Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 246. Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20

Război în Ucraina, ziua 246. Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20

Război în Ucraina, ziua 246. Trupele ruse s-au dezlănţuit în ultimele ore, iar toate oraşele importante din Ucraina au fost bombardate cu rachete. Între timp, Moscova a lansat ameninţări voalate la adresa României.

Război în Ucraina, ziua 246. Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   19:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20
  • Putin: Rusia "nu a vorbit niciodată cu intenție" despre utilizarea armelor nucleare.
  • Kremlinul acuză, din nou, Statele Unite că au forțat Ucraina să se retragă de la negocierile cu Rusia
  • Silvio Berlusconi se declară de parte Ucrainei, după ce a primit 20 de sticle de vodcă de la Putin
  • Kievul spune că pro-rușii din Donețk s-au îmbătat și și-au aruncat în aer un tren cu motorină
  • Cunoscător al Bibliei, americanul Joshua Jones se întoarce acasă într-un sicriu după ce a luptat în Ucraina
  • Președintele rus Vladimir Putin susține, joi, un discurs "foarte important" la Moscova
  • Rusia amenință sateliții SUA
  • Toate orașele importante din Ucraina au fost bombardate
  • SUA: Rusia şi Ucraina nu sunt în măsură să înceapă negocieri de pace
  • Rusia amenință voalat România
  • România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus
  • Rusia a testat "o ripostă nucleară masivă" la un atac inamic
  • Rușii au trimis Ucrainei cadavrul lui Joshua Jones, un american ucis în luptele din Donbas
  • Ford se retrage complet din Rusia
  • Jens Stoltenberg: "NATO, gata să apere România și pe toți ceilalți aliați"

Update 23:00 Incendii în zona Kiev în urma unor noi atacuri cu drone

Mai multe incendii au izbucnit joi în regiunea Kiev după o serie de atacuri cu drone lansate de ruși, potrivit CNN.

Mai multe elemente de infrastructură au fost avariate de drone în regiunea Kiev, anunță serviciile de urgență din Ucraina.

Obiectivele au fost atacate cu drone de fabricație iraniană, mai spun ucrainenii.

Nu s-au înregistrat decese sau persoane rănite. 48 de lucrători ai serviciilor de urgență au intervenit pentru a stinge incendiile.

Update 22:00 SUA consideră China este cea mai "gravă" provocare, dar Rusia rămâne o "ameninţare acută"

China reprezintă "cea mai gravă" provocare la adresa Statelor Unite, în timp ce Rusia generează un risc "acut" în materie de securitate, anunţă Departamentul Apărării de la Washington în noua Strategie de Apărare.

Evocând "competiţia strategică cu Republica Populară China", Departamentul american al Apărării constată "comportamentul din ce în ce mai agresiv" al Beijingului în zona Indo-Pacifică.

"Cea mai amplă şi gravă provocare la adresa securităţii naţionale a SUA o constituie comportamentul din ce în ce mai agresiv şi coercitiv al Chinei în sensul reconfigurării regiunii Indo-Pacifice şi a sistemului internaţional astfel încât să servească interesele chineze şi preferinţele autoritariste. China încearcă să submineze alianţele şi parteneriatele de securitate ale Statelor Unite în regiunea Indo-Pacifică şi utilizează capabilităţile din ce în ce mai mari, inclusiv influenţa economică şi forţa din ce în ce mai mare a Armatei Populare de Eliberare pentru a exercita presiuni asupra vecinilor şi a le ameninţa interesele", arată noua Strategie de Apărare Naţională elaborată de Pentagon, consultată de agenţia MEDIAFAX.

Departamentul american al Apărării exprimă preocupări în legătură cu "retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive chineze asupra Taiwanului", avertizând că există riscul unor "calcule greşite". De asemenea, Pentagonul observă că, în afară de capabilităţile militare convenţionale, China dezvoltă rapid tehnologii de război spaţial, cibernetic, electronic şi informaţional.

Rusia este considerată de Washington drept "ameninţare acută". "Chiar dacă naţiunea chineză constituie cea mai intensă provocare, evenimentele recente evidenţiază ameninţarea acută generată de Rusia. Ostilă faţă de independenţa vecinilor, Administraţia Rusiei încearcă să utilizeze forţa pentru a impune modificări ale frontierelor şi pentru a-şi restabili sfera imperială de influenţă. Seria extinsă de agresiuni teritoriale include escaladarea războiului brutal, neprovocat împotriva Ucrainei.

Deşi acţiunile politice şi militare ale liderilor ruşi în sensul scindării NATO au atras o ripostă dramatică, acest obiectiv se menţine. Rusia prezintă riscuri grave şi continue în domenii-cheie. Acestea includ ameninţări nucleare la adresa teritoriului SUA şi asupra aliaţilor şi partenerilor Statelor Unite; ameninţări cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune; operaţiuni cibernetice şi de informaţii; ameninţări spaţiale; arme chimice şi biologice; mijloace de atac submarin şi campanii extinse în zone gri vizând în spaciale democraţiile", subliniază Pentagonul.

Update 21:30 Statele Unite avertizează Rusia că ar riposta la orice atac asupra sateliţilor

Administraţia Joseph Biden a avertizat, joi seară, că ar riposta la un eventual atac al Moscovei asupra sateliţilor americani, acuzând Rusia că a încercat să producă tehnologie pentru acţiuni militare de acest tip.

Orice acţiune asupra infrastructurii Statelor Unite va fi urmată de o ripostă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, citat de agenţia Reuters.

John Kirby a afirmat că datele publice disponibile arată că Rusia a încercat să producă tehnologie antisatelit.

Konstantin Vorontsov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a avertizat, joi, asupra riscurilor utilizării sateliţilor comerciali occidentali pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. "Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru un atac de ripostă", a afirmat Konstantin Vorontsov, la o reuniune a Naţiunilor Unite, subliniind că utilizarea sateliţilor occidentali în războiul din Ucraina reprezintă "o tendinţă foarte periculoasă şi provocatoare".

"Vorbim despre implicarea de către Statele Unite şi aliaţii lor a unor componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv de tip comercial, în conflicte armate", a subliniat Konstantin Vorontsov. Oficialul rus nu a menţionat nicio companie care administrează sateliţi, dar antreprenorul american Elon Musk a anunţat recent că grupul SpaceX va continua să finanţeze serviciul Starlink, prin care furnizează semnal Internet Ucrainei.

Update 21:00 Putin afirmă că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că "nu a spus niciodată intenţionat ceva" despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac.

"Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali", a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN.

Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că "nu ar avea sens să lanseze" un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului american Axios.com.

Statele Unite au avertizat "clar şi direct" Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept "iresponsabile" acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. "Suntem preocupaţi" de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. "Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

Update 20:00 Casa Albă:Biden nu intenţionează,în acest moment,să aibă o întâlnire cu Putin la summitul G20

Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează, în acest moment, să aibă vreo întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20), programat în Bali, Indonezia.

"Preşedintele Biden a spus că nu are nicio intenţie de a se aşeza la discuţii cu Vladimir Putin, acesta este punctul în care suntem acum", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

John Kirby a subliniat că, la summitul G20 din Indonezia, preşedintele Biden se va concentra pe consolidarea parteneriatelor internaţionale. "Preşedintele este mândru de activitatea pe care am avut-o în întreaga lume pentru a crea alianţe şi parteneriate şi cred că îl vom vedea pe preşedinte concentrându-se pe acest lucru", a subliniat Kirby, citat de CNN.

Update 19:49 Casa Albă a clarificat, joi, chestiunea unei posibile întâlniri între președinții american și rus la Summit-ul G20 din Indonezia.

Joe Biden nu are "nicio intenție" să se întâlnească cu Vladimir Putin la G20, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA.

"Președintele a spus că nu are nicio intenție să discute cu Vladimir Putin și în acest punct ne aflăm în prezent", a subliniat Kirby.

Biden i-a spus anterior realizatorului CNN Jake Tapper că nu intenționează să se întâlnească cu Putin la reuniunea de luna viitoare de la Bali, dar că există o situație în care s-ar putea răzgândi.

"Nu am de gând să mă întâlnesc cu el, dar dacă ar veni la mine la G20 și ar spune: 'Vreau să vorbesc despre eliberarea lui (Brittney) Griner', m-aș întâlni cu el, dar depinde (dacă se produce o astfel de circumstanță)", a completat președintele american.

Baschetbalistei americane Britteny Griner i-a fost respins, săptămâna aceasta, apelul de către o instanță din Moscova și, drept urmare, sportiva condamnată pentru contrabandă cu canabis a rămas să execute pedeapsa de 9 ani de detenție.

Update 18:36 Vladimir Putin și-a susținut, joi după-amiază, anunțatul discurs la Valdai Club.

Anterior evenimentului, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a estimat că "discursul lui Putin va fi studiat, analizat, citit și recitit" multă vreme după ce a fost prezentat publicului.

"Washingtonul vorbește despre ordinea liberală a lumii, dar această ordine aduce mai mult haos (...) Occidentul a întețit flăcările războiului în Ucraina", a spus Putin.

Avertizând că "la fiecare tentativă de a-și menține hegemonia, Vestul va trebui să plătească un preț ridicat", liderul rus a spus că  "Rusia, în mod firesc, nu va încheia niciodată pace sub dictatul unui Occident agresiv și neocolonial".

Putin a mai susținut că Rusia "nu a vorbit niciodată cu intenție" despre utilizarea armelor nucleare.

"Am replicat doar cu indicii la amenințările nucleare din partea liderilor occidentali", a nuanțat el.

Update 17:29 Kremlinul reluat, joi, acuzațiile conform cărora Ucraina s-a retras din negocierile de pace cu Rusia "la ordinul" Statelor Unite.

Această evoluție a evenimentelor ar fi survenit în luna martie, "tocmai când se ajunsese la un echilibru foarte dificil" între Kiev şi Moscova, susține Dmitri Peskov.

"Textul era, de fapt, gata (...). Apoi, brusc, partea ucraineană a dispărut de pe radar, a declarat că nu mai vrea să continue negocierile", a susținut purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Președintele Vladimir Putin a considerat drept "evident" că "o asemenea respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului", a adăugat Peskov.

Miercuri, Umaro Sissoco Embalo, președintele în exercițiu al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), a declarat la Kiev că Vladimir Putin, pe care l-a vizitat cu o zi înainte, ar fi spus că este "gata să negocieze cu președintele Zelenski".

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins rapid orice posibilitate de discuții cu Moscova, denunțând "retorica pregătită" a lui Vladimir Putin.

El a fost și mai categoric la sfârșitul lunii septembrie, asigurând că Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este președinte al Federației Ruse.

Update 16:20 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a "schimbat macazul" în declarațiile referitoare la Ucraina.

După ce a fost înregistrat acuzându-l pe Volodimir Zelenski că l-ar fi provocat pe Putin să atace Ucraina, liderul formațiunii Forza Italia a adoptat o atitudine pro-Kiev.

S-a întâmplat în Senatul Italiei, cu ocazia votului de învestitură pentru guvernul condus de Giorgia Meloni.

Forza Italia face parte din noul cabinet Meloni.

În discursul său, Berlusconi a declarat că a lucrat întotdeauna pentru a uni Moscova cu Occidentul, dar invazia Rusiei în Ucraina a arătat că acest lucru este în prezent imposibil.

"În situația actuală, în mod evident nu putem fi decât cu Occidentul, apărând o țară liberă și democratică așa cum e Ucraina. Din acest motiv, trebuie să lucrăm pentru pace şi vom face asta în deplină concordanță cu aliații noștri occidentali și respectând dorința poporului ucrainean", a spus fostul premier.

Update 15:20 Joshua Jones, soldatul american de 24 de ani care a murit pe frontul din Ucraina, va ajunge la familia sa din Tennessee.

Cadavrul lui Jones a fost predat de trupele ruse armatei ucrainene în cadrul unei operațiuni la care a asistat și o echipă a CNN.

Corespondentul Clarissa Ward a relatat eforturile depuse de ucraineni pentru recuperarea trupului neînsuflețit, a cărui recuperare a adus ușurare familiei sale din SUA.

Jones era cunoscut camarazilor săi din Ucraina drept "Iisus cel tactic". I se spunea astfel pe seama părului său lung dar și a cunoașterii, în detaliu, a Bibliei.

Pentru mama sa era pur și simplu "Joshy".

După ce a fost ucis, pașaportul și legitimația militară a lui Jones au apărut pe rețelele sociale din Rusia și folosite drept argument în narațiunile propagandei ruse conform căreia "mercenarii americani" luptă de partea Kievului.

După vestea decesului lui Jones, parlamentarii ucraineni Alexander Trukin şi Alexander Kovaliov au lucrat neîncetat pentru a-i recupera și repatria trupul neînsuflețit.

Eforturile lor au fost încununate de succes în această săptămână.

Update 14:20 Un tren plin cu combustibil a luat foc şi a explodat în zona controlată de separatiștii din așa-numita Republică Populară Doneţk.

Administratorul regional Vitali Hoțenko a declarat că incidentul s-a petrecut în orașul Șahtarsk, unde un obuz a lovit trenul și a provocat explozia a 12 cisterne cu motorină.

Incendiul a fost în cele din urmă adus sub control iar imaginile publicate în presa locală sugerează că întreaga garnitură a fost distrusă.

Autoritățile locale spun însă că au reușit să salveze alte 42 de rezervoare cu carburanți.

Potrivit celor mai recente informații, exploziile nu s-au soldat cu victime omenești.

Autoritățile de la Kiev au negat implicarea în acest atac și afirmă că explozia a avut loc din cauză că angajații gării unde era oprită garnitura feroviară s-au îmbătat și au provocat cu un aparat de sudură incendiul care a declanșat explozia, menționează Antena 3 CNN.

Update 13:41 Președintele rus Vladimir Putin susține, joi, un discurs "foarte important" la Moscova.

Putin va vorbi "pe larg" la Clubul Valdai din capitala rusă și se va angrena în discuții cu participanții iar evenimentul se anunță "foarte important", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Peskov nu a precizat care vor fi temele abordate de președintele rus, dar a estimat că  "discursul va fi trebui să fie ulterior studiat, analizat, citit și recitit timp de multe zile"

CNN remarcă faptul că evenimentul este intitulat "O lume post-hegemonică: dreptate și securitate pentru fiecare".

Potrivit Kremlinului, la evenimentul de la Clubul Valdai vor participa 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țări.

"Noua situație geopolitică și schimbările în sistemul de parteneriate al Rusiei au afectat reprezentarea geografică a invitaților la ediția din 2022", mai arată sursa citată.

Astfel, conform președinției ruse, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia, America Latină, Africa și Comunitatea Statelor Independente (CSI) sunt mai amplu reprezentate anul acesta.

Kremlinul susține că între participanți se numără și "reprezentanți din câteva state occidentale".

Update 12:20 Un important oficial din Ministerul de Externe rus a declarat că sateliți comerciali ai Statelor Unite şi ai aliaților lor ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia, dacă ar fi implicați în războiul din Ucraina, relatează joi Reuters.

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a declarat Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS.

"Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spatiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite şi aliații lor în conflicte armate", a afirmat Voronţov.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a provocat zeci de mii de morți, a subminat redresarea economică globală post-COVID-19 şi a declanșat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, notează Reuters.

Update 11.37. Trupele rusești s-au dezlănțuit în Ucraina și tras cu rachete către toate orașele importante din Ucraina. Atacurile au vizat obiective strategice din infrastructura critică a Ucrainei.

Update 11.25. Statele Unite consideră că nici Moscova, nici Kievul nu sunt acum dispuse acum să înceapă negocieri pentru oprirea războiului. Asta pentru că, pe de o parte, Rusia a făcut paşi, precum anexarea teritoriilor ucrainene, care fac imposibile aceste discuţii, iar de cealaltă parte ucrainenii, care continuă contraofensiva şi eliberează noi zone, consideră că trebuie să se concentreze pe asta în continuare.

Mai mult, la începutul acestei luni președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret potrivit căruia țară sa nu va negocia niciodată cu Rusia atâta timp cât Vladimir Putin va fi președinte.

Update 10.40. Rusia a testat racheta balistica Sineva, care transportă 10 ogive nucleare si poate lovi o ţintă aflată la 11.000 de km. Manevrele au avut loc sub supravegherea atentă a lui Vladimir Putin.

La antrenamentele forțelor ruse au luat parte şi două avioane cu rază lungă de acțiune, care au lansat din aer rachete de croazieră. Este unul dintre cele mai mari exerciții pe care forțele nucleare ale Moscovei le-au făcut în ultimii ani.

Update 10.30. Ameninţări voalate ale Rusiei la adresa ţării noastre. Rusia va ţine cont de desfăşurarea de forţe americane în România atunci când îşi va asigura propria securitate, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialul rus a transmis că desfăşurarea forţelor americane în România sporeşte pericolul pentru ţara noastră.

Update 09:00. Mai multe lovituri aeriene asupra Kievului au avut loc joi dimineață, potrivit lui Oleksiy Kuleba, șeful administrației militare regionale din Kiev.

Potrivit lui Kuleba, a fost lovită o comunitate din regiune. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Update 08:40. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe comandanții ruși de "nebunie" în eforturile lor de a captura orașul Bakhmut din estul țării, relatează BBC.

Orașul - care se află în regiunea Donețk și care avea o populație de 70.000 de locuitori înainte de război - a fost centrul atacurilor rusești timp de luni de zile.

În pofida unui avans ucrainean iminent asupra orașului-cheie Herson, Zelenski a declarat că atacurile au continuat în forță.

Cucerirea orașului ar fi o victorie simbolică pentru Rusia.

"Aici este locul în care nebunia comandamentului rus este cea mai evidentă", a declarat Zelenski în discursul său nocturn de la Kiev. "Zi după zi, de luni de zile, ei conduc oamenii spre moarte acolo, concentrând cel mai înalt nivel de lovituri de artilerie".

Rusia a folosit până în prezent aproximativ 400 de drone de fabricație iraniană pentru a ataca civilii și infrastructura ucraineană, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Dialogul Moscovei implică „400 de rachete în loc de cuvinte", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă la care a participat și președintele statului Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embaló.

Zelenski a afirmat că „60-70% dintre aceste (drone) mortale au fost doborâte" de armata ucraineană.

„Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații în urma atacurilor cu drone iraniene", a adăugat el.

În timp ce Iranul neagă că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, diplomați britanici, francezi și germani de rang înalt i-au scris vineri secretarului general al ONU pentru a solicita o anchetă privind transferul de drone de către Iran către Rusia.

Acești diplomați au citat „dovezi semnificative din surse deschise" privind dronele iraniene în Ucraina.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că „Rusia cheltuiește probabil un număr mare de drone iraniene Shahed-136 pentru a penetra apărarea aeriană ucraineană din ce în ce mai eficientă", în ultima sa evaluare de luni.

Război în Ucraina, 26 octombrie | România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Război în Ucraina, 25 octombrie | Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, 24 octombrie | Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, 23 octombrie | Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat rachete şi drone asupra oraşului Nikolaev 

Război în Ucraina, 22 octombrie | Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close