zeci de echipamente.

 Serviciile de urgență ruse au raportat că există pericol de extindere a incendiului la 16 rezervoare de combustibil.

Update 1 aprilie, ora 09.13. Numai 4.322 de ucraineni au cerut azil în România de la debutul războiului din Ucraina încoace, arată Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), într-un răspuns la o solicitare ZF.

Aceştia pot fi încadraţi în piaţa muncii din România fără un aviz de angajare al instituţiei, aceasta fiind o excepţie de la regula angajării cetăţenilor din afara Uniunii Europene. Cele mai recente estimări ale ONU arată că peste 4 milioane de ucraineni au părăsit ţara, iar datele de la Poliţia de Frontieră spun că până în 30 martie au intrat în România 587.000 de ucraineni. Cu cei care au intra şi astăzi în ţară, cifra se apropie de 600.000.

Update 1 aprilie, ora 09.05. Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibilul din orașul rus Belgorod, situat în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, la două zile după ce provincia a fost zguduită de explozii la un depozit de arme, scrie Reuters.

Două persoane au fost rănite în incendiul de vineri, a declarat Gladkov pe Telegram, iar locuitorii de pe trei străzi din oraș au fost evacuați.

Update 1 aprilie, ora 08.13. Preşedintele Volodimir Zelenski a concediat doi generali de top ai Ucrainei pentru că ar fi trădat.

Update 1 aprilie, ora 08.10. Ucraina își va putea proteja mai bine cerul de forțele inamice deoarece va primi echipamente militare "super moderne" din partea SUA și a Marii Britanii, a declarat vineri ambasadorul Ucrainei în Japonia, Sergiy Korsunsky, conform Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă, Korsunsky a declarat: "Ei au încă superioritate în forțele aeriene, în avioane și rachete, și ne așteptăm să începem să primim echipamente supermoderne de la Statele Unite și Marea Britanie pentru a ne proteja cerul și orașele. Când lansează rachete de croazieră de la mare distanță, nu putem ajunge la locul de lansare. Trebuie să le interceptăm. De aceea avem nevoie de aceste echipamente moderne".

Korsunsky nu a oferit mai multe detalii despre ce ar implica echipamentul militar.

Update 1 aprilie, ora 08.00. Negocierile de pace urmează să fie reluate astăzi prin videoconferință. Căutând să își consolideze poziția, Moscova redistribuie forțe din regiunile separatiste din Georgia, susținute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neașteptate, a spus acesta.

Oficialii americani și europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanțele dezastruoase ale armatei sale.

Război în Ucraina 31 martie 2022 | Război în Ucraina | Ruşii bombardează masiv în suburbiile Kievului, dar şi în Nikolaev

Război în Ucraina 30 martie 2022 |  Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

Război în Ucraina 29 martie 2022 |  Joe Biden şi lideri europeni ameninţă Rusia cu noi sancţiuni pentru atacurile brutale din Ucraina. 7 morți și 20 de răniți după bombardamentul de la Nicolaev 

Război în Ucraina 28 martie 2022 | Procurorul general ucrainean: Avem dovezi ale folosirii bombelor cu dispersie în regiunea Odesa

Război în Ucraina 27 martie 2022 | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close