Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua 15. Au trecut deja două săptămâni de război, iar Rusia nu a reuşit să cucerească cele mai importante oraşe ale Ucrainei. Aseară, o maternitate din Mariupol a fost bombardată de ruși și mai multe femei gravide au fost rănite.

Război în Ucraina | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mar 2022   •   22:45

Update 10 martie, ora 23.30. Ce cere Rusia de la Ucraina (conform rapoartelor presei):

  • Refuzul de a trece la NATO. Statutul neutru al Ucrainei. Rusia este gata să devină unul dintre garanți.
  • Rusa este a doua limbă de stat. Abrogarea tuturor legilor care o restricționează.
  • Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca rusă.
  • Recunoașterea de către Ucraina a independenței „DPR” și „LPR” în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate acum de Ucraina).
  • "Denazificare". Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor.
  • „Demilitarizarea Ucrainei”. O respingere completă a armelor ofensive, sub care, dacă se dorește, pot fi aduse orice tip de arme.

Update 10 martie, ora 22.16. Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului"

Un institut care are o instalație nucleara lângă Harkov a fost lovit. Alarma a fost dată de localnici care au filmat incendiul izbucnit imediat după atac. Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) a precizat că dacă echipamentele din institut au fost avariate există riscul de poluare radioactivă a mediului.

Un bloc de locuinţe cu 5 etaje situat lângă institut a fost şi el lovit. Potrivit martorilor 6 dormitoare comune de la etajul 5 sunt în flăcări. Suprafața incendiului este de aproximativ 100 mp. Lichidarea de către unitățile SES este în curs. 

Update 10 martie, ora 22.12. 400.000 de oameni, evacuați din orașele asediate ale Ucrainei

Denys Monastyrsky, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, a spus că acești oameni au fugit din zonele în care se purtau lupte, evacuările făcându-se și astăzi din orașul Sumî.

Ucrainenii au anunțat că niciun civil nu a putut să părăsească orașul port din sud, iar convoaiele umanitare au fost nevoite să se întoarcă din cauza luptelor. Coridoare umanitare au fost stabilite în șapte zone greu lovite: Sumî, Mariupol, Izyum, Volnovakha, Trostianets, Krasnopil și Kiev.

Totuși, încetarea focului nu a fost respectată în alte părți. Mii de oameni nu pot părăsi Mariupol, iar o nouă încercare a eșuat joi din cauza bombardamentelor fără oprire.

Update 10 martie, ora 21.39. Momentul în care ucrainenii se inundă singuri pentru a preveni intrarea ruşilor în Kiev

În a 15-a zi a războiului Ucraina declară că nu se va preda, după ce a patra rundă de negocieri, ținută în Turcia, s-a încheiat fără succes. Armata caută soluţii pentru a împiedica înaintarea convoiului militar rus care ameninţă Kievul. Un baraj a fost deschis intenționat pentru a le pune beţe în roate rușilor care pun la cale un nou atac.

Update 10 martie, ora 20.51. Cel puțin 60 de spitale au fost avariate în timpul războiului din Ucraina

Ministrul ucrainean al Sănătății Viktor Liashko a spus că numărul unităților medicale avariate a trecut de 60. În același timp, el a vorbit despre cinci angajați ai sistemului medical care au murit din cauza „gloanțele rușilor teroriști”.

Miercuri, partea ucraineană a spus că trei oameni au fost omorâți în momentul în care o rachetă rusească a lovit o maternitate în Mariupol. Totuși, ministrul Apărării din Rusia a negat informația spunând că Ucraina „a regizat” incidentul.

De asemenea, Ambasada Rusiei la Londra a pretins că spitalul nu era deschis și că a fost atacat de un regiment ucrainean.

Update 10 martie, ora 19.30. Rusia acuzată că a folosit mine ghidate aerian pentru a bloca rutele de evacuare ale civililor

La începutul invaziei Ucrainei, oficialii ucraineni au susținut că rușii foloseau mine antipersonal PFM-1 aruncate din aer. Cunoscute și sub numele de mine fluturi, petale, papagali verzi sau chiar jucării sovietice ale morții, aceste mici muniții din plastic, fiecare cântărind mai puțin de 50 de grame sunt împrăștiate cu miile pe o suprafață largă.

Acum se raportează că au fost aruncate pentru a bloca rutele de evacuare din Mariupol, o revendicare susținută de Crucea Roșie Internațională. Aceste muniții, care au fost dezvoltate inițial de Statele Unite pentru a opri convoaiele de aprovizionare, sunt acum cunoscute pentru mutilarea copiilor.

Update 10 martie, ora 18.42. Alertă de securitate în Ucraina! Ruşii ameninţă că iau în considerare să arunce în aer depozitele de amoniac din Harkov

"Ocupanții ruși iau serios în considerare posibilitatea de a arunca în aer depozitele de amoniac din regiunea Harkov", spune Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) care atenționează că propaganda rusă ar putea apoi da vina pe ucraineni pentru eventualele pagube. 

Potrivit datelor serviciului de informații, inamicul sondează alte opțiuni de provocări. Statul terorist produce falsuri pentru a-și justifica atrocitățile și a acuza Ucraina de ele, reamintește SBU.

Update 10 martie, ora 18.11.  Rusia pregătește un nou atac după negocierile ruso-ucrainene. Tancurile ruse au ajuns la marginea de nord-est a Kievului | "Nu ne vom preda" 

În cea dea15-a zi a războiului Ucraina declară că nu se va preda, după ce a patra rundă de negocieri, ținută în Turcia, s-a încheiat fără succes. Între timp tancurile ruse erau joi la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, semn că Rusia îşi continua planul.

În cele 15 zile de război din Ucraina, 71 de copii au murit și peste 100 de copii au fost răniți.  Anunțul a fost făcut de comisarul pentru Drepturile Omului în Ucraina, Lyudmila Denisova.

Update 10 martie, ora 16.36 Lavrov: ”Propaganda legată de bombardarea spitalului din Mariupol e patetică” | 3 civili au murit în urma bombardamentelor, printre care și un copil

Ministrul de externe al Rusiei a respins ca propagandă revărsarea de furie a Ucrainei și a Occidentului în legătură cu bombardarea unei maternități din Mariupol.

Serghei Lavrov a spus că „nu este prima dată când vedem strigăte jalnice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”, potrivit unui traducător BBC, înainte de a condamna presa occidentală pentru că este prea „emotivă”.

Update 10 martie, ora 16.15. Zelenski: "Nu vom fi niciodată sclavi iar din război nu va rămâne nicio urmă" | Ce soartă vor avea propagandiștii ruși

Zelenski a spus că forțele ucrainene îi resping pe atacatori în zonele-cheie, a amintit bombardamentul asupra maternității de la Mariupol - unde au fost uciși trei civili, inclusiv un copil -  și i-a acuzat pe militarii ruși că au provocat o catastrofă umanitară.

"Inima mi-e frântă din cauza a ceea ce ocupanții au făcut orașelor noastre, țării noastre", a declarat el, conform BBC.

Update 10 martie, ora 14.30. Peste 10.000 de oameni au fost evacuați miercuri din satele și orașele din jurul Kievului, a declarat joi guvernatorul regional al orașului, Oleksiy Kuleba, la televiziunea locală. 

Update 10 martie, ora 12.50Dmytro Kuleba: Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua.

Update 10 martie, ora 12.00. Negocierile între miniștrii apărării din Ucraina și Rusia, Serghei Lavrov şi Dimitro Kuleba, s-au încheiat. ”Astăzi ne-am întâlnit cu ministrul de Externe al Rusiei, la invitația acestuia, și am avut o discuție trilaterală, împreună cu delegația Ucrainei, condusă de Dmitri Kuleba. Această întâlnire a avut loc la inițiativa părții turce, pentru că suntem deschiși negocierilor și pentru a găsi o soluție pentru a capăt conflictului și de a ieși din această criză”, a declarat Serghei Lavrov, imediat după încheierea negocierilor. 

”Noi nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina! Am explicat de nenumărate ori, situația a degenerat în Ucraina unde era o amenințare directă pentru federația rusă, în ciuda a numeroși ani de propuneri și negocieri. Nu am fost ascultați niciodată!”, a continuat el. 

Update 10 martie, ora 10.45. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra unei maternități, miercuri, a declarat pentru BBC viceprimarul orașului asediat Mariupol din sudul Ucrainei.

Update 10 martie, ora 10.40. Astăzi este ziua în care am putea afla dacă războiul din Ucraina mai continuă. Miniștrii apărării din Ucraina și Rusia, Serghei Lavrov şi Dimitro Kuleba au început cu scurt timp în urmă negocierile în Antalya, la inițiativa președintelui turc. Este un moment așteptat încă de la începerea conflictului, cele trei runde de negocieri de până acum, la nivel de eșalon secund, ne aducând niciun rezultat concret în privința detensionării situației. 

Update 10 martie, ora 10.30. Un tanc în flăcări a fost filmat în această dimineață în regiunea Skadovsk, după bombardamentele armatei ruse. 

Update 10 martie, ora 9.50. Patru persoane ar fi fost ucise, dintre care doi copii, după ce o clădire rezidențială din apropierea orașului Harkov a fost bombardată în timpul nopții de forțele ruse, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.

Atacul ar fi avut loc în satul Slobozhanske, în sud-estul Ucrainei, anunță BBC, citat de Mediafax

SES a adăugat că o fetiță de cinci ani care a fost rănită a ajuns la spital pentru tratament.

Update 10 martie, ora 9.30. Ministrul de extern ucrainean Dmitri Kuleba a ajuns la locul întâlnirii. 

Update 10 marie, ora 8.15. La Mariupol morții sunt aruncați în gropi comune. Orașul nu mai are apă și nici curent și în ciuda acordului pentru încetarea focului pentru evacuarea civililor bombardamentele rusești au continuat. 

Update 10 martie, ora 7.50. Un mall din centrul orașului Harkov a fost incendiat și distrus în urma unui atac aerian rusesc, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență din Ucraina. Magazinul, cu o suprafață de peste 2.000 mp, a fost dat în folosință anul trecut și era considerat una dintre principalele atracții ale orașului. 

Aseară, o maternitate din Mariupol a fost bombardată de militarii ruși. Potrivit primelor informaţii, mai multe gravide au fost rănite în urma atacului. "Distrugerea este enormă. Clădirea unității medicale în care au fost tratați copiii recent este complet distrusă. Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare", transmite consiliul municipal al orașului Mariupol, din sudul Ucrainei.

Miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia vor avea prima întâlnire de la începutul războiului, în Turcia. Cel mai probabil, aceasta va fi organizată astăzi.

Ucraina a anunțat că este deschisă să discute despre cererea de neutralitate a Rusiei, atâta timp cât îi sunt oferite garanții de securitate, deși nu va ceda "un singur centimetru" de teritoriu, a declarat un consilier de top în politica externă al președintelui Volodimir Zelenski.

Cel puțin 1.200 de oameni au fost uciși în Mariupol de la începutul conflictului, susține viceprimarul orașului din sudul Ucrainei. Mariupol este unul dintre cele mai afectate orașe de bombardamente.

Uniunea Europeană a aprobat o a patra rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, care include alți 160 de oligarhi, politicieni ruși și trei bănci din Belarus, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii ucraineni au actualizat pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina. Dacă numărul deceselor pare să stagneze, armata lui Vladimir Putin înregistrează pierderi din ce în ce mai mari la capitolul tehnică militară. Potrivit oficialilor ucraineni, în jur de 12.000 de militari ruși au murit în timpul conflictului. 

Război în Ucraina 9 martie 2022 | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol

Război în Ucraina 8 martie 2022 | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close