Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 16. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat pe pagina oficială de Facebook că Vladimir Putin a ordonat pregătirea unui atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl.

Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mar 2022   •   19:56
  • Trupele rusești au deschis noii linii de atac vineri
  • Institutul de Fizică si Tehnologie de lângă Harkov, care are o instalație nucleară, a fost atacat de armata rusă în timpul nopții trecute
  • Uniunea Europeană intenţionează să elimine dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în anul 2027
  • Vladimir Putin a anunțat că mii de luptători din Orientul Mijlociu se vor alătura trupelor ruse în războiul din Ucraina
  • Kremlinul nu exclude o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, anunță Rusia
  • Vicepreședintele SUA vizitează vineri România pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic al NATO
  • Yair Lapid, ministrul israelian al Afacerilor Externe, va efectua o vizită oficială în România, în seara zilei de sâmbătă, 12 martie
  • Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei: ”Putin pregătește un atac terorist asupra Centralei Nucleare de la Cernobîl”
  • Ucrainenii îi acuză pe ruși că au tras asupra unui oraș din Belarus
  • Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina
  • Rusia şi SUA se acuză reciproc, la ONU, în privinţa presupuselor arme biologice din Ucraina
  • Vladimir Putin a ajuns în atenţia psihologilor. Ce mesaj i-au trimis specialiştii pentru a înceta războiul
  • Ofiţeri de rang înalt de la Moscova, arestaţi de garda lui Putin | Există suspiciunea că a fost trădat din interior 
  • ONU: Peste 2,5 milioane de refugiați de război ucraineni au fugit din țară
  • Un pilot rus capturat de ucraineni, a afirmat într-o înregistrare video că a primit ordin să bombardeze zone rezidențiale.

Update 11 martie 2022, 23.07.  ONU: Peste 2,5 milioane de refugiați de război ucraineni au fugit din țară

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

Vicepreşedintele american, Kamala Harris, a mulţumit României, în cursul vizitei la Bucureşti, pentru rolul activ în actuala criză şi pentru primirea de refugiaţi din Ucraina.

Update 11 martie 2022, 23.03.  Un pilot rus capturat de ucraineni, a afirmat într-o înregistrare video că a primit ordin să bombardeze zone rezidențiale.

„În procesul de finalizare a sarcinii, mi-am dat seama că țintele nu erau instalațiile militare inamice, ci clădiri rezidențiale, oameni pașnici.

„Dar am executat ordinul”, a spus Krishtop, locotenent colonel și comandant adjunct al Regimentului 47 de Aviație, adăugând că a fost doborât de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei și luat prizonier.

Update 11 martie 2022, 22.25 Ofiţeri de rang înalt de la Moscova, arestaţi de garda lui Putin | Există suspiciunea că a fost trădat din interior

Serviciul de Protecţie a lui Vladimir Putin i-a arestat pe generalul colonel Serghei Beseda care conduce Direcția Serviciului 5 a FSB din 2009 precum şi pe adjunctul acestuia, Anatoly Bolyukh.

În clipa de faţă cei doi se află sub protecţie şi pază la domiciliu.

Acuzaţiile oficiale sunt de corupție şi chiar luare de mită, însă neoficial potrivit unui jurnalist de investigații rus, Vladimir Putin ar fi nemulțumit în legătură cu felul în care merge operațiunea din Ucraina.

Update 11 martie 2022, 20.58. Vladimir Putin a ajuns în atenţia psihologilor. Ce mesaj i-au trimis specialiştii pentru a înceta războiul

Psihologi din aproximativ 20 de ţări i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să oprească războiul în Ucraina.

Update 11 martie 2022, 19.57. Rusia şi SUA se acuză reciproc, la ONU, în privinţa presupuselor arme biologice din Ucraina

Statele Unite şi Rusia au proferat acuzaţii reciproce, vineri seară, în cursul reuniunii Consiliului de Securitate ONU convocată la solicitarea Moscovei din cauza presupusei prezenţe a unor laboratoare de armament biologic în Ucraina.

Update 11 martie 2022, 19.36. Trupele rusești se îndreaptă spre vest. Astăzi bombe au căzut în Lutsk and Ivano-Frankivsk, unde au lovit două aerodromuri.

Trupele rusești se îndreaptă spre vest. Astăzi bombe au căzut în Lutsk and Ivano-Frankivsk, unde au lovit două aerodromuri. Acestea sunt în apropiere de Liov, oraș istoric din vestul Ucrainei, transformat acum de voluntari într-un uriaș centru de primire. Majoritatea refugiaților nu şi-au lăsat în urma nici animalele de companie.

Este şi cazul Tatianei, din Irpin, care a fugit din calea bombardamentelor cu 5 pisici, un corb şi un porumbel: "Nu puteam să le las să moară"

Update 11 martie 2022, 19.07. Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina

Preşedintele Rusiei a aprobat cererea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, ca armamentul capturat de la armata ucraineană să fie transferat în republicile separatiste din Donbas.

Totodată, liderul de la Kremlin şi-a exprimat acordul pentru a trimite voluntari să lupte în Ucraina. Peste 16.000 de aplicaţii pentru serviciu militar voluntar au fost primite până acum, susţin ruşii.

Update 11 martie 2022, 18.40. Biden cere revocarea statutului comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune".

Președintele Joe Biden a cerut SUA, împreună cu aliații săi G7 și europeni, să revoce statutul comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune”, în timpul declarațiilor de vineri dimineață. De asemenea, SUA și aliații săi adaugă noi sancțiuni pentru Rusia, în contextul invaziei din Ucraina.

SUA interzic importurile de alcool rusesc, fructe de mare și diamante. 

Update 11 martie 2022, 17.40. Ucrainenii îi acuză pe ruși că au tras asupra unui oraș din Belarus, anunță Sky News.

Forțele aeriene ucrainene susțin că au văzut o aeronavă rusă trăgând într-o așezare din Belarus, aflată aproape de granița cu Ucraina, în ceea ce ar putea fi o „provocare”.

Incidentul a avut loc la ora locală 2.30pm (12.30pm GMT). Se presupune că avionul rusesc a zburat de la aeroportul Dubrovytsya din Belarus, a intrat în spațiul aerian ucrainean și apoi a tras asupra orașului Kopani.

Update 11 martie 2022, 17.00. UE acordă Ucrainei asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 300 milioane EUR

Comisia Europeană a plătit astăzi, 11 martie, 300 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență pentru Ucraina. Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la consolidarea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate de către Rusia.

Aceasta este partea inițială a unei prime tranșe de 600 milioane EUR din cadrul noului program AMF de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde EUR. Se preconizează că o sumă suplimentară de 300 milioane EUR se va plăti săptămâna viitoare.

Acest sprijin vine în completarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei.

Update 11 martie 2022, 15.45. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat pe pagina oficială de Facebook că Vladimir Putin a ordonat pregătirea unui atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl.

”Potrivit informațiilor disponibile, Vladimir Putin a ordonat pregătirea unui atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl”, se arată în postarea instituției. Potrivit acesteia, stația nu mai funcționează, iar durata de viață a generatoarelor diesel disponibile este proiectată pentru 48 de ore, timp în care se poate face întreținerea sistemelor de siguranță.

”Ocupanții au refuzat să permită accesul în stație reparatorilor ucraineni. În schimb, „specialiştii din Belarus” au mers acolo, la instrucţiunile lui Alexandru Lukaşenko. Printre aceștia, vin și sabotori ruși să organizeze un atac terorist”, transmite direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Update 11 martie 2022, 15.10. Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că a primit ”rapoarte credibile” cu privire la mai multe cazuri de forțe ruse care au folosit muniții cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea nediscriminată a unor astfel de arme ar putea constitui crime de război.

Update 11 martie 2022, 15.05. Kremlinul nu exclude o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, dar ar trebuie să fie pregătită pentru a produce rezultate, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov.

Update 11 martie 2022, 12.20. Vladimir Putin a anunțat că mii de luptători din Orientul Mijlociu se vor alătura trupelor ruse în războiul din Ucraina.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care sunt gata să vină să lupte cu alături de forţele susţinute de ruşi în regiunea separatistă Donbass din estul Ucrainei.

Update 11 martie 2022, 10.20. Convoiul care staționează de mai bine de o săptămână la doar câțiva kilometri de Kiev a fost împrăștiat și redistribuit în zone strategice.

Potrivit unor noi imagini din satelit surprinse joi, convoiul din apropierea Kievului, lung de aproape 70 de kilometri, a fost ”împrăștiat și redistribuit în cea mai mare parte”, spune Maxar Technologies citat de CNN. 

Imaginile din satelit arată că unele elemente ale convoiului s-au „repoziționat” în păduri și zone mărginite de copaci de lângă Lubyanka, Ucraina, potrivit Maxar. Imaginile din satelit au fost surprinse joi la 11:37, ora Kievului.

Update 11 martie 2022, 9.15. Ursula von de Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat, în timpul summitului de la Versailles, că Uniunea Europeană va elabora planuri pentru optimizarea sistemului energetic şi intenţionează să elimine dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în anul 2027.

Update 11 martie 2022, 09.10. Trupele rusești au deschis noii linii de atac vineri, relatează BBC, care consemnează rachete care au lovit aerodromurile din orașele Lutsk și Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.

De asemenea, au fost bombardat orașul Dnipro din centrul țării, pentru prima dată de la începutul invaziei, în urmă cu două săptămâni.

Refugiații din orașele aflate sub bombardament au fugit în vestul Ucrainei, crezând că este mai sigur. Zeci de mii au trecut prin Lviv - un mare centru civil. Atacurile de vineri vizează orașe de o parte și de alta a acestuia.

Update 11 martie 2022, 09.05. Companiile aeriene Air Astana din Kazahstan și Pegasus Airlines din Turcia au anunțat că își vor suspenda zborurile către și dinspre Rusia.

Update 11 martie 2022, 08.35. Institutul de Fizică si Tehnologie de lângă Harkov, care are o instalație nucleară, a fost atacat de armata rusă în timpul nopții trecute. Parlamentul ucrainean a scris pe Twitter că bombardamentele au produs un incendiu la un hostel din apropiere.

Update 11 martie 2022, 00:05. Volodimir Zelenski, reacţie după ce Rusia a semnalat arme chimice sau alte arme de distrugere în masă pe teritoriul Ucrainei : "Sunt președintele unei țări şi tatăl a doi copii"

"Sunt președintele unei țări şi tatăl a doi copii. Nu au fost dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă pe pământul meu. Întreaga lume știe asta. Și dacă Rusia face așa ceva împotriva noastră, va primi cele mai dure sancțiuni", a spus Volodimir Zelenski.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Update 11 martie 2022, 00:00. Moscova vrea să deschidă coridoare umanitare în Rusia. Ucraina a refuzat o ofertă similară .

Ministrul Apărării a declarat pentru agenția de presă Interfax că va deschide o serie de coridoare umanitare în Rusia pentru cetățenii ucraineni, chiar dacă nu are aprobarea Kievului. Oficialii ruși au declarat că aceste coridoare umanitare se vor deschide în fiecare zi la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT).

Coridoarele vor fi deschise pe toată durata conflictului. Ofertele de deschidere a coridoarelor umanitare către Rusia au fost criticate anterior ca fiind „cinice”. Ucraina a refuzat anterior o ofertă similară. Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat astfel de propuneri ca fiind „absurde”.

Update 10 martie 2022, 23:55. Ucraina a pierdut orice contact cu Cernobîlul, după ce curentul a fost oprit |  ”Situația se înrăutățește”

Ucraina spune Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație, a raportat Reuters.

„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat

Update 10 martie, ora 23.30. Ce solicită Rusia de la Ucraina (conform rapoartelor presei):

  • Refuzul de a trece la NATO. Statutul neutru al Ucrainei. Rusia este gata să devină unul dintre garanți.
  • Rusa este a doua limbă de stat. Abrogarea tuturor legilor care o restricționează.
  • Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca rusă.
  • Recunoașterea de către Ucraina a independenței „DPR” și „LPR” în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate acum de Ucraina).
  • "Denazificare". Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor.
  • „Demilitarizarea Ucrainei”. O respingere completă a armelor ofensive, sub care, dacă se dorește, pot fi aduse orice tip de arme.

Război în Ucraina 10 martie 2022 | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" 

Război în Ucraina 9 martie 2022 | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol

Război în Ucraina 8 martie 2022 | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close