Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol

Război în Ucraina | Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol

Război în Ucraina, ziua 34. Ruşii bombardează fără oprire. Cel puţin 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, a declarat luni pentru AFP o consilieră a preşedinţiei ucrainene.

Război în Ucraina | Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2022   •   20:28

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană deține din nou controlul orașului Irpin, aflat în apropiere de Kiev.
  • Depozite de petrol și benzină au fost bombardate de armata rusă în regiunea Lutsk din Ucraina
  • Federația Rusă plănuiește atacuri masive cu rachete lansate din Marea Neagră şi din Marea Azov.
  • Clădirea Administrației regionale din Nikolaev a fost lovită în această dimineață de rachete de croazieră.
  • Aproximativ 1.000 de mercenari ruși din grupul Wagner sunt așteptați să ajungă în Ucraina.
  • Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibilă o întâlnire Putin - Zelenski, spune un oficial rus
  • SUA spune că Rusia nu a dat semne că este serioasă în discuțiile cu Ucraina
  • La Moscova există un om care s-ar pregăti pentru preluarea conducerii Rusiei
  • Primăria Mariupol: Zeci de mii de ucraineni au fost deportați în Rusia împotriva voinței lor
  • Joe Biden și aliații europeni au transmis că sunt hotărâți să ”crească costurile pentru Rusia”
  • Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol: ”Naționaliștii” ucraineni trebuie să ”depună armele”
  • ”Nimeni nu ar trebui să fie păcălit” de afirmațiile Rusiei despre reducerea atacurilor, avertismenul unui oficial SUA

Update 23:19  Rusia pretinde că Ucraina a lansat un atac aerian pe teritoriul ei | Un proiectil a explodat într-o tabără militară din Belgorod

Un obuz care ar fi fost lansat din Ucraina a lovit, marţi seară, o bază militară temporară de pe teritoriul Rusiei, iar cel puţin patru persoane au fost rănite în incident, afirmă surse citate de agențiile de presă Tass şi Reuters.

Update 23:02 Pentagon: Mișcarea trupelor ruse în zona Kievului este probabil ”o repoziționare, nu o retragere reală”

”Credem că aceasta este o repoziționare, nu o retragere reală și că toți ar trebui să fim pregătiți să fim atenți la o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei. Nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului s-a terminat”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, la un briefing.

Update 22:53. Numărul morților după atacul rusesc asupra unei clădiri a administrației regionale din orașul-port Nikolaev a crescut la cel puțin 12, iar 33 de persoane sunt rănite, spun autoritățile locale, citate de Reuters.

Update 22:43 ”Nimeni nu ar trebui să fie păcălit” de afirmațiile Rusiei despre reducerea atacurilor, avertismenul unui oficial SUA

După ce președintele american Joe Biden a oferit o reacție prudentă la afirmațiile Rusiei conform cărora aceștia reduc unele operațiuni militare în Ucraina, un oficial american spune că ”nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de anunțurile Rusiei” și ar trebui să se pregătească pentru o mai mare agresiune rusă.

Update 22:16 Vladimir Putin pune condiții pentru culoarul umanitar de la Mariupol: ”Naționaliștii” ucraineni trebuie să ”depună armele”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că forțele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat săptămâni întregi de trupele de la Moscova, trebuie să se predea pentru a ajuta civilii de acolo.

Update 21:30: Summit China - UE | Eurodeputat: Poziția Chinei a ”acordat sprijin politic” agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei 

”Modul în care China gestionează acest conflict va avea influență asupra viitorului general al relației UE/China”, a declarat Reinhard Butikofer, șeful delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China.

Update 21:11: Joe Biden și aliații europeni au transmis că sunt hotărâți să ”crească costurile pentru Rusia”

Președintele american Joe Biden și omologii săi din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie „și-au afirmat hotărârea de a continua să majoreze costurile Rusiei pentru atacurile sale brutale din Ucraina, precum și de a continua să furnizeze Ucrainei asistență de securitate pentru a se apăra împotriva acestui asalt neprovocat”.

Update 19:57: Primăria Mariupol: Zeci de mii de ucraineni au fost deportați în Rusia împotriva voinței lor

"Ocupanții duc ucrainenii în Rusia: personalul și pacienții scoși cu forța de la maternitatea Mariupol din Rusia Ocupanții au deportat din nou cu forța locuitorii Mariupolului în Rusia.

Peste 70 de persoane au fost scoase din maternitatea №2, inclusiv atât muncitori, cât și pacienți, a anunțat Primăria Mariupol.

Update 18:43 La Moscova există un om care s-ar pregăti pentru preluarea conducerii Rusiei. Este vorba despre Aleksandr Bortnikov, șeful serviciului de securitate FSB, fostul KGB. Aleksandr Bortnikov este indicat drept creierul ce ar putea prelua puterea, dar jocurile ar fi ceva mai dure.

Update 18:43 Primarul orașului Nikolaev: ”Pot să spun că România ne-a ajutat foarte mult”

Situaţia din Ucraina rămâne tensionată. Oraşul Nicolaev a fost bombardat din nou. Alarmele sună de câteva ori pe zi. Avem şi interviul momentului cu primarul din Nikolaev, realizat de trimişii noştri speciali, Ana Maria Roman şi George Chironică.

Update 18:15  Momentul în care o rachetă rusească a lăsat o gaură în clădirea administrației din Nikolaev. Sunt cel puțin 7 morți și 20 de răniți

Conform preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cel puţin şapte persoane au fost ucise în bombardamentul asupra clădirii administraţiei regionale din Nikolaev, oraş situat la aproximativ 40 de kilometri de Herson, oraşul aflat sub ocupaţia rusă.

Potrivit autorităţilor locale, 22 de persoane au fost rănite.    

Update 17:57 SUA spune că Rusia nu a dat semne că este serioasă în discuțiile cu Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că nu a văzut semne că discuțiile dintre Ucraina și Rusia înaintează ”într-un mod eficient”. SUA nu au văzut ”semne de seriozitate reală” din partea Rusiei, a precizat acesta.

Update 17:36 Oficialii ruși anunță că ”operațiunea specială” din Ucraina este aproape de final

Prim-adjunctul șefului Comitetului Internațional al Dumei de Stat a transmis că rezultatele negocierilor ruso-ucrainene sunt un semn serios că ”operațiunea specială” este aproape de finalizare.

Update 17:24  Odesa arată ca o fortăreață. Oamenii se tem că vor fi atacaţi cu rachete

Odesa în acest moment arată ca o fortăreață. Pe toate străzile sunt amplasate traverse antitanc şi baricade. În locul în care ne aflăm noi se apară un obiectiv cultural foarte important, Teatrul de Operă şi Balet, unul dintre cele mai vechi din Europa.

Update 17:19 Statele Unite observă că armata rusă a început deja retragerea trupelor din zona Kievului

Statele Unite observă că armata rusă a început reducerea activităţilor militare la periferia oraşului Kiev şi retragerea unor unităţi tactice, afirmă oficiali de la Washington, imediat după ce Rusia a anunţat această decizie.

Update 15:20. Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibilă o întâlnire Putin - Zelenski, spune un oficial rus

Echipa rusă de negociatori va elabora un acord politic, care va include elemente stabilite cu delegația ucraineană. De asemena, va propune o întâlnire între președinții Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Aceasta ar fi posibilă imediat ce tratatul va fi pregătit pentru a intra în vigoare.

Update 15:52 Rusia spune că va „reduce drastic” atacul militar asupra Kievului și Cernihivului în urma discuțiilor de pace

Update 15:07 Serghei Șoigu a reapărut în spațiul public: ”Principalele obiective ale operațiunii au fost îndeplinite”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a reapărut în spațiul public după aproape trei săptămâni și a anunțat că principalele obiective ale ”operațiunii speciale” în Ucraina au fost îndeplinite, iar capacitatea militară a Ucrainei a fost grav degradată

Update 14:50. Întâlnirea dintre negociatorii ruși și ucraineni s-a încheiat marți, au declarat oficialii din Turcia, unde acestea au avut loc. Echipele de negociatori s-au întâlnit la Istanbul pentru a încerca să ajungă la un acord privind încetarea focului și pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Roman Abramovici a fost prezent la discuții, dar nu a făcut parte în mod oficial din echipele de negociere.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore, și nu se știe încă dacă acestea vor continua și mâine. 

Ucraina cere garanții de securitate necondiționate, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și respectarea de către toate părțile a regulilor războiului.

Update 13:50. Clădirea Administrației regionale din Nikolaev a fost lovită în această dimineață de rachete de croazieră. Guvernatorul regiunii spune că atacul a fost lansat din Crimeea și că l-a vizat direct. Oficialul ucrainean a declarat pe canalul său Telegram că între 50 și 100 de oameni au scăpat "ca prin minune", iar alții opt sunt în continuare căutați de echipele de salvatori.

Update 11:30. Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc printr-o ofensivă aeriană spectaculoasă. Imaginile în care se poate vedea cum un tanc rusesc aflat în retragere este distrus de rachetele ucrainene au fost publicate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Alte aproape 600 de blindate ale trupelor rusești au fost distruse de la începerea invaziei, potrivit Ministerului de Apărare ucrainean.

Update 10:25. Au apărut imagini din interiorul teatrului din Mariupol după bombardamentele rușilor. Clădirea-emblemă a orașului a fost transformată în ruină, toate încăperile au fost afectate de explozii. La momentul atacului, în interiorul teatrului din Mariupol se adăposteau aproximativ 1.000 de oameni, iar 300 dintre ei au murit. Orașul din sudul Ucrainei este de nerecunoscut după bombardamentele masive.

Update 10:10. Rusia pregătește atacuri și mai dure asupra Ucrainei. Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Federația Rusă plănuiește atacuri masive cu rachete lansate din Marea Neagră şi din Marea Azov.

Trupele rusești se regrupează la granițele Ucrainei și își dublează armamentul. Un nou convoi cu echipament de asalt s-a format și în regiunea Sumî.

Între timp, evacuarea civililor prin coridoarele umanitare a fost oprită din cauza bombardamentelor care sunt tot mai dese.

Update 08:45. Aproximativ 1.000 de mercenari ruși din grupul Wagner sunt așteptați să ajungă în Ucraina. Pe lângă cei o mie de mercenari, sunt așteptați inclusiv lideri de rang înalt ai organizației pentru a lupta cu ucrainenii. 

'Rusia a fost cel mai probabil forțată să modifice prioritățile personalului Wagner pentru Ucraina, în detrimentul operațiunilor din Africa și Siria'' a adăugat un oficial britanic. Statele Unite caută în continuare indicii cu privire la întărirea forțelor ruse în Ucraina, deși un înalt oficial american al apărării a declarat că acest grup este deja "activ" în Ucraina.

Update 08:00. Armata ucraineană deține din nou controlul orașului Irpin, aflat în apropiere de Kiev. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat în urmă cu scurt timp că trupele sale avansează în regiune și îi țin pe ruși departe de Kiev. 

Cu toate acestea, armata rusă încă deține controlul în unele zone aflate la nord de Capitala Ucrainei. Totodată, Zelenski a anunțat că a discutat cu lideri din Marea Britanie, Canada, Germania și Italia și le-a cerut să crească presiunea asupra Rusiei prin noi sancțiuni. 

”Avem vești bune! Apărătorii noștri avansează în regiunea Kiev, recâștigând controlul asupra teritoriului ucrainean. Ocupanții sunt împinși departe de Irpin și Kiev. Dar este încă prea devreme să vorbim despre siguranță în această parte a regiunii noastre. Luptele continuă. Trupele ruse țin sub control nordul regiunii Kiev. Au resurse și trupe. Ei încearcă să reconstruiască unitățile distruse. Frica te face mereu responsabil! Dacă cineva se teme de Rusia, îi este frică să ia decizii necesare și, pentru noi, importante, astfel încât să putem, în special, să obținem avioane, tancuri și artileria necesare, obuze, atunci îi face pe acești oameni responsabili pentru această catastrofă creată de trupele ruse, în orașele noastre”, a declarat Zelenski. 

Update 07:10. Imagini apocaliptice au fost surprinse în regiunea Lutsk din Ucraina, unde depozite de petrol și benzină au fost bombardate de armata rusă. În imagini se poate observa cum pompierii încearcă din răsputeri să stingă focul înalt de zeci de metri. 

Un deputat ucrainean a subliniat faptul că loviturile cu rachete fac parte dintr-o noua strategie rusă de eliminare a rezervelor de petrol ucrainene. 

"Circa 5.000 de persoane au fost îngropate, dar oamenii nu mai sunt îngropaţi de zece zile din cauza bombardamentelor continue", a declarat Tetiana Lomakina, care a estimat că, "având în vedere numărul de persoane încă sub dărâmături (...), ar putea exista în jur de 10.000 de morţi".
 

Război în Ucraina 28 martie 2022 | Procurorul general ucrainean: Avem dovezi ale folosirii bombelor cu dispersie în regiunea Odesa

Război în Ucraina 27 martie 2022 | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia

Război în Ucraina 26 martie 2022 | Primarul orașului Liov cere apărarea aeriană a Ucrainei după bombardamente intense sâmbătă

Război în Ucraina 25 martie 2022 | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina

Război în Ucraina 24 martie 2022 | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close