Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Jurnalist american, ucis de forțele ruse. Împuşcături la protestele din Herson | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Jurnalist american, ucis de forțele ruse. Împuşcături la protestele din Herson | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua a 18-a. Forțele ruse l-au răpit pe primarul orașului Dniprorudne din sudul țării, afirmă ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, citat de BBC. Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiaţii evacuaţi din estul Ucrainei a fost atacat de forţele ruse, ucigând un conductor.

Război în Ucraina | Jurnalist american, ucis de forțele ruse. Împuşcături la protestele din Herson | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2022   •   18:00

Ziua a 18-a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

  • Rusia a atacat vestul Ucrainei. Explozii şi bombardamente în Kiev
  • Administrația militară regională din Liov spune că Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate ​​a fost lovit în această dimineață de forțele ruse
  • Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse
  • Primarul din Dniprorudne a fost răpit, anunţă ministrul de Externe al Ucrainei
  • Împuşcături la protestele din Herson
  • Zelenski: Convoi umanitar trimis la Mariupol
  • Peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost uciși - oficiali
  • SUA îl avertizează pe Putin împotriva atacului cu arme chimice

Update 13 martie 2022, 22.15. Premierul britanic Boris Johnson a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Johnson a spus că „acțiunile barbare” ale lui Putin pun la încercare nu doar Ucraina, ci întreaga umanitate.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat că Boris Johnson l-a lăudat pe președintele Volodimir Zelenski, dar și poporul ucrainean pentru „tăria de caracter”.

„Prim-ministrul a spus că acțiunile barbare ale lui Putin pun la încercare nu doar Ucraina, ci întreaga umanitate. Cei doi lideri au condamnat asasinarea lui Brent Reynaud și a nenumăraților ucraineni nevinovați, precum și răpirea primarilor din Dniprorudne și Melitopol”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Sky News.

Boris Johnson a subliniat sprijinul pe care Marea Britanie continuă să îl ofere Ucrainei. El a declarat că Regatul Unit va continua să urmărească mai multe opțiuni pentru a consolida autoapărarea Ucrainei.

„Prim-ministrul a spus că Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina în toate eforturile sale de a pune capăt acestui conflict dezastruos”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Update 13 martie 2022, 21.30. Într-un interviu exclusiv acordat Antenei 3, Mykhailo Podolyak, şeful echipei ucrainene de negocieri cu Rusia, a estimat că Putin va accepta un dialog serios cu Kievul în maxim una-două săptămâni.

"Referitor la negocieri, la momentul de față înțelegem că putem ajunge la înțelegeri constructive, referitoare la încetarea imediată a focului, evacuarea tuturor trupelor de pe teritoriul Ucrainei, și semnarea unei componente politice care să ne permită trasarea cu exactitate a intereselor noastre, punând în paranteze interesele Federației Ruse." - spus şeful negociatorilor lui Zelenski. 

Update 13 martie 2022, 20.15. Președintele Klaus Iohannis a discutat, duminică seară, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Vom avea grijă de toți cetățenii din Ucraina care sosesc în România”.

Președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că tocmai a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„L-am asigurat de sprijinul deplin al României pentru Ucraina atât bilateral, cât și în UE. Hubul umanitar de la Suceava a început deja să livreze un prim ajutor. Vom avea grijă de toți cetățenii ucraineni care sosesc în România”, se arată în mesajul lui Iohannis.

Update 13 martie 2022, 18.45. SUA îl avertizează pe Putin împotriva atacului cu arme chimice, transmite BBC. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a avertizat Rusia că ar plăti un „preț sever” dacă va efectua un atac cu arme chimice. Jake Sullivan a spus că SUA și aliații se consultă îndeaproape cu privire la amenințarea crescută. 

Update 13 martie 2022, 18.15. În orașul Mariupol, bombardat de mai multe zile, fără servicii esențiale și fără provizii, au fost uciși 2.187 de locuitori.

Oficialii locali au declarat că au avut loc cel puțin 22 de bombardamente asupra orașului, numai în ultima zi, anunță BBC.

„Oamenii sunt într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există electricitate, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", se arată într-o declarație a consiliul orașului Mariupol.

Forțele rusești au capturat periferia estică a orașului.

Imagini recente din satelit arată pagube importante la nivelul infrastructurii rezidențiale și civile

Update 13 martie 2022, 18.00. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat astăzi un spital din Kiev, acolo unde i-a decorat şi încurajat pe militarii răniţi de armata lui Vladimir Putin.

Update 13 martie 2022, 17.12. O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit lui Mihailo Podoliak, principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Ucraina colaborează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a găsi o locaţie şi un cadru pentru negocierile cu Rusia, a precizat Podoliak. 

Update 13 martie 2022, 16.45.  Potrivit ONG-ului OVD-Info, 660 de manifestanţi anti-război au fost arestaţi în 35 de oraşe din Rusia duminică până la 17.15 ora Moscovei. În total, 14.644 de persoane au fost arestate în Rusia din 24 februarie încoace pentru că se opun războiului dus de Putin împotriva Ucrainei.  

La Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, cel puţin 13 jurnalişti au fost arestaţi duminică. 

Update 13 martie 2022, 15.30. Un membru al delegației ruse pentru negocierile cu Ucraina, Leonid Slutsky, a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile cu delegația ucraineană de la începutul discuțiilor, transmite agenția de presă de stat rusă RIA, preluată de CNN. „Mă aștept ca progresul să fie în direcția semnării unui document”, a completat el. Și negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că discuțiile au devenit mai constructive. „Nu vom ceda în principiu pentru nicio poziție. Rusia înțelege acum asta. Rusia începe deja să vorbească constructiv. Cred că vom obține unele rezultate literalmente în câteva zile”, a explicat el într-un videoclip postat online.

Update 13 martie 2022, 15.10. Un jurnalist de la New York Times a fost ucis de forțele ruse, potrivit poliției din Kiev. 

Poliția din Kiev spune că un jurnalist de la New York Times a fost ucis de forțele ruse, relatează Sky News. Presa internațională relatează că este vorba de Brent Renaud, în vârstă de 51 de ani.Poliția mai spune că o altă persoană a fost, de asemenea, rănită în incidentul din Irpin, oraș situat chiar lângă Kiev.

Update 13 martie 2022, 15.00. Împuşcături la protestele din Herson. O mulțime de oameni a ieșit pe străzile orașului-port Herson, din sudul Ucrainei, pentru a protesta împotriva ocupației sale de către forțele ruse.

Acțiunea vine pe fondul unor rapoarte conform cărora Rusia intenționează să organizeze un simulacru de referendum în oraș pentru a crea o altă regiune separatistă, precum cele din Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, și pentru a instala o administrație marionetă.

Sute de oameni s-au adunat în Piața Libertății din centrul orașului Herson, fluturând steaguri ucrainene și ținând pancarte pe care scrie: „Herson este Ucraina”.

Update 13 martie 2022, 14.30. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că principala misiune a zilei de duminică este ca în Mariupol să ajungă convoiul umanitar cu alimente, apă și medicamente, scrie CNN.

Într-un scurt mesaj pe Instagram, președintele ucrainean a declarat: "Convoiul nostru umanitar se află la două ore distanță de Mariupol, la doar 80 de kilometri. Facem totul pentru a învinge rezistența ocupanților, care blochează chiar și preoții Bisericii Ortodoxe, care escortează convoiul cu alimente, apă, medicamente. Ucraina a furnizat 100 de tone, necesități de bază pentru cetățeni".

Convoiul a pornit sâmbătă spre Mariupol, oraș care se află sub asediu de mai bine de o săptămână. 

Update 13 martie 2022, 13.30. Forțele ruse l-au răpit pe primarul orașului Dniprorudne din sudul țării, afirmă ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, citat de BBC.

Evhen Matveyev ar fi al doilea primar ucrainean care ar fi fost răpit de trupele rusești care avansează în ultimele trei zile, după ce vineri ar fi fost reținut primarul orașului Melitopol, aflat în apropiere.

Update 13 martie 2022, 13.25. Locuitorii din orașul ucrainean Kerson au ieșit pe străzi pentru a protesta. Aceștia au fluturat drapelul țării și au strigat ”Slava Ukraini”

Update 13 martie 2022, 11.30. În cel mai recent raport, armata ucraineană afirmă că a ucis peste 12.000 de soldați ruși și a distrus 374 de tancuri, 1.226 de mașini blindate de luptă și 140 de sisteme de artilerie.

Ministerul rus al Apărării afirmă că forțele sale au distrus 3.687 de instalații militare ucrainene de la începutul atacului asupra țării, precum și 99 de avioane, 1.194 de tancuri și vehicule blindate de luptă și 443 de tunuri de artilerie de câmp, relatează agenția rusă de presă Interfax.

BBC nu a reușit să verifice afirmațiile niciuneia dintre părți.

Update 13 martie 2022, 11.20. Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse, ucigând un conductor, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC.

Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost transportat la spital cu răni, când trenul a fost atacat în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, precizează compania.

Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii evacuați din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv 100 de copii.

Compania afirmă că "depune toate eforturile" pentru a evacua toți pasagerii și echipajul trenului, precum și persoanele din stație.

Update 13 martie 2022, 10.30. Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Lviv, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia, relatează Sky News.

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar din Iavoriv.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini , nu doar cei din Ucraina.

Centrul este folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament, Rusia avertizând zilele trecute că liniile de aprovizionare ale NATO vor fi vizate.

Reuters afirmă că un martor a văzut mai mult de o duzină de ambulanțe care se îndreptau în direcția locului.

Update 13 martie 2022, 09.36. Aeroportul din orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei are infrastructura aproape complet distrusă după ce a fost lovit de forțele ruse, a declarat primarul orașului, Ruslan Martsinkiv, în timp ce vorbea la postul de televiziune "Rada", anunță CNN.

Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Acesta este al treilea atac asupra aeroportului, a precizat Martsinkiv.

Update 13 martie 2022, 08.45 Agenția de știri UNIAN a citat utilizatori ai rețelelor de socializare care au raportat două explozii puternice în Liov. Potrivit presei locale, sirenele de raid aerian au sunat pe tot parcursul nopții în Liov și în multe alte regiuni din Ucraina.

Şi publicația Kyiv Independent afirmă că există informații potrivit cărora Lviv ar fi sub atacurile rachetelor rusești.

Update 13 martie 2022, 00.02.Administrația militară regională din Liov spune că Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate (IPSC), din districtul Yavoriv, ​​a fost lovit în această dimineață de forțele ruse, potrivit BBC.

Situat la 30 km de Liov, IPSC a fost înființat în 2007 pentru a pregăti forțele armate ale Ucrainei, în special pentru misiunile de menținere a păcii. De asemenea, găzduiește în mod regulat trupe internaționale. Un document NATO, citat de BBC, spune că centrul urmărește să ofere formare în deminare și siguranța minelor pentru trupele ucrainene și ale altor națiuni.

Liov este la doar 80 km de granița cu Polonia și o destinație pentru mulți ucraineni care fug din alte părți ale țării. În primele zile ale invaziei, forțele ruse au vizat regiuni din nord, est și sud, inclusiv capitala Kiev. Dar, în ultimele zile, forțele ruse au vizat regiuni din centru și vest.

Update 13 martie 2022, 00.02. 13.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare. 

Război în Ucraina 12 martie 2022| Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat

Război în Ucraina 11 martie 2022 | Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina

Război în Ucraina 10 martie 2022 | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" 

Război în Ucraina 9 martie 2022 | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol

Război în Ucraina 8 martie 2022 | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close