Antena 3 CNN Externe Polonia transmite că țările NATO trebuie să acționeze împreună pentru a furniza avioane Ucrainei

Polonia transmite că țările NATO trebuie să acționeze împreună pentru a furniza avioane Ucrainei

Orice furnizare de avioane de luptă către Ucraina trebuie făcută în comun de țările NATO, a declarat miercuri prim-ministrul polonez. Declarațiile acestuia vin după ce Washingtonul a respins oferta Poloniei de a-și trimite toate avioanele MIG-29 către o bază aeriană americană, pentru ca acestea să fie predate de SUA la Kiev.

Polonia transmite că țările NATO trebuie să acționeze împreună pentru a furniza avioane Ucrainei
Sursa foto: Twitter/ The Associated Press
de Cerasela Stafie    |    09 Mar 2022   •   15:55

Ucraina a cerut națiunilor occidentale să îi ofere avioane de luptă pentru a contracara invazia Rusiei, care a forțat peste două milioane de refugiați să părăsească țara.

Marți, Polonia a declarat că este pregătită să desfășoare toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite, îndemnând și alți membri NATO să facă același lucru. Propunerea de a transfera mai întâi dreptul de proprietate asupra aeronavelor MiG-29 în Statele Unite i-a luat prin surprindere pe oficialii administrației Biden și a fost respinsă de Pentagon.

Totuși, vicepreședintele SUA Kamala Harris, aflată în vizită la Varșovia, va discuta această problemă săptămâna aceasta, au declarat oficiali înalți ai administrației înainte de plecarea ei în Europa.

Întrebat despre oferta MIG-urilor poloneze, Kremlinul a descris-o drept un scenariu potențial periculos și nedorit.

Viceministrul polonez de externe Pawel Jablonski a declarat postului public de radio Polskie Radio 1 că țara sa trebuie să acorde prioritate securității atunci când are în vedere furnizarea de avioane către Ucraina.

”Nu se poate ca Polonia să-și asume riscul, în calitate de singură țară NATO, fără ca celelalte țări să-l compenseze sau să-l împărtășească în niciun fel”, a spus el, potrivit Reuters.

MIG-29 este un avion de luptă care a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică și, deoarece armata ucraineană folosește deja avioane fabricate în Rusia, ar fi  cea mai bună alegere pentru piloții ucraineni, care știu deja să le opereze, spun experții. Antrenamentul piloților de luptă pe aeronavele fabricate în SUA poate dura ani de zile și necesită și o întreținere diferită.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close