Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 251. "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București

Război în Ucraina, ziua 251. "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București

Război în Ucraina, ziua 251. Experții ONU în domeniul nuclear au început inspecția în Ucraina, după ce Rusia acuză Kievul că a pregătit o ”bombă murdară”.

Război în Ucraina, ziua 251. "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București
Sursa foto: Getty
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2022   •   18:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O cantitate record de cereale părăsește Ucraina, în ciuda blocadei ruse
  • Recep Tayyip Erdogan se declară "încrezător" în legătură cu acordul cerealier din Marea Neagră, după ce a vorbit cu Vladimir Putin
  • "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!" | Avertismentul lansat de Maia Sandu la București
  • Hackerii ruși au atacat Trezoreria SUA
  • Elicopter Mi-8 al forțelor de invazie, filmat în timp ce a fost lovit în plin în timpul zborului, în Ucraina
  • Povestea scafandrilor britanici care au minat gazoductele Nord Stream, spusă de Kremlin
  • Oamenii din Naslavcea trăiesc cu frică, dar nu-și abandonează casele, la o zi după explozia rachetei rusești în zonă
  • Iranul se pregătește să trimită în Rusia încă 1.000 de rachete și drone, arată surse occidentale
  • Armata ucraineană susține că a doborât 300 de drone kamikaze ale rușilor de la începutul războiului
  • Ucraina cere revocarea invitației adresate lui Vladimir Putin la G20
  • "Nu ne provoacă niciun conflict moral să cumpărăm petrol rusesc!", declară un ministru din India
  • UE acuză Rusia că a declanșat o campanie de recrutare a tătarilor din Crimeea
  • Au început inspecțiile AIEA în Ucraina pentru a răspunde acuzațiilor privind „bombă murdară”
  • Zelenski i-a transmis lui Guterres că Ucraina vrea menținerea Acordului privind cerealele

Update 21:40 Ucraina a expediat un volum record de cereale, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acordul internațional și a avertizat că expedierile fără acordul său ar fi "mai riscante" și "periculoase", scrie Sky News.

Douăsprezece nave au plecat luni din porturile ucrainene transportând 354.500 de tone de produse agricole, a declarat administrația militară din Odesa - inclusiv 40.000 de tone de cereale pe Ikaria Angel, o navă care se îndreaptă spre Etiopia, unde o secetă severă afectează milioane de oameni.

A fost cea mai amre cantitate expediată într-o singură zi din iulie, când acordul de export de cereale din Marea Neagră a fost negociat de Turcia și ONU.

Convoiulde nave a plecat la două zile după ce Moscova a părăsit acordul, ca represalii la un atac aerian și subacvatic cu drone asupra flotei rusești din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că "șantajează lumea cu foamea" prin retragerea din acord, în timp ce ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, l-a îndemnat pe omologul său rus Serghei Șoigu, într-o convorbire telefonică, să "reconsidere" suspendarea.

De asemenea, Uniunea Europeană a îndemnat Moscova să revină asupra hotărârii.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul de la Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Update 20:20 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce Moscova și-a suspendat participarea la acordul care garantează trecerea navelor cu grâu ucrainean prin Marea Neagră.

În urma discuției cu Putin, Erdogan s-a declarat "încrezător" privind menținerea acestui acord, afirmă oficiali politici de la Ankara, citați de cotidianul Le Monde.

În schimb, președintele Rusiei i-a spus omologului turc că așteaptă "garanții reale" din partea Ucrainei.

"Este necesar ca Ucraina să ofere garanții reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, mai ales asupra neutilizării militare a coridoarelor umanitare", a comunicat Kremlinul.

Autoritățile de la Moscova au acuzat Ucraina că s-a folosit de drone lansate de pe o navă situată pe coridorul dedicat exporturilor de cereale pentru a ataca flota militară rusă la Sevastopol.

În acest context, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că țara sa "nu mai poate garanta" circulația navelor cu cereale dacă "Ucraina nu își va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare".

Recep Tayyip Erdogan va discuta în următoarele zile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în efortul de a găsi o soluție privind continuarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

Update 19:20 Rusia se folosește de criza energetică pentru a destabiliza Republica Moldova.

Acuzația a fost formulată de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care s-a aflat, marți, la București. 

Sandu a vorbit despre protestele recente organizate de partidul ȘOR, condus de controversatul om de afaceri Ilan Șor.

Formațiunea reprezintă interesele populației rusofone și este apropiată de regimul lui Vladimir Putin, iar în acest context Maia Sandu a acuzat tentativele Moscovei de a submina puterea de la Chișinău.

Asta, în condițiile în care cetățenii moldoveni își cheltuie până la trei sferturi din venituri pentru a-și putea plăti facturile, ceea ce îi face mai vulnerabili la propaganda rusă.

"Trecem printr-o criza și riscăm să rămânem fără gaze la iarna. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de 6 ori într-un an și este de două ori mai mare decât în România. După ce Rusia a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate livrările către Republica Moldova. La fel de grava este situația privind electricitatea (...) Furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare este incertă. Asigurarea necesarului țării e o provocare zilnica.

Aceasta vulnerabilitate energetică generează șantaj politic. Corupții s-au înfrățit și exploatează cinic necazul oamenilor. Aceste acțiuni arată că suntem cu toții in pericol.Pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat din regiune nu poate rezista de unul singur unei asemenea agresiuni", a spus Maia Sandu la București.

Update 18:20 Trezoreria SUA a fost ținta unui grup de hackeri ruși.

Anunțul a fost făcut marți de un oficial american, citat de presa internațională.

Potrivit acestuia, atacul cibernetic a avut loc luna trecută.

Incidentul a provocat puține perturbări iar cu această ocazie a fost confirmat faptul că măsurile sporite de securitate funcționează, a precizat oficialul citat.

Trezoreria americană a atribuit atacurile de tipul DDoS grupului Killnet.

Acest grup de hackeri ruși și-a asumat responsabilitatea pentru întreruperea accesului la site-urilor web ale mai multor autorități statele și aeroporturi din SUA, în luna octombrie.

Update 17:12 Un elicopter de tip Mi-8 din epoca sovietică, pe corpul căruia era imprimată o stea sovietică și aparținând, aparent, forțelor de invazie, a fost doborât în zbor deasupra Ucrainei.Imaginile sunt difuzate pe canalul Twitter Truha (Tpyxa) News.

Clipul, care nu este datat și a cărui locație nu este precizată, a fost editat și începe cu imagini ale elicopterului filmat la sol, înainte de decolare.

Secvența durează 8 secunde.

Aparatul este apoi surprins în zbor, într-o regiune de șes.

La secunda 12, elicopterul este lovit de o rachetă care vine din dreapta cadrului, din perspectiva camerei de filmat.

Camera execută o transfocare înapoi și o panoramare stânga iar dinamica sacadată a acestor mișcări sugerează că filmarea este executată dintr-o dronă.

La secunda 20 este reluat momentul exploziei, filmat de pe un monitor.

Deși avariat grav, elicopterul se mai menține o vreme în aer, la mică distanță de sol.

Impactul cu pământul este la secunda 32. Se observă cum corpul aparatului se dă peste cap în timp ce rotorul încă funcționează iar palele elicei se învârt.

Flăcările cuprind rapid ce a mai rămas din elicopter în urma impactului.

Nu este clar dacă a supraviețuit cineva dintre cei aflați la bord.

Update 16:30 Alarmele aeriene au sunat din nou, marți, în Republica Moldova.

S-a întâmplat în regiunea Cernăuți, la o zi după incidentul de la Naslavcea, unde o rachetă rusească interceptată de apărarea antiaeriană din Ucraina a căzut pe teritoriul moldovenesc și a avariat casele localnicilor.

Racheta se îndrepta spre un baraj hidroenergetic de pe teritoriul ucrainean înainte de a fi doborâtă.

Oamenii din localitate admit că trăiesc cu frică, dar refuză să ia în calcul să-și părăsească locuințele, deși se află la mică distanță de frontiera cu Ucraina și riscul unor noi incidente similare se menține ridicat.

"Băiatul meu era la școală (când a căzut racheta). S-au speriat și au fugit toți afară. Azi nici nu s-a dus la școala. Are oleacă de stres și se teme. Nu (am de gând să plec). E casa în care trăiesc, în care locuiesc. Nu am de gând să mă duc de aici, că nu se știe unde o să fie liniște mânie, poimâine", a declarat o femeie din Naslavcea corespondentului Antena 3 CNN.

Update 16:20 Kremlinul a acuzat din nou, marți, Marea Britanie că este la originea exploziilor gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică.

Avariile gazoductelor au fost semnalate în luna septembrie.

Dintre cele două, doar Nord Stream 1 era în exploatare comercială.

Proiectul Nord Stream 2 a fost blocat de Germania chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie.

"Serviciile noastre de informații dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialiști militari britanici", a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Kremlinul a mai transmis că ia în considerare "noi măsuri" în acest caz.

De asemenea, Kremlinul a menționat că Rusia nu a luat încă o decizie cu privire la repararea celor două gazoducte.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a difuzat informația conform căreia "membri ai marinei britanice au aruncat în aer gazoductele Nord Stream".

Londra replicat că este o acuzație falsă, care urmărește să distragă atenția de la eșecurile armatei ruse în Ucraina.

Update 15:20 Iranul se pregătește să trimită Rusiei încă 1.000 de piese de armament pentru războiul din Ucraina.

Între acestea se numără rachete balistice sol-sol cu rază scurtă și drone de atac, spun oficiali dintr-o țară occidentală, citați de CNN.

Acest transport de armament este atent monitorizat, pentru că ar fi prima dată când Teheranul trimite Moscovei rachete avansate cu ghidaj de precizie, care ar putea impulsiona efortul de război al trupelor ruse pe câmpul de luptă.

Ultima livrare de armament din Iran în Rusia a inclus circa 450 de drone, au mai spus sursele citate de CNN.

Rușii au folosit deja, cu efect letal, aceste mijloace de luptă în Ucraina.

Momentul exact al noilor livrări de armament în Rusia nu este cunoscut, dar se așteaptă ca rachetele și dronele să ajungă înainte de sfârșitul acestui an.

Update 14:20 Autoritățile de la Kiev au anunțat, marți, că militarii ucraineni au doborât sute de drone Shahed-136 de fabricație iraniană, de când Rusia a început să le folosească în Ucraina.

Dintre acestea, șase au fost doborâte în noaptea de luni spre marți, au precizat reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene.

Ucraina mai susține că Rusia a folosit deja peste 400 de drone kamikaze în războiul din Ucraina. Potrivit Kievului și aliaților occidentali, rușii ar fi comandat circa 2.400 de drone din Iran.

Teheranul neagă că ar fi livrat Moscovei arme pentru frontul din Ucraina.

Update 13:20 Ucraina a cerut, marți, excluderea Rusiei din organizația care reunește statele dezvoltate și cele mai mari economii emergente.

Totodată, Kievul a cerut revocarea invitației adresate lui Vladimir Putin, de a participa la summit-ul G20 care are loc luna aceasta în Indonezia.

"Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii energetice. Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeași masă cu lideri mondiali. Invitația lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20", a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Summit-ul G20 din Bali se desfășoară pe 15 și 16 noiembrie.

S-a speculat că reuniunea ar putea prilejui o discuție și chiar începutul unor negocieri de pace în Ucraina între președinții american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin.

Însă Casa Albă a exclus, pentru moment, un astfel de scenariu.

Un val de atacuri cu rachete rusești a vizat, luni, baraje hidroelectrice şi alte obiective ale infrastructurii energetice de importanță critică în Ucraina.

Rusia susține că a lovit ținte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, indicând că instalațiile sale militare nu au fost vizate.

Update 12:20 De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a căutat să compenseze pierderile economice în urma sancțiunilor impuse de statele occidentale.

Acest demers a avut parțial succes, cu ajutorul unor state precum India și China.

Ministerul pentru petrol din India a declarat că "nu are niciun conflict de natură morală" când vine vorba despre petrolul pe care țara sa îl importă din Rusia, chiar dacă Vladimiri Putin obține astfel resurse pentru întreținerea conflictului militar.

"Absolut niciunul. Nu există niciun conflict. Avem o datorie față de consumatorii din India. Avem o populație de 1,34 miliarde de oameni și trebuie să ne asigurăm că primesc energie", spus Hardeep Singh Puri într-un dialog cu Becky Anderson la CNN.

Ponderea importurilor de petrol rusesc în India a crescut în luna septembrie la 23%, un record absolut.

În luna precedentă, procentajul a fost de 19%.

În paralel, importurile de țiței din Orientul Mijlociu au scăzut.

India a devenit al doilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, după China, profitând de discountul oferit de Moscova.

Update 11:20  Uniunea Europeană susține că Rusia îi vizează în mod deliberat pentru recrutare pe tătarii din Crimeea, relatează CNN.

Blocul comunitar a condamnat campania Moscovei de recrutare a bărbaților din Crimeea în armata rusă.

Potrivit UE, tătarii din Crimeea sunt vizați "în mod deliberat și disproporționat în aplicarea ordinului de mobilizare din Rusia", fiind implicați cu forța în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Măsura constituie încă o încălcare a dreptului internațional de către Rusia", se spune într-o declarație a UE.

Luni, Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că recrutarea din Crimeea a ajuns la a 16-a etapă din 2015 încoace.

"În acest timp, administrația rusă de ocupație din Republica Autonomă Crimeea și din orașul Sevastopol a forțat în mod ilegal aproximativ 36.000 de ucraineni să facă serviciul militar", a precizat instituția citată.

Ministerul ucrainean de Externe a mai arătat că "o campanie de mobilizare este, de asemenea, în curs de desfășurare în Crimeea iar natura și metodele acestui demers atestă dorința conducerii politico-militare ruse de a reduce numărul ucrainenilor și al tătarilor din peninsulă".

Update 10:20 Experţii urmează să verifice două obiective din Ucraina.

Concluziile acestor verificări urmează să fie anunţate în cursul acestei săptămâni. Inspecţiile vin în urma unei cereri scrise din partea guvernului ucrainean de a trimite echipe la faţa locului.

O "bombă murdară" este un dispozitiv care conține, pe lângă TNT, și material radioactive, care este împrăștiat în aer atunci când explozibilul convențional este detonat.

Update 8:05 Ruşii au bombardat cu puţin timp în urmă două remorchere civile, care transportau o barjă cu în sudul Ucrainei.

Conform publicaţiei ucrainene Pravda, doi oameni au murit, unul a fost rănit, iar un altul este dat dispărut. După atac, cele două nave au luat foc.

Este primul atac al ruşilor asupra marinei civile ucrainene, după ce Vladimir Putin a anunţat că Rusia se retrage din tratatul privind exportul de cereale din Ucraina.

Declaraţia preşedintelui rus a venit după atacul cu drone lansat de Ucraina asupra flotei ruse din Sevastopol.

Organismul de supraveghere atomică al ONU a început inspecțiile la două situri nucleare din Ucraina, efectuate la cererea Kievului pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita 'bombă murdară', a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi.

„Directorul general Grossi a declarat că inspectorii AIEA au început - și vor încheia în curând - activitățile de verificare la (cele) două locații din Ucraina", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că Grossi va furniza "în cursul acestei săptămâni concluziile sale inițiale" despre inspecții.

Ucraina este hotărâtă să rămână ''un garant al securităţii alimentare mondiale'' şi să îşi continue exporturile de cereale, a dat asigurări luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

"Am discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Am confirmat angajamentul Ucrainei faţă de acordul cerealier", a scris Zelenski pe Twitter.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul, cu Rusia şi Ucraina, care a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole, este supravegheat de un Centru Comun de Coordonare (JCC), găzduit de Istanbul. 

Serghei Şoigu, ministul rus al Apărării, a afirmat, conform cotidianului Le Monde, că Rusia "nu mai poate garanta" circulaţia navelor cu cereale" dacă "Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare".

Cererea Rusiei privind garanţiile a fost condamnată imediat de Statele Unite. "Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune", a afirmat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington..

Turcia a cerut Rusiei reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale. "Continuarea iniţiativei privind cerealele, care a contribuit în mare parte la rezolvarea crizei alimentare mondiale, are o importanţă majoră", a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, după o discuţie cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

Război în Ucraina, 31 octombrieForțele rusești au lovit două remorchere la est de coridorul de cereale. Turcia, nou apel către Kremlin

Război în Ucraina, 30 octombrieLovitură dură pentru Moscova în război

Război în Ucraina, 29 octombrie Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră

Război în Ucraina, 28 octombrie | Dmitri Medvedev, șantaj pe față într-un mesaj adresat Kievului: "Vreți curent? Dați-ne teritoriile!"

Război în Ucraina, 27 octombrie | Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close