Antena 3 CNN International News Război în Ucraina | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Redacția Antena 3 CNN
42 minute de citit Publicat la 20:00 01 Mar 2022 Modificat la 21:14 01 Mar 2022
New Project (1)
Sursa foto: Twitter | Parlamentul Ucrainei

Update 1 martie, 21.13. Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în mai puțin de o săptămână de invazie a Rusiei, a declarat Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru Refugiaţi, Kelly Clements.

"677.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine în mai puțin de o săptămână. 150.000 în ultimele 24 de ore", a declarat Clements într-un tweet citat de CNN.

Mai devreme, ONU estima că 12 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de ajutor și protecție, în timp ce peste 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie de protecție și asistență în țările vecine, în următoarele luni.

Update 1 martie, 20.59. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, despre sancţiunile impuse de Occident Rusiei şi despre asistenţa militară.

"Tocmai am avut o conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Am discutat despre coordonarea de către SUA a sancţiunilor antiruse şi despre asistenţa militară pentru Ucraina", a declarat Volodimir Zelenski, marţi seară, prin Twitter.

"Trebuie să oprim agresorul cât mai curând posibil. Mulţumesc pentru susţinere", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Update 1 martie, 20.57. Peste 16.000 de cetățeni ucraineni au intrat astăzi în România ceea ce reprezintă o scădere cu șapte procente în comparație cu ziua precedentă.

Potrivit autorităților române, pe 1 martie, în intervalul 00.00-18.00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 50.119 de persoane, dintre care 16.188 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 7,4% faţă de acelaşi interval orar din ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 7.271 cetăţeni ucraineni (scădere de 6,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.603 cetăţeni ucraineni (scădere de 9,6 %).

Update 1 martie: 19:54. Vitali Klitschko, primarul din Kiev, a anunțat că ruşii au invadat şi atacat orașul. Mai mult, în urma atacului la turnul TV, 5 civili au murit. 

"Prieteni! Dragi Kyivans! Inamicul a atacat capitala! Și există deja victime în rândul populației civile. În urma a două rachete care au lovit turnul TV, conform datelor preliminare, 5 civili au murit. Mergând pe trotuar pe lângă turn. Îi îndemn pe toți Kyivitenii să nu meargă sau să călătorească pe străzi! Fii extrem de atent.

Este mai bine să petreceți această noapte în adăposturi. Acum specialiștii lucrează pentru a restabili funcționarea completă a turnului TV. Și transmisie digitală parțial restaurată. Precum și canalele TV sunt disponibile în rețelele de cablu, prin satelit și difuzare online.

Să ne unim pentru a ne apăra orașul", a transmis primarul Kievului,  primarului Vitali Kliciko

Deşi lovit de 2 ori turnul TV, obiectiv important de infrastructură şi comunicații din Kiev, a rămas în picioare. Ruşii au ratat ,din nou, ţinta. 

Update 1 martie, 19.29. Alianţa Nord-Atlantică a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de Externe, pe tema războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Reuniunea miniştrilor de Externe este programată vineri, cu prezenţa fizică a participanţilor la sediul NATO din Bruxelles.

Reuniunea are rolul analizării evoluţiilor din Ucraina, în contextul invaziei militare ruse. Vor fi analizate măsuri de consolidare a apărării pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Update 1 martie, 19.19. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris despre războiul din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în cadrul dialogului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreședintele SUA a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

Update 1 martie, 18.44. Ministerul Situațiilor de Urgență al Ucrainei raportează că cinci persoane au murit în timpul atacului asupra turnului TV din Kiev.

Printre aceștia nu sunt angajați ai turnului, ci doar trecători de rând.

Update 1 martie, 18.06. Se dau lupte grele pe străzile din Kiev. Ultimele imagini publicate de localnici pe reţelele sociale arată un dezastru lăsat în urmă de atacurile lansate de forţele ruse împotriva armatei ucrainene.

Într-un astfel de clip video se observă incendii în oraş, maşini distruse, precum şi urme ale împuşcăturilor şi exploziilor.

Update 1 martie, 16:00. Au început bombardamentele la Kiev! Convoiul morţii este gata să intre în oraş.

Au început bombardamentele la Kiev! Turnul TV, obiectiv important de infrastructură şi comunicații din Kiev, a fost lovit. Imediat după atac ministrul de interne ucrainean a lansat un avertisment.

Update 1 martie, 16:00 - Este a treia zi la rând când sună alarmele la Liov, în Ucraina, transmite corespondentul special al Antena 3, Cristi Popovici.

Multă lume deja s-a obişnuit cu ele şi nu prea mai reacţionează, în afara câtorva localnici care fug către locuinţe.

Mulţi oameni nici nu au unde să se refugieze.

Sunetul alarmelor înseamnă că, în principiu, există un pericol real la câţiva kilometri depărtare de Liov, dar nu se ştie exact unde.

Update 1 martie, 15:50 - Rusia va lovi la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei şi unei unităţi de operaţiuni speciale, a avertizat marţi Ministerul Apărării rus.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat marți într-un mesaj video că "inamicul se află la periferia capitalei”, adăugând că armata ucraineană "se pregătește să apere Kievul”.

Update 1 martie, 14:50 - Pierderile înregistrate de Rusia până pe 1 martie, în conflictul cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării: Forțele armate ruse au lovit 1.325 de infrastructuri militare ucrainene, inclusiv 43 de posturi de comandă și centre de comunicații. 

Au fost distruse 395 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 59 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 179 de piese de artilerie de câmp și mortiere. 

La 1 martie 2022, armata rusă a distrus două aerodromuri și trei posturi radar de apărare aeriană în Ucraina. Ieșirea unităților ucrainene în Marea Azov este complet blocată.

Update 1 martie, 12:50 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat plenului Parlamentului European în cadrul dezbaterii de astăzi privind invadarea Ucrainei de către Rusia.

Update 1 martie, 12:40 - Bombardamente masive la doar 15 kilometri de România. Rușii au atacat o bază militară

În această dimineață, armata rusă a lansat un atac asupra unei baze militare, situată în staul Cairaclia din regiunea Odesa.

Satul din Ismail se află la dar 15 kilometri de România. Cel care a făcut anunțul este chiar primarul orașului Ismail.

Update 1 martie, 12:50 - Belarusul intră în război în Ucraina 

Trupele belaruse intră marți în regiunea Cernihiv, din Ucraina, alături de ruși. Armata din Belarus a intrat în regiunea Cernihov. 

"Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv", se arată în comunicat.

Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar.

Update 1 martie, 12:30 - Statul Major al Ucrainei a transmis marți că 5.710 soldați ruși au fost uciși în conflictul din Ucraina, în cele şase zile de atac, susţine un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei.

Oficialul afirmă, de asemenea, că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.

Moscova a recunoscut duminică faptul că a suferit pierderi, după ce a insistat timp de câteva zile că niciun soldat rus nu a fost pierdut în conflict.

Update 1 martie, 12:50 - Cele mai populare ironii la adresa lui Vladimir Putin de la începerea războiului

Update 1 martie, 12:00 - Imagini cu soldații ruși, luați prizonieri de armata ucraineană

Imaginile au fost surprinse în Karkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, unde toată noaptea armata rusă a atacat cu rachete.

Harkov este sub asediu și nici autoritățile ucrainene nu știu exact cât mai pot rezista, pentru că ce părea o acțiune împotriva obiectivelor militare, ceea ce voia Vladimir Putin și spunea că o să se întâmple, se transformă tot mai mult într-un bombardament asupra obiectivelor civile.

Update 1 martie, 11:10 - Trupele rusești vor fi monitorizate prin satelit | UE i-a cerut centrului său de sateliţi din Madrid să-i furnizeze informații Ucrainei despre mișcările trupelor ruse.

Uniunea Europeană a luat o importantă decizie de ultimă oră în contextul războiului din Ucraina, astfel că oficialii Europeni ar fi trimis deja o instrucţiune către centrul pentru sateliți din Madrid să furnizeze Ucrainei informații cu privire la mișcările armatei ruse.

Update 1 martie, 11:00 - Forțele ruse au anunțat deschiderea a două coridoare umanitare pentru civili din Mariupol.

Forțele ruse le permit locuitorilor din circumscripția Mariupol să părăsească orașul până pe 2 martie prin două coridoare speciale, a declarat Eduard Basurin, reprezentant al Miliției Populare (NM) a Republicii Populare Donețk.

Update 1 martie, 10:25 - Ucraina cere monitorilor internaționali să intervină pentru a asigura cele 15 reactoare atomice a țării, pentru a evita o tragedie

Update 1 martie, 9:40 - Explozie uriașă în Ucraina, după lansarea unei bombe termobarice

Jurnaliștii ucraineni spun că ar fi vorba despre o bombă cu vid, adică o bombă termobarică, acest tip de armament fiind interzis de Convenția de la Geneva.

Update 1 martie, 9:15 - Convoiul militar rus, care se întinde pe câteva zeci de kilometri, avanseză încet către capitala Ucrainei. Imaginile din satelit arată dimensiunea uriaşă a acestuia, care a crescut în ultimele zile. 

Update 1 martie, 8:50 - Se intensifică atacul rusesc în Ucraina. Pe imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din Harkov, se poate vedea cum o rachetă rusească loveşte o clădire guvernamentală din centrul oraşului.

Deocamdată nu se ştie dacă există victime.

Update 1 martie, 8:40 - Maternitate de lângă Kiev, bombardată de ruși. Bebelușii sunt adăpostiți în buncăre | Imaginile durerii în războiul din Ucraina

Update 1 martie, 8:30 - Armata rusă tot înaintează în Ucraina, astfel că oraşul Mariupol este înconjurat din toate părţile, a anunţat primarul oraşului.

Edilul spune că armata rusă avansează marţi dimineaţă din toate direcţiile.

Update 1 martie, 7:52 - Mesaj de ultimă oră al președintelui Zelenski: ”Nu pierdeți vremea! Nu acceptăm această tactică!”

Update 1 martie 07.50. Dmytro Zhyvytsky, șeful regiunii Sumî, a anunțat că peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Ohtîrka.

Invadatorii ruși au bombardat cu artilerie orașul Ohtîrka timp de câteva zile. Unitatea militară situată aici a oferit rezistență, iar rușii au tras asupra ei în mod extrem de agresiv..

În timpul bombardării unității militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Sumî.

Zhyvytsky a declarat că mai mulți soldați ruși și câțiva rezidenți locali au fost, de asemenea, uciși în luptele care au avut loc duminică, scrie Mediafax

Update 1 martie, 07.21. Infanteria rusească a intrat în orașul Herson, un oraș din sudul Ucrainei, dinspre est, și înaintează, puțin câte puțin, ocupând orașul. Acest lucru demonstrează că și astăzi, în a șasea zi de război, vor continua atacurile Rusiei asupra Ucrainei. 

Update 1 martie, 07.00. Într-o alocuţiune ţinută luni seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti.

Zelenski a spus că „astăzi (luni - n.r.), forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie. A fost în mod clar o crimă de război".

„Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag”.

Update 1 martie 02.55. Noi imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arată convoiul militar rus care a ajuns în apropierea capitalei Kiev şi care este mult mai mare decât s-a ştiut până acum.

Potrivit ultimelor informaţii, convoiul, format din tancuri, blindate, cisterne cu combustibil, dar şi echipamente de artilerie, este lung de aproximativ 70 de kilometri, semn că ruşii pregătesc un atac decisiv asupra Kievului.

Update 1 martie 02.36. Sirenele au dat alarma în Kiev, dar şi în oraşul Bila Țerkva, situat la sud de Capitală.

Noi raiduri aeriene ale armatei ruse au fost anunţate de autorităţi, în timp ce oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în buncăre sau subsolurile blocurilor.

Update 1 martie 02.12. Vladimir Putin i-a atacat pe liderii occidentali care au impus sancţiuni dure Rusiei, după ce forţele ruse au invadat Ucraina şi a numit un "imperiu de minciuni" informaţii lansate de aceştia.

Update 1 martie 01.38. Administraţia Vladimir Putin a condamnat în termeni duri, în cursul nopţii, decizia "ostilă" a Washingtonului de a expulzat 12 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, subliniind că Rusia şi Statele Unite ar trebui să acţioneze în sensul păcii internaţionale.

"Este un demers ostil împotriva ţării noastre. Această acţiune a Washingtonului generează dezamăgire profundă şi o respingere absolută la Moscova", a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

Update 1 martie 01.36. Primarul oraşului Harkov, Igor Terekhov, a anunţat că atacurile cu rachetă lansate luni, 28 februarie 2022, de ruşi în oraşul pe care îl conduce au făcut nouă victime în rândul civililor.

Astfel, nouă oameni nevinovaţi, printre care şi trei copii, au murit în urma atacurilor lansate de ruşi în oraşul Harkov, în ultimele 24 de ore.

Update 1 martie 01.32. Rusia a folosit o armă termobarică luni în atacul său asupra Ucrainei, potrivit ambasadoarei ucrainene în SUA, Oksana Markarova.

"Au folosit o bombă cu vid astăzi, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva", a spus ea, citată de corespondentul Reuters Phil Stewart. Potrivit unor surse, arma termobarică ar fi fost folosită în oraşul Cernihiv.

Nu este pentru prima dată, de la începutul războiului din Ucraina, când ruşii folosesc o rachetă termobarică, imagini postate pe reţelele sociale de locuitori demonstrând explozia unei astfel de "bombe cu vid" în oraşul Mariupol, duminică, 27 februarie, în jurul orei 22.50.

Update 1 martie 01.30. Noi explozii puternice au fost filmate în oraşul Herson din Ucraina.

Potrivit surselor imaginilor, rachetele lansate de forţele armate ruse au lovit aeroportul din Herson.

Update 1 martie 01.22. Convoiul militar rus a ajuns la periferia capitalei Kiev.

CNN anunță că, potrivit imaginilor din satelit, convoiul militar rus a avansat de la Ivankiv până la periferia Kievului. Noaptea trecută, imaginile din satelit prezentate de Maxar Tehnologies arătau că blindatele, echipamentele militare şi cisternele cu combustibil care formează convoiul se întindea pe o distanță de 27 de kilometri.

Update 1 martie 01.20. Belarus urmează să participe "direct", alături de Rusia, în războiul din Ucraina, anunţă o sursă guvernamentală ucraineană care citează serviciile de informaţii.

O a doua sursă apropiată de guvernul ucrainean a explicat pentru jurnaliştii de la CNN că administraţia Biden a avertizat deja Ucraina despre faptul că Belarus urmează să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina.

Totuşi, până în prezent, în cele cinci zile de război, nu au existat informaţii conform cărora trupe armate din Belarus ar fi fost pregătite să pătrundă pe teritoriul Ucrainei.

Update 1 martie, 00.38. Curtea Penală Internațională deschide o anchetă privind invazia rusă în Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina „cât mai rapid posibil", a declarat luni, procurorul CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN.

Update 28 februarie, 23.40. Peste 120.000 de persoane au fugit prin granița de vest a Ucrainei în ultimele 24 de ore, potrivit serviciului ucrainean de control al frontierei, citat de CNN. Numărul este mai mult decât dublu față de perioadele normale.

Acest număr este mai mult decât dublă față de cel al trecerilor zilnice de dinaintea invaziei rusești.

Update 28 februarie, 23:13. Moscova ameninţă ţările care oferă suport militar cu arme letale Ucrainei

Mai exact, ministerul de Externe al Rusiei a declarat că țările care sprijină Ucraina cu arme letale ar avea responsabilitatea dacă acestea sunt folosite în timpul ofensivei de la Moscova, informează The Kyiv Independent.

Anunțul vine după ce mai multe state printre care şi România au anunţat că vor sprijini Forţele Armate ale Ucrainei cu arme letale și carburanți și lubrifianți.

Update 28 februarie, 22:15. Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, ofertă fabuloasă pentru soldații ruși care dezertează și depun armele: "Puteți începe o nouă viață!"

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, i-a invitat pe soldații ruși să depună armele. În schimb, aceștia vor beneficia de amnistie și vor primi și 5 milioane de ruble per dezertor, bani strânși, potrivit ministrului ucrainean, printr-o "inițiativă a comunității IT internaționale"

Update 28 februarie, 19:10. Kiev, atacat cu rachete după eșecul negocierilor ruso-ucrainene

Mai multe deflagrații de mari proporții s-au auzit luni seară în capitala ucraineană, Kiev.

Exploziile au survenit la scurt timp după ce presa internațională a anunțat încheierea - fără rezultate concrete - a negocierilor de la Gomel (Belarus), dintre delegațiile rusă și ucraineană.

CNN notează că exploziile au fost auzite în jurul orei locale 18.40 (aceeași oră în România), la est de centrul Kievului.

Sunt cele mai puternice explozii semnalate până acum la nivelul zilei de luni. După explozii, s-au declanșat sirenele de alarmă. Exploziile nu au fost un incident izolat, arată canalul NEXTA_TV. Luni seară, la Kiev era în desfășurare un atac cu rachete, conform sursei citate.

Update 28 februarie, 18:53. Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE: "Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor purtate de delegațiile ruso-ucrainene desfășurate la Belarus.

Update 28 februarie, 18:27 Condițiile puse de Vladimir Putin în convorbirea cu Emmanuel Macron pentru încetarea conflictului din Ucraina

Vladimir Putin a cerut, în convorbirea cu președintele francez, garanții de securitate din partea NATO, recunoașterea suveranității ruse asupra Crimeei și demilitarizarea Ucrainei.

Update 28 februarie, 17:37. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat luni după amiază că a îndeplinit cerințele lui Vladimir Putin privind forţele armate şi forţele nucleare ale Rusiei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a raportat comandamentului suprem al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, că în conformitate cu ordinul său soldații aflaţi în tură în posturile de comandă ale trupelor care se ocupă de rachetele strategice, cei din flota nordică şi cea din Pacific şi comandamentul aviației cu rază lungă de acţiune au început să îndeplinească sarcinile de luptă cu personal întărit. 

Declarația vine în timpul negocierilor purtate în acest moment de delegațiile ucrainene şi ruse, acolo unde Ucraina a solicitat încetarea războiului. 

Update 28 februarie, 17:15. Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și i-a cerut să protejeze civilii din Ucraina. Reacția liderului rus 

Postul BFMTV, care citează președinția franceză, transmite că Macron i-a cerut lui Putin să oprească atacurile împotriva civililor și să securizeze principalele drumuri din Ucraina, puncte asupra cărora președintele rus și-ar fi confirmat "disponibilitatea de a se angaja".

Update 28 februarie, 16:00. Negocierile între Rusia și Ucraina continuă

Prima fază a negocierilor dintre delegațiile rusă și ucraineană s-au încheiat luni, după aproximativ patru ore de discuții. Presa din Belarus spune că delegaţiile ar fi luat o pauză de la discuţii pentru a se consulta cu superiorii. Ucraina a cerut încetarea focului și retragerea trupelor ruse.

Update 28 februarie, 15:50. Centru telefonic pentru informaţii în limba ucraineană, activat în România

Poliţia de Frontieră anunţă că există un centru telefonic unde ucrainenii pot primi informaţii utile, în limba lor, la orice oră privind situaţia din ţara lor sau acte care le sunt necesare la intrarea în România.

"Începând din această dimineață, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a operaționalizat un centru telefonic integrat unde polițiști de frontieră români, vorbitori de limbă ucraineană, vor fi alături de dispecerii care preiau apelurile telefonice, non-stop, numărul unic de informare al Poliției de Frontiera, 021.9590. 

Astfel, cetățenii ucraineni care apelează numărul de telefon (+4) 021.9590 (număr apelabil din orice rețea națională sau internațională) pot primi, la orice oră, informații utile, în limba ucraineană, privind trecerea frontierei de stat, documentele necesare la intrarea în România, despre pașii de urmat în derularea formalităților pentru acordarea azilului sau orice alte detalii care îi pot ajuta pentru a ajunge în siguranță în România", se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră, transmis, luni, presei.

Update 28 februarie, 14.45. Zeci de persoane au murit și sute au fost rănite în urma atacurilor cu rachete rusești din orașul Harkov, anunță luni, autoritățile din Ucraina, potrivit Mediafax

Consilierul ministrului de Interne Anton Herashchenko a făcut anunțul. "Harkov a fost atacat masiv cu rachete. Zeci de morți și sute de răniți”, a scris consilierul pe Facebook.

Deborah Haynes, editorul Sky News în Ucraina pe probleme de apărare și securitate a spus că „a fost un bombardament îngrozitor asupra celui de al doilea oraș al Ucrainei. Avem aceste rapoarte care vin prin Ministerul de Interne despre zeci de morți, sute de răniți în timpul valurilor de rachete. Imaginile care apar și pe care le vom verifica, arată că ceva îngrozitor s-a întâmplat în acel oraș în ziua cinci a conflictului”.

Update 28 februarie, 12.50. Întâlnirea de la granița dintre Ucraina și Belarus se va concentra pe obținerea unei încetări imediate a focului și pe retragerea forțelor rusești, a precizat anterior președinția ucraineană într-o declarație.

Din delegația care a sosit în regiunea Gomel cu un elicopter face parte și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Este de așteptat ca negocierile să dureze câteva ore.

Din delegații nu fac parte președinții celor două țări. Volodimir Zelensky și Vladimir Putin și-au trimis câte o echipă de delegați la negocieri, scrie Media

Update 28 februarie, 11.35. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, luni, un nou mesaj. El a spus că în ultimele 4 zile au fost uciși 16 copii și au fost răniți alți 45, din cauza invaziei ruse în țara sa. Zelenski a făcut apel și la soldații ruși: „Salvați-vă viețile și plecați”.

Update 28 februarie, 11.30. Cu puțin timp în urmă, Secretarul General al NATO a anunțat că a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski. Jens Stoltenberg spune că aliații din NATO vor face un pas înainte ca să ajute Ucraina cu armament aerian și terestru. De asemenea, ucrainenii ar urma să primească arme anti-tanc și ajutor umanitar și financiar. 

Update 28 februarie, 11.00. Se aud din nou sirenele în Kiev la această oră. Este alertă de bombardament în capitala Ucrainei. 

Update 28 februarie, 10.00. Ucraina aparţine Europei, iar blocul comunitar este gata să o primească, a declarat şeful Executivului European, Ursula von der Leyen. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Von der Leyen despre consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, asistență macrofinanciară și apartenența la Uniunea Europeană.

”Ucraina aparţine Europei. Sunt ca noi şi îi vrem în interiorul Europei. Ei ne împărtășesc valorile. Ei ne apără principiile. Ei sunt cei care vor să aibă o democraţie paşnică, iar Rusia atacă acest lucru. Aşadar, ei merită toată solidaritatea noastră şi o au”, a declarat Ursula von der Leyen. 

Update 28 februarie, 08.13. Orașul ucrainean Berdiansk a căzut în mâinile forțelor ruse, a anunțat primarul Alexander Svidlo pe Facebook.

„Ne-au informat că toate clădirile administrative se află sub controlul lor și că preiau controlul asupra clădirii comitetului executiv”, a spus Svidlo, adăugând că toți membrii sediului operațional au părăsit clădirea.

Update 28 februarie, 08.03. The Times a anunțat că peste 400 de mercenari Wagner au fost aduși în Ucraina. Principalul scop al acestora ar fi lichidarea președintelui Volodimir Zelensky și pregătirea terenului astfel încât Moscova să preia controlul. 

Update 28 februarie, 07:35. Belarus se implică decisiv în războiul din Ucraina. Țara va trimite soldați care să lupte alături de cei ruși, potrivit unor surse citate de Washington Post. De asemenea, belarușii au hotărât printr-un referendum să găzduiască arme nuclare și forțe militare rusești. Referendumul cimentează și perioada în funcție a lui Lukaşenko până în anul 2035.

Update 28 februarie, 07:05. Bilanțul victimelor crește de la o oră la alta. Până la această oră 352 de ucraineni, dintre care 14 copii, și-au pierdut viața iar 1.684 au fost răniți. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat moartea a 4.300 de militari.

Update 28 februarie, 07.00. Sirenele sună din nou la Kiev. Apărătorii orașului așteaptă, dintr-un moment în altul, ca armata rusă să lanseze un nou atac de proporții. Parașutiștii ruși și cei din Belarus urmează să efectueze o masivă operațiune de desant aerian iar spre capitala ucraineană se îndreaptă o coloană blindată masivă venită din dinspre nord. 

Update 28 februarie, 01.40. Echipamentele militare promise de Uniunea Europeană Ucrainei ajung în această noapte la Kiev, dar şi în oraşele în care se dau lupte cu forţele ruse.

Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când un astfel de ajutor ajunge la destinaţie după numai câteva ore de la anunţ.

Update 28 februarie, 01.35. Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Am vorbit despre soluţii concrete pentru a întări capacitatea defensivă a Ucrainei, asistenţă financiară, dar şi despre integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană", a scris Zelenski pe Twitter.

Update 28 februarie, 01.30. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că a vorbit cu prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, dar şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre războiul desfăşurat de Rusia.

"Am căzut de acord asupra următorilor paşi pentru a-l combate pe agresor. Coaliţia anti-război este în acţiune!", a scris preşedintele Ucrainei pe Twitter.

Update 28 februarie, 01.25. Consiliul Uniunii Europene a decis, în această noapte, excluderea anumitor bănci ruse din sistemul internaţional de tranzacţii interbancare "Swift", anunţă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"În conformitate cu acordurile pe care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deja le anticipa ieri după colaborarea cu membrii Grupului G7, adoptăm un set de măsuri pe care Consiliul le-a aprobat, cu unele întrebări referitoare la scop, dar cu susţinere deplină asupra acestor măsuri, care afectează în mod real şi concret pieţele financiare ruse. Excludem un anumit număr de bănci ruse din Swift (...). Fusese deja discutat acest lucru în Consiliul Uniunii Europene alaltăieri, iar atunci nu s-a întrunit consensul necesar, dar noi am continuat imediat activităţile, deoarece, aşa cum am spus, sunt pe masă toate opţiunile. Am continuat cu acest plan, prin colaborare cu partenerii, întrucât această măsură trebuie luată în coordonare cu alte ţări, este dificil să luăm o astfel de măsură singuri, şi am ajuns la un acord pentru a exclude anumite bănci ruse din sistemul Swift şi pentru a impune măsuri restrictive care vor paraliza activele Băncii Centrale a Rusiei", a afirmat duminică seară Josep Borrell Fontelles, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS).

Update 28 februarie, 01.20. ICOF (International Conflicts Observers Forum) a anunţat, printr-o postare pe Twitter, că urmează un atac uriaş asupra capitalei Kiev cu paraşutişti ruşi.

Mai multe avioane de transport Ilyushin Il-76 au decolat spre Kiev şi ar avea la bord numeroşi paraşutişti ruşi.

Massive Airborne raid by Russian paratroopers expected tonight on Kiyv as report emerging of heavy activity of Russian Ilyushin Il-76 transport planes.

Update 28 februarie, 01.15. Convoiul rus cu tancuri, blindate şi echipamente militare ce se întinde pe mai bine de 5 kilometri, s-a apropiat la 40 de kilometri de capitala Kiev.

Pe lângă echipamente de luptă, convoiul, cu care ruşii vor să atace Kievul, este format şi din camioane cu combustibil.

Update 28 februarie, 01.10. Statele Unite au îndemnat cetăţenii americani să părăsească Rusia, în contextul perturbărilor din transporturile aeriene generate de sancţiunile aplicate de numeroase state şi de Uniunea Europeană ca reacţie la intervenţia militară rusă în Ucraina.

"Din ce în ce mai multe companii aeriene anulează cursele spre şi din Rusia, iar numeroase ţări au dispus închiderea spaţiului aerian companiilor ruse. Cetăţenii americani trebuie să analizeze posibilitatea plecării imediate din Rusia, prin opţiunile comerciale încă disponibile", anunţă Ambasada SUA din Moscova.

Update 28 februarie, 00.37. Alexey Arestovich, consilier al lui Volodimi Zelenski, a făcut anunţuri de ultimă oră despre mobilizările armatei ruse şi atacurile plănuite.

Update 28 februarie, 00.35. Rusia pregăteşte un atac uriaş în Ucraina, în mai multe oraşe din ţară, inclusiv un desant în Odesa.

Totodată, Armata Rusă a publicat, astăzi, pentru prima dată, pierderile suferite în războiul din Ucraina.

Update 28 februarie, 00.15. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, în această noapte, propunerea de convocare a unei sesiuni speciale a Adunării Generale ONU pe tema invaziei ruse în Ucraina, informează cotidianul Le Figaro.

Adunarea Generală ONU va organiza luni o "sesiune extraordinară de urgenţă". Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi de Albania, a fost votat de 11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU.

Rusia a votat împotrivă, iar Emiratele Arabe Unite, China şi India s-au abţinut de la vot. Procedura acestui vot nu a permis utilizarea dreptului de veto, astfel că Rusia nu a putut bloca adoptarea proiectului.

Începând din anul 1950 până în prezent, au mai fost organizate doar zece sesiuni speciale de urgenţă ale Adunării Generale ONU.

Update 27 februarie, 23.55. Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în Ucraina, au anunţat în această noapte autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut astăzi, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Update 27 februarie, 23.43. Forţele militare ruse au lansat mai multe rachete Iskander, în această noapte, din Belarus către ţinte din Ucraina.

Potrivit Liveuamap, rachetele Iskander, cu rază de 500 de kilometri, au fost lansate din oraşul Mazyr din Belaurs.

Update 27 februarie, 23.40. Protestele din Belarus s-au mutat în cartierele din Minsk, acolo unde oamenii au ieşit la balcoane şi au început să strige.

"Glorie Ucrainei" şi "Trăiască Belarus" au strigat oamenii din Belarus.

Update 27 februarie, 23.35. Aproape 6.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în urma protestelor anti-război. Numai astăzi au fost reținute 2.650 de persoane în 51 de orașe.

Autoritățile ruse au reținut în total 5.794 de persoane pentru participarea la proteste în întreaga țară, de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei, arată site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.

Doar astăzi, 2.650 de persoane au fost reținute pentru proteste în 51 de orașe din întreaga țară, iar 1.225 au fost reținute numai în Moscova.

Update 27 februarie, 22.54. Ultimele rapoarte, precum şi un clip video postat pe Twitter arată că militarii ruşi au început să folosească rachetele termobarice.

În această seară, explozia unei "bombe cu vid" a fost filmată în oraşul Mariupol.

Update 27 februarie, 22.45. Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că oraşul Odesa este sub bombardament. Totodată, CNN transmite că lupte intense au fost raportate şi în oraşul Harkov.

Totodată, oficialii ucraineni au transmis şi un mesaj: "Odesa este sub bombardament. Dar Odesa va fi întotdeauna Odesa. O perlă ucraineană unică. Glorie Odesei! Glorie Ucrainei!".

Update 27 februarie, 22.04. Imagini din satelit realizate astăzi au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului.

Update 27 februarie, 22.01. O rachetă care loveşte o clădire a fost filmată de o cameră de supraveghere montată pe bordul unui autoturism.

Potrivit descrierii postării de pe Twitter, totul s-ar fi întâmplat în oraşul Cerkasî, situat în sud-estul capitalei Kiev.

Update 27 februarie, 22.00. Se aud împuşcături pe străzile din Kiev. Oamenii au fost informaţi să se adăpostească pentru că urmează raiduri aeriene ale militarilor ruşi.

Update 27 februarie, 21.43. Un nou clip video postat pe Twitter arată lupte de stradă între forţele ruse şi militarii ucraineni.

Totul se întâmplă în oraşul Kahovka din regiunea Herson.

Update 27 februarie, 21.25. Gruparea Anonymous a anunţat că severele companiei Căilor Ferate din Belarus au fost atacate şi vor fi închise până ce soldaţii ruşi vor părăsi teritoriul ţării.

Ulterior, oficiali ai guvernului de la Minsk au anunţat că, în urma atacului, a fost luată decizia ca operaţiunile să fie trecute pe "manual".

Update 27 februarie, 21.03. Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 210 morţi şi peste 1.100 de răniţi în Ucraina, anunţă autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut astăzi, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntările militare.

"În patru zile de război au murit 210 ucraineni, iar peste 1.100 au fost răniţi", a declarat duminică seară Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, conform agenţiei Ukrinform.

Bilanţul anunţat anterior era de 198 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

Update 27 februarie, 21.00. Începând din această seară, de la ora 21, Antena 3 își schimbă sigla. Cel mai important canal de știri din România va avea o siglă în culorile drapelului Ucrainei – albastru și galben.

Antena 3 vrea, astfel, să își arate solidaritatea și compasiunea pentru țara vecină, invadată de armata Rusiei.

Suntem live 24 de ore din 24 și transmitem cele mai noi și cele mai importante informații de pe front, corecte și verificate și suntem alături de poporul ucrainean în cele mai crunte momente ale vieții lor.

Update 27 februarie, 20.17. Primarul Kievului, Vitali Klitscho, a dezminţit informaţii răspândite de presa rusă şi preluată de publicaţiile din Ucraina, conform cărora ar fi spus că oraşul ar fi încercuit.

"Publicaţiile ruse online au publicat informaţii cum că aş fi spus că Kievul ar fi înconjurat, iar evacuarea omanielor este imposibilă. Şi este ciudat că informaţia falsă a fost preluată de canalele ucrainene. Nu crede în minciuni! Aveţi încredere în informaţii numai din surse oficiale", a spus Vitali Klitscho.

Update 27 februarie, 19.55. România trimite Ucrainei alimente - conserve, ulei, mălai, făină, zahăr, orez - și produse de necesitate - cearșafuri, perne, benzină și motorină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de duminică Hotărârea numărul 10 prin care România acordă Ucrainei, cu titlu gratuit, alimente și produse de necesitate.

Lista produselor este următoarea:

1. Conserve de carne porc kg 2.925
2. Conserve din legume kg 3.150
3. Conserve pateu de ficat kg 3.120
4. Ulei rafinat din floarea soarelui litri 2.430
5. Mălai kg 4.000
6. Făină kg 5.000
7. Zahăr kg 4.800
8. Orez kg 4.900
9. Apă minerală litri 13.680
10. Paturi buc. 500
11. Saltele pat buc. 500
12. Pături buc. 500
13. Cearșafuri pat buc. 1000
14. Perne buc. 500
15. Fețe pernă buc. 1000
16. Benzină tone 500
17. Motorină tone 500.

Update 27 februarie, 19.36. Ministerul Apărării din Rusia a anunţat, în această seară, că de la începutul "operaţiunii militare speciale", forţele armate ruse au lovit peste 1000 de obiective din infrastructura militară a Ucrainei.

De asemenea, oficialii ruşi au anunţat că, astăzi, şapte sisteme de rachete antiaeriene ale ucrainenilor au fost distruse, precum şi trei drone.

De la începutul operațiunii militare speciale, Forțele Armate Ruse au lovit peste 1.000 de obiecte din infrastructura militară a Ucrainei.

Update 27 februarie, 19.19. Alertă de raiduri aeriene în Kiev. Sirenele au început, din nou, să sune în întreaga Capitală.

Autorităţile au informat deja populaţia să se adăpostească în buncăre.

Update 27 februarie, 18.35. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că Uniunea Europeană va finanţa achiziţia şi distribuţia de arme şi echipamente militare pentru o ţară aflată sub atac, decizia fiind una în premieră istorică.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene a anunţat, în această seară, o nouă serie de sancţiuni pentru Rusia, dar şi pentru oligarhii ruşi. Printre acestea se numără şi o interdicţie totală de zbor în spaţiul aerian european.

Update 27 februarie, 18.25. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat astăzi că un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit noaptea trecută de rachete, fără să se producă pagube şi fără să fie detectate scurgeri radioactive, transmite EFE.

Update 27 februarie, 18.20. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski nu crede într-un rezultat optimist al negocierilor cu Rusia, care se desfăşoară la Minsk.

"Trebuie să încercăm pentru ca niciun cetăţean din Ucraina să se îndoiască de faptul că eu, ca preşedinte, nu am profitat de fiecare şansă, oricât de mică, pentru a opri acest război", a declarat preşedintele ucrainean într-un clip video.

Update 27 februarie, 18.07. Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi, potrivit unui grup de monitorizare independent.

Autoritățile ruse au reținut în total 4.124 de persoane pentru participarea la proteste antirăzboi neautorizate în întreaga țară, de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei, a declarat duminică site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.

Doar duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane fuseseră reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară, a mai informat OVD-Info. Numai în Moscova au fost reținute 484 de persoane.

Update 27 februarie, 17.57. Protestatarii din Minsk (Belarus) au fost reţinuţi de forţele de ordine, după o intervenţie în forţă.

Oamenii ieşiseră pe străzile capitalei din Belarus pentru a protesta împotriva războiului început de Rusia în Ucraina, cu complicitatea administraţiei de la Minsk.

Update 27 februarie, 17.24. Proteste masive împotriva războiului din Ucraina, în Sankt Petersburg și Moscova. Rușii au ieșit din nou în stradă, astăzi, pentru a demonstra împotriva războiului declanșat în Ucraina de către Vladimir Putin. Sunt zeci de mii de oameni pe străzile din Sankt Petersburg și Moscova, care cer încetarea invaziei ruse.

Update 27 februarie, 16.50. Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, a declarat că 368.000 de oameni din Ucraina au sosit în Polonia, Ungaria, România, Moldova și alte țări.

Update 27 februarie, 16.00. Zelenski anunță condițiile de negociere cu Rusia, după o convorbire telefonică cu LukașenkoVolodimir Zelenski a anunţat că a convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă fără condiţii prealabile la granița ucraineană belarusă lângă râul Pripeat.

Alexander Lukașenko şi-a sumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor şi în timpul întoarcerii delegației ucrainene. 

Update 27 februarie, 15.30. Putin a ordonat comandamentului pentru descurajarea folosirii armelor nucleare să intre în alertă

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului de descurajare nucleară să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

Preşedintele Rusiei, Vladiimir Putin, pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privinţa atacului militar din Ucraina, scrie The Washington Post. Putin a ordonat comandamentului militar să pună forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă după declaraţiile agresive ale ţărilor NATO.

Update 27 februarie, 15.10. Ucraina a confirmat întâlnirea cu Rusia în Belarus, anunță consilierul prezidențial rus. Un consilier prezidențial rus a declarat duminică că Ucraina a confirmat că se va întâlni cu delegația Federației Ruse în regiunea Gomel din Belarus, fără a oferi detalii despre cine va reprezenta partea ucraineană, au informat duminică agențiile de presă de stat ruse. 

Update 27 februarie, 15.10. ONU: Aproape 400.000 de refugiați în urma conflictului din Ucraina. 

Aproape 400.000 de refugiați ucraineni și-au părăsit casele de la invazia Rusiei de joi, a anunțat duminică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

„Numărul refugiaților din Ucraina tocmai a fost actualizat. Se bazează pe datele puse la dispoziție de autoritățile naționale. Totalul este acum de 368.000 și continuă să crească", a transmis duminică UNHCR pe Twitter.

Update 27 februarie, 14.20. Consiliul guvernatorilor din Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va organiza o reuniune de urgență miercuri cu privire la situația din Ucraina.

Directorul general al AIEA, Mariano Grossi, a declarat sâmbătă că este profund îngrijorat pentru Ucraina și a cerut tuturor părților să se abțină de la acțiuni care ar putea pune în pericol securitatea materialelor și instalațiilor nucleare.

”Siguranța și securitatea site-urilor și a materialelor nucleare din Ucraina nu trebuie în niciun caz puse în pericol. Deocamdată, centralele funcționează în mod normal, iar materialul lor nuclear rămâne sub control. Este de o importanță capitală ca acest lucru să continue și ca personalul uzinei să rămână capabil să-și desfășoare munca vitală fără nicio presiune sau stres nejustificat”, a spus directorul general Grossi.

Update 27 februarie, 13.35. Antena 3 este singura televiziune din România care transmite LIVE 24 de ore din 24 despre războiul din Ucraina.

Din cele mai importante puncte, respectiv din Ucraina, dar şi de la graniţele României, acolo unde a început exodul refugiaţilor ucraineni, reporterii Antena 3 transmit oră de oră cele mai noi informaţii şi vin cu imagini spectaculoase din mijlocul acţiunii.

Update 27 februarie, 13.31. Rapoartele guvernatorului regional Oleh Sinegubov confirmă că Ucraina "controlează în totalitate" zona orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, unde au avut loc lupte grele, anunță Sky News.

Acesta a declarat: "Controlăm în totalitate Harkovul! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic".

Harkovul a fost scena unor confruntări violente duminică, după ce vehicule militare rusești au pătruns în oraș și rachete au lovit o conductă de gaz la primele ore ale dimineții.

Ministerul Apărării a declarat anterior că "schimburi intense" de rachete de artilerie au fost urmate de "lupte grele" în timpul nopții la Harkov.

Update 27 februarie, 13.24 Preşedintele Zelenski anunţă că Ucraina dă Rusia în judecată la Curtea Internaţională de Justiţie, pentru crime de război. 

"Solicităm o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară imediat și ne așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare", a transmis preşedintele Ucrainei.

Update 27 februarie, 13.13. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că numărul refugiaţilor ucraineni care au părăsit ţara până astăzi a ajuns la aproximativ 368.000.

De asemenea, autorităţile au anunţat că numărul refugiaţilor este în continuă creştere. Cei mai mulţi au ales să treacă graniţa în Polonia, însă câteva zeci de mii au ajuns şi în Moldova şi România.

Update 27 februarie, 13.05. Ucraina a denunţat Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

"Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare", a spus Volodimir Zelenski.

Update 27 februarie, 12.53. Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a publicat o estimare a pierderilor pe care armata ucraineană le-a provocat Rusiei până în prezent, anunță BBC.

Hanna Malyar a declarat într-o postare pe Facebook că cifrele pentru primele trei zile ale conflictului sunt preliminare și pot suferi modificări.

BBC nu este în măsură să verifice aceste afirmații - iar Rusia nu a făcut publice cifrele privind numărul victimelor.

Ucraina estimează că pierderile militare rusești de până acum includ: 4.300 de morți, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri, 706 vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, 1 sistem de apărare antiaeriană Buk, 4 sisteme de lansare de rachete multiple Grad, 30 de vehicule, 60 de cisterne, 2 drone, 2 ambarcațiuni.

Update 27 februarie, 12.26. Ucraina a declarat că a doborât astăzi o rachetă de croazieră lansată spre Kiev din Belarus.

"Forțele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată spre capitala Ucrainei, Kiev, de către un bombardier TU-22 de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este o altă crimă de război comisă împotriva Ucrainei și a poporului său", a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, într-un mesaj publicat duminică pe Twitter.

Update 27 februarie, 12.20. Noi explozii au loc şi astăzi, iar atacurile forţelor armate ruse continuă, inclusiv în zonele rezidenţiale. De altfel, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un mesaj transmis populaţiei în această dimineaţă, că soldaţii ruşi atacă "absolut orice".

Noi clipuri video postate pe Twitter arată o explozie uriaşă în zona Irpen din Kiev.

Update 27 februarie, 11.00. România trimite o nouă tranșă de ajutoare în Ucraina, în valoare de 3 milioane de euro. Noua tranșă va cuprinde combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente. 

Guvernul a anunțat și disponibilitatea de a prelua răniți ucrainieni în spitalele din rețeaua militară și civilă.

Update 27 februarie, 10.00. ONU raportează cel puțin 240 de victime civile, 64 de morți în Ucraina. Cel puțin 64 de civili au fost uciși, iar peste 160.000 sunt pe drumuri după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în această săptămână, a anunțat o agenție de ajutorare a Națiunilor Unite. 

Update 27 februarie, 09.00. Ucraina respinge oferta rusă de negocieri în Belarus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele Ucraainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații, scrie Reuters

Trimisul special Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici, a transmis în această dimineață din Gara Centrală din Lvov, acolo unde mii de refugiați așteaptă pe peroane pentru a avea șansa să fugă din calea bombardamentelor.

"Sunt alarme aeriene în fiecare zi și aici. Până acum nu au căzut rachete, așa cum se întâmplă în Kiev sau în Harkov. Noi ne îndreptăm către Gara Centrală din Lvov, locul unde vin mii de refugiați pentru a se sui în trenurile disperării și a fugi din țară", a spus Cristi Popovici.

Update 27 februarie, 08.30 Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina

Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au "pătruns în oraș".

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării.

Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului.

"Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă".

Nova Kakhovka a căzut în mâinile rușilor

Trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță BBC.

Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol, potrivit Mediafax.

Update  27 februarie, 07.50. În ciuda avertismentelor de aseară, potrivit cărora Kievul va suferi un atac cu rachete rusești, acesta nu a avut loc - deși au avut loc explozii chiar în afara orașului. La 7:30 situația în oraș era calmă, spune viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk.

Update 27 februarie, 03.47. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, să ceară plecarea trupelor ruse de pe teritoriul ţării sale, în condiţiile în care Rusia a atacat Ucraina şi de pe teritoriul Belarusului.

"În această seară, i-am cerut preşeedintelui Lukaşenko să solicite retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării sale. Fraternitatea dintre popoarele belarus şi ucrainean trebuie să conducă Belarusul să refuze să fie vasal şi complice de facto al Rusiei în războiul contra Ucrainei", a transmis Emmanuel Macron, prin Twitter.

Update 27 februarie, 03:23. "Duşmanii vor să distrugă totul în jur!", a explicat într-un clip video postat pe reţelele sociale de primarul oraşului Vasilkov, situat în sudul Kievului.

"Puteţi vedea ce se întâmplă, puteţi vedea flăcările, din păcate, incendiul se manifestă la depozitul petrolier din Kriachky. Duşmanii vor să distrugă totul în jur, dar nu vor avea succes. Aţi văzut că, pe parcursul zilei, au fost numeroase atacuri cu rachete balistice. Aeroportul nostru (n.r. aeroportul din Vasilkov) a fost bombardat, de asemenea, însă îl avem, este sub controlul Ucrainei", a spus Natalia Balasynovych, primarul oraşului Vasilkov, potrivit CNN.

Update 27 februarie, 03:05. Sirenele sună în continuare în Kiev, iar autorităţile au anunţat că trupele ruse continuă asaltul, în timp ce forţele ucrainene rezistă în ciuda atacurilor de pe mai multe fronturi.

Capitala Kiev este atacată din trei zone diferite de trupele ruse, care ţintesc puncte strategice ale oraşului.

⭕️ Live: Ediţie specială la Antena 3 din 27 februarie 2022

⭕️ Live: Ediţie specială la Antena 3 ❌ Armata rusă continuă atacul asupra capitalei Ucrainei | Lupte grele şi explozii puternice în Kiev ? Rămâi informat! Abonează-te la Live-urile Antena 3 cu un singur click pe pictograma clopoţel

Publicată de Antena 3 pe Sâmbătă, 26 februarie 2022

Update 27 februarie, 02:38. Administraţia din Kiev a lansat un mesaj de avertizare către populaţie, după explozia uriaşă de la depozitul de combustibil din Vasilkov.

Oamenii au fost sfătuiţi să închidă geamurile pentru că substanţele toxice periculoase se îndreaptă către nord, respectiv către oraşul Kiev.

Update 27 februarie, 02:25. Catastrofă ecologică în sudul Kievului! Un depozit de combustibil din oraşul Vasilkov, situat în sudul capitalei, a fost atacat cu rachete de armata rusă.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. "Este o catastrofă ecologică", a comentat cotidianul The Kyiv Post, prezentând, prin Twitter, imagini ale incendiului de amploare de la depozitele de carburant.

Update 27 februarie, 02:05. Două explozii majore s-au produs, în această noapte, la o bază aeriană situată la sud de oraşul Kiev, iar autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră.

Exploziile s-au produs în localitatea Vasilkov, situată la circa 30 de kilometri sud de Kiev. În această zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

Update 27 februarie. 01:50. O româncă adăpostită într-un buncăr din Kiev, a povestit în direct la Antena 3 ce se întâmplă pe străzile din capitala Ucrainei în noaptea în care Rusia a lansat cel mai mare atac de la începutul războiului.

"Ne bombardează! În diferite părţi ale Kievului şi se trage pe străzi că şi asta se aude. De la ora 17.00, 18.00, au început nişte lucruri pe stradă. E îngrozitor! Se aude deja, este o luptă terestră şi asta este înspăimântător", a declarat femeia în direct la Antena 3.

Update 27 februarie, 01:35. Noi imagini publicate pe Twitter arată lupte grele pe străzile din Kiev. În imagini se poate observa cum tancurile ruseşti îşi fac loc pe marile bulevarde ale capitalei Ucrainei.

În acelaşi timp, în zonă se pot observa numeroase incendii, urmare a exploziilor rachetelor lansate de ruşi.

Update 27 februarie, 01:00. Explozii uriaşe s-au produs în oraşele Harkov şi Kiev.

Publicaţiile ucrainene au publicat, în urmă cu câteva minute, un clip video care arată intensitatea atacurilor şi exploziilor în oraşul Harkov.

Update 27 februarie, 00:49. Serviciile de Informaţii din Ucraina au anunţat că Rusia urmează să lanseze atacuri cu multiple sisteme de rachete asupra oraşului Kiev în următoarele 30 de minute.

"Dumnezeu să salveze Ucraina! Dumnezeu să pedepsească Rusia", se arată într-un tweet.

Update 27 februarie, 00:45. Alex, un român blocat în mijlocul războiului din Ucraina, respectiv în capitala Kiev, a povestit la Sinteza zilei momentele critice prin care trece.

"Eram foarte relaxat, nu s-a auzit sirena şi a venit o bombă chiar lângă blocul

×
x close