Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 256 | Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"

Război în Ucraina, ziua 256 | Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"

Război în Ucraina, ziua 256: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul adresat naţiunii că atunci când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă.

Război în Ucraina, ziua 256 | Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"
Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN | Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Noi 2022   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ursula von der Leyen va propune ca UE să sprijine Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2023
  • Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău
  • Șefului Comandamentului Strategic al SUA: Criza din Ucraina este doar încălzirea
  • Autorităţile din Herson, instalate de Moscova, spun că nu există electricitate şi apă în oraş
  • Toți locuitorii din Kiev vor fi evacuați în cazul unei pene totale de curent
  • Ministerul britanic al Apărării: Încă un comandant militar rus a fost înlocuit
  • Administraţia lui Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate deschisă la negocierile cu Rusia
  • Volodimir Zelenski: "Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă"

UPDATE 22:00 - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor.

"Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a soprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE", se mai menţionează în comunicat.

"Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori", a adăugat Bruxellesul.

UPDATE 20:00 - Primarul Kievului i-a avertizat pe locuitori că, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării, trebuie să se pregătească să nu aibă electricitate, apă sau căldură, deoarece temperaturile scad sub zero grade.

”Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, dușmanii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toți să murim. Iar viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații”, a declarat primarul Vitali Klitschko pentru presa de stat, scrie The Guardian.

Operatorul energetic ucrainean, Ukrenergo, a anunțat că în unele părți ale Kievului au fost programate duminică pene de curent, fiind planificate astfel de opriri și în regiunile apropiate Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv și Poltava.

UPDATE 19:00 - Charles A. Richard, Șefului Comandamentului Strategic al SUA, a avertizat că războiul din Ucraina nu este cel mai mare conflict pe care îl vor vedea Statele Unite, relatează CNN.

”Această criză din Ucraina în care ne aflăm acum este doar încălzirea. Vine criza cea mare. Și nu va dura mult până ne vor fi testate limitele în moduri în care nu ne-au mai fost testate de mult. Trebuie să facem o schimbare rapidă, fundamentală, în modul în care abordăm apărarea acestei națiuni”, a spus Charles A. Richard într-un discurs susținut săptămâna aceasta în cadrul Simpozionului anual al Naval Submarine League.

Richards, care supraveghează programul de arme nucleare al SUA, a avertizat că China dezvoltă arme nucleare mult mai rapid decât SUA.

”Pe măsură ce evaluăm nivelul nostru de descurajare împotriva Chinei, nava se scufundă încet. Se scufundă încet, dar tot se scufundă, deoarece, în principiu, (chinezii - n.red) pun capabilitățile în teren mai repede decât noi. Nu va conta cât de bun este (planul nostru de operare - n.red), cât de buni sunt comandanții noștri, sau cât de buni sunt caii noștri, pentru că nu vom avea oricum suficienți. Și asta este o problemă pe termen scurt”, a adăugat șeful Comandamentului Strategic al SUA.

UPDATE 17:30 - Administraţia instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat că o serie de localităţi, inclusiv oraşul Herson, au rămas fără apă şi energie electrică în urma a ceea ce a spus că a fost un act de „sabotaj”.

Într-o declaraţie pe Telegram, administraţia din Herson, instalată de Moscova, a declarat că alimentarea cu apă şi electricitate a fost „temporar oprită” după ce un „atac terorist” ar fi avariat trei linii electrice din regiune, conform agenţiei Reuters.

Administraţia a afirmat că atacul a fost organizat de Ucraina, deşi nu a furnizat nicio dovadă.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a citat serviciile de urgenţă din regiune, care au declarat că zece aşezări, inclusiv oraşul Herson, care avea o populaţie de 280.000 de locuitori înainte de război, au rămas fără electricitate.

UPDATE 15:30 - Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, a fost avariat de bombardamentele forțelor ucrainene, anunță agențiile de presă ruse, preluate de Reuters. 

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgență care a declarat că o rachetă lansată de un sistem Himars fabricat în SUA a lovit ecluza barajului și a provocat daune. 

Oficialul citat a spus că a fost o „încercare de a crea condițiile pentru o catastrofă umanitară” prin ruperea barajului.

Barajul Nova Kakhovka este situate pe Nipru.

Din octombrie, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul, într-o acțiune care ar inunda o mare parte din zona din aval, ceea ce ar provoca probabil distrugeri majore în jurul orașului Herson.

UPDATE 14:10 - Autorităţile din Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai oraşului în cazul în care capitala ucraineană va suferi o pană de curent totală, potrivit New York Times.

Muncitorii municipali instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite ca buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele electrice bombardate, fără echipamentul necesar.

Compania naţională de energie a Ucrainei a declarat sâmbătă că va continua să impună pene de curent în şapte regiuni pentru a încerca să împiedice căderea totală a reţelei, potrivit The Guardian.

Roman Tkachuk, directorul de securitate al administraţiei municipale din Kiev, a afirmat că "dacă nu există energie electrică, nu va exista nici apă şi nici canalizare. De aceea, guvernul şi administraţia oraşului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie electrică".

"Înţelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul nostru sistem de electricitate", a declarat într-un interviu Roman Tkachuk.

Oficialii din capitală au fost informaţi că ar fi probabil să fie anunţaţi cu cel puţin 12 ore înainte că reţeaua este pe punctul de a ceda. Dacă se ajunge la acest punct, a spus Tkachuk, "vom începe să informăm oamenii şi să le cerem să plece".

Cel puţin pentru moment, situaţia este gestionabilă şi nu există indicii că un număr mare de civili ar fi fugit din Kiev, a spus el. Dar acest lucru s-ar schimba rapid dacă serviciile care se bazau pe energia oraşului s-ar opri.

UPDATE 13:00 - Atacurile cu rachete lansate de ruși în cursul nopții au distrus o clădire comercială cu două etaje din Zaporojie și au ucis un civil, potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent.

El a spus că este posibil să existe mai multe victime, salvatorii încă lucrâns la fața locului. O altă rachetă a aterizat lângă o zonă rezidențială din oraș, a avariat ferestrele unor case și două mașini, conform oficialului citat.

UPDATE 11:30 - Un general-colonel rus ar fi fost înlocuit în ultima dintr-o „serie de demiteri” de comandanți militari ruși de rang înalt de la invazia Rusiei în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit The Guardian, generalul-maior Alexander Linkov ar fi fost numit joi comandant interimar al districtului militar central al Rusiei, înlocuindu-l pe generalul-colonel Alexander Lapin.

"Lapin a fost criticat pe scară largă pentru performanțele slabe pe câmpul de luptă din Ucraina atât de către liderul cecen Ramzan Kadîrov, cât și de către șeful Wagner, Evgheni Prigozhin", a transmis Ministerul britanic al Apărării.

Conform acestuia, aceste demiteri reprezintă un model de învinuire a comandanților militari ruși de rang înalt pentru eșecurile în atingerea obiectivelor rusești pe câmpul de luptă.

UPDATE 10:30 - Compania rusă Gazprom a anunțat că va livra duminică 42,6 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE 9:30 - "Lumea nu a cedat şantajului Rusiei, actorii cheie au acţionat ferm şi, drept urmare, s-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei.

Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă", a spus Zelenski.

UPDATE 9:00 - Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters şi EFE.

Rusia încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să îngheţe, declară Antony Blinken

Rusia încearcă să compenseze înfrângerile de pe front din Ucraina distrugând infrastructuri vitale pentru a supune această ţară şi a-i face populaţia să înghețe pe timpul iernii, a spus secretarul de stat american Antony Blinken.

„Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor sunt distruse”, a spus Blinken într-o conferinţă de presă după încheierea reuniunii miniștrilor de externe din G7, potrivit Agerpres.

Război în Ucraina, 5 noiembrie Iranul recunoaște că a livrat drone către Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 4 noiembrie Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, vizită neanunţată la Kiev

Război în Ucraina, 3 noiembrie A crescut riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina | Ce așteaptă Moscova

Război în Ucraina, 2 noiembrie Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina

Război în Ucraina, 1 noiembrie "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București

Duminică, 6 noiembrie 2022 / 19:38:17

Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Primarul Kievului i-a avertizat pe locuitori că, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării, trebuie să se pregătească să nu aibă electricitate, apă sau căldură, deoarece temperaturile scad sub zero grade.

„Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, dușmanii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toți să murim. Iar viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații”, a declarat primarul Vitali Klitschko pentru presa de stat, scrie The Guardian.

Operatorul energetic ucrainean, Ukrenergo, a anunțat că în unele părți ale Kievului au fost programate duminică pene de curent, fiind planificate astfel de opriri și în regiunile apropiate Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv și Poltava.

Autorităţile din Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai oraşului în cazul în care capitala ucraineană va suferi o pană de curent totală, anunța duminică New York Times.

Muncitorii instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite ca buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele electrice bombardate, fără echipamentul necesar.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close