Antena 3 CNN Externe Ucraina este deschisă cererii de neutralitate a Rusiei, dar nu va ceda ”un singur centimetru” de teritoriu

Ucraina este deschisă cererii de neutralitate a Rusiei, dar nu va ceda ”un singur centimetru” de teritoriu

Ucraina este deschisă să discute despre cererea de neutralitate a Rusiei atâta timp cât îi sunt oferite garanții de securitate, deși nu va ceda „un singur centimetru” de teritoriu, a declarat un consilier de top în politica externă al președintelui Volodimir Zelenski.

Ucraina este deschisă cererii de neutralitate a Rusiei, dar nu va ceda ”un singur centimetru” de teritoriu
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    09 Mar 2022   •   16:55

„Cu siguranță, suntem pregătiți pentru o soluție diplomatică”, a declarat miercuri Ihor Zhovkva, șeful adjunct al personalului lui Zelenski, într-un interviu pentru Bloomberg.

Garanțiile ar trebui să vină de la vecinii Ucrainei, a spus el, fără a preciza mai multe.

Armata rusă va opri atacurile și se va retrage imediat dacă Ucraina îndeplinește mai multe condiții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în urmă cu două zile.

”Putem opri operațiunile militare în orice moment, după demilitarizare, după ce Ucraina recunoaște regiunea anexată Crimeea ca fiind teritoriu rus și independența regiunilor separatise Donețk și Lugansk”, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului. 

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar luna trecută a anunțat că recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk, doar că aceste decizii nu sunt recunoscute la nivel internațional. 

O altă condiție importantă este ca Ucraina să devină neutră din punct de vedere militar. În acest sens, Kievul trebuie să modifice constituția și să introducă în ea o prevedere clară care să garanteze clar că Ucraina nu va adera niciodată la NATO sau la Uniunea Europeană. 

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, spune Peskov, Rusia va înceta imediat atacurile și nu va mai formula nicio altă revendicare teritorială. 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close