Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Explozii în lanţ în oraşele înconjurate de ruşi. Până la 90% din Mariupol a fost distrus | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Explozii în lanţ în oraşele înconjurate de ruşi. Până la 90% din Mariupol a fost distrus | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 22. Continuă asaltul asupra Capitalei. Sunt sute de mii de ucraineni care trăiesc cu groaza că un obuz poate să le lovească locuinţa. Planul pentru încetarea focului, prezentat de negociatorii ruşi, a fost respins de liderii de la Kiev. Negocierile continuă.

Război în Ucraina | Explozii în lanţ în oraşele înconjurate de ruşi. Până la 90% din Mariupol a fost distrus | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mar 2022   •   18:20

Cele mai importante evenimente înregistrate în ultimele 24 de ore:

  • Olaf Scholz: NATO nu va interveni cu forță militară în Ucraina
  • Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea comună cu Rusia pe Marte
  • Negociatorii ruși și ucraineni vor continua discuțiile
  • Volodimir Zelenski respinge planul de pace în 15 puncte al Rusiei, insistând că prioritățile Ucrainei includ "restabilirea integrității teritoriale"
  • "China nu va ataca niciodată Ucraina" a transmis ambasadorul chinez în Ucraina
  • Nori denși de fum negru, după o serie de bombardamente la Harkov

Update 17 martie 2022, ora 23:20 - Biden l-a numit pe Putin dictator ucigaș

Un criminal pur care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei.

Update 17 martie 2022, ora 23:12 - O seară dificilă din nou pentru poporul ucrainean. Alarme în Kiev, Sumi, Jitomir. 350.000 de oameni din Mariopol trăiesc în buncăre, fără apă, electricitate şi mâncare. 

Update 17 martie 2022, ora 22:15 - Melitopol: O rachetă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană, iar fragmentele ei au deteriorat conducta de gaz.

A doua rachetă a fost deviată de la curs şi a căzut în afara clădirii de locuințe.

Update 17 martie 2022, ora 22:00 - Oleksandr Pavlyuk, șeful Administrației Militare Regionale Kiev, transmite că 33 de autobuze și 70 de mașini private au sosit în Brovary din satele Shevchenkove, Semipolky, Oster și Pukhivka și s-au alăturat evacuării printr-un coridor umanitar.

În total, 1.200 de persoane au fost evacuate, dintre care 339 copii.

Update 17 martie 2022, ora 21:30 - Antony Blinken este de acord cu Joe Biden: ”A viza intenționat civilii este o crimă de război”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că este de acord cu remarcile președintelui Joe Biden conform cărora președintele rus Vladimir Putin este un ”criminal de război”, deoarece forțele ruse continuă să atace zonele civile din Ucraina.

Update 17 martie 2022, ora 21:00 - Liderul cecen, un apropiat al lui Putin, anunță că militarii săi au plecat spre Ucraina. "Sunt o mie de voluntari"

Update 17 martie 2022, ora 20:45 - În Severodonețk, regiunea Lugansk, ocupanții ruși au tras într-un adăpost pentru mamele cu copii. Şeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a raportat despre asta.

Update 17 martie 2022, ora 20:30 - Moscova, mesaj pentru Casa Albă: ”Președintele nostru este o figură internațională foarte înțeleaptă, prevăzătoare și cultă”

Update 17 martie 2022, ora 20:00 - Șeful statului i-a acordat primarului Melitopolului eliberat din captivitatea rusă Ordinul "Pentru curaj" de gradul III.


Update 17 martie 2022, ora 19:00 - Autoritățile ucrainene din orașul asediat Mariupol anunţă că până la 90% din clădirile din oraș au fost distruse de forțele rusești.

Aproximativ 30.000 de persoane au părăsit orașul, iar peste 350.000 de oameni ar fi încă în adăposturile din oraș.

Update 17 martie 2022, ora 18:30 - Lukaşenko: "Dacă nu acceptă să semneze un acord cu Putin, Zelenski va trebui să capituleze"

"Rusia propune Ucrainei - şi ştiu aceasta sigur - o variantă de acord absolut acceptabilă. Şi este încă posibil astăzi ca Ucraina şi Rusia să ajungă la un acord, iar Zelenski să semneze acest acord cu Putin.

Dacă Zelenski nu va accepta, credeţi-mă, el va trebui să semneze un act de capitulare în scurt timp", a declarat Lukaşenko.

Update 17 martie 2022, ora 18:00 - Cel puțin 21 de persoane au fost omorâte în timpul bombardamentelor de joi din localitatea Merefa, aflată în apropierea orașului Harkov, anunță CNN. Informațiile provin de la biroul procurorului din regiune.

Update 17 martie 2022, ora 17:30 - Sunt bombardamente intense la Harkov. Zone întinse din oraș sunt acoperite de fum. 

Update 17 martie 2022, ora 17:20 - Kremlinul plusează după afirmațiile-șoc ale lui Putin: "Războiul din Ucraina purifică Rusia"

Kremlinul a venit, joi, cu noi comentarii, după ce președintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că se bazează pe "trădători și canalii" pentru a-și atinge "obiective anti-rusești".

Astfel, potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, "conflictul din Ucraina dezvăluie cine sunt trădătorii din Rusia şi permite o purificare" a țării.

Update 17 martie 2022, ora 16:25 - Orașul ucrainean Ivano-Frankivsk se pregătește de război și solicită ajutorul orădenilor. Primăria Oradea va trimite în Ucraina produsele solicitate, inclusiv alimente și echipamente medicale.

Ivano-Frankivsk este un oraș din nord-vestul Ucrainei, care are o populație de 227.000 de persoane. Deoarece în zonă nu au ajuns trupe rusești, numeroase persoane din estul Ucrainei au căutat adăpost în oraș. Autoritățile locale au nevoie de ajutor pentru că se confruntă cu un val de refugiați și pentru că se pregătesc să se apere în fața unui eventual atac al rușilor.

Update 17 martie 2022, ora 15:29. O familie întreagă din Cernihiv, formată din părinți și trei copii, a fost ucisă într-un atac aerian al rușilor asupra locuinței lor.

În total, în ultimele 24 de ore, 53 de persoane au murit în Cernihiv. 

În această dimineață, astfel de informații au venit și din Kiev. Acolo o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite după ce rămășițe ale unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidențială.

Update 17 martie 2022, ora 14:10. 130 de supraviețuitori au fost salvați până acum după atacul cu bombă asupra teatrului din Mariupol, potrivit Kiyv Independent. 

Update 17 martie 2022, ora 12:15. Volodimir Zelenski a respins planul de pace în 15 puncte al Rusiei, insistând că prioritățile Ucrainei includ „restabilirea integrității teritoriale”.

Kremlinul a elaborat un acord propus cu o listă de 15 cereri care insista ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența Donbasului.

Dar Zelenski a respins propunerile, în ciuda faptului că orașele ucrainene continuă să fie lovite de forțele ruse, teatrul lui Mariupol fiind vizat de cel mai recent atac sălbatic al lui Putin.

Într-un videoclip distribuit pe Telegram, Zelenski a spus: „Discuțiile despre Ucraina continuă. Prioritățile mele la discuții sunt clare: sfârșitul războiului, garanții de securitate, suveranitate, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală a țării noastre.”

Update 17 martie 2022, ora 11:31. Oamenii din Kiev sunt blocați în case de mai bine de 30 de ore. Pe data de 15 martie, primarul Kievului a anunţat "stare de asediu de 35 de ore asupra oraşului".

Update 17 martie 2022, ora 8:49. Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace, care include 15 puncte, anunţă Financial Times, care citează trei surse apropiate discuțiilor.

Planul prevede, printre altele, încetarea focului și retragerea trupelor rusești, dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.

De asemenea, Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament, în schimbul protecției oferite de aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

Update 17 martie 2022, ora 07.10. Forțele armate ruse au bombardat și o școală și au ocupat cel mai mare spital din Mariupol, spune primarul orașului. Peste 500 de oameni au fost luați ostatici în spital, afirmă edilul. 

Update 17 martie 2022, ora 07.05. Rușii au bombardat și o clădire care adăpostea un bazin de înot, situat la doar 4 kilometri distanță, spun ucrainenii. Înăuntrul bazei sportive se ascundeau civili nevinovați, femei însărcinate și copii mici, rămași captivi sub dărâmături. Autoritățile ucrainene nu înțeleg motivele din spatele atacului. Nici măcar un militar ucrainean nu se afla în apropiere atunci când au lovit rușii. 

Update 17 martie 2022, ora 07:00. Un teatru din Mariupol, bastion al culturii și civilizației, devenit acum adăpost de război, a fost bombardat din toate părțile de armata rusă. Înăuntru se aflau peste 1.000 de suflete, refugiate aici în căutarea siguranței. Pentru dușman însă, adăpostul a fost doar o altă țintă. 

Înăuntru, încă de la primele sunete ale bombelor, s-a dezlănțuit haosul. Bătrâni, mame și copii mici, speriați și debusolați. Nimeni nu știe acum câți dintre ei au fost răniți în urma atacului. 

Ministerul rus al Apărării neagă că ar fi bombardat teatrul din Mariupol, potrivit Agenția de presă Ria. În schimb acuză Ucraina că pregătește un atac cu arme chimice sub steag fals împotriva civililor. 

Se aud explozii în diferite orașe din Belarus. În ultimele ore, zeci de avioane de luptă, avioane de transport și elicoptere s-au ridicat spre cer de pe aerodromurile din Baranovichi, Gomel, Lida şi Luninets.

Mai multe rachete au fost lansate în apropierea orașului Kalinkovichi, transmite un oficial din Belarus.

Cele mai importante evenimente înregistrate în ultimele 24 de ore:

  • Tiruri asupra unui convoi civil şi asupra unui teatru la Mariupol; dezastru umanitar la Herson
  • Cinci persoane, între care trei copii, au fost găsite miercuri fără suflare în dărâmăturile unui bloc de apartamente în nordul Ucrainei
  • Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina
  • Cel puțin 10 ucraineni au fost uciși de ruși în timp ce stăteau la coadă la pâine, în Cernihiv
  • Negocierile între Rusia şi Ucraina continuă 
››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Război în Ucraina 16 martie 2022 | Rusia acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice

Război în Ucraina 15 martie 2022 | Kievul sub stare de asediu. Rusia se pregăteşte să atace Odesa de pe mare

Război în Ucraina 14 martie 2022 | Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament

Război în Ucraina 13 martie 2022 | Război în Ucraina | Jurnalist american, ucis de forțele ruse. Împuşcături la protestele din Herson 

Război în Ucraina 12 martie 2022 | Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close