Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina

Război în Ucraina | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 30. Un număr total de 7.331 de persoane au fost evacuate vineri din orașele din Ucraina prin coridoare umanitare, a declarat vicepremierul Ucrainei.

Război în Ucraina | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2022   •   23:05

Un total de 4.379 de case au fost distruse de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Parlamentul Ucrainei. Instituția a precizat că mii de oameni au fost uciși, inclusiv 121 de copii.

Toată lumea priveşte neputincioasă înspre Ucraina şi vedem toţi cum regiuni întregi au devenit o ruină, iar 3 milioane şi jumătate de ucraineni s-au refugiat în alte ţări.

Mulţi au rămas însă prizonieri în oraşele în care şi-au construit o viaţă.

Update 25 martie 2022, 22:30  - Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre termenii și condițiile unei "operațiuni umanitare excepționale" pentru evacuarea civililor din Mariupol, a anunțat el vineri într-o conferință de presă.

Update 25 martie 2022, 21:00  - Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina anumite trupe staţionate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Update 25 martie 2022, 20:45  - Forțele ruse au lansat lovituri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forțelor Aeriene Ucrainene, situat în zona central-vestică a țării.

Informația a fost distribuită chiar de către armata ucraineană.

Update 25 martie 2022, 20:30  - Un comandat rus a fost călcat cu tancul de un soldat revoltat | Cecenii au publicat un video cu victima

Update 25 martie 2022, 20:00  - Primarul Harkovului a acuzat vineri forţele ruse de bombardamente aleatorii şi continue asupra oraşului, al doilea ca mărime din Ucraina, transmite AFP. "Astăzi situaţia este foarte grea", a spus Ihor Terehov.

"În fiecare zi sunt bombardamente aleatorii asupra oraşului şi mulţi morţi", a arătat el.

Update 25 martie 2022, 18:00  - Preşedintele SUA, Joseph Biden, a lăudat, în cursul vizitei la o bază militară americană din Polonia, curajul civililor ucraineni care opun rezistenţă trupelor ruse.

"Cetăţenii ucraineni au verticalitate. Sunt foarte curajoşi, femei, tineri stau în mijloc, în faţa unui tanc, şi spun că nu se dau la o parte, îşi apără teritoriul, sunt incredibili", a declarat Joseph Biden.

Update 25 martie 2022, 17:30  - Kievul a anunţat vineri că forţele sale au ucis în lupte încă un general rus, de această dată în sudul Ucrainei.

Update 25 martie 2022, 17:10  - Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au avansat pe teme secundare, dar stagnează asupra subiectelor politice principale, anunţă un oficial de la Moscova.

Update 25 martie 2022, 17:00  - Aproximativ 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina în ultimele patru săptămâni, după lansarea invaziei militare ruse pe 24 februarie, indică un bilanţ publicat vineri de ONU şi care confirmă o încetinire a ritmului plecărilor în ultimele zile, informează AFP. În total, peste 10 milioane de persoane, adică mai mult un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit căminele.

Update 25 martie 2022, 16:30  - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat, vineri, ţările occidentale că vor să anuleze cultura rusă, printr-o campanie de boicotare a personalităţilor şi evenimentelor culturale ruse, comparând actuala situaţie cu acţiunile Germaniei naziste, acum aproape 90 de ani.

Update 25 martie 2022, 16:20  - Volodimir Zelenski: ''România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evaluat prin scurte descrieri fiecare dintre ţările UE, inclusiv România, în funcţie de modul în care sprijină Ucraina în faţa invaziei ruse.

Update 25 martie 2022, 15:00  - Generalul rus Iakov Riazantsev ar fi fost ucis de forțele ucrainene, potrivit unui anunţ făcut de deputatul Oleksiy Goncharenko.

„De data aceasta, comandantul Armatei 49 de Arme Combinate a Districtului Militar Sudic al Federației Ruse, locotenent-generalul Iakov Riazantsev, a plecat în iad. Vom răzbuna fiecare ucrainean care a avut de suferit de pe urma inamicului!”

Update 25 martie 2022, 14:00  - Kremlinul a respins acuzațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski conform cărora Rusia folosește bombe cu fosfor în timpul atacurilor asupra Ucrainei.

„Rusia nu a încălcat niciodată convențiile internaționale”, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, la un briefing. 

Update 25 martie 2022, 13:00  - Operatorul căilor ferate naţionale din Finlanda va suspenda, de luni, serviciile între Helsinki şi oraşul Sankt Petersburg din Rusia, închizând una dintre ultimele rute de transport public pentru ruşi către Uniunea Europeană.

Ministrul finlandez al managementului proprietăţilor de stat Tytti Tuppurain a declarat pentru cel mai mare cotidian din ţară Helsingin Sanomat că unul dintre motivele menţinerii serviciilor de tren până acum a fost să permită finlandezilor care locuiesc în Rusia să se întoarcă în Finlanda.

"Acum este evident că situaţia s-a schimbat pentru (trenurile) Allegro şi continuarea traficului (...) nu mai este potrivită", a adăugat ea

Update 25 martie 2022, 12:00 - Aproximativ 300 de oameni au fost uciși în clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol , care a fost bombardată de un avion rusesc pe 16 martie.

"Din păcate, începem această zi cu vești proaste. Martorii oculari au raportat că aproximativ 300 de oameni au fost uciși în Teatrul Dramatic Mariupol în urma unui bombardament al unui avion rusesc”, se spune în mesajul Consiliului orășenesc.

Update 25 martie 2022, 11:00 - Forțele ucrainene au reocupat orașe și poziții defensive la periferia estică a Kievului, a declarat astăzi Ministerul britanic al Apărării.

"Contraatacurile ucrainene și retragerea forțelor ruse pe liniile de aprovizionare supraextinse au permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive până la 35 de kilometri la est de Kiev", a declarat ministerul

Update 25 martie 2022, 10:00 - Cea mai gravă situaţie este la Mariupol, asediat de trei săptămâni şi bombardat aproape permanent. Aproximativ 90% din oraş ar fi distrus, iar oamenii continuă să fugă pe toate căile posibile. Însă, pentru cei rămaşi, totul este un coşmar. Peste 100 de mii de oameni nu au mâncare, apă şi medicamente, anunţă preşedintele Volodimir Zelenski. Alţii au pierit, deja, cu sutele, în urma bombardamentelor.

Întreaga planetă observă apărarea Ucrainei, apărarea oraşului Mariupol, unde în fiecare zi este o luptă a armatei împotriva forţelor superioare ale ruşilor. Pentru salvarea copiilor, oamenii au ajuns să recurgă la gesturi demne de apreciat. Generalul de poliție ucrainean Viaceslav Abroskin s-a oferit ca ostatic trupelor ruse în schimbul evacuării copiilor din Mariupol.

Update 25 martie 2022, 09:00 - Moscova ar ascunde numărul real al soldaților uciși în luptele din Ucraina. Cel puțin asta susțin ucrainenii. Autoritățile din Ucraina spun că sunt nevoite să utilizeze camioane frigorifice ca să depozitele cadavrele.

Update 25 martie 2022, 08:00 - Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi Joseph Biden, preşedintele Statelor Unite, au condamnat, cu ocazia summitului de la Bruxelles, războiul "nejustificat şi neprovocat" lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi au pledat pentru intensificarea cooperării transatlantice.

"Suntem uniţi în condamnarea războiului de agresiune nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean, care îşi apără curajos patria, şi cerem Rusiei să oprească atacurile brutale împotriva statului vecin. Suntem uniţi în susţinerea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării", afirmă Ursula von der Leyen şi Joseph Biden într-o declaraţie comună postată pe site-ul Comisiei Europene

Război în Ucraina 24 martie 2022 | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie

Război în Ucraina 23 martie 2022 | Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov

Război în Ucraina 22 martie 2022 | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

Război în Ucraina 21 martie 2022 | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina 20 martie 2022 | 56 de morți după ce trupele ruse au bombardat un cămin de bătrâni. Zelenski: "Eșecul negocierilor cu Rusia ar putea însemna un al treilea război mondial"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close