Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 263. Starea de asediu se menține la Herson, SUA va anunţa un nou sprijin pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 263. Starea de asediu se menține la Herson, SUA va anunţa un nou sprijin pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 263. Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu seara şi noaptea și au limitat intrările și ieșirile în orașul proaspăt eliberat, pentru a asigura siguranța locuitorilor.

Război în Ucraina, ziua 263. Starea de asediu se menține la Herson, SUA va anunţa un nou sprijin pentru Ucraina
Sursa foto: Ed Ram/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Noi 2022   •   19:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski vorbește despre eliberarea Crimeei, după succesul din Herson
  • Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în oraș
  • Zelenski: rușii au distrus toată infrastructura importantă din Herson
  • Sursă ucraineană: peste 80.000 de militari ruși au murit în timpul războiului din Ucraina
  • Turcia lucrează la "un coridor" de pace între Rusia și Ucraina
  • Ucraina anunţă că ridică un zid la graniţa cu Belarusul

Update 20:30 - Statele Unite urmează să anunțe în următoarele săptămâni un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina.

"Rămânem solidari în furnizarea de asistență de securitate. 

Știți că există un pachet de asistență pe care tocmai l-am anunțat, va exista un altul în următoarele săptămâni - după o perioadă de timp similară și aceeași sumă pe care am respectat-o în ultimele săptămâni și luni", a declarat consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

Update 19:45 - Companiile de utilități din Herson lucrează pentru a restabili infrastructura critică avariată și bombardată de forțele rusești, majoritatea locuințelor din orașul din sudul Ucrainei rămânând în continuare fără electricitate și apă, au declarat duminică oficialii regionali.

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a declarat că autoritățile au decis să mențină starea de asediu de la ora 17:00 la 8:00 și să le interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraș ca măsură de securitate, relatează Reuters.

Yanushevych a declarat pentru televiziunea ucraineană: "Inamicul a minat toate obiectele de infrastructură critică. Încercăm să ne întâlnim în câteva zile și (apoi) să deschidem orașul".

Trupele ucrainene au ajuns vineri în centrul orașului Herson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie.

Este a treia retragere majoră a Rusiei din timpul războiului și prima care a implicat cedarea unui oraș atât de mare în fața unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit părți din est și sud.

Update 15:00 - Banca Națională a Ucrainei a anunțat că pregătește sistemul bancar al țării pentru a face față amenințărilor provocate de penele de curent. Pregătirile vizează 14 bănci importante din Ucraina.

"Se are în vedere asigurarea viabilității a 14 bănci de importanță din țară. Dacă este absolut necesar, banca națională va asigura în primul rând activitățile vitale ale băncilor de stat", au anunțat reprezentanții băncii pe Telegram.

Rusia a atacat în mod sistematic infrastructura Ucrainei, provocând întreruperi de energie electrică în numeroase regiuni ale țării.

Update 8:00 Volodimir Zelenski este încrezător după succesul din Herson. 

Președintele Ucrainei a vorbit despre ziua eliberării peninsulei anexată Crimeea și a promis că forțele ucrainene vor fi întâmpinate de oameni cu steaguri.

Aceștia vor fi la fel de bucuroși ca în ziua în care forțele de apărare au recâștigat controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson.

”Va fi la fel și în Hanicesk și în Melitopol. Vom veni și în toate orașele și satele noastre din Donbas.

Vom vedea cu siguranță cum oamenii cu steaguri ucrainene, pe care le păstrează acolo, vor întâmpina forțele ucrainene în Crimeea și sute dintre ei vor fi pe străzi în ziua eliberării. 

Forțele rusești au distrus infrastructura critică din orașul Herson înainte de a fugi, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, menționând rețelele de comunicații și aprovizionarea cu apă, căldură și electricitate.

Liderul ucrainean a mai declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de localități din regiunea Herson și că desfășoară "măsuri de stabilizare" în oraș.

Război în Ucraina, 12 noiembrie. Zelenski: "Rușii au distrus toată infrastructura importantă din Herson"

Război în Ucraina, 11 noiembrie | Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean

Război în Ucraina, 9 noiembrie Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson

Război în Ucraina, 8 noiembrie Reacția Kievului, după ce Washington Post a scris că SUA au cerut Ucrainei să-și arate disponibilitatea de a negocia cu Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close