Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina, ziua 26. Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean.

Război în Ucraina | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2022   •   23:00

Cele mai importante evenimente ale zilei:

  • Ucraina respinge ultimatumul Rusiei privind predarea Mariupolului 
  • China anunţă că nu va livra arme Rusiei pentru invazia din Ucraina
  • Rusia schimbă strategia invadării Ucrainei
  • Rusia a lovit cu rachete de croazieră o unitate miilitară din nord-vestul Ucrainei
  • Bombardamente în zona portului Odesa
  • Nou acord în vederea deschiderii a opt culoare umanitare
  • O nouă interdicţie de circulaţie în Kiev, începând de luni seară
  • A început lupta pentru Odesa. Ucraina: primele rachete ale rușilor au lovit un cartier de locuințe.
  • Ucraina anunţă că 15.000 de ruși au murit de la începutul războiului
  • Vladimir Putin a respins ideea unui summit direct cu Zelenski

Update 21 martie 2022, ora 23:00 - Un oficial al NATO susține că Belarus ar putea ataca în curând Ucraina.

Update 21 martie 2022, ora 22:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că rezultatul negocierilor cu Rusia în vederea păcii va trebui validat prin vot.

"Orice compromis în negocierile cu Rusia, menit să pună capăt conflictului, va fi supus unui referendum în Ucraina", a declarat Zelenski.

Update 21 martie 2022, ora 22:00 - Joe Biden avertizează companiile americane: "Rusia ar pregăti atacuri cibernetice împotriva SUA"

Update 21 martie 2022, ora 21:30 - Ce îi motivează pe ruși să atace orașul Mariupol. 

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat că bombardarea intensă a orașului Mariupol de către forțele ruse este o răzbunare personală a preşedintelui Vladimir Putin pentru eșecul de a cuceri oraşul în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Update 21 martie 2022, ora 20:30 - Comisia Europeană invită statele membre care primesc refugiați din Ucraina să depună cereri de sprijin

Comisia a lansat o cerere specială în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) pentru a sprijini statele membre să primească refugiați ucraineni în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și să elimine treptat dependența lor de combustibilii fosili din Rusia.

Update 21 martie 2022, ora 19:30 - Cel puţin 925 de oameni au fost ucişi în Ucraina, iar alţi aproape 1.500 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Naţiunile Unite.

Update 21 martie 2022, ora 19:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări luni că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă. 

Update 21 martie 2022, ora 18:50 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, interviu exclusiv: ”România poate fi în planurile rușilor, mai mult ca sigur”

Update 21 martie 2022, ora 18:25 - Nivelul de radiații din jurul centralei de la Cernobîl "riscă să crească", afirmă compania nucleară din Ucraina.

Update 21 martie 2022, ora 18:20 - Orașul considerat de Volodimir Zelenski ”locul potrivit pentru a ajunge la pace”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Israelul depune eforturi pentru a media negocierile de pace între Ucraina şi Rusia și că discuțiile ar putea avea loc în Ierusalim, ”locul potrivit pentru a ajunge la pace”.

Update 21 martie 2022, ora 18:00 - Nici poporul ucrainean, nici autoritățile ucrainene nu vor fi de acord să respecte ultimatumurile emise de Rusia în timpul discuțiilor. Acest lucru a fost declarat de președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat publicului.

Update 21 martie 2022, ora 17:45 - Ministrul rus al Energiei: "Este imposibil pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia"

Vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a declarat că preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, deşi este puţin probabilă o astfel de decizie.

Update 21 martie 2022, ora 17:15 - Oamenii Moscovei s-au dat drept oficiali ucraineni în apeluri telefonice către miniștrii britanici, acuză Londra

Biroul premierului britanic a acuzat public președinția rusă pentru înscenarea unor apeluri telefonice către miniștri din cabinetul de la Londra.

Astfel de apeluri au fost semnalate de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace - care a spus că a fost sunat de un impostor ce s-a dat drept prim-ministrul guvernului ucrainean - dar și de secretarul Afacerilor Interne, Priti Patel.

Update 21 martie 2022, ora 17:10 - Facebook și Instagram, interzise în Rusia pentru extremism

Un tribunal rus a ordonat Meta să oprească imediat activitățile Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de "activitate extremistă".

Update 21 martie 2022, ora 16:35 - Kremlinul, anunț despre negocierile cu ucrainenii

Președinția rusă a anunțat, luni, că discuțiile de pace nu au făcut încă progrese semnificative. Moscova a acuzat Kievul că blochează negocierile de pace, făcând propuneri inacceptabile pentru Rusia. 

Update 21 martie 2022, ora 16:20 -  Alertă în Marea Neagră: Mine cu risc de explozie ar putea ajunge pe teritoriul României și al Bulgariei

Mai multe mine neexplodate care provin din zona portului Odesa plutesc în derivă și pun în pericol traficul maritim.

Autoritățile din Bulgaria estimează că în 10 zile minele ar putea ajunge pe teritoriul bulgăresc și au transmis avertizări către toți comandanții de nave să supravegheze atent marea.

21 martie 2022, ora 15.25. Preşedinţia Rusiei a respins, luni, ideea unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, cerându-le puterilor occidentale să exercite presiuni asupra Administraţiei de la Kiev pentru avansarea negocierilor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mai multe rânduri că vrea o întrevedere directă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea conflictului militar.

Însă Kremlinul a transmis luni că, deocamdată, nu se pune problema unui summit Rusia-Ucraina. "Nu există nimic stabilit clar, niciun acord care să poată fi definitivat", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Interfax şi de publicaţia Der Spiegel.

21 martie 2022, ora 14.30. Forţele armate ruse au deshis luni focul asupra civililor care protestau faţă de ocuparea oraşului Herson, aflat sub controlul ruşilor 3 martie. Autorităţile ucrainene au anunţat că ar fi victime printre civilii care au ieşit luni în stradă. 

21 martie 2022, ora 14.22. 15.000 de ruși au murit în timpul războiului, anunță autoritățile ucrainene citate de Sky News.

Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a pierdut 15.000 de oameni de la începutul războiului pe 24 februarie.Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina mai susține că Rusia are pierderi grele și la capitolul vehicule și tehnică militare. Ucrainenii spun că rușii au pierdut în război 97 de avioane, 121 de elicoptere, 498 de de tancuri, 1.535 de mașini blindate, 240 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de combustibil, 3 ambarcațiuni și 969 de vehicule.

Pierderile au fost înregistrate în perioada 24 februarie- 21 martie.

21 martie 2022, ora 14.02 Podul care face legătura feroviară între Irpin și Kiev a fost detonat. Mai multe imagini au fost făcute publice.

21 martie 2022, ora 13.57.Un obuz a explodat lângă mai mulţi civili care stau la coadă la un magazin, în Harkov, transmite Nexta. Atenţie, imagini şocante!

21 martie 2022, ora 13.45. Autoritățile din Odesa acuză forțele rusești că luni dimineața au declanșat un atac asupra unor clădiri rezidențiale din apropierea orașului. Este primul atac asupra portului de la Marea Neagră.  Consiliul orașului a anunțat că nu au fost victime în urma loviturilor care au provocat mai multe incendii.

„Este vorba despre clădiri rezidențiale unde locuiesc oameni pașnici”, a spus primarul orașului Odesa, Gennadiy Trukhanov.  Rusia a negat faptul că atacă obiective civile.  Orașul Odesa este considerat a fi o țintă cheie pentru forțele lui Vladimir Putin în condițiile în care portul este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina.  

Ucraina nu mai are alte porturi importante și pierderea orașului Odesa ar însemna că Rusia controlează tot țărmul Mării Negre.

21 martie 2022, ora 13.20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram. 

'Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice', a pledat şeful statului ucrainean.

21 martie 2022, ora 13.04. O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev, începând de luni seara, 21 martie, şi până miercuri dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. 

21 martie 2022, ora 12.30. Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim. Dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, au anunțat autoritățile de la Sofia.

Directia Hidrografice Marine din cadrul Fortelor Navale din Romania au lansat o alertă privind minele din Marea Neagră şi cere populaţiei să semnaleze autorităţile în cazul în care observă obiecte plutitoare periculoase,la nr. de tel. 0040241651040. 

21 martie 2022, ora 11.40. Preşedintele Volodimir Zelensky a postat pe reţelele sale de socializare un mesaj video prin care a arătat masacrul din Ucraina, îmbărbătând totodată ucrainenii că ţara va fi reconstruită iar oamenii vor putea visa din nou. 

"Rusia a înecat Ucraina în lacrimi şi sânge şi cadavre de copii. dar există un lucru pe care Rusia nu îl înţelege... 

Vom câştiga şi vor fi din nou case noi, vor fi oraşe noi, vor fi vise noi, va fi o nouă poveste, nu este nicio îndoială.Şi cei pe care i-am pierdut vor fi amintiţi şi vom cânta din nou." se arată îm mesajul emoţionant postat de preşedintele Ucrainei.  

21 martie 2022, ora 11.32. Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschiderii unui număr de opt culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşe asediate, luni, însă nu şi din Mariupol, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni, 21 martie, că negocierile de pace între Rusia și Ucraina nu au produs niciun progres major. El a mai zis că nu va înceta focul în timpul discuțiilor diplomatice.

21 martie 2022, ora 11.26. Armata rusă pare că îşi concentrează acum bombardamentele pe oraşul port Odesa, aflat aproape de graniţa cu România. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu mai multe explozii care au loc în largul Mării Negre, aproape de port. 

21 martie 2022, ora 11.02. Rusia anunță că a lovit cu rachete de croazieră o unitate militară din regiunea Rivne a Ucrainei. Este vorba despre o zonă din nord-vestul țării care până în prezent nu a fost vizată de atacurile armatei ruse. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Rusia. 

„Rachete de croazieră de mare precizie au lovit un centru de atrenament pentru mercenari și unitățile naționaliste din Ucraina”, a declarat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Zona de nord-vest a Ucrainei a fost atacată rar de armata rusă care și-a concentrat eforturile asupra sudului și estului țării.

21 martie 2022, ora 09.50. Mai mulţi mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit duminică în Ucraina cu scopul de a asasina conducerea militară şi politică ucraineană, a anunţat Direcţia de Informaţii a Ucrainei.   Serviciile secrete ucrainene au afirmat că principalele ţinte ale mercenarilor sunt: preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Ermak şi prim-ministrul Denis Şmihal. Preşedintele rus Vladimir Putin „a ordonat personal un alt atac unuia dintre împuterniciţii săi”, a spus Direcţia. „Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eşecul şi eliminarea teroriştilor“.

21 martie 2022, ora 09.20. În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 9.582 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,4% faţă de ziua precedentă), anunță Poliția de Frontieră. De la declanşarea crizei, la nivel naţional, au intrat în România 500.747 cetăţeni ucraineni.

21 martie 2022, ora 08.45. După ce nu a reușit să cucerească Kievul, președintele rus Vladimir Putin este nevoit să schimbe tactica în războiul cu Ucraina și trece la o strategie de „protecție a principalelor obiective teritoriale”.

Potrivit Wall Street Journal, acum, președintele rus vrea să oblige Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei. Astfel, Rusia dorește să creeze un „culoar terestru” între vestul țării și Crimeea ocupată în 2014, precum și să extindă controlul asupra Donbassului.

În același timp, Putin își va continua presiunea militară, în special bombardarea orașelor, sperând că acest lucru îl va forța pe Zelenski să renunțe la speranța de a intra într-o alianță cu Occidentul și să accepte un statut neutru și alte cereri de la Kremlin.

21 martie 2022, ora 08.20. Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a menționat că ţara sa nu va livra arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia în invazia din Ucraina.Declarațiile ambasadorului Qin Gang vin după ce preşedintele american Joe Biden i-a spus, vineri, omologului său chinez Xi Jinping că vor exista „consecinţe” dacă Beijingul va oferi sprijin material Moscovei, scrie The Guardian.

21 martie 2022, ora 08.20. Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din cartierul Podil din Kiev, unde se află zone de business, dar şi rezidenţiale, conform unui nou bilanţ, relatează BBC.Iniţial, primarul Kievului, Vitali Kliciko afirmase că o persoană a murit, dar a subliniat că salvatorii şi paramedicii se aflau la faţa locului.

21 martie 2022, ora 08.05. O uzină chimică a fost avariată la Sumî, în urma atacurilor ruseşti .O scurgere de amoniac a fost anunţată la o uzină de produse chimice din Sumî, conform guvernatorului regiunii Dmitro Jiviţki, care a avertizat că persoanele aflate pe o rază de cinci kilometri de uzina Sumîhimprom trebuie să părăsească zona.

21 martie 2022, ora 07.20. Trupele ruseşti din sudul Ucrainei încă încearcă să treacă de oraşul Nikolaev, intenţionând să meargă spre vest, către Odesa, a anunţat duminică seară Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN. Aceste forţe, care vin dinspre Crimeea, au făcut puţine progrese în ultimele săptămâni, a mai transmis ministerul pe Twitter. Conform, sursei citate, forţele navale ruseşti continuă blocada asupra coastei ucrainene şi să lanseze atacuri cu rachete vizând ţinte din  Ucraina.  Ministerul a avertizat că blocada instituită asupra zonei de coastă a Ucrainei va agrava situaţia umanitară şi va împiedica accesul cu provizii vitale către populaţia ucraineană.

21 martie 2022, ora 06.00.  Ministerul britanic al Apărării a declarat, citând surse ale serviciilor de informaţii, că trupele ruse încă încearcă să ocolească Nikolaev, încercând să se deplaseze spre vest, spre Odesa. Deşi forţele lor, înaintând din Crimeea, nu au făcut prea multe progrese în ultima săptămână. „Marina rusă continuă să blocheze coasta ucraineană şi să lanseze lovituri cu rachete asupra ţintelor din toată Ucraina”, a adăugat ministerul. Aceştia au avertizat că „bloada litoralului ucrainean ar putea agrava situaţia umanitară din Ucraina şi ar putea împiedica aprovizionarea cu bunuri vitale”. 

21 martie 2022, ora 04.00. Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea. Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

Rusia ceruse trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă. 

21 martie 2022, ora 01.00. Lovitură aeriană efectuată asupra unei şcolii din Mariupol. În clădire se ascundeau aproximativ 400 de persoane. Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, a declarat că numărul victimelor în urma atacului aerian asupra şcolii de artă din Mariupol este în prezent necunoscut. "Sunt sub dărâmături. Acum nu ştim câţi sunt în viaţă, dar ştim că pilotul care a aruncat bomba va fi doborât, deoarece am doborât deja aproape o sută dintre aceiaşi ucigaşi în masă", a spus Zelensky..

Război în Ucraina 20 martie 2022 | 56 de morți după ce trupele ruse au bombardat un cămin de bătrâni. Zelenski: "Eșecul negocierilor cu Rusia ar putea însemna un al treilea război mondial"

Război în Ucraina 19 martie 2022 | Stare de asediu în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ruşii pun la cale un nou atac

Război în Ucraina 18 martie 2022 | Lupte cu tancuri și mitraliere în Mariupol. Toată lumea se ascunde în buncăre 

Război în Ucraina 17 martie 2022 | Explozii în lanţ în oraşele înconjurate de ruşi. Până la 90% din Mariupol a fost distrus

Război în Ucraina 16 martie 2022 | Rusia acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close