Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

Război în Ucraina | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

Război în Ucraina, ziua 27. Rusia intensifică atacurile asupra Kievului dar și a marilor orașe. Ucraina rezistă. La fel şi preşedintele Volodimir Zelenski. În 27 de zile de război au fost dejucate mai multe tentative de asasinat care-l vizau direct.

Război în Ucraina | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2022   •   22:50

Deşi au trecut trei săptămâni şi jumătate de bombardamente intense şi atacuri susţinute ale forţelor terestre ruse, apărătorii Kievului continuă să reziste şi sunt încrezători în victorie. 

Pentru moment, ofensiva s-a transformat într-un război de poziţii, iar armata rusă a săpat tranşee şi a concentrat piese de artilerie şi lansatoare de rachete pentru a relua asaltul asupra capitalei ucrainene. 

Cele mai importante evenimente ale zilei:

  • Mai multe incendii de vegetație au apărut în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl
  • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat o nouă interdicție de circulaţie ce vizează capitala Ucrainei
  • Oficialii ucraineni spun că Rusia mai are provizii de hrană și armament doar pentru trei zile
  • Volodimir Zelenski spune că orice compromis cu Rusia trebuie hotărât prin referendum
  • Forțele ucrainene spun că au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev
  • Forțele armate ruse bombardează acum portul Odesa
  • Au fost noi atacuri ale armatei ruse în Harkov şi Doneţk
  • Enel se pregăteşte să iasă din Rusia în câteva luni
  • Negocierile dintre Rusia și Ucraina par să stagneze

Update 22 martie, 23:00 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia.

Update 22 martie, 21:30 - Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că scopul Rusiei în Ucraina nu este acela de a ocupa țara.

Update 22 martie, 20:20 - O persoană a murit și o gară a fost distrusă în urma unor atacuri cu rachete, a anunțat un guvernator ucrainean.

Loviturile cu rachete au distrus o gară din regiunea ucraineană Dnipro, a declarat un guvernator din zonă.

Update 22 martie, 19:30 - Un militar rus care și-a predat tancul forțelor din Ucraina va primi o recompensă de 10.000 de dolari, anunță surse ucrainene, preluate de Sky News.

Update 22 martie, 19:00 - Cel puţin o persoană a fost ucisă marţi într-un atac cu drone asupra unei clădiri din Kiev, relatează AFP.

Mai multe drone "kamikaze" au vizat o clădire a Academiei Naţionale de Ştiinţe, situată în nord-vestul oraşului.

Update 22 martie, 18:25 - Uniunea Europeană intenţionează să creeze un fond pentru reconstrucţia Ucrainei după eventuala încheiere a confruntărilor militare cu Rusia, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse.

Update 22 martie, 17:50 - Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, afirmă că 10 spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Sky News.

Update 22 martie, 17:00 - Un stat vecin cu Ucraina ar urma să intre "curând" în război de partea Rusiei, avertizează SUA și NATO

SUA și NATO estimează că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul din Ucraina.

Oficiali americani și ai Alianței Nord-Atlantice, citați de CNN, spun că guvernul de la Minsk face deja preparative în acest sens. 

Update 22 martie, 16:30 - Vladimir Putin a cerut o nouă lege represivă. Cine o încalcă riscă ani grei de închisoare

Update 22 martie, 16:15 - Sute de mii de oameni din Herson rămân fără alimente și medicamente

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că aproximativ 300.000 de persoane din Herson rămân fără alimente și medicamente.

Update 22 martie, 16:00 - Reacția Moscovei, după ce Zelenski a spus că rezultatul negocierilor de pace trebuie supus la vot

''Ucraina este un stat suveran, așadar (ucrainenii) pot și trebuie să facă anumite proceduri statale interne'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Update 22 martie, 15:00 - Biden spune că Putin ar putea folosi arme chimice şi biologice în războiul din Ucraina

Armata ucraineană a avertizat marţi populaţia cu privire la noi bombardamente nediscriminatorii din partea trupelor ruseşti împotmolite, iar preşedintele american Joe Biden a lansat cel mai puternic avertisment de până acum că Rusia ia în considerare folosirea de arme chimice, scrie Reuters.

După aproape patru săptămâni de invazie, trupele ruse nu au reuşit să captureze niciun oraş ucrainean important şi au fost oprite pe aproape toate fronturile, dar continuă să bombardeze cartierele rezidenţiale cu artilerie, rachete şi lovituri aeriene.

Se aşteaptă ca forţele ruse să continue să atace infrastructuri critice cu "arme de înaltă precizie şi muniţii nediscriminatorii", au precizat forţele armate ucrainene într-o declaraţie.

Rusia a afirmat în ultimele săptămâni că Ucraina ar putea deţine arme chimice sau biologice. Biden a declarat că aceste acuzaţii nu sunt doar false, ci sunt un semn că preşedintele Vladimir Putin ar putea plănui să folosească el însuşi astfel de arme.

Update 22 martie, 13:15 - Mai multe incendii de vegetație au apărut în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, potrivit Parlamentului ucrainean, citat de Reuters.

Ucraina spune că acestea au fost probabil cauzate de bombardamente de artilerie sau de incendii provocate și au fost lăsate "necontrolate" într-o zonă controlată de forțele ruse.

Acest lucru trezește îngrijorări că particule radioactive s-ar putea răspândi, potrivit Serviciului de stat ucrainean de comunicații speciale.

Cernobîl se află în mâinile rușilor încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, iar rapoartele personalului ucrainean de la centrala electrică au remarcat condițiile îngrozitoare.

Update 22 martie, 13:00 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat marţi, pe Telegram, o nouă interdicție de circulaţie ce vizează capitala Ucrainei.

Interdicţia este valabilă de marţi, 22 martie până miercuri, 23 martie.

Update 22 martie, 12:15 - Protestatari antirăzboi au fost filmați marți în timp ce încercau să blocheze un superiaht deținut de oligarhul rus Roman Abramovici, anunță Sky News.

Un grup de persoane cu steaguri ucrainene au urcat la bordul unei mici ambarcațiuni pentru a încerca să împiedice superiahtul Solaris, în valoare de 450 de milioane de lire sterline, să părăsească stațiunea Bodrum din Turcia, situată în Marea Egee.

Turcia nu a sancționat Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Update 22 martie, 11:45 - Un număr de 8.600 de ucraineni au intrat luni în România, cu 10% mai puțini decât în ziua anterioară.

De la declanşarea acestei crize până luni, la nivel naţional, au intrat în România 509.348 cetăţeni ucraineni.

Update 22 martie, 11:05 - Ucraina a anunțat marți că eforturile sale de evacuare a civililor din orașele și localitățile asediate se concentrează asupra orașului Mariupol, dar nu a anunțat niciun nou acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranță a locuitorilor blocați, scrie Reuters.

"Ne concentrăm pe evacuările din Mariupol", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Ea a enumerat o serie de locuri din care autobuzele vor încerca să evacueze civilii, dar Mariupol nu se numără printre ele. De asemenea, ea nu a menționat niciun nou acord cu Rusia privind stabilirea unor "coridoare umanitare" pentru evacuarea civililor.

Update 22 martie, 10:55 - Cum arată marile oraşe din Ucraina după bombardament | Imagini din satelit

Update 22 martie, 09:40 - Oficialii ucraineni spun că Rusia mai are provizii de hrană și armament doar pentru 3 zile

În actualizarea sa zilnică, Ministerul Apărării din Ucraina a spus că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente care vor dura "nu mai mult de trei zile".

Potrivit informațiilor disponibile, forțele de ocupație ruse care operează în Ucraina au stocuri de muniție și alimente pentru "cel mult trei zile".

Oficialii militari au declarat că estimează că Rusia a pierdut aproximativ 300 de soldați doar luni.

Update 22 martie, 09:30 - Parlamentul ucrainean a furnizat marți dimineață o estimare a numărului de copii care, în opinia sa, au fost uciși de la începutul războiului cu Rusia, la 24 februarie. 

Rada Supremă susține că 117 copii au murit și 155 au fost răniți până la 22 martie.

Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în Kiev, în orașul Harkov din nord-estul țării și în Cernihiv, în nord.

Tot marți, Organizația Națiunilor Unite a estimat că, de la începutul războiului cu Rusia, în Ucraina au fost înregistrate 2.421 de victime civile, dintre care 925 de morți.

Update 22 martie, 09:00 - Un tanc rusesc a fost filmat în timp ce trage în plin cu tunul şi spulberă o casă din Mariupol. 

Zone întinse din oraş fumegă în urma incendiilor provocate de bombardamentele intense. 

Militarii ruşi au fost filmaţi în timp ce trag asupra civililor în mai multe oraşe din Ucraina.

Update 22 martie, 08:45 - Volodimir Zelenski spune că orice compromis cu Rusia trebuie hotărât prin referendum

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că orice compromis cu Rusia trebuie decis de cetățenii țării și parlament, prin referendum.

Liderul de la Kiev a declarat că orice modificare constituțională care se referă la garanțiile de securitate în țară ar trebui să fie decisă printr-un referendum. El a făcut aceste comentarii luni, în timpul unui interviu acordat postului public ucrainean Suspilne News.

"Este un proces lung, care va fi decis de parlament și de poporul ucrainean", a subliniat acesta. Declarațiile vin în timp ce delegații din Ucraina și Rusia au purtat o serie de discuții de pace. Zelenski a spus că nu s-a întâlnit cu negociatorii ruși, dar a transmis delegației sale că orice compromis semnificativ va necesita un referendum.

Update 22 martie, 08:40 - Enel se pregăteşte să iasă din Rusia în câteva luni

Enel, cea mai mare companie de utilităţi a Italiei, va părăsi piaţa Rusiei "în câteva luni", a anunţat CEO-ul acesteia, Francesco Starace, scrie Bloomberg.

Compania italiană se alătură astfel celor mai mari companii de energie din lume, printre care BP, Shell şi Eni, care şi-au anunţat intenţia de a nu mai investi în Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Update 22 martie, 08:35 - Forțele ucrainene spun că au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev

După zile de lupte, forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Makariv, un oraș situat la 50 de kilometri vest de Kiev, au anunțat marți Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook, conform CNN.

"Steagul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv", în timp ce rușii se retrăgeau, se arată în postare. Makariv suferise pagube semnificative în urma atacurilor aeriene rusești în curs de desfășurare. 

Update 22 martie, 08:00 - Au fost noi atacuri ale armatei ruse în Harkov şi Doneţk. Armata rusă are probleme mari cu unitatea de comandă, cu disciplina şi cu capacitatea de înlocuire a militarilor pierduţi în luptă, dar bombardamentele aeriene şi cu rachete asupra aşezărilor civile ucrainiene continuă. 

Armata ucraineană a anunţat că a interceptat două rachete lansate de armata rusă asupra unei suburbii a oraşului Doneţk, Makivka, a anunţat adimistraţia locală. 

În oraşul Maliniovka, din provincia Zaporojia, militarii ruşi au deschi focul asupra a două maşini cu civili care încercau să fugă din calea luptelor. Doi copii, trei femei şi un bărbat au fost răniţi. 

La Mariupol, aviaţia rusă bombardează haotic şi distruge sistematic infrastructura oraşului, au anunţat militarii batalionului special Azov, care continuă să reziste în faţa agresorilor.  

Update 22 martie, ora 07:40. Forțele armate ruse bombardează acum portul Odesa, aflat aproape de granița cu România. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu mai multe explozii care au avut loc în largul Mării Negre, foarte aproape de port. 

Proiectilele lansate de ruși de pe mare, în jurul orei 06:00, au lovit inclusiv un cartier de case din Odesa. În imaginile de la fața locului se poate vedea amplitudinea dezastrului. O locuință a fost pur și simplu devastată. Din fericire nu au existat victime. 

Rămas până acum în mare parte neatins, orașul port Odesa ar putea fi luat cu asalt zilele următoare, se tem experții, fiind un punct strategic pentru invazia Rusia în Ucraina. 

Update 22 martie, 07:00 - Japonia condamnă retragerea Rusiei de la negocierile pentru tratatul de pace

Japonia a criticat marți decizia Rusiei de a se retrage din discuțiile bilaterale privind tratatul de pace și de a suspenda proiectele economice comune legate de insulele aflate într-o dispută, scrie BBC.

Rusia și Japonia încă nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza impasului privind insulele situate în largul insulei japoneze Hokkaido. Acestea sunt cunoscute în Rusia sub numele de Kurile, iar în Japonia sub numele de Teritoriile nordice.

Decizia Moscovei de a se retrage din discuții vine ca represalii la sancțiunile impuse de Tokyo din cauza invaziei în Ucraina.

 

Negocierile dintre Rusia și Ucraina par să stagneze. După întâlnirea online de luni, membrii celor două delegații nu au reușit să stabilească nimic concret, însă au decis împărțirea pe grupuri de lucru, deocamdată fără un rezultat concret.

Kremlinul refuză pentru moment o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin afirmă că discuțiile de pace dintre cele două țări nu au avansat încă suficient. Acesta a mai spus că Rusia nu vede "evoluția" pe care o dorește de partea ucraineană. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mai multe rânduri că vrea o întrevedere directă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea conflictului militar.

Analiștii consideră că dacă solicitările teritoriale şi cererea de neutralitate a Ucrainei vor fi respinse în cadrul viitoarelor negocieri, lupta ar putea să continue până ce Vladimir Putin va obţine controlul absolut asupra zonelor ocupate de ruşi în acest război.
Se duc lupte intense la Kiev, acolo unde luni seară a intrat în vigoare o nouă interdicție de circulație, valabilă până miercuri dimineața.

Autoritățile se așteaptă la o nouă încercare a trupelor rusești de a intră în oraș.

Ministerul britanic al Apărării a transmis luni, în cea mai recentă actualizare a informațiilor sale despre situația din Ucraina, că este foarte probabil ca forțele rusești să acorde prioritate încercării de a încercui Kievul în următoarele săptămâni.

Bombardamente din ultimele zile au provocat explozii în lanţ, în cartierul Podil, unde sunt clădiri de birouri şi blocuri de locuinţe.
Și la Mariupol se duc lupta crâncene după ce Ucraina a refuzat să predea orașul trupelor lui Putin.Un ofițer al armatei a declarat pentru CNN că orașul este bombardat la fiecare 10 minute, dar soldații continuă să reziste în fața atacurilor rusești.

Scene terifiante s-au desfășurat la Herson, unde rușii au deschis focul asupra civililor care protestau pașnic față de ocupația orașului.
Între timp, Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Se vorbește chiar de un embargo asupra petrolului rusesc.

Război în Ucraina 21 martie 2022 | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina 20 martie 2022 | 56 de morți după ce trupele ruse au bombardat un cămin de bătrâni. Zelenski: "Eșecul negocierilor cu Rusia ar putea însemna un al treilea război mondial"

Război în Ucraina 19 martie 2022 | Stare de asediu în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ruşii pun la cale un nou atac

Război în Ucraina 18 martie 2022 | Lupte cu tancuri și mitraliere în Mariupol. Toată lumea se ascunde în buncăre 

Război în Ucraina 17 martie 2022 | Explozii în lanţ în oraşele înconjurate de ruşi. Până la 90% din Mariupol a fost distrus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close