Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 13. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial că Statele Unite ale Americii vor opri importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, ca parte a sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

Război în Ucraina | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2022   •   23:05

Ziua a 13 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

  • Avioanele ruseşti au bombardat în cursul nopţii oraşe din estul şi centrul Ucrainei
  • Moscova a anunţat deschiderea coridoarelor umanitare de la ora 10:00 în Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol
  • Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1
  • Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Statul Major General al armatei ucrainene spune că ritmul înaintării trupelor ruse a încetinit
  • Zelenski retrage soldaţii ucraineni din misiunile de menţinere a păcii
  • Medici fără Frontiere: Situaţia medicală din Ucraina se înrăutăţeşte
  • Zelenski se declară deschis la ”compromis” cu Rusia în privința Crimeei și a teritoriilor separatiste
  • Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial că Statele Unite ale Americii vor opri importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia

Update 8 martie 23:10 - În timpul unui atac aerian, în această seară, în jurul orei 19, un obuz a lovit o clădire rezidențială din districtul Chuhuiv, regiunea Harkov, în urma căruia două persoane au murit.  O persoană a fost salvată din dărâmături.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 8 martie 23:00 - Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care este interzis exportul anumitor mărfuri și materii prime. Obiectivele declarate ale decretului sunt „asigurarea securității Federației Ruse și a funcționării neîntrerupte a industriei”.

Cabinetul rus trebuie acum să decidă asupra listei mărfurilor și țărilor care fac obiectul interdicției în următoarele 48 de ore. Interdicția va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

Rusia a luat această decizie la doar câteva ore după ce SUA au anunțat că vor interzice importurile de petrol și gaze rusești, iar Marea Britanie a anunțat că își va limita treptat dependența de petrolul rusesc.

Update 8 martie 21:40 - Prima coloană de 22 de autobuze de evacuare a civililor ucraineni și a doua coloană de 39 de autobuze au ajuns la Poltava. În convoaie se află copii, femei, bătrâni și studenți străini. 1.100 de studenți străini vor fi evacuați în continuare cu trenul către Lviv. Dacă se dorește, oamenii vor putea rămâne în Poltava sau vor putea continua evacuarea la Lviv.

Update 8 martie 20:24 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut în această seară o alocuţiune „istorică” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit. Discursul său a fost urmat de aplauze puternice din partea aleșilor britanici.

„Noi suntem țara care salvează oameni, în ciuda faptului că trebuie să luptăm cu una dintre cele mai mari armate din lume. Trebuie să ne luptăm cu elicopterele, rachetele. Întrebarea pentru noi este acum "a fi sau a nu fi", din Shakespeare. De 13 zile, această întrebare ar fi putut primi un răspuns, dar acum pot să vă dau un răspuns clar: da, 'a fi!'.

Și doresc să vă reamintesc cuvintele pe care Marea Britanie le-a auzit deja și care sunt atât de importante: noi nu vom renunța și nu vom pierde, noi vom lupta până la sfârșit pe mare, pe calea aeriană, vom continua să luptăm pentru țara noastră, indiferent de costuri.

Vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe maluri, pe străzi. Doresc să adaug că vom lupta pe malurile diferitelor râuri, precum Nipru și că avem nevoie de ajutorul dvs, de ajutorul țărilor civilizate. Suntem recunoscători pentru acest ajutor, sunt foarte recunoscător ție Boris, te rog să sporești presiunea sancțiunilor la adresa acestei țări și te rog recunoaște această țară ca un stat terorist. Și te rog asigură-te că cerul Ucrainei este sigur. Transmit toate cele bune ucrainenilor și Marii Britanii", a spus Volodimir Zelenski.

Update 8 martie 19.31 - UE a schițat marți un plan de reducere a importurilor de gaze rusești cu două treimi în decurs de un an, încercând să își reducă dependența de aprovizionarea cu combustibili a țării după invazia Ucrainei de către Moscova.

Executivul Uniunii Europene a transmis că va trece la surse alternative și va extinde mai rapid energia curată, față de planurile inițiale, iar guvernele naționale vor fi în mare parte responsabile pentru implementare.

Update 8 martie 18.38 - Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial că Statele Unite ale Americii vor opri importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, ca parte a sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

„Interzicerea tuturor importurilor de petrol, gaz și energie din Rusia. Acestea nu vor mai fi acceptate în porturile americane și va însemna o lovitură cumplită la adresa mașinăriei de război a lui Putin. Este o măsură care se bucură de susținerea Congresului și cetățenilor. Nu suntem de acord să finanțăm războiul lui Putin.”, a transmis Joe Biden.

Update 8 martie 18.30 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu că îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un criminal de război.

„Eu cred că toți oamenii care au venit pe pământul nostru, toți cei care au dat ordine, toți militarii care au tras - toți sunt criminali de război”, a spus Zelenski.

Update 8 martie 16:50 - Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat astăzi să anunțe un embargo total al SUA pe vânzările de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, potrivit presei americane.

Update 8 martie 15:55 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit marţi despre "responsabilitatea" de a asigura că războiul din Ucraina nu se răspândeşte dincolo de graniţele acesteia. "Avem responsabilitatea de a asigura că conflictul nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina. Vom proteja şi apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a declarat Stoltenberg, în urma discuțiilor purtate la Riga cu preşedintele leton Egils Levit.

Update 8 martie 15:15 - Manifestație masivă contra invadatorilor ruși în Oleshi, localitate aflată peste Nipru de Herson, după alte proeste similare, zilele trecute, în alte localități de lângă Herson, precum Chaplinka sau Nova Kakhovka.

Update 8 martie 15:06 - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a îndemnat toate părţile să dea dovadă de "reţinere" în conflictul militar din Ucraina, într-o videoconferinţă cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

"Xi Jinping a îndemnat toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi a exprimat profunda sa preocupare privind conflictul", a transmis Preşedinţia Chinei, citată de cotidianul Le Figaro.

Update 8 martie 14:37 - În jur de 15% din forțele regulate ale armatei ucrainene sunt femei, anunţă ministerul de externe de la Kiev, într-o postare de 8 martie, precizând că este greu de estimat câte doamne şi domnişoare s-au alăturat acum forţelor care apăra ţara.

Update 8 martie 14:20 - Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse, la 24 februarie, a depăşit marţi pragul de două milioane, potrivit site-ului Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), pe care este prezentat un bilanţ. În total 2.011.312 de oameni au prărsit Ucraina de la 24 februarie. Polonia a prmit peste jumătate dintre refugiaţii ucraineni - 1.204.403 de persoane. 

Update 8 martie 13:55 - Ministerul ucrainean al Apărării spune că forțele ruse au atacat coridorul umanitar din Mariupol. Evacuarea civililor din Mariupol este deraiată pentru a treia oară.

„Invadatorii nu au lăsat copii, femei și bătrâni să iasă din oraș. Inamicul a început atacul exact în direcția coridorului umanitar”, se arată şi într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook. 

Update 8 martie 13:32 - Gigantul britanic Shell își cere scuze pentru că a cumpărat săptămâna trecută petrol rusesc și anunță că se retrage complet din Rusia.

Update 8 martie 13:15 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cererile Rusiei ca țara sa să recunoască Crimeea anexată și teritoriile separatiste pro-Moscova. 

Declarațiile acestuia au fost făcute în timpul unui interviu pentru publicația ABC News. Liderul de la Kiev a precizat că sunt lucruri care ar putea să fie discutate cu Kremlinul.

”Cred că problemele referitoare la teritoriile ocupate temporar și la pseudo-republicile care nu sunt recunoscute de nimeni în afară de Rusia, pot fi discutate și putem găsi un compromis cu privire la modul în care vor trăi aceste teritorii”, a spus Zelenski.

Update 8 martie 12:50 - Un al doilea coridor umanitar a fost deschis între Mariupol și Zaporijia, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, citat de Nexta. Este o nouă încercare de evacuare a civililor din orașul-port aflat sub asediu.

Update 8 martie 12:15 - Înaltul comisar ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei și până astăzi a ajuns la două milioane.

Update 8 martie 11:45 - Medici fără Frontiere: Situaţia medicală din Ucraina se înrăutăţeşte. Războiul din Ucraina îngreunează tot mai mult eforturile de a-i ajuta pe răniţi, a transmis marţi organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), potrivit DPA. 

Update 8 martie 11:30 - Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, fugit în Rusia după ce a fost înlăturat în 2014, îi cere lui Zelenski să "treacă peste orgoliul personal" și să oprească războiul cu orice preț. Scrisoarea lui Ianukovici a fost făcută publică de agenţia de presă pro-Kremlin, RIA Novosti.

„Eu înţeleg că aveţi mulţi consilieri, dar Dvs. sunteţi obligat să opriţi cu orice preţ vărsarea de sânge şi să restabiliţi pacea. Acest lucru îl aşteaptă de la Dvs. în Ucraina, Donbas şi Rusia. Pentru aceasta vă vor fi recunoscători poporul ucrainean şi partenerii din Occident”, a încercat Ianukovici să-l convingă pe Zelenski.

Update 8 martie 11:15 - Ministerul Apărării din Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor pe care le-au suferit rușii în Ucraina. Potrivit estimărilor autorităților ucrainene, aproape 12.000 de ruși au murit, în timp ce au fost distruse peste 1.000 de blindate.

Ministerul transmite, într-un mesaj pe Facebook, că au fost distruse 303 de tancuri rusești, 120 sisteme de artilerie, 48 de avioane și 80 de elicoptere, precum și 7 drone rusești.

Update 8 martie 10:50 - Ucraina a început marți să evacueze civili din orașul Sumi, situat în nord-estul țării, și din orașul Irpin, în apropiere de capitala Kiev, au declarat oficiali ucraineni. "Începând cu ora 09:30, peste 150 de persoane au fost evacuate, iar activitățile (de evacuare) sunt în curs de desfășurare", a declarat Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, potrivit Nexta.

Update 8 martie 10:30 - Reprezentanții armatei ucrainene îi acuză pe militarii ruși că fac din ce în ce mai multe jafuri și încalcă frecvent drepturile omului, potrivit Sky News.

Trupele rusești sunt „demoralizate”, fac numeroase jafuri și încalcă regulile care se aplică în timpul unui conflict militar, susțin reprezentanții forțelor armate din Ucraina.

O actualizare a informațiilor din zona de conflict arată că ritmul în care avansează trupele din Rusia a scăzut semnificativ.

În teritoriile deja ocupate de ruși, ucrainenii au reclamat furturi, violențe împotriva localnicilor și oameni dați afară din casele lor.

Update 8 martie 10:10 - Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că, în cursul zilei de luni, invadatorii ruşi au înregistrat pierderi uriaşe în zona Konotop şi Ohtîrka, unde a fost lichidat până la 50% din personalul militar – scrie RBC.

„Gruparea inamicului, care operează în zone separate din Konotop şi Ohtîrka, şi-a pierdut până la 50% din personal. Pentru a continua operaţiunile ofensive, va fi necesară regruparea şi completarea numărului de militari” – a subliniat armata Kievului.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează şi că trupele invadatoare terorizează populaţia civilă, bombardează convoaiele umanitare şi încearcă să-şi organizeze propriile convoaie de propagandă.

Update 8 martie 10:00 - Zelenski retrage, prin decret prezidenţial, soldaţii ucraineni din misiunile de menţinere a păcii.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, relatează EFE şi Ukrainska Pravda.

Update 8 martie 09:46 - Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat că s-a ajuns la un acord cu partea rusă pentru ca civilii să poată pleca din Sumî printr-un coridor umanitar.

Update 8 martie 09:30 - O dronă Bayraktar TB-2 a ucrainenilor a lovit în plin convoiul rusesc care se îndrepta spre Kiev. Pe lângă alte câteva vehicule militare, lovitura din dronă nimerește un sistem antiaerian BUK-M2 Telar, un sistem care teoretic ar fi putut fi folosit tocmai și împotriva unor amenințări precum dronele ucrainene.

Update 8 martie 09:10 -  Aproape 30.000 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de refugiați în comparație cu ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

În data de 07 martie, prin punctele de frontieră au intrat în România 80.044 de persoane, dintre care 29.636 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12,7% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.769 cetăţeni ucraineni (în ușoară scădere cu 1,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 17.079 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 19%).

Din România au ieșit 89.164 de persoane, dintre care 26.551 cetăţeni ucraineni (uşoară scădere de 0,3%).

De la declanşarea acestei crize, până pe 7 martie, ora 24.00, în țară au intrat 291.081 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 208.863 cetăţeni ucraineni, precizează Poliția de Frontieră.

Update 8 martie 08:45 - Se duc lupte grele în continuare în regiunea Herson. Armata ucraineană contraatacă, iar locuitorii opun rezistenţă ocupanţilor. Într-o filmare postată pe reţelele sociale, se poate vedea cum civilii se urcă pe un tanc inamic distrus, fluturând steagul  Ucrainei.

Update 8 martie 08:45 - Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, sub formă de împrumuturi și granturi.

Banca a promis, de asemenea, că va lucra la crearea unui alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie lansat „în următoarele luni”, potrivit unui comunicat al instituției, citat de CNN.

Update 8 martie 08:23 - Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina, o măsură care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele de energie şi ar putea duce la o nouă creşterea preţurilor de consum.

Rusia are dreptul de a lua măsuri care să „reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat vicepremierul Alexander Novak - care este, de asemenea, responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni. El a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie de închidere a Nord Stream 1, iar conducta funcţionează în prezent „la capacitate maximă", relatează Bloomberg.

Update 8 martie 08:05 - Rusia a anunțat că e pregătită să deschidă coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (09:00 ora României), în Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.

Şi luni a fost făcută o astfel de promisiune, dar Ucraina a declarat că este „complet imorală”, deoarece majoritatea rutelor de evacuare oferite de Moscova erau către Rusia și Belarus.

În ciuda ofertei pentru deschiderea de coridoare umanitare, orașele menționate de Moscova au fost bombardate intens în cursul nopții.

Update 8 martie 07:30 - Avioanele ruseşti au bombardat în cursul nopţii oraşe din estul şi centrul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. Bombardamentele au lovit suburbiile capitalei Kiev.

În Sumy şi Okhtyrka, la est de Kiev, în apropiere de graniţa cu Rusia, bombele au căzut pe clădiri rezidenţiale şi au distrus o centrală electrică, a declarat liderul regional Dmytro Jivitski. El a spus că există morţi şi răniţi, dar nu a oferit cifre.

Bombele au lovit, de asemenea, depozite de petrol din Zhytomyr. În Bucha, o suburbie a Kievului, primarul a raportat tiruri de artilerie grea.

"Nu putem nici măcar să strângem cadavrele, deoarece bombardamentele cu arme grele nu se opresc nici ziua, nici noaptea", a declarat primarul Anatol Fedoruk. "Câinii dezmembrează cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar".

Update 8 martie 07:02 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără "consecinţe radiologice", informează marţi AFP.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

Update 8 martie 06:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelensky va ține o alocuție ”istorică” în Camera Comunelor din Marea Britanie, marți, la ora 19:00 (ora României).

Zelenski se va adresa membrilor parlamentului printr-un link video. Este prima dată când are loc un asemenea moment în cadrul Camerei Comunelor. În timpul discursului liderului de la Kiev, activitățile parlamentare oficiale vor fi suspendate, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Comunelor

Update 8 martie 00:02 - Un generalul-maior al Armatei Ruse a fost omorât lângă Harkov.

În timpul luptei de lângă Harkov, Vitali Gerasimov, un lider militar rus, general-maior, șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis. Un număr de ofițeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, uciși și răniți.

În a 13-a zi de război în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelensky va ține o alocuție ”istorică” în Camera Comunelor din Marea Britanie, la ora 19:00 (ora României).

Zelenski se va adresa membrilor parlamentului printr-un link video. Este prima dată când are loc un asemenea moment în cadrul Camerei Comunelor. În timpul discursului liderului de la Kiev, activitățile parlamentare oficiale vor fi suspendate, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Comunelor.

Ieri, la Mariupol, a eșuat din nou evacuarea civililor. O rută de evacuare de la Mariupol era ”minată”, potrivit Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). 

Moscova le-a oferit luni ucrainenilor căi de evacuare către Rusia și aliatul său apropiat, Belarus, stârnind indignare din partea Ucrainei. Conform ofertei ruse, un coridor de la Kiev ar duce la Belarus, aliatul Rusiei, în timp ce civilii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, ar fi direcționați către Rusia, potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA

Peste 400 de decese ale civililor au fost înregistrate în Ucraina, a anunțat Biroul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU. Potrivit sursei citate de Sky News, 406 civili, inlusiv 27 de copii, au murit în Ucraina din momentul în care Rusia a invadat țara.

Luni, guvernul rus a aprobat lista țărilor considerate neprietenoase. Este vorba de state care au aplicat sancțiuni entităților economice și elitelor politico-financiare din Rusia. Țările Uniunii Europene, 27 la număr, nu au fost nominalizate distinct în lista Moscovei.

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close