Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 260. Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean

Război în Ucraina, ziua 260. Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean

Război în Ucraina, ziua 260. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa se va mișca ”foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile”, în urma anunțului Rusiei că își retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson.

Război în Ucraina, ziua 260. Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2022   •   18:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ramzan Kadîrov, apel delirant: "Visez ca eu și copiii mei să murim în Ucraina. Invit toți musulmanii din Cecenia să ni se alăture"
  • Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev
  • SUA au detectat semne că rușii se pregătesc să lanseze torpila nucleară Poseidon
  • NATO salută retragerea anunțată de ruși din Herson
  • Reacția Rusiei după ce "marele val roșu" al republicanilor n-a mai venit în alegerile din SUA
  • Kievul spune că rușii nu pleacă fără luptă din Herson
  • Preşedintele rus a anunţat că nu participă la Summitul G20
  • Planul lui Vladimir Putin după retragerea din Herson
  • Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson
  • Ucrainenii au confirmat existența planurilor de reconstrucție a celui mai mare avion comercial din lume Antonov AN-225
  • Incendiu uriaș în urma unui atac cu drone în orașul Dnipro
  • Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe

Update 22:00 Ramzan Kadîrov a postat un videoclip halucinant în care spune că-și dorește să moră în războiul din Ucraina. El a fost filmat mormăind în fața camerei despre „războiul sfânt” cu ochii abia deschiși și invitând pe toți să i se alăture.

„Îi invit pe toți musulmanii din Cecenia să ni se alăture, să creăm împreună batalioane și regimente. Vă voi hrăni, vă înarmez și voi avea grijă de voi, trebuie doar să luptați, să apărați interesele iubitului nostru profet, Coranul și țara”, a spus Kadîrov la începutul mesajului său.

Kadîrov i-a chemat la luptă pe cei care încă nu s-au alăturat războiului împotriva „sataniştilor şi fasciştilor”.

„Fiecare mamă și fiecare tată ar trebui să-și trimită fiii să apere interesele creștinilor și musulmanilor”, a spus liderul cecen.

„Treziți-vă, musulmani, fiți bărbați! Trebuie doar să ocupăm pământul european, până când vom fi în genunchi pentru a cere iertare”, a spus el.

„Acesta este un război sfânt, acesta este un război sfânt și visez să mor în el, visez ca eu și copiii mei murim în el. Acesta este un război sfânt, dar nu vom muri până nu vă vom distruge. Allah Akbar, victoria este cu noi și cine nu este cu noi, va fi sub noi”, și-a încheiat Kadîrov mesajul tulburător, conform Vecernij.

Update 21:05 Administraţia Joseph Biden a pregătit un nou plan de asistenţă militară pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, a declarat joi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, citat de CNN.

"Astăzi, Statele Unite vor anunţa un alt pachet de asistenţă pentru securitate destinat Ucrainei, inclusiv contribuţii importante în materie de apărare aeriană. Aceste echipamente vor fi complementare contribuţiilor cu sisteme antiaeriene anunţate de aliaţii şi partenerii noştri", a afirmat Jake Sullivan, precizând că vor fi livrate rachete pentru sisteme antiaeriene Hawk şi Avenger.

"Sistemele antiaeriene suplimentare vor fi esenţiale pentru Ucraina, în contextul în care Rusia continuă să utilizeze rachete de croazieră şi drone de fabricaţie iraniană pentru atacarea infrastructurii civile", a subliniat Jake Sullivan.

Update 19:21 Președintele ucrainean confirmă că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, i-a propus evacuarea din Kiev la începutul invaziei declanșate de Rusia.

Într-un interviu în exclusivitate pentru realizatorul CNN Christiane Amanpour, Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au vorbit despre ce anume îi motivează să continue lupta împotriva agresiunii Rusiei.

"Voi încerca să vă răspund într-un mod care nu vă oferă un răspuns, să fiu sincer, deoarece aceste acțiuni militare sunt planificate, sunt discutate într-un cerc restrâns, dar apoi sunt executate în tăcere. Și chiar vreau să am o surpriză neplăcută pentru inamic și nu ceva pentru care să fie pregătit. Așa că aș vrea să îmi cer scuze", a răspuns președintele ucrainean, când a fost întrebat în legătură cu contraofensiva din Herson.

Amanpour l-a întrebat ulterior pe Zelenski: "Este adevărat că i-ați spus președintelui Biden, atunci când s-au oferit să vă evacueze la început, că i-ați spus: 'Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de muniție'"?

"Da, așa este. Nu s-a schimbat nimic", a răspuns liderul de la Kiev.

Update 17:00 SUA au observat preparative pentru un posibil test al unei torpile nucleare rusești.

Informația este difuzată de CNN, care citează un oficial american de rang înalt.

Printre vasele militare care au luat parte la pregătiri s-a numărat Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operațiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila nucleară Poseidon.

În ultima săptămână, navele rusești au fost observate părăsind zona de testare din Marea Arctică și întorcându-se în port, fără a efectua vreun test.

"Acest lucru corespunde unei imagini mai ample, precum și practicii militare curente a Rusiei în Ucraina, unde trimite trupe prost antrenate și echipate precar. Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile și putem vedea, de asemenea, că sancțiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au efect și trebuie să continue", a declarat un diplomat occidental pentru CNN.

Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operațiuni este limitată, deoarece apele din zonă vor începe în curând să înghețe.

Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot, cu propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniție convențională, cât și nucleară.

Update 15:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat joi susținerea alianței militare pentru Ucraina şi a salutat eventuala retragere militară rusă din regiunea ucraineană Herson,

"Am luat act de anunțul Rusiei privind retragerea din Herson. Trebuie să vedem cum va evolua situația pe teren în următoarele zile. Dar este clar că Rusia este supusă presiunilor şi că, dacă se retrage din Herson, ar fi o nouă victorie pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg la Roma, unde s-a întâlnit cu premierul Italiei, Giorgia Meloni.

"Este pusă sub semnul întrebării securitatea europeană prin războiul de agresiune brutal al președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Am văzut cum forțele armate ucrainene au împins forțele ruse şi au eliberat teritorii. Aceste succese li se datorează bravilor militari ucraineni. În același timp, susținerea fără precedent acordată de aliații noștri din NATO, inclusiv de către Italia, face zilnic diferența pe câmpul de luptă şi rămâne vitală pentru progresele Ucrainei", a continuat el.

La rândul său, premierul Giorgia Meloni a afirmat că i-a transmis lui Jens Stoltenberg că Italia "susține puternic integritatea teritorială, suveranitatea și libertatea Ucrainei".

Update 13:00 Relațiile dintre Moscova şi Washington sunt și vor rămâne proaste, indiferent de rezultatele alegerilor din Statele Unite.

Declarația a fost făcută de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în plină criză legată de ofensiva rusă în Ucraina. 

"Aceste alegeri, în fond, nu pot schimba nimic. Relațiile noastre sunt proaste pentru moment și vor rămâne așa. Cred că nu greșesc spunând că nu trebuie să supraestimăm importanța acestor alegeri pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale pe termen scurt și mediu", a spus oficialul rus.

El a comentat și suspiciunile de ingerință a Moscovei în procesul electoral din Statele Unite.

"Suntem atât de obișnuiți (cu aceste acuzații) că nici nu le mai acordăm atenție", a declarat Peskov.

Poziția Kremlinului vine după ce un apropiat al președintelui rus, Evgheni Prigojin, a declarat că Rusia s-a amestecat și va continua să se amestece în procesul electoral din SUA.

Update 12:00 Generalul Serghei Surovikin, numit comandat peste trupele ruse din Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, a vorbit la televiziune despre retragerea planificată din Herson, centru regional ocupat de trupele Moscovei la începutul invaziei.

Surovikin a confirmat că armata rusă se va retrage complet de pe malul vestic al râului Nipru.

"Înțeleg că nu este o decizie ușor de luat. În același timp, vom salva viețile soldaților noștri și vom păstra capacitatea de luptă a trupelor", a spus el.

Operațiunea va fi desfășurată în viitorul apropiat, urmând ca formațiunile și unitățile militare să ocupe liniile și pozițiile defensive pregătite pe malul stâng al Niprului, a adăugat generalul rus.

Însă Kievul este precaut în privința retragerii ruse din Herson.

"Nu vedem niciun indiciu că Rusia pleacă fără luptă", a spus Mihailo Podoliak, consilier al biroului președintelui ucrainean.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului susține că, pur și simplu, Moscova acordă prioritate retragerii forțelor sale, în paralel cu întârzierea avansului ucrainenilor, ceea ce implică lupte.

Pentru Kiev, decizia Moscovei ar reprezenta, oricum, o oportunitate, pentru că mutarea a mii de soldați ruși peste Nipru în condițiile în care podurile sunt avariate este o operațiune riscantă.

Ministerul britanic al Apărării estimează că retragerea rusă anunțată din Herson va dura mai multe zile.

Update 10.00. Preşedintele Rusiei ar putea participa virtual la această întâlnire. Anunţul a fost făcut de Iulia Tomskaia, şefa Protocolului de la Ambasada Rusiei în Indonezia.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, va fi cel care va conduce delegaţia rusă la Summitul G20. Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski, invitat şi el la reuniune, deşi Ucraina nu este membră G20, a declarat că nu va participa dacă preşedintele rus va fi prezent.

Update 08.30. Mutare neaşteptată pe frontul din Ucraina. Ministrul rus al apărării a ordonat retragerea trupelor din Herson, pe malul stâng al Niprului. Ieri, administraţia regiunii ocupate anunţa că s-a încheiat şi mutarea populaţiei civile.

Serghei Surovikin, cunoscut drept "generalul Armaghedon" din cauza brutalităţii sale, anunţă că soldaţii ruşi îşi vor reorganiza apărarea dincolo de fluviu, în condiţiile în care de oraşul Herson se apropie tot mai mult contra-ofensiva ucraineană.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a spus: ”Ne îndreptăm treptat spre sud, întărindu-ne pozițiile. Pas cu pas”.

”Există multă bucurie în spațiul informațional astăzi și este clar de ce”, a spus Zelenski.

”Dar trebuie să ne stăpânim entuziasmul întotdeauna în timpul războiului. Cu siguranță nu voi hrăni inamicul cu toate detaliile operațiunilor noastre. Fie în sud, fie în est, sau oriunde altundeva, când rezultatul nostru va fi atins, toată lumea va vedea", a mai spus președintele ucrainean, potrivit CNN.

”Așa vom asigura eliberarea Hersonului, Kahovka, Donețk și a celorlalte orașe ale noastre”, a spus președintele ucrainean.

Război în Ucraina, 9 noiembrie Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson

Război în Ucraina, 8 noiembrie Reacția Kievului, după ce Washington Post a scris că SUA au cerut Ucrainei să-și arate disponibilitatea de a negocia cu Rusia

Război în Ucraina, 7 noiembrie Naţiunile din cadrul Iniţiativei Central-Europene, inclusiv România, reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Război în Ucraina, 6 noiembrie Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"

Război în Ucraina, 5 noiembrie Iranul recunoaște că a livrat drone către Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close