Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua a 17-a. Orașele Kiev și Nicolaev au fost intens bombardate de forțele rusești în timpul nopții și în această dimineață. Sirenele de raid aerian au sunat în orașele din Ucraina înainte de zorii zilei.

Război în Ucraina | Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Mar 2022   •   19:25
  • Un pilot rus capturat de ucraineni, a afirmat într-o înregistrare video că a primit ordin să bombardeze zone rezidențiale.
  • ONU: Peste 2,5 milioane de refugiați de război ucraineni au fugit din țară
  • Kievul, sub cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie: Cea mai mare parte a forțelor ruse se află la 25 de kilometri de Kiev
  • Rusia amenință că va ataca convoaiele cu ajutor militar străin din Ucraina 
  • Belarus va transfera trupe la granița cu Ucraina
  • Olaf Scholz și Emmanuel Macron au îndemnat la încetarea imediată a focului într-o convorbire telefonică cu Putin

Update 12 martie 2022, 21.10. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că șapte civili au fost împușcați mortal de soldații ruși în timp ce așteptau să fie evacuați din regiunea Kiev. Printre victime se află și un copil.  

Update 12 martie 2022, 20.52.SUA alocă încă 200 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei. Țara va primi arme și asistență militară.  

Update 12 martie 2022, 20.30. Banca centrală a Rusiei a anunțat sâmbătă că a decis să nu redeschidă tranzacțiile bursiere la Bursa de la Moscova în perioada 14-18 martie, cu excepția unor tranzacții care nu se desfășoară pe piața liberă și a tranzacțiilor care utilizează sistemul de plăți SPFI.

Update 12 martie 2022, 20.10. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că a observat o "abordare fundamental diferită" în atitudinea Moscovei în negocieri, după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a afirmat că sunt "anumite evoluţii" în discuţii.

"La ultimele întâlniri, reprezentanţii ucraineni şi ruşi au început să discute, iar ruşii nu mai impun doar ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită", a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată sâmbătă, potrivit cotidianului Le Monde.

Update 12 martie 2022, 19.40. Serhi Hlan, adjunctul Consiliului Regional Herson, a acuzat că Rusia plănuiește organizarea unui ”pseudo-referendum” pentru înființarea unei noi republici separatiste în orașul-port.

Update 12 martie 2022, 19.15. Orașul Volnovakha din sud-estul țării a fost complet distrus de la invazia rusă, afirmă guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de BBC.

Guvernatorul a declarat că, de la începutul invaziei, cea mai mare parte a populației din Volnovakha a fugit, iar o mare parte din infrastructură a fost distrusă, ceea ce înseamnă că orașul efectiv nu mai există.

"În general, Volnovakha, cu infrastructura sa ca atare, nu mai există", a declarat el pentru postul de televiziune ucrainean Direct.

Update 12 martie 2022, 18.55. Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

Update 12 martie 2022, 18.15. Delegațiile rusă și ucraineană au purtat noi discuții, în format video, după întâlnirile anterioare din Belarus, confirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă Interfax. „Da, negocierile continuă în format video, delegația continuă să fie condusă de (asistentul președintelui Federației Ruse) Vladimir Medinsky”, a spus Peskov, fără să comenteze alte detalii.

Update 12 martie 2022, 17.38. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că aproximativ 500-600 de soldați ruși s-au predat vineri forțelor ucrainene, anunță BBC. În acelaşi context, preşedintele ucrainean a susţinut că 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești. 

Update 12 martie 2022, 17.00. Exodul refugiaţilor ucraineni continuă: 350,000 au ajuns în România!

Update 12 martie 2022, 16.35. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron l-au îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să ceară o încetare imediată a focului în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute care a avut loc sâmbătă.

Macron și Scholz au făcut apel, de asemenea, la Putin să "se îndrepte spre o soluție diplomatică a conflictului", potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Acesta a declarat că discuția a făcut parte din eforturile internaționale în curs de desfășurare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părți au convenit să nu dezvăluie alte detalii ale discuțiilor, a adăugat el.

Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de convorbirea cu Putin despre "evaluarea sa asupra situației actuale" și "au convenit să rămână în contact strâns", potrivit purtătorului de cuvânt.

Update 12 martie 2022, 16.30. Lupte în preajma Kievului, Ucraina spune că evacuările sunt din nou amenințate

Conflictul a făcut ravagii sâmbătă în apropiere de Kiev, iar oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele intense și amenințările cu atacuri aeriene rusești pun în pericol încercările de evacuare a civililor disperați din orașele încercuite, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a trimis noi trupe după ce forțele ucrainene au scos din luptă 31 dintre grupurile sale tactice de batalioane, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. El nu a oferit detalii și nu a fost posibilă verificarea declarațiilor, precizează agenția.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron despre presiunile asupra Rusiei pentru a-l elibera pe primarul orașului Melitopol, despre care Ucraina spune că a fost răpit vineri de forțele rusești.

Peste 2.000 de locuitori ai orașului din sudul țării, care se află acum sub control rusesc, au protestat în fața clădirii administrației orașului pentru a cere eliberarea primarului, Ivan Fedorov, a declarat Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui.

O convorbire între Scholz, Macron și președintele rus Vladimir Putin era în curs de desfășurare, a declarat președinția franceză. Rusia nu a comentat soarta lui Fedorov, despre care oficialii ucraineni au declarat că a fost răpit de forțele rusești pe baza unor acuzații false de terorism.

Update 12 martie 2022, 16.00. Echipa Antena 3 care a transmis de pe frontul Ucrainei s-a întors acasă. Ne înclinăm în faţa lui Cristi Popovici, Constantin Pahonţu şi Adrian Petre!

Update 12 martie 2022, 15.00. Belarus a anunțat că va trimite 5 batalioane-grupări tactice la granița cu Ucraina pentru a înlocui militarii staționați acolo acum.

Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării din Belarus pe canalul său de Telegram.

Republica Belarus asigură că acest lucru nu face parte din pregătirile pentru intrarea în război împotriva Ucrainei de partea Federației Ruse.

Update 12 martie 2022, 12.55. Rusia amenință că va ataca convoaiele de ajutor militar străin din Ucraina, potrivit mass-mediei ucrainene.

Deputatul rus Serghei Ryabkov a declarat că Moscova a avertizat SUA că convoaiele de arme străine vor fi „ținte legitime pentru forțele armate ruse”, după cum a menționat presa rusă RIA Novosti, citată de Kyiv Independent.

Update 12 martie 2022, 12.35. Un loc de joacă a fost bombardat la Nicolaev de forțele ruse.

Update 12 martie 2022, 12.20. Premierul Naftali Bennett i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi recomandă Ucrainei să accepte oferta făcută de președintele rus Vladimir Putin de a pune capăt războiului, într-un apel telefonic, potrivit unui oficial din guvernul ucrainean. Potrivit oficialului, Zelenski nu a urmat sfatul lui Bennett.

Update 12 martie 2022, 11.05. Peste 2.000 de oameni au protestat la Melitopol in fata sediului administratiei regionale - ocupate acum de militarii rusi - cerand eliberarea primarului Ivan Fedorov.

Update 12 martie 2022, 10.49. Cea mai mare parte a forțelor terestre ruse se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, Kiev, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.

Update 12 martie 2022, 10.15. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la mamele din Rusia în cel mai recent discurs al său. Acesta le-a cerut femeilor ruse să nu-și trimită copiii pe front și să fie vigilente în legătură cu locațiile în care se află aceştia.

În discursul său, rostit cu mare emoție în glas, președintele Ucrainei a spus: ”Vreau să le transmit încă o dată un lucru mamelor din Rusia, în special mamelor celor înrolați. Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină”.

Update 12 martie 2022, 08.59. Orașele Kiev și Nicolaev au fost intens bombardate de forțele rusești în timpul nopții și în această dimineață.

Sirenele de raid aerian au sunat în orașele din Ucraina înainte de zorii zilei. În Nicolaev locuitorii au fost treziți de zgomotele unei bătălii crâncene dintre forțele ruse și ucrainenii care apărau orașul. Cu câteva ore mai devreme, bombardamentele rusești au lovit mai multe ținte civile, inclusiv un spital dedicat bolnavilor de cancer.

Update 12 martie 2022, 08.55. Peste 380.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanşarea crizei. Peste 304.000 au plecat.

Vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.121 de persoane, dintre care 16.348 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 22,1 % faţă de ziua precedentă ).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 6.625 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.998 cetăţeni ucraineni (scădere cu 29,2 %).

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.906 de persoane, dintre care 21.659 cetăţeni ucraineni (scădere de 8,4%).

De la declanşarea acestei crize, până vineri la miezul nopții au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156 cetăţeni ucraineni.

Update 12 martie 2022, 08.40. Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi Jîtomîr în dimineaţa celei de-a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina, informează BBC. Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev s-au auzit cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei.

Imaginile din satelit obţinute au arătat că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, transmite sâmbătă dimineața Reuters.

Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev. Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Update 12 martie 2022, 08.28. Recep Erdogan, președintele Turciei, spune că invazia rușilor în Ucraina este o dovadă a „falimentului” Organizației Națiunilor Unite, în condițiile în care această organizație nu a reușit să prevină războiul. Erdogan a cerut reformarea ONU. Acesta vrea eliminarea dreptului de veto pe care îl au membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, printre aceștia fiind și Rusia.

Update 12 martie 2022, 08.23. Guvernul ucrainean spune că atacurile rusești au împiedicat civilii să evacueze orașul Mariupol.

Update 12 martie 2022, 08.19. Președintele ucrainean Vlodimir Zelenski le-a cerut mamelor din Rusia să nu își trimită fii în război.

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

Vicepreşedintele american, Kamala Harris, a mulţumit României, în cursul vizitei la Bucureşti, pentru rolul activ în actuala criză şi pentru primirea de refugiați din Ucraina.

 Un pilot rus capturat de ucraineni, a afirmat într-o înregistrare video că a primit ordin să bombardeze zone rezidențiale.

„În procesul de finalizare a sarcinii, mi-am dat seama că țintele nu erau instalațiile militare inamice, ci clădiri rezidențiale, oameni pașnici.

„Dar am executat ordinul”, a spus Krishtop, locotenent colonel și comandant adjunct al Regimentului 47 de Aviație, adăugând că a fost doborât de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei și luat prizonier.

Război în Ucraina 11 martie 2022 | Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina

Război în Ucraina 10 martie 2022 | Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului" 

Război în Ucraina 9 martie 2022 | Creşte numărul victimelor civile. Forţele ruse au atacat un spital de copii din Mariupol

Război în Ucraina 8 martie 2022 | Un obuz a lovit o clădire rezidențială din regiunea Harkov

Război în Ucraina 7 martie 2022 | A treia rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultate semnificative

Război în Ucraina 6 martie 2022 | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close