Antena 3 CNN International News Un stat vecin cu Ucraina ar urma să intre "curând" în război de partea Rusiei, avertizează SUA și NATO

Un stat vecin cu Ucraina ar urma să intre "curând" în război de partea Rusiei, avertizează SUA și NATO

SUA și NATO estimează că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul din Ucraina.

Un stat vecin cu Ucraina ar urma să intre "curând" în război de partea Rusiei, avertizează SUA și NATO
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Mar 2022   •   16:56

Oficiali americani și ai Alianței Nord-Atlantice, citați de CNN, spun că guvernul de la Minsk face deja preparative în acest sens. 

"Este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în conflict. Putin are nevoie de sprijin. Orice ar fi de folos", a spus un oficial militar al NATO, în contextul în care numeroase relatări concordante arată că cele mai multe dintre forțele ruse sunt blocate în avansul lor, după 27 de zile de război, iar apărarea ucraineană a reușit să recâștige teren.

Belarus a votat pentru prezența permanentă în țară a trupelor și armelor rusești, inclusiv nucleare

O sursă din opoziția belarusă din Belarus a arătat că unitățile de luptă ale acestei țări sunt gata să intre în Ucraina "în următoarele zile", cu mii combatanți. 

Separat, un oficial de rang înalt al serviciilor de informații NATO a declarat că, potrivit estimărilor Alianței, guvernul belarus pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei.

Belarus a votat luna trecută în favoarea prezenței permanente a trupelor și armelor nucleare rusești  în țară. 

Totuși, până în prezent SUA nu au constatat că Rusia ar muta arme nucleare în Belarus sau că ar pregăti mutarea acestora.

Ce rol ar putea juca trupele belaruse în război

Oficialul militar NATO citat de CNN a menționat că o decizie finală privind implicarea Minsk-ului în război trebuie să fie luată la Moscova.

"Nu este vorba despre ceea ce vrea (Aleksandr) Lukașenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă țară instabilă în regiune?", a arătat sursa citată

Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că pentru Rusia are sens să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina pe la granița sa de vest.

Belarus se învecinează atât cu Ucraina (la nordul acestei țări) cât și cu Polonia (la granița vestică a acesteia).

Foto: transportoare blindate de trupe fotografiate în timpul exercițiilor comune Rusia - Belarus, în luna februarie, în poligonul Osipoviciski, regiunea Moghilev, Belarus

×
Subiecte în articol: SUA NATO Belarus Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close