Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie

Război în Ucraina | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie

Război în Ucraina, ziua 29. Mii de oameni au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în urmă cu o lună. Dintre victimele decedate, 121 sunt copii. Parlamentul Ucrainei a transmis că au fost distruse peste 4.300 de case.

Război în Ucraina | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2022   •   22:00

O lună de la începerea războiului în Ucraina. Imaginile zilei vin din Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, unde clădirile care au rămas neatinse de gloanţe şi rachete pot fi numărate pe degete.

Clădiri istorice, locuinţe, maşini, totul a fost făcut una cu pământul.

Update 24 martie 2022, 22:00 - Un total de 4.379 de case au fost distruse de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Parlamentul Ucrainei.

Într-o postare pe canalul oficial Telegram, Parlamentul arată că 6,5 milioane de ucraineni și-au părăsit casele.

Parlamentul a precizat că mii de oameni au fost uciși, inclusiv 121 de copii.

Update 24 martie 2022, 20:50 - Preşedintele american Joe Biden a atras atenţia joi că unele crize de alimente în urma invaziei ruse în Ucraina şi sancţiunilor impuse Rusiei vor fi ''reale'' şi a discutat acest subiect cu liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles, relatează agenţia EFE şi postul CNN.

Update 24 martie 2022, 20:20 - Cecenii anunţă că au preluat clădirea administrativă din Mariupol. Rusia şi Ucraina nu confirmă oficial anunţul cecenilor.

Update 24 martie 2022, 20:00 - Joe Biden anunță ce urmează după ce sancțiunile impuse Rusiei nu au funcționat

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat joi seară, cu ocazia reuniunilor de la Bruxelles, că Alianţa-Nord-Atlantică rămâne foarte unită în contextul invaziei militare ruse în Ucraina şi a anunţat disponibilitatea Washingtonului de a primi 100.000 de refugiaţi ucraineni.

Update 24 martie 2022, 19:00 - Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7), reuniţi la Bruxelles, au avertizat joi Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei, indică declaraţia dată publicităţii la finalul reuniunii.

Update 24 martie 2022, 18:50 - Ministerul Apărării de la Kiev: Unităţi ruse au lansat peste 1.800 de lovituri aeriene asupra Ucrainei de când a început invazia Rusiei în urmă cu exact o lună.

Update 24 martie 2022, 18:40 -  O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii – mai mult de jumătate din populația de copii estimată a țării, de 7,5 milioane, conform UNICEF.

Update 24 martie 2022, 18:20 - Un prim "schimb de prizonieri de război cu drepturi depline" a avut loc joi, a afirmat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

Iryna Vereshchuk a declarat că 11 marinari civili ruși au fost înapoiați țării lor după ce au fost salvați de pe o navă scufundată în apropierea Odesei. În schimb, 19 marinari civili ucraineni au putut să se întoarcă acasă după ce nava lor de salvare, Sapphire, a fost capturată de forțele ruse, a precizat ea.

Update 24 martie 2022, 18:00 - SUA au anunţat joi noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei, vizând lumea politică, oligarhii şi industria de apărare, drept răspuns la invadarea Ucrainei, şi întăresc coordonarea cu aliaţii occidentali pentru a împiedica Rusia să-şi utilizeze rezervele de aur, relatează AFP.

Update 24 martie 2022, 17:15 - Cel puţin şase civili au fost ucişi şi alţi 15 răniţi într-un bombardament rus la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional pe Telegram.

Update 24 martie 2022, 17:00 - Premierul Poloniei: "Putin va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin"

Morawiecki a lansat un avertisment conform căruia, dacă Vladimir Putin "va zdrobi Ucraina", acesta "va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin".

Update 24 martie 2022, 16:50 - Bilanțul victimelor civile din Ucraina a depășit 1.000 de morți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului - avertizând că "cifrele reale sunt considerabil mai mari", scrie CNN.

Update 24 martie 2022, 16:00 - Apariție misterioasă a ministrului rus, Serghei Șoigu, la două săptămâni după dispariția din spațiul public 

Update 24 martie 2022. Ora 14:00. În Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, clădirile care au scăpat de gloanțe și rachete pot fi numărate pe degete. Monumente istorice, blocuri de locuințe, mașini, totul a fost distrus de bombardamente. 

Update 24 martie 2022. Ora 13:50Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor și cere sprijin militar.

"Pentru a ne salva oamenii şi orașele, Ucraina are nevoie de o asistență militară fără restricții. La fel cum Rusia folosește, fără restricții, întregul său arsenal împotriva noastră", le-a spus Zelenski șefilor de stat şi de guvern din NATO, reuniți în summit extraordinar la Bruxelles.

Totodată, Zelenski a acuzat Rusia că folosește "bombe cu fosfor" în Ucraina, la o lună de la începutul invaziei ruse.

"În această dimineață (...), au fost folosite bombe rusești cu fosfor. Au fost uciși din nou adulți şi copii", a adăugat el, fără a furniza dovezi sau alte detalii.

Update 24 martie 2022. Ora 11:45. Astăzi se împlinește o lună de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Orașe importante sunt rase de pe fața pământului, fiind ținta bombardamentelor zilnice. Proiectilele ruşilor distrug blocuri, şcoli, spitale sau centre comerciale, fără să ţină cont de numărul de civili ucişi. Moscova susține că operațiunea militară specială se desfășoară conform planului, dar realitatea e alta: nu reuşesc să înainteze prea mult, iar militarii trimiși la război nu mai au mâncare sau combustibil pentru vehicule. 

După ce forțele armate ruse nu au reușit să preia controlul Ucrainei printr-o ofensiva fulger in prima săptămână de război, Puțin a schimbat strategia si a început sa bombardeze orașele cu artilerie, lovituri aeriene și rachete. Țintele civile, inclusiv spitale, biserici și locuințe au fost atinse, ceea ce l-a determinat pe președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden să-l numească pe Putin "criminal de război". Forțele ruse au lovit în mod repetat capitala Kiev, dar nu au reușit să încercuiască orașul.

Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie şi până miercuri la ora 24.00, au intrat în România 527.553 cetăţeni ucraineni, conform Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Sancțiunile economice aplicate Rusiei, nemaiîntâlnite până acum, de 1,5 trilioane de dolari vor duce Rusia în recesiune profundă în acest an, spun experţii internaţionali. Biden călătorește în Europa cu noi propuneri de sancțiuni, inclusiv să analizeze dacă Rusia ar putea fi exclusă din blocul de națiuni din Grupul celor 20. 

Cu toate acestea, Kremlinul insistă că războiul său va fi planificat și că Rusia nu va înceta să lupte până când nu își va atinge obiectivele strategice – inclusiv forțarea Ucrainei să devină "neutrală" și "demilitarizare". 

Update 24 martie 2022. Ora 10:50. Imagini apocaliptice au fost surprinse pe străzile din Cernihiv. Pe filmarea realizată chiar de primarul orașului se pot vedea clădirile rase de pe fața pământului și resturi care încă mai fumegă. ”Este un carnagiu, spune primarul care spune că cimitirul orașului nu mai poate face față numărului uriaș de morți. 

Update 24 martie 2022. Ora 10:40.  Kievul ar negocia garanții de securitate cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța și Turcia, a declarat Dmytro Kuleba, potrivit Nexta. 

”Este foarte interesant, pentru că această afirmație a ministrului de Externe ucrainean arată că cinci state membre NATO s-ar putea implica în oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina și am putea avea o eventuală forță de menținere a păcii în Ucraina, nu din partea NATO ca alianță de 30 de state, ci din partea acestor state NATO, individual. SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și Turcia.

În cazul în care informația dată de Dmytro Kuleba se va confirma, ar fi cea mai interesantă evoluție din punct de vedere al implicării statelor occidentale în oprirea războiului din Ucraina”, a comentat Radu Tudor la Antena 3. 

Update 24 martie 2022. Ora 09:25. Forța marina ucraineană raportează că o mare navă de debarcare „Orsk” a Flotei Mării Negre a Federației Ruse a fost distrusă în portul Berdyansk.

Update 24 martie 2022. Ora 09:00. 264 de civili dintre care patru copii au fost uciși de ruși în Kiev, de la începutul războiului până acum, anunță primarul Capitalei. 

”De la început, în oraşul nostru ruşii au ucis 264 de civili. Se aud zgomotele bombardamentelor chiar acum, ar putea fi şi mai mulţi. Din 264 de civili, patru sunt copii. În acest moment peste 300 de persoane sunt în spital, rănite şi 16 copii răniţi sunt şi ei în spital. 

În vest, în nord, lângă Liutiş este o luptă intensă și primim informații oficiale, chiar acum micul oraș Makariv şi aproape întreg Irpinul sunt deja sub control ucrainean”, spune Vitali Klitschko.

Update 24 martie 2022. Ora 08:40. Primarul din Cernihiv a declarat că cimitirul orașului din nordul Ucrainei nu poate face față tuturor morților, în condițiile în care atacurile asupra orașului continuă.

„Cimitirul orașului nu poate face față tuturor morților, așa că ținem oamenii în morgi și frigidere mai mult decât în mod normal. Îngropăm oamenii în cimitirele vechi care nu au mai fost folosite de ceva vreme", a declarat Atroshenko.

Update 24 martie 2022. Ora 08:20. Portul din Berdiansk este în flăcări, joi dimineaţă, dar nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele ruseşti au aruncat în aer rezervoarele de combustibil, transmite Nexta. Majoritatea incendiilor din apropierea Centralei Cerobîl au fost stinse, iar Mariupol este aproape distrus după o lună de război.

La Bruxelles are loc summit-ul NATO la care participă inclusiv Joe Biden, președintele Statelor Unite. Se vor decide direcțiile pe care NATO le va urma în perioada care vine, în contextul războiului din Ucraina.

La summit va participa și președintele României, Klaus Iohannis, alături de ceilalți lideri ai statelor membre NATO.

Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice.

În cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie.

Totodată, șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China,  în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. 

Război în Ucraina 23 martie 2022 | Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov

Război în Ucraina 22 martie 2022 | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

Război în Ucraina 21 martie 2022 | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina 20 martie 2022 | 56 de morți după ce trupele ruse au bombardat un cămin de bătrâni. Zelenski: "Eșecul negocierilor cu Rusia ar putea însemna un al treilea război mondial"

Război în Ucraina 19 martie 2022 | Stare de asediu în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ruşii pun la cale un nou atac

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close