Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 14. Au trecut deja două săptămâni de război, iar Rusia nu a reuşit să cucerească cele mai importante oraşe ale Ucrainei. Potrivit Pentagonului, Rusia are în Ucraina peste 90% din întreaga forţă militară. Rezistenţa Ucrainei îi dă de furcă lui Putin, care spera să încheie rapid invazia statului vecin.

Război în Ucraina | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
Sursa foto: colaj Hepta
de Andreea Ştefan    |    09 Mar 2022   •   20:35

Ziua a 14 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

  • Un spital de copii din Mariupol a fost bombardat de militarii ruși
  • Încă şase mari companii americane taxează Rusia: McDonald's, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, Heineken, Mothercare
  • Agenţia Fitch a retrogradat ratingul Federaţiei Ruse de la B la C, ceea ce presupune un risc de neplată iminent pentru Rusia, mai exact riscul exploziei datoriei ţării
  • Vor urma săptămâni urâte pentru Ucraina, avertizează directorul CIA
  • Banca Națională recomandă ucrainenilor care pleacă din țară să nu ia numerar cu ei, ci să aibă banii pe card
  • Rusia avertizează Occidentul: sancțiunile noastre vă vor afecta
  • Ucraina anunţă şase coridoare pentru evacuarea civililor
  • De la începerea conflictului din Ucraina, 3.520 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România
  • Cresc pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina
  • UE aplică Rusiei o a patra rundă de sancțiuni care vizează oligarhi și politicieni

Update 9 martie 2022, 23:00 - Zelenski: Ucraina nu poate învinge Rusia pe cont propriu

Președintele Ucrainei a declarat, într-un interviu acordat Sky News, că țara sa nu poate opri singură războiul cu Rusiei și a spus că națiunile trebuie să acționeze acum înainte de a fi "prea târziu".

Update 9 martie 2022, 21:10 - Rusia a confirmat că a folosit rachete termobarice în atacul asupra Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că sistemul de foc de salve TOS-1 "Solntsepek", care poate folosi muniție termobarică, este folosit în ostilitățile din Ucraina.  

Armele termobarice nu sunt ilegale, ci sunt strict reglementate de Legea conflictelor armate și nu pot fi folosite împotriva țintelor militare într-un mod care pot pune în pericol populația civilă sau poate cauza suferințe inutile.

Update 9 martie 2022, 20:30 - Rusia este o ameninţare pentru ţări europene precum Polonia şi statele baltice şi preşedintele Vladimir Putin vrea să ''sfâşie'' Europa, a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, consemnează miercuri agenţia EFE.

''Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat'', spune preşedintele ucrainean.

Update 9 martie 2022, 20:00 -  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat, miercuri după-amiază, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre "opţiuni" în "eforturile diplomatice" aflate în curs şi despre funcţionarea culoarelor umanitare în Ucraina, anunţă Kremlinul, conform cotidianului Le Figaro.

Update 9 martie 2022, 18:40 - Cel puțin 1.200 de oameni au fost uciși în Mariupol de la începutul conflictului, susține viceprimarul orașului din sudul Ucrainei.
Mariupol este unul dintre cele mai afectate orașe de bombardamente.

Orașul nu mai are apă și nici electricitate. 

Update 9 martie 2022, 18:30 - Mesajul lui Zelenski pentru întreaga lume după ce rușii au bombardat o maternitate din Mariupol: ”Pare că vă pierdeți umanitatea”

Foto: Realania Ucraina

Update 9 martie 2022, 17:30 - O maternitate din Mariupol a fost bombardată de militarii ruși.

"O maternitate în centrul orașului, o secție de copii și un departament de medicină internă… toate acestea au fost distruse în timpul atacului aerian rusesc asupra Mariupol. Chiar acum", a declarat șeful administrației regionale Donețk.

Update 9 martie 2022, 17:00 - Ucraina este deschisă cererii de neutralitate a Rusiei

Ucraina este deschisă să discute despre cererea de neutralitate a Rusiei atâta timp cât îi sunt oferite garanții de securitate, deși nu va ceda "un singur centimetru" de teritoriu, a declarat un consilier de top în politica externă al președintelui Volodimir Zelenski.

Update 9 martie 2022, 16:50 - Specialiștii români, anunț de ultimă oră după ce au măsurat nivelul de radiații în urma problemelor de la Cernobîl

Măsurătorile făcute la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean, anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) ,după ce sursa de răcire de la Cernobîl au fost deconectate de la rețea.

Update 9 martie 2022, 16:00 - Polonia transmite că țările NATO trebuie să acționeze împreună pentru a furniza avioane Ucrainei

Orice furnizare de avioane de luptă către Ucraina trebuie făcută în comun de țările NATO, a declarat miercuri prim-ministrul polonez. Declarațiile acestuia vin după ce Washingtonul a respins oferta Poloniei de a-și trimite toate avioanele MIG-29 către o bază aeriană americană, pentru ca acestea să fie predate de SUA la Kiev.

Update 9 martie 2022, 14:50 - UE aplică Rusiei o a patra rundă de sancțiuni care vizează oligarhi și politicieni

Uniunea Europeană a aprobat o a patra rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, care include alți 160 de oligarhi, politicieni ruși și trei bănci din Belarus, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Strângem și mai mult plasa de sancțiuni ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat von der Leyen pe Twitter.

Președinția franceză pentru Consiliul Uniunii Europene a declarat, de asemenea, că ambasadorii UE au aprobat "noi sancțiuni care vizează lideri și oligarhi ruși și membri ai familiilor lor implicați în agresiunea rusă împotriva Ucrainei".

"În special, măsurile specifice aprobate exclud trei bănci belaruse din sistemul SWIFT. Ele clarifică problema criptomonedelor și adaugă la lista de bunuri și materiale care nu pot fi exportate", a continuat președinția franceză.

Update 9 martie 2022, 14:00 - Cresc pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina

Oficialii ucraineni au actualizat pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina. Dacă numărul deceselor pare să stagneze, armata lui Vladimir Putin înregistrează pierderi din ce în ce mai mari la capitolul tehnică militară.

Potrivit oficialilor ucraineni, în jur de 12.000 de militari ruși au murit în timpul conflictului. 

De asemenea, sursa arată o creștere importantă a pierderilor de echipament militar.

Partea ucraineană susține că pe lista cu pierderi ale rușilor mai sunt 49 de avioane, 81 de elicoptere, 317 de tancuri, 1.070 de mașini blindate, 120 de sisteme de artilerie, 28 de sisteme de luptă antiaeriană, 60 de rezervoare de combustibil, 2 ambarcațiuni și 482 de vehicule.

Update 9 martie 2022, 13:20 - Producătorul de bere Heineken a anunțat miercuri că va "lua măsuri imediate pentru a-și limita" afacerile din Rusia, "pentru a opri fluxul de bani, redevențe și dividende" din țară, scrie CNN.

Gigantul băuturilor, care vinde în peste 190 de țări, anunțase deja o suspendare a noilor investiții și a exporturilor în Rusia.

De asemenea, Mothercare își suspendă afacerile în Rusia și oprește livrările în această țară.

"Partenerul nostru local a confirmat că va întrerupe imediat operațiunile în aproximativ 120 de magazine și online", a declarat miercuri.

Rusia reprezintă aproximativ 20%-25% din vânzările retailerului, specializat în produse pentru părinți și bebeluși.

Update 9 martie 2022, 12:30 - De la începerea conflictului din Ucraina, 3.520 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 73,2%.

Update 9 martie 2022, 12:10 - Șase coridoare umanitare în Ucraina, pentru a încerca evacuarea civililor 

Ucraina va încerca miercuri să evacueze civilii prin șase "coridoare umanitare", inclusiv din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk, citată de BBC.

Oficialul a spus că forțele armate ucrainene au fost de acord să înceteze focul în aceste zone timp de 12 ore, de la 09:00 la 21:00, ora locală (07:00 până la 19:00 GMT) - și a îndemnat forțele rusești să își respecte angajamentul de încetare a focului la nivel local.

Autoritățile de la Kiev au acuzat anterior Moscova că a bombardat un coridor de refugiați destinat civililor care încercau să scape din orașul Mariupol din sudul Ucrainei.

De asemenea, nu este clar dacă cele șase rute propuse vor funcționa - ofertele anterioare de rute către Rusia sau către aliatul său Belarus au fost respinse de guvernul ucrainean.

Update 9 martie 2022, 12:05 - Rusia avertizează Occidentul: sancțiunile noastre vă vor afecta

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni paralizante asupra aproape întregului sistem financiar și corporativ, după invaziei Ucrainei de către Moscova.

"Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și sensibilă pentru cei cărora li se adresează", a declarat Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin spune că ”operațiunea militară specială” este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO la granițele țării sale și au sprijinit liderii pro-occidentali de la Kiev. Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au condamnat invazia rusă.

Update 9 martie 2022, 11:00: Miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia se vor întâlni pentru prima dată de la începutul războiului, în Turcia, cel mai probabil mâine, 10 martie.

Turcia s-a oferit de mai multe ori să medieze eventuale tratative de pace între cele două părți, iar ministrul turc de Externe a propus chiar un format trilateral.

Echipe de negociatori ale Kievului și ale Moscovei au desfășurat deja trei runde de consultări, toate fără o concluzie generală, și au agreat și o a patra rundă. Până acum, părțile s-au pus de acord doar în privința rutelor de evacuare a civililor din orașele ucrainene.

Update 9 martie 2022, 09:55: Bombardamentele şi sirenele au continuat în această dimineaţă, iar ucrainenii se pregătesc să fugă din nou din calea războiului. Toată lumea se întreabă dacă astăzi, ruşii vor opri atacurile pe culoarele de extragere. 
Organizaţia Naţiunilor Unite spune că două milioane de oameni au părăsit Ucraina până acum, iar Volodimir Zelensky cere un embargou comercial internaţional asupra Rusiei. 

Statele Unite ale Americii au continuat cu o serie de măsuri drastice, dar şi Comisia Europeană e hotărâtă să pluseze şi îşi îndreaptă atenţia către Belarus. 

Sirenele şi o serie de explozii s-au auzit şi în această dimineaţă în Kiev, dar şi în alte oraşe vizate de atacurile ruşilor. Până acum, cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit ultimelor cifre prezentate de ONU. 

Alte 861 de persoane au fost rănite în război. Multe rapoarte sunt încă în așteptarea verificării, în special din Volnovakha, Mariupol, Izium, unde sunt raportate sute de victime civile. 

Ieri s-a încearcat o nouă evacuare a civililor, prin coridoare umanitare, după ce Rusia a promis încetarea temporară a focului în 5 oraşe asediate, însă autorităţile de acolo spun că nu au reuşit să evacueze civilii din Mariupol din cauza atacurilor care au continuat pe anumite rute de evacuare. 

Mariupol este unul dintre cele mai afectate oraşe de când a început războiul. Acolo oamenii se confruntă cu lipsuri de alimente, apă şi electricitate. Din Sumî au reuşit să scape din calea războiului aproximativ 5000 de persoane, însă şi astăzi se va încerca evacuarea civililor în această dimineaţă.

Până acum, oficialii ONU au declarat că numărul refugiaților a depășit două milioane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 9 martie 2022, 09:40 - Banca Națională recomandă ucrainenilor care intenționează să părăsească țara să nu ia numerar cu ei, ci să-i depună în conturile de card.

”Puteți face acest lucru într-o sucursală bancară, având pașaport sau prin intermediul bancomatelor care au funcția de acceptare de numerar”, spun bancherii centrali ucraineni, potrivit paginii oficiale a BNU.

Ucrainenii din străinătate pot plăti bunurile și serviciile folosind cardurile de plată emise de băncile ucrainene și pot de asemenea retrage sumele de care au nevoie în moneda țării gazdă.

Update 9 martie 2022, 08:55 - Sistemele de monitorizare a instalațiilor de deșeuri radioactive de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, au încetat să mai transmită date către organizația de supraveghere nucleară a ONU, a declarat instituția. "Directorul general a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat.

Cernobîl - scena unui accident nuclear major în aprilie 1986 - a fost preluat de forțele rusești luna trecută.

Update 9 martie 2022, 08:30 - Armata rusă a continuat atacurile asupra localităţilor ucrainene. În localitatea Jitomir, şapte clădiri rezidenţiale, o fabrică şi un cămin militar s-au transformat în mormane de moloz. Cinci oameni au murit, printre care și doi bebeluși. Armata ucraineană a ripostat. Rezistenţa anunţă că a doborât un elicopter rusesc la Nikolaev.

Aproape 7.000 de rachete au fost trase asupra Ucrainei în două săptămâni de invazie. 50 doar în ultimele 24 de ore, anunţă Pentagonul.

Rusia nu exclude posibilitatea de a implica până la 800 de militari din statul separatist nerecunoscut al Transnistriei în războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat, miercuri, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Update 9 martie 2022, 08:20 - Încă patru mari companii americane taxează dur Rusia, în contextul invaziei din Ucraina

Compania McDonald's a anunţat că îşi închide temporar toate cele 850 de restaurante de pe teritoriul rusesc. Va continua, în schimb, să asigure salariile celor 60.000 de angajaţi ai săi. 

Şi Coca-Cola a anunţat suspendarea activităţilor pe teritoriul Rusiei, iar grupul concurent PepsiCo a decis limitarea vânzărilor pe piaţa rusă. Şi grupul de cafenele Starbucks a luat aceeaşi măsură şi nu îşi va mai vidne produsele pe piaţa rusă.

În plus, Agenţia Fitch a retrogradat ratingul Federaţiei Ruse de la B la C, din cauza efectelor negative produse de sancţiunile impuse de vest, ceea ce presupune un risc de neplată iminent pentru Rusia, mai exact riscul exploziei datoriei ţării. 

Retrogradarea Rusiei la categoria Junk, adică nerecomandată pentru investiţii, vine pe fondul retragerilor de firme internaţionale din ţara condusa de Vladimir Putin. 

Lista cu oponenţii lui Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi

Update 9 martie 2022, 08:00 - Vor urma săptămâni urâte pentru Ucraina, avertizează directorul CIA, William Burns. Vladimir Putin este hotărât să domine și să controleze această ţară, a adăugat oficialul. 

Liderul de la Kremlin este "furios și frustrat" în acest moment, la 14 zile de la începutul războiului, atrage atenția șeful CIA. Aşa că, în ciuda eșecurilor Rusiei de până acum, Burns susţine că ideea fixă a lui Vladimir Putin de a domina Ucraina îl va determina să "pluseze" în privința invaziei.

Update 9 martie 2022, 07:50 - Un tren militar blindat rusesc, cu nouă vagoane, a fost mutat în regiunea ucraineană Herson, din Crimeea

Înregistrarea video arată că trenul are cel puțin două vagoane cu tunuri. Sunt și două vagoane cu platformă, dintre care unul pare să transporte un vehicul militar învelit. Din materialul făcut public nu este clar dacă trenul filmat este celebrul Baikal. 

Trenul Baikal are la bord un dispozitiv de bruiaj pentru a-și păstra comunicațiile secrete și a nu-și dezvălui locul. 
 

Marţi seară, Statele Unite au indicat că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, relatează AFP.

''Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est'', a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA.

''Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş'', a precizat el.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut, ieri, o alocuţiune „istorică” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit. Discursul său emoționant a fost urmat de aplauze puternice din partea aleșilor britanici.

De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial că Statele Unite ale Americii vor opri importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, ca parte a sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

În consecință, Vladimir Putin a semnat un decret prin care este interzis exportul anumitor mărfuri și materii prime. Obiectivele declarate ale decretului sunt „asigurarea securității Federației Ruse și a funcționării neîntrerupte a industriei”.

Cabinetul rus trebuie acum să decidă asupra listei mărfurilor și țărilor care fac obiectul interdicției în următoarele 48 de ore. Interdicția va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

Începând cu 10 martie, Binance va înceta să accepte toate cardurile Visa și Mastercard emise în Federația Rusă.

Tot marți, prima coloană de 22 de autobuze de evacuare a civililor ucraineni și a doua coloană de 39 de autobuze au ajuns la Poltava. În convoaie se află copii, femei, bătrâni și studenți străini. 1.100 de studenți străini vor fi evacuați în continuare cu trenul către Lviv. Dacă se dorește, oamenii vor putea rămâne în Poltava sau vor putea continua evacuarea la Lviv.

Război în Ucraina 8 martie 2022 | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close