Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 534. Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție

Război în Ucraina, ziua 534. Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție

Război în Ucraina, ziua 534. O rachetă rusească a lovit joi seara un hotel din orașul ucrainean Zaporojie, provocând un mort și 16 răniți, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Război în Ucraina, ziua 534. Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Aug 2023   •   21:35

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • A fost dezvăluit numele muzicienilor uciși în urma atacului din Zaporojie
  • Ucraina a iniţiat consultări cu Marea Britanie privind potenţiale garanţii de securitate
  • Rusia a încercat să-i omoare cu rachete Kinjal pe piloții ucraineni care vor zbura pe avioane F-16
  • O lovitură de mortieră a spulberat ascunzătoarea unor ruși, la Bahmut. Operațiunea a fost filmată de ucraineni
  • Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară
  • Oficial ucrainean: "Așteptați-vă la mai multe atacuri la Moscova"
  • O dronă a provocat panică în capitala rusă și a determinat închiderea temporară a spațiului aerian
  • Incendiu în apropiere de reședința lui Vladimir Putin de lângă Moscova
  • Primarul Moscovei spune că nu există victime după ce o dronă a fost doborâtă deasupra orașului
  • Mai multe explozii au fost auzite la Kiev
  • Financial Times: Ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii a fost reînnoită
  • Rusia a folosit o rachetă Iskander în atacul de la Zaporojie
  • Un hotel din Zaporojie, lovit de o rachetă rusească: Un mort și 16 răniți
  • Două persoane au fost ucise și alte două rănite joi de bombardamente ucrainene în regiunea rusă Briansk
  • SUA, Uniunea Europeană, România, Ucraina și Republica Moldova discută vineri, la Galați, rute alternative pentru cerealele Kievului
  • Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
  • Co-fondatorul companiei ruse de tehnologie Yandex denunță "invazia barbară în Ucraina"
  • Trei persoane au fost ucise de bombardamente rusești în orașul Zaporojie
  • Polonia trimite 10.000 de militari la granița cu Belarus

Update 21:35 Numele celor doi tineri muzicieni uciși în atacul din Zaporojie la începutul acestei săptămâni a fost dezvăluit, potrivit Sky News.

Atacul cu rachete de miercuri asupra regiunii a ucis două femei și un bărbat, înainte ca un alt atac de joi seară să facă o altă victimă.

„Fetele noastre talentate, Svitlana Siemieikina și Kristina Spitsyna, au fost ucise în urma unui atac cu rachete lansat de teroriștii ruși în Zaporojie", a transmis Centrul pentru cultură și agrement din satul Matviyivka.

„Ieri cântau și cântau împreună pentru oameni, iar astăzi niciunul dintre ei nu mai este acolo. O rachetă rusească le-a luat fără milă vocea și viețile”.

Update 20:30 Ucraina a iniţiat consultări cu Marea Britanie pe tema potenţialelor garanţii de securitate din partea Occidentului, care ar urma să fie activate după încheierea conflictului militar cu Rusia, anunţă un oficial de la Kiev, citat de agenţia Reuters.

"Au început consultările cu Marea Britanie. Obiectivul nostru este de a obţine primele acorduri până la sfârşitul anului", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale din Ucraina.

În iulie, Administraţia Volodimir Zelenski anunţase intenţia de a iniţia negocieri cu Statele Unite pentru obţinerea de garanţii de securitate.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a anunţat la începutul lunii iulie, în contextul summitului NATO, acţiuni pentru susţinerea Ucrainei la nivel militar şi financiar, precum şi negocieri în sensul unor "angajamente de securitate" pe termen lung.

Administraţia de la Moscova a avertizat deja că nu trebuie încălcat principiul "indivizibilităţii" securităţii internaţionale, subliniind că eventualele garanţii de securitate nu trebuie să afecteze Rusia. "În caz contrar, suntem convinşi că o astfel de situaţie va conduce la înrăutăţirea în continuare a situaţiei de securitate pe continentul european", a declarat la sfâritul lunii iulie Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Update 19:00 Rusia a lansat rachete Kinjal împotrivaunui aerodrom din vestul Ucrainei, unde se află piloți ucraineni ce vor merge în curând la antrenamente pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

Anunțul a fost făcut vineri de Forțele Aeriene ucrainene.

Oficialii militari spun că una dintre cele patru rachete rusești de tipul Kh-47 a fost doborâtă.

Celelalte trei au lovit în apropierea unuia dintre aerodromurile militare vizate sistematic de forțele rusești timp de mai multe luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Kievului, Iuri Ignat.

Atacul de vineri dimineața a vizat aerodromul Kolomyia (Colomeea), situat în regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.

"De data asta, au fost luați la țintă tinerii noștri piloți, care vor pleca în curând la antrenament", a spus oficialul ucrainean citat de CNN.

El a susținut că rușii nu au reușit să-și atingă obiectivele în atacul matinal, în urma căruia a fost ucis un copil de opt ani.

Update 17:12 Serviciul ucrainean al frontierei de stat a publicat imagini cu distrugerea unei poziții camuflate a soldaților ruși în apropiere de orașul Bahmut.

În clipul video de 38 de secunde poate fi observat un militar care se furișează în pădure de pe marginea unui drum. Aparent, el nu are habar că este filmat dintr-o dronă a ucrainenilor.

În secvența următoare, se vede un militar ucrainean care introduce un proiectil pe țeava unei mortiere.

Montajul video arată, din nou, luminișul în care se află ascunzătoarea rușilor, fulgerat scurt de detonarea proiectilului lansat.

"Inamicul a stabilit poziții camuflate în pădure pe unul dintre flancurile orașului Bahmut. Pentru a curăța zona împădurită de inamici, membrii serviciului poliției de frontieră au primit ordin de tragere cu mortiere", au precizat autoritățile ucrainene în textul ce însoțește clipul, postat vineri.

Conform sursei citate, rușii erau masați în adăpost, când acesta a fost distrus în urma tirului ucrainean.

Update 16:12 Armata rusă a lansat, vineri, rachete hipersonice spre zone din vestul Ucrainei, un copil în vârstă de opt ani fiind ucis în urma atacurilor.

Anunțul a fost făcut de autorităţile ucrainene.

Patru rachete hipersonice de tip Kinjal au fost lansate asupra regiunii ucrainene Ivano-Frankivsk.

Armata ucraineană susţine că a interceptat o rachetă, informație care nu poate fi confirmată în mod independent.

Aeroportul militar Colomeea a fost afectat semnificativ în urma atacurilor, dar au fost raportate daune şi în zone rezidenţiale. 

Update 15:35 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis să îi demită pe șefii tuturor centrelor regionale de recrutare, pe fondul îngrijorărilor legate de corupție.

"Acest sistem trebuie să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare”, a declarat președintele, care a participat, vineri, la o reuniune a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

El a anunţat rezultatele inspecţiilor efectuate în centrele regionale de recrutare și a arătat că există deja 112 proceduri penale împotriva comisarilor militari.

Liderul de la Kiev a mai acuzat "îmbogăţirea ilegală și transporturile ilegale de cealaltă parte a frontierelor".

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul Forțelor Armate ucrainene, este responsabil pentru punerea în aplicare a deciziei de demitere a responsabilor centrelor de recrutate, a precizat Zelenski.

Update 14:35 Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al serviciilor militare de informații din Ucraina, a declarat pentru Kyiv Post că locuitorii Moscovei ar trebui să se aștepte la mai multe atacuri și că apărarea antiaeriană rusă nu pare capabilă să își protejeze cetățenii.

"Având în vedere dinamica din ultimele luni, numărul, geografia și intensitatea, este logic să presupunem o creștere a atacurilor zilnice", a declarat oficialul militar ucrainean.

Potrivit acestuia, "conceptul de securitate este din ce în ce mai îndepărtat de locuitorii Moscovei" iar intensificarea atacurilor va fi de natură "să deschidă ochii"  locuitorilor capitalei ruse și să străpungă "barajul" propagandei de stat.

"Întreaga lume continuă să vadă că sistemul de apărare al Rusiei este ineficient, învechit și nu poate răspunde în mod adecvat provocărilor moderne", a spus purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian.

14:00 O dronă a provocat panică, vineri dimineață, la Moscova.

Potrivit Antena 3 CNN, aparatul fără pilot a fost semnalat zburând deasupra mai multor clădiri din oraș, înainte de a fi doborât de apărarea antiaeriană a capitalei ruse.

Primarul Serghei Sobianin a menționat, vineri, pe contul de Telegram că, în urma doborârii dronei, nu au existat victime sau pagube materiale importante. 

"Ca urmare a activării apărării antiaeriene, drona fost eliminată. Resturile au căzut în zona digului Karamișevskaia, fără să provoace avarii grave. Serviciile de urgență se află la fața locului", a precizat Sobianin.

Incidentul a dus la închiderea temporară a spațiului aerian al capitalei ruse.

De asemenea, au fost suspendate zborurile pe aeroportul Vnukovo.

În ultima perioadă, armata ucraineană a intensificat atacurile cu drone asupra orașelor rusești, în timp ce operațiunile contraofensive se desfășoară lent în sud și est.

Update 13:27 Un incendiu puternic a izbucnit în apropierea reședinței președintelui rus Vladimir Putin de lângă Moscova.

Potrivit Antena 3 CNN, Serviciul de urgență din Rusia a raportat că un depozit din Odinţovo - localitate situată la vest de capitala rusă - a luat foc.

Depozitul este localizat între reședința oficială a lui Putin şi un aeroport care deservește Moscova.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați.

Oficialii ruși nu au explicat imediat cum s-a declanșat focul.

Acest nou incident vine în contextul în care autoritățile ruse au raportat două atacuri cu drone ucrainene în apropierea Moscovei, în această săptămână.

Update 12:30 Primarul Moscovei spune că nu există victime după ce o dronă a fost doborâtă deasupra orașului

Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, a anunțat că nimeni nu a fost rănit după ce o dronă a fost doborâtă deasupra orașului.

”Apărarea aeriană a doborât o dronă deasupra orașului. Nimeni nu a fost rănit când au căzut resturi în zona digului Karamyshevskaya. Nu există pagube majore. Serviciile de urgență se află la fața locului”, a transmis acesta pe Telegram.

Nexta a publicat imagini cu locul unde au căzut rămășițele dronei.

Update 11:10 Explozii auzite la Kiev

Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineață în capitala Ucrainei, relatează The Kyiv Independent. Administrația militară a orașului Kiev a raportat că apărarea antiaeriană era în funcțiune vineri în jurul orei locale 10.00.

Anterior, Forțele Aeriene au anunțat că Rusia a lansat rachete Kh-47M2 Kinjal spre regiunea Kiev.

"Explozii în oraș rămâneți în adăposturi, vă rog”, a transmis și primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Explozii au fost raportate și în regiunile Hmelnițki și Vinița.

Update 10:30 Prăbuşirea acordului Mării Negre, care a permis exportarea cerealelor ucrainene pe mare, şi loviturile ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene au reînnoit ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Pericolul este întreruperea apro­vizionării în timp ce Moscova în­cear­că să câştige cu forţa o cotă mai mare din exporturile mondiale de cereale. În ultima lună, forţele armate ruse au efectuat lovituri cu rachete împotriva terminalelor de cereale ucrainene şi au ameninţat că vor viza toate navele care traversează Marea Neagră către porturile din Ucraina, în timp ce Kie­vul a lansat lovituri cu drone împotri­va unei nave ruseşti şi a unui petrolier.

Această escaladare „măreşte ris­cul şi declanşează incertitudini“, a spus Arif Husain, economist-şef la Programul Alimentar Mondial al ONU. „Un singur pas greşit al orică­rei părţi va avea consecinţe dezas­tru­oase pur şi simplu pentru că nu există un substitut imediat pentru toate ce­re­alele exportate de Rusia şi Ucraina pe Marea Neagră“, a spus el.

Blocarea capacităţii Ucrainei de a exporta grâu, orz, porumb şi alte ce­reale oferă Moscovei o oportuni­tate de a ocupa o cotă mai mare din piaţa mondială a cerealelor, au spus analiştii.

Războiul a împins în sus preţuri­le, aparent pe termen lung, permi­ţând Kremlinului să compenseze pentru o parte din veniturile pierdute din cauza sancţiunilor economice occidentale. Deja cel mai mare exportator de grâu din lume, Rusia a obţinut o recoltă record de cereale în 2022-2023, producând o cantitate cu 23% mai mare decât media din ultimii cinci ani.

Aşteptările sunt ca producţia să fie ceva mai mică anul viitor, dar va fi totuşi o recoltă excelentă. Acest lucru ar putea oferi Moscovei 60 de milioane de tone pentru export anul acesta şi următorul - mult mai mult decât de obicei, potrivit cifrelor S&P Global Commodity Insights.

Update 09:20 Rusia a folosit o rachetă Iskander în atacul de la Zaporojie, anunță poliția

Poliția ucraineană a precizat că trupele ruse au folosit o rachetă Iskander-K în atacul de joi seară asupra infrastructurii civile din Zaporojie, relatează Ukrainska Pravda.

"La ora 19.20, inamicul a atacat din nou în mod perfid centrul regional. O rachetă inamică Iskander-K a lovit o instalație de infrastructură civilă”, a transmis Poliția Națională.

Cel puțin o persoană a murit și 16 au fost rănite în urma loviturii în care a fost avariat și un hotel.

У Запоріжжі внаслідок чергового ракетного удару армії рф є загиблі та поранені – поліція працює на місці обстрілу UPD:...

Publicată de Національна поліція України pe Joi, 10 august 2023

Update 08:00 O rachetă rusească a lovit joi seara un hotel din orașul ucrainean Zaporojie, provocând un mort și 16 răniți, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

„Zaporojie. Orașul suferă zilnic din cauza bombardamentelor rusești. Un incendiu a izbucnit într-o clădire civilă după ce ocupanții au lovit-o cu o rachetă", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernatorul din Zaporojie, Iuri Malashko, a declarat că printre cei 16 răniți se numără patru copii.

Fotografiile și înregistrările video de la fața locului au arătat un crater mare, mașini distruse și o clădire de patru etaje grav avariată, cu o firmă de hotel.

Presa locală a relatat că imobilul avariat este Hotelul Reikartz, situat în centrul orașului, pe malul râului Dnipro.

Personalul Națiunilor Unite folosea hotelul atunci când lucra în oraș, a declarat Denise Brown, coordonatorul umanitar pentru Ucraina, într-o declarație transmisă prin e-mail.

Aceasta este a doua lovitură asupra Zaporojie în tot atâtea zile. Miercuri, două tinere și un bărbat au fost uciși și alte nouă persoane au fost rănite într-un atac cu rachete rusești.

Update 00:00 Cel puţin o persoană a murit şi nouă au fost rănite joi în urma unui atac rusesc asupra unui imobil din oraşul Zaporojie, din sudul Ucrainei, vizat de un alt atac rusesc cu o zi înainte, au anunţat autorităţile ucrainene, potrivit AFP.

"Un incendiu a izbucnit într-o clădire civilă după ce a fost lovită de o rachetă. În acest moment, deplângem moartea unei persoane", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram.

El a postat o înregistrare video care arată o maşină în flăcări în apropierea hotelului Reikartz din Zaporojie.

Şeful consiliului municipal Zaporojie, Anatoli Kurtiev, a afirmat că atacul s-a soldat cu rănirea a nouă persoane.

Potrivit acestuia, cel puţin patru clădiri au fost avariate.

"Oraşul este supus zilnic bombardamentelor ruseşti", a mai spus Zelenski.

Miercuri, un alt atac rusesc s-a soldat cu moartea a două persoane şi rănirea altor şapte în Zaporojie, oraş situat la câteva zeci de kilometri de front.

Război în Ucraina, 10 august | Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, 9 august | Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară

Război în Ucraina, 8 august | Volodimir Zelenski admite dificultăţile contraofensivei

Război în Ucraina, 7 august | SBU: Volodimir Zelenski a fost vizat de o tentativă de asasinat

Război în Ucraina, 6 august | Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close