Antena 3 CNN International News Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda

Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda

Data stabilită de Rusia pentru ca autoritățile de la Mariupol să predea orașul a trecut, ucrainenii respingând termenii ca fiind o alegere falsă.

Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda
Sursa foto: Twitter/Ozkok_A
de Alexandra Ionescu    |    21 Mar 2022   •   08:12

 

Orașul-port Mariupol, care înainte de război găzduia aproximativ 450.000 de oameni, a fost atacat aproape constant de forțele ruse de la începutul lunii martie, iar imaginile din satelit arată distrugeri semnificative ale zonelor rezidențiale.

În timp ce ultimatumul rusesc părea să le ofere celor care au ales să se predea o trecere sigură în afara orașului, nu a oferit astfel de garanții pentru cei care au rămas.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că vizează civili, locuitorii prinși în capcană descriind atacul drept „iad”.

Atacurile rusești au dus la o prăbușire totală a serviciilor de bază – locuitorii nu au acces la gaz, electricitate sau apă. Cadavrele sunt lăsate în stradă pentru că fie nu mai este nimeni care să le ridice, fie pur și simplu este prea periculos să încerci.

Un oficial din oraș a spus că oamenilor le este frică să părăsească adăposturile subterane chiar și pentru a obține lucruri de bază, ceea ce înseamnă că încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare.

Orașul suportă din ce în ce mai greu atacul aprig al Rusiei asupra țării, cu bombardamente zi și noapte, a spus maiorul Denis Prokopenko, de la Regimentul Azov al Gărzii Naționale.

Atacul a inclus lovituri mortale asupra unei maternități și bombardamente separate asupra unei școli de teatru și de artă în care se adăposteau sute de oameni - pierderile din care sunt încă necunoscute pe măsură ce operațiunile de salvare continuă. Cuvântul „copii” a fost scris pe două părți ale teatrului înainte de a fi bombardat, potrivit imaginilor din satelit.

Timp de săptămâni, oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că blochează coridoarele de evacuare, care ar permite rezidenților o evadare în siguranță din oraș. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andrushenko, a declarat duminică, pe canalul său Telegram, că oamenii care încercau să fugă din oraș cu mașinile lor au fost împușcați de forțele ruse. Guvernul ucrainean a declarat că un convoi de ajutor pentru orașul asediat a fost blocat în mod repetat.

Duminică, Consiliul orașului Mariupol a declarat că locuitorii sunt duși în Rusia împotriva voinței lor de către forțele ruse. Rezidenții capturați din Mariupol au fost duși în tabere unde forțele ruse le-au verificat telefoanele și documentele, apoi i-au redirecționat pe unii dintre locuitori în orașe îndepărtate din Rusia, a spus consiliul.

Rusia a negat acuzațiile sâmbătă.

Orașul este un port strategic care se află pe o porțiune de coastă care leagă regiunea de est a Donbasului de peninsula Crimeea, ambele fiind sub control rusesc din 2014. Forțele ruse par să încerce să ia controlul deplin al zonei pentru a crea un coridor terestru între cele două regiuni.

„Este imposibil de găsit cuvinte care ar putea descrie nivelul de cruzime și cinism cu care ocupanții ruși distrug populația civilă a orașului ucrainean de lângă mare. Femeile, copiii și bătrânii rămân în vizorul inamicului. Oameni pașnici neînarmați”, a declarat săptămâna trecută consiliul orașului Mariupol.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Mariupol
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close