Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 241. Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

Război în Ucraina, ziua 241. Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

Război în Ucraina, ziua 241. Sunt lupte grele pentru eliberarea Hersonului, iar ruşii atacă în continuare cu rachete, în timp ce dau ordin de retragere din mai multe direcţii.

Război în Ucraina, ziua 241. Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Oct 2022   •   18:13

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană: jafuri numeroase în Herson, în timp ce rușii fac evacuări și își retrag trupele
  • Belgorod, primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!
  • Autorităţile proruse din regiunea Herson le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii
  • Armata ucraineană anunță că sâmbătă a doborât 18 rachete de croazieră în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii
  • Peste 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric după ultimul atac aerian al rușilor
  • Lupte grele în regiunea Herson- Ucrainenii încearcă să treacă de liniile de control ale ruşilor
  • Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui "nou tsunami al migraţiei" dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa
  • Lloyd Austin și Serghei Șoigu au purtat o conversație telefonică legată de situaţia Ucrainei
  • Trupele ruse din Herson își consolidează punctele de trecere peste râul Nipru. Rușii au început retragerea din regiune
  • Mercenarii ruși din compania Wagner au început să construiască o linie de fortificații în zona Lugansk
  • ONU: Peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului

Update 22:10 Reprezentanții armatei ucrainene susțin că numărul jafurilor a crescut în Herson, în timp ce Rusia ordonă evacuări și își retrage trupele.

Armata ucraineană a primit informații despre tot mai multe despre jafuri în orașul Herson, controlat de Rusia, au anunțat sâmbătă reprezentanții armatei.

„Numărul de cazuri de jafuri și acțiuni ilegale în Herson a crescut. Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul folosind trecerea cu feribotul de lângă podul Antonivskyi", a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Anterior, administrația susținută de Rusia le-a spus civililor să plece pe malul estic al râului Dnipro. Armata ucraineană susține că forțele rusești sunt în retragere. Ofițeri și personal medical au fost evacuați și din Beryslav, la est de orașul Herson, a precizat armata ucraineană.

Update 20:15 Autorităţile din Belgorod au decis evacuarea oraşului aflat la graniţa cu Ucraina din pricina bombardamentelor şi ofensivei ucrainene. După zile întregi de luptă, ruşii au evacuat mii de civili, dar de asemenea se retrag şi ei ca armată. 

Update 19:10 Autorităţile proruse din regiunea Herson anexată de Rusia din sudul Ucrainei le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează AFP.

"Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul", a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o "situaţie tensionată pe front" şi "un pericol crescut de bombardamente masive".

Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început de miercuri.

Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Kievul a încercat ca nimic să nu ajungă în presă despre operaţiunile sale din jurul acestui oraş din sudul ţării săptămâna aceasta, aşa cum a făcut înainte de o contraofensivă încheiată cu succes în nord-estul Ucrainei luna trecută. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare.

Update 18:10 Armata ucraineană anunță că sâmbătă a doborât 18 rachete de croazieră în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii, potrivit CNN.

Armata ucraineană susține că sâmbătă a distrus 18 rachete de croazieră în timpul atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din întreaga țară.

Potrivit Forțelor aeriene „rachetele de croazieră inamice au fost distruse de aviație, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc".

„În plus, rușii au atacat de pe navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. În total, 16 lansări", au anunțat, pe internet, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

De asemenea, mai multe rachete care se îndreptau spre Kiev au fost doborâte sâmbătă de forțele de apărare aeriană, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Ucraina s-a confruntat cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie electrică începând cu 10 octombrie.

Update 17:30 Peste 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric după ultimul atac aerian al rușilor, anunță guvernul ucrainean, potrivit CNN.

Peste 1,5 milioane de clienți din Ucraina au rămas fără curent electric în urma unui nou val de atacuri rusești, a declarat sâmbătă șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean.

Reparațiile au început imediat, a anunțat Kyrylo Timoșenko, pe Telegram.

Noua serie de atacuri a afectat sâmbătă infrastructura din centrul și vestul Ucrainei, potrivit oficialilor din diferite regiuni.

Sirenele au fost activate în aproape toată țara, potrivit Ministerului pentru Transformare Digitală.

Ucraina se confruntă cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie începând cu 10 octombrie.

Update 16:50  Lupte grele se dau sâmbătă în regiunea ucraineană Herson unde armata din Ucraina încearcă să treacă peste liniile de control ale rușilor.

Potrivit rușilor, atacurile ucrainenilor au fost respinse.

„Toate atacurile au fost respinse, inamicul a fost împins înapoi pe poziţiile lor iniţiale", a declarat Ministerul Apărării, adăugând că ofensiva ucraineană a fost lansată spre aşezările Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka şi Bezvodne, pe partea de vest a râului Dnipro, conform agenţiei Reuters.

În comunicatul ministerului se precizează că forţele ruse au respins, de asemenea, atacurile din regiunile estice Luhansk şi Doneţk.

Rusia se află sub presiune în Herson, în timp ce se pregăteşte pentru un impuls ucrainean de a recuceri regiunea.

Ucraina a declarat vineri că forţele ruseşti au început să deplaseze în mod activ unităţi şi echipamente dinspre vest spre malul estic al râului Dnipro.

Kievul a impus să nu mai fie transmise informaţii de pe frontul din Herson, dar comandantul rus, generalul Serghei Surovikin, a declarat săptămâna aceasta că situaţia din Herson este "deja dificilă" şi că Rusia "nu exclude decizii dificile" acolo.

Update 15:40 Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui "nou tsunami al migraţiei" dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică, relatează AFP.

Denis Şmîgal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean de la Berlin, a acuzat Moscova că vrea "să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său pentru ziarul duminical Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comunicate în avans.

"Dacă nu mai există curent, electricitate şi apă în Ucraina, asta poate declanşa un nou tsunami al migraţiei", a spus el.

Rusia vrea "să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară îngheţaţi. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum Europa nu a mai văzut după cel de al Doilea Război Mondial", a avertizat el.

Premierul ucrainean urmează să aibă luni o întrevedere bilaterală la Berlin cu Olaf Scholz şi să participe împreună cu cancelarul german la un forum economic care reuneşte reprezentanţi ai companiilor germane şi ucrainene.

În interviul său pentru FAS, Denis Şmîgal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniţii în următoarele zile pentru a respinge loviturile aeriene ruseşti.

Pentru reconstrucţia Ucrainei, Şmîgal vrea să fie utilizate activele ruseşti îngheţate în străinătate. Pagubele provocate de atacul Rusiei se ridică în prezent la "peste 750 de miliarde de dolari", a declarat el.

În paralel, există active ruseşti îngheţate în valoare de 300 până la 500 de miliarde de dolari, a subliniat el. "Ar trebui să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor ruseşti", a spus premierul ucrainean.

Update 15:00  Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său rus, Serghei Șoigu, au purtat o conversație telefonică. A fost, de altfel, prima dintre cei doi din luna mai până acum.

Informația a fost confirmată de ambele părți, care au recunoscut că subiectul conversației a fost chiar situația din Ucraina. Pentagonul a informat foarte pe scurt că Lloyd Austin a vorbit despre importanța menținii menținerii liniilor de comunicare cu Moscova. În afară de a spune acest lucru, nu au oferit informații punctuale despre acest acest lucru.

Update 13:00  Forțele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru și a finalizat construcția unui pod de pontoane de-a lungul podului avariat Antonovski din Herson, în sudul Ucrainei, se arată în evaluarea din 22 octombrie a Ministerului britanic al Apărării.

Pe de altă parte, în ultima analiză a situației de pe câmpul de luptă efectuată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) se arată că armata rusă a început retragerea din regiunea Herson. Forțele lui Putin vor continua, cel mai probabil, să se retragă în ordine în următoarele săptămâni și ar putea avea dificultăți în condițiile în care trupele ucrainene ar decide să atace.

Update 12:00 Infrastructura critică din Ucraina a fost din nou lovită sâmbătă, în mai multe regiuni fiind raportate lovituri asupra unor instalații energetice, informează Reuters.

Au fost lovite, potrivit oficialilor locali, facilități energetice din regiunile Odesa, Kirovohrad și Lutsk.

„Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă împotriva infrastructurii civile și a oamenilor”, a scris șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, pe Telegram.

Administraţia Volodimir Zelenski le-a cerut, joi, partenerilor din NATO şi din Uniunea Europeană să furnizeze asistenţă Ucrainei, în contextul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Potrivit Kievului, bombardamentele ruse din ultimele săptămâni au afectat aproape 40% din capacitatea Ucrainei de a produce electricitate.

Update 10:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează, într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă, că ocupanţii ruşi care au rămas în orașul Herson îmbracă haine civile și se mută în casele abandonate de localnici, scrie agenția RBC, citată de Rador.

"Inamicul pregătește Hersonul pentru lupte de stradă" - remarcată Statul Major al Ucrainei.

Kremlinul s-a eschivat vineri să răspundă la întrebarea dacă preşedintele rus Vladimir Putin a dat sau nu ordin ca forţele ruse să se retragă din oraşul Herson (sudul Ucrainei), relatează Reuters.

Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Kievul a încercat ca nimic să nu ajungă în presă despre operaţiunile sale din jurul acestui oraş din sudul ţării săptămâna aceasta, aşa cum a făcut înainte de o contraofensivă încheiată cu succes în nord-estul Ucrainei luna trecută. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare, iar Rusia a semnalat deja o posibilă retragere.

Update 09:00 Publicând imagini din satelit ale Maxar Technologies, CNN informează că un grup de mercenari ruși construiește o fortificație antitanc, în lungime de aproape 2 km, în apropiere de orașul ucrainean Hirske (regiunea Lugansk), ocupat de Rusia.

Fortificația din estul Ucrainei este formată din patru rânduri de piramide de ciment care, speră rușii, vor opri orice vehicule și tancuri ucrainene să se deplaseze spre est. În spatele fortificațiilor antitanc se află un șanț mare. 

Imagini suplimentare din satelit de la Agenția Spațială Europeană arată că săparea tranșeelor s-a desfășurat în două părți: prima secțiune a tranșeelor a fost săpată începând cu 25 septembrie, iar a doua secțiune a tranșeelor a fost săpată cândva între 30 septembrie și 5 octombrie. 

Update 08:00  Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, iar numărul acestora este probabil mai mare decât se estimează în prezent. 

„În 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, potrivit CNN.

Update 07:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că întârzie în ''mod deliberat'' trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, care au un rol vital pentru aprovizionarea multor țări din Africa și Asia.

Liderul ucrainean a afirmat că peste 150 de nave așteaptă pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale de aprovizionare cu cereale. 

"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a afirmat Zelenski. 


"Am discutat şi despre reconstrucţie" la reuniunea de la Bruxelles. "Săptămâna viitoare, voi găzdui alături de cancelarul Germaniei Conferinţa Relansarea Ucrainei. Vom analiza modalităţile de abordare a procesului de reconstrucţie împreună cu partenerii noştri globali, un proces care va fi esenţial pentru a ajuta Ucraina să avanseze pe parcursul european", a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

De altfel, Ursula von der Leyen a anunţat, conform publicaţiei EUObserver, că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei anul viitor asistenţă financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună, printr-un mecanism care urmează să fie elaborat de miniştrii de Finanţe din statele membre UE.

Liderii UE au reafirmat, vineri, la summitul de la Bruxelles, "susţinerea deplină pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea ţării şi integritatea teritorială a acesteia", cerând Rusiei să îşi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, 21 octombrie | Confruntat cu pierderea puterii, Putin ar putea decide distugerea lumii, susține un fost consilier al președintelui rus

Război în Ucraina, 20 octombrie | Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina

Război în Ucraina, 19 octombrie | Vladimir Putin decretează legea marțială în teritoriile din Ucraina anexate ilegal

Război în Ucraina, 18 octombrie | Marea Britanie și Franța continuă colaborarea cu aliații pentru a sprijini Ucraina

Război în Ucraina, 17 octombrie | Bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu electricitate a centralei Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close