Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 12. A treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina s-a încheiat, după aproape trei ore, fără rezultate ”semnificative”.

Război în Ucraina | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2022   •   20:26

Ziua 12 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

  • Ucraina suspendă exporturile unui mare număr de produse alimentare
  • Ruşii permit deschiderea mai multor coridoare umanitare în Kiev, Harkov, Mariupol şi Sumi
  • A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene au loc de la ora 16:00, în regiunea Brest din Belarus
  • Curtea de la Haga face prima evaluare cu privire la acuzaţia de crime de război aduse Rusiei  
  • Rusia a dat publicităţii o listă a ţărilor neprietene, în frunte cu UE şi SUA
  • Miniştri de externe din Rusia şi Ucraina se vor întâlni pe 10 martie, în Turcia
  • Au loc lupte grele în jurul Kievului

Update 7 martie 22:45 - Biserica ”Sfântul Gheorghe” din satul ucrainean Zavorychi a luat foc luni, după un presupus atac militar rusesc.

Update 7 martie 21:47 - Atacurile aeriene ale ruşilor au lovit depozite de petrol din Zhytomyr. Flăcările au cuprins două depozite petroliere din Ucraina. La această oră pompierii lucrează ca să stingă cele două incendii.

Update 7 martie 20:20 - A treia rundă de negocieri s-a încheiat între Rusia şi Ucraina, după aproximativ trei ore. Au fost semnalate "mici progrese" în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate "semnificative" în cazul unui armistiţiu.

"Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit", a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak.

Update 7 martie, 17:15 - Surse apropiate negocierilor Rusia-Ucraina transmit că delegația rusă a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte de formă al Ucrainei, iar premier să fie pus un om al Moscovei, Yuriy Boiko.

Update 7 martie, 15.55. Peste 400 de decese ale unor civili au fost înregistrate în Ucraina, a anunțat Biroul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU. Potrivit sursei citate de Sky News, 406 civili, inlusiv 27 de copii, au murit în Ucraina din momentul în care Rusia a invadat țara.

Reprezentanții ONU au mai numărat 801 persoane rănite în timpul conflictului.

Totuși, numărule persoanelor decedate și rănite ar putea fi mult mai mare.

Update 7 martie, 15.05. Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza "nepăsării Kremlinului față de cetățeni (inclusiv) femei, copii (și) bărbați", a declarat luni președintele Comisiei Europene, conform CNN.

Vorbind la Bruxelles înaintea unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, Ursula von der Leyen a declarat: "Vom discuta, bineînțeles, despre situația din Ucraina, despre războiul atroce condus de Putin."

"Am avut deja trei pachete de sancțiuni dure, dar acum trebuie să ne asigurăm că nu există scăpări și că efectul sancțiunilor este maximizat", a spus von der Leyen.

Update 7 martie, 14.50. O rută de evacuare de la Mariupol era ”minată”, anunţă Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), în urma unor eşecuri de evacuare a cvililor din acest port situat în sud-estul Ucrainei şi unor acuzaţii reciproce între Kiev şi Moscova de încălcare a condţiilor evacuării.

Update 7 martie, 14.30. Blocadă în Mariupol. Oraşul nu mai are medicamente, alimente, încălzire, alimentarea centrală cu apă este întreruptă.  Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esenţiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni

Update 7 martie, 14.00. ️ Lupte grele au loc luni în jurul orașului Kiev, într-o zonă cuprinsă între nordul și vestul capitalei ucrainene, anunță oficiali din Ucraina citați de CNN. Potrivit informațiilor, forțele din Rusia par să fi început ofensiva în câteva sectoare pentru a se apropia de capitala Kiev.

„Cu furie extremă, inamicul distruge Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei omoară civilii în mod intenționat”, a spus primarul orașului Kiev, Vitaly Klitschko.

Numeroase informații arată că focuri intense au loc luni în toate cele patru districte în timp ce civilii încearcă să fugă din calea militarilor.

Update 7 martie, 13.55. ️Ministrul Afacerilor Externe al Turciei a anunțat că miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, Lavrov și Kuleba, se vor întâlni în Antalya. Şefii diplomaţiei celor două ţări aflate în conflict au confirmat Turciei disponibilitatea de a purta discuții la forurile diplomatice din Antalya, o întâlnire fiind programată pentru 10 martie, a spus Mevlut Cavusoglu.

Update 7 martie, 13.30. 220.000 de ucraineni au intrat în România de la izbucnirea războiului, dar majoritatea doar ne tranzitează ţară, în drumul spre Occident. În acest moment pe teritoriul nostru au rămas 72.000 de cetăţeni ai Ucrainei, iar 3.288 au solicitat azil în România, anunță Ministerul de Interne într-un comunicat transmis luni.

 

Delegaţiile ruse şi ucrainene au ajuns la locul negocierilor. Ucrainenii au anunţat că discuţiile vor începe la ora 16:00. 

Update 7 martie, 13.20. Vicepremierul Ucrainei, Mykhailo Fedorov, a declarat că, coridoarele umanitare nu au fost încă deschise, în ciuda anunţului Ministerului rus al Apărării privind încetarea focului (de la ora 9 dimineaţa, ora României) pentru a permite evacuarea civililor din Ucraina.

Update 7 martie, 13.15. Guvernul Rusia a publicat o listă a ţărilor neprietene. Aceasta include 44 de state, printre care Uniunea Europeană, SUA, Australia, Canada, Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Japonia, Coreea de Sud.  

Update 7 martie, 12.45. China vrea să fie „mediator” între Rusia și Ucraina. Un înalt diplomat chinez a arătat că Beijing dorește să fie „mediator” între Rusia și Ucraina pentru prima dată de când Moscova a invadat țara vecină, anunță CNN.

„China este gata să continue să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a conduce medierea necesară, atunci când este necesară”, a spus ministrul de Externe, Wang Yi, într-o conferință de presă.

Wang nu a oferit detalii despre rolul pe care și l-ar putea asuma China. Anterior, ministrul chinez a declarat că țara sa sprijină eforturile internaționale privitoare la găsirea unei soluții politice în Ucraina.

Update 7 martie, 12.10. Curtea Penală Internaţională a Naţiunilor Unite (CPI) ţine astăzi prima sa întâlnire la Haga, pentru a evalua dacă Rusia a comis crime de război în timpul agresiunii militare împotriva Ucrainei. Mâine sunt programate alte audieri. Moscova nu a trimis niciun delegat. Reprezentantul ucrainean: „Această instanţă are un rol crucial în oprirea Rusiei”.

Update 7 martie, 11.50. A treia rundă de negocieri cu reprezentanţii guvernului ucrainean este programată pentru ora 15:00 Moscova (ora 13.00, în România), în pădurea Belovezhskaya Pushcha, în regiunea Brest din Belarus, unde au avut loc şi primele două întâlniri.

Update 7 martie, 11.45. Ministerul Apărării din Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor pe care le-au suferit rușii în Ucraina. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, peste 11.000 de ruși au murit, în timp ce au fost distruse aproape 1.000 de blindate.

Ministerul transmite într-un mesaj pe Facebook că au fost distruse 290 de tancuri rusești, 117 lansatoare de rachete, 46 de avioane și 68 de elicoptere, precum și 7 drone rusești.

Update 7 martie, 10.55. Este de aşteptat ca cinci milioane de ucraineni să părăsească țara dacă bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei continuă, a avertizat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell.

"Trebuie să ne pregătim să primim în jur de cinci milioane de oameni... Trebuie să mobilizăm toate resursele UE pentru a ajuta acele țări care primesc oameni. Vom avea nevoie de mai multe școli, mai multe centre de primire - mai mult din toate.

Update 7 martie, 10.50. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni dimineaţă, ultimele date de pe front, precizând că cea de-a 11-a zi a invaziei ruse s-a încheiat, fără ca inamicul şă-şi fi atins scopul final. 

Update 7 martie, 10.40. Şeful Statului Major al Forţelor Armate Britanice a declarat la BBC că moralul forțelor ruse se prăbușește după unitățile "decimate" de luptătorii ucraineni.

Update 7 martie, 10.30.  Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimr Zelenski a calificat poziţia Moscovei privind coridoarele umanitare, ale căror rute duc în principal spre Rusia sau Belarus, „complet imorală”. Purtătorul de cuvânt, potrivit Mediafax, a subliniat că civililor trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele şi a acuzat Rusia că a obstrucţionat în mod deliberat încercările anterioare de evacuare. 

Update 7 martie, 10.08. Rubla continuă să slăbească faţă de dolar, după ce Bursa din Moscova este închisă de o săptămână. Un dolar se vinde cu 134 de ruble, în Rusia. 

Update 7 martie, 09.30.  Gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat posturile de televiziune de stat rusești pentru a difuza imagini din timpul războiului din Ucraina, scrie BBC.

Într-o postare pe Twitter, Anonymous a afirmat că a spart canale precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, pe lângă serviciile rusești de streaming Wink și Ivi.

BBC nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.

Într-o postare separată, grupul a declarat că este implicat "în cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată", adăugând că este îngrijorat de faptul că unele guverne ar putea să îl considere o amenințare și să desfășoare operațiuni sub pavilion fals pentru a-l discredita.

Update 7 martie, 09.15. Armata rusă şi-a reluat ofensiva în mai multe regiuni din Ucraina. În regiunea separatistă Lugansk, o rachetă a lovit un depozit de combustibil provocând un incendiu puternic. 

Armata ucraineană a anunţat că teritoriile vizate sunt în continuare Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumi şi Nicolaev. 

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de capitala ucrainei.

Update 7 martie, 08.50. Sirienii ar putea fi trimiși să lupte în Ucraina, anunţă Wall Street Journal. 
 Rusia recrutează sirieni care pot lupta în războiul urban pentru a-i trimite în Ucraina, a raportat WSJ citând patru oficiali americani. Oficialii americani nu au precizat numărul de mercenari sirieni care urmează să fie trimiși.
De altfel, vineri fusese anunţat că Rusia îşi suplimentează forţele şi este gata să desfășoare încă 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale citat de CNN.

Update 7 martie, 08.20.  Armata rusă a anunțat că va opri focul şi va deschide coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, relatează agenția de presă Interfax.

Coridoarele umanitare din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy vor fi deschise la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat ministerul rus al Apărării.

Încetarea focului va avea loc de la ora locală 10:00, potrivit ministerului rus al apărării, cu rute de evacuare stabilite în capitala Kiev, precum și în Harkov, Mariupol și Sumi. Toate aceste orașe sunt în prezent sub o operațiune de asalt a Rusiei. Oficialii ucraineni nu au confirmat încă acest lucru.

Potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA, coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, iar civilii din Harkov vor avea doar un coridor care duce spre Rusia. Coridoarele de la Mariupol și Sumy vor duce atât spre alte orașe ucrainene, cât și spre Rusia.

În weekend, două eforturi de a deschide o rută pentru a permite civililor să plece din Mariupol au eşuat.

Update 7 martie, 07.30. Noi bombardamente rusești au vizat orașul-port Nikolaev din sudul Ucrainei, potrivit presei locale, care spune că atacul a început la 05:00, ora locală (06:00, ora României), potrivit BBC.

Un videoclip postat de reporterul New York Times Michael Schwirtz arată cerul nopții luminat de explozii. Potrivit jurnalistului, bombardamentele par să fie concentrate la periferia de est a orașului.

Update 7 martie, 07.00. Rusia a lansat în total aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei asupra Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărării. El a mai spus că Moscova a angajat aproximativ 95% din capacitatea sa de luptă în interiorul Ucrainei.

Au avut loc noi lupte la Herson și Nikolaev, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, potrivit oficialului citat de CNN.

Dar trupele rusești au fost întâmpinate cu o puternică rezistență ucraineană, încetinind asaltul rusesc.

Update 7 martie, 06.00. Ucraina suspendă exporturile unui număr mare de produse alimentare, în încercarea de a evita o criză alimentară. 

Exporturile de "carne, secară, ovăz, hrişcă, zahăr, mei şi sare" vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean. Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă şi ulei vor fi permise doar cu acceptul Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Supermarketurile din întreaga ţară duc lipsă de produse, pe măsură ce rutele de aprovizionare devin mai dificile. Ucraina este un important producător şi exportator global de produse agricole, în special cereale şi ulei vegetal, iar piaţa internaţională resimte deja efectele războiului.

Update 7 martie, 00.47. Un jurnalist străin a ajuns, în această noapte, la un spital din oraşul Kirovohrad. Anunţul a fost făcut de Oleksandra Matviichuk, şefa Centrului pentru Libertăţi Civile din Ucraina, printr-o postare pe Twitter.

Potrivit acesteia, jurnalistul elveţian Guillaume Briquet ar fi fost atacat de soldaţii ruşi, care ar fi tras în maşina acestuia, apoi l-au jefuit, în apropierea satului Vodiano-Lorino din regiunea Mykolaiv.

De asemenea, publicaţia NEXTA a postat pe Twitter o fotografie cu maşina jurnalistului în care se poate vedea urmele focurilor de armă.

Update 7 martie, 00.30. Președintele francez Emmanuel Macron a discutat în această noapte cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și l-a pus la curent cu convorbirea sa anterioară cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat citit la Palatul Élysée.

"Președintele Republicii a discutat cu președintele Zelenski despre convorbirea sa de astăzi (duminică - n.r.) cu președintele Putin, în timpul căreia acesta din urmă și-a dat acordul pentru un efort comun întreprins pe baza recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a asigura siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina", se arată în comunicat.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, își exprimase "îngrijorarea gravă" cu privire la securitatea nucleară în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin, duminică, mai devreme.

În convorbirea cu Zelenski, Macron "a reiterat necesitatea absolută de a evita orice atac asupra integrității instalațiilor nucleare civile ucrainene", potrivit CNN.

Update 7 martie, 00.05. Publicaţia NEXTA a anunţat că mai multe explozii s-au produs în oraşul Harkov.

Astfel, bombardamentele lansate de armata rusă au fost reluate. Într-un clip video postat pe Twitter se poate observa o clădire cuprinsă de flăcări, după ce a fost lovită de o rachetă.

În cea de-a 12 zi a războiului din Ucraina, Rusia şi Ucraina urmează să aibă o nouă rundă de negocieri, a treia de până acum. La ultima rundă de negocieri, cele două părţi au convenit să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din mai multe oraşe, însă ambele părţi s-au acuzat reciproc în momentul în care acordul de încetare a focului a fost încălcat.

Ieri, în oraşul Irpini, opt civili au fost ucişi în timp ce încercau să ajungă la autobuzele cu care urmau să părăsească oraşul. Printre aceştia s-au numărat şi copii.

Serviciile de informaţii din Ucraina au anunţat că armata rusă a adunat în jurul capitalei suficiente forţe, astfel încât există posibilitatea unui atac major asupra oraşului în tentativa ruşilor de a cuceri Kievul.

De cealaltă parte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trimis mai multe mesaje, în cursul zilei de ieri, în care a cerut liderilor occidentali să ajute Ucraina cu avioane, dar şi să impună interdicţie de zbor pe teritoriul ţării pentru a forţa Rusia să oprească bombardamentele lansate din avioane.

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia Volodimir Zelenski
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close