Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 239. Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 239. Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 239. Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice, a declarat miercuri un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Război în Ucraina, ziua 239. Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2022   •   20:04

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia plănuiește o lovitură masivă "sub steag fals" în Herson
  • Motivul pentru care Putin va pierde războiul în Ucraina, dezvăluit de șeful armatei britanice
  • Ministrul britanic Ben Wallace l-a sunat pe omologul rus Serghei Șoigu după incidentul aviatic petrecut deasupra Mării Negre
  • Uniunea Europeană sancționează Iranul pentru dronele kamikaze cu care Rusia bombardează Ucraina
  • Biden dezvăluie ultima opţiune care i-a mai rămas lui Putin
  • Răspunsul unui ministru dintr-o țară UE când a fost întrebat dacă Putin ar trebui să meargă la închisoare
  • Ministrul Apărării de la Londra a plecat în SUA, pe fondul temerilor că Rusia va folosi arma nucleară
  • Kadîrov a anunțat că cei trei fii minori ai săi au fost în prima linie a frontului din Ucraina
  • Rachetele rusești au lovit joi o școală din Zaporojie
  • Ucraina restricționează joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară
  • Apelul lui Zelenski către ucraineni: „Vă rugăm să nu porniți aparatele electrice inutile"
  • Putin ar putea decide o lovitură nucleară în Herson dacă pierde războiul, avertizează analiștii internaționali
  • Instituirea legii marțiale în regiunile anexate ilegal de Rusia se suprapune cu evacuarea civililor din Herson
  • Vladimir Putin decretează legea marțială în teritoriile din Ucraina anexate ilegal și instituie restricții de circulație în Rusia
  • Putin îi numește pe liderii ucraineni "susținători ai lui Hitler", după ce a instituit legea marțială în teritoriile anexate
  • O țară din Uniunea Europeană ridică un gard la granița cu Rusia

Update 23:00 Marea Britanie se raliază sancţiunilor UE contra Iranului, din cauza furnizării de drone Rusiei.

Marea Britanie a anunţat, joi seară, că se va ralia sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Iranului din cauza furnizării de drone militare Rusiei, anunţă Guvernul de la Londra, citat de cotidianul Le Monde.

"Prin furnizarea acestor drone, Iranul se manifestă beligerant, profitând de atacurile odioase ale Rusiei împotriva civililor ucraineni", anunţă Guvernul britanic.

Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona trei generali iranieni şi un producător de armament, din cauza furnizării de drone militare Rusiei, care le utilizează în Ucraina.

Iranul a respins acuzaţiile că ar livra Rusiei drone pentru a le utiliza în războiul din Ucraina. Teheranul a anunţat că vrea discuţii cu Administraţia de la Kiev pentru clarificarea acuzaţiilor.

Update 22:00 Ucraina cere asistenţă din Occident în contextul atacurilor ruse asupra reţelei energetice.

Administraţia Volodimir Zelenski le-a cerut, joi, partenerilor din NATO şi din Uniunea Europeană să furnizeze asistenţă Ucrainei, în contextul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Potrivit Kievului, bombardamentele ruse din ultimele săptămâni au afectat aproape 40% din capacitatea Ucrainei de a produce electricitate.

În acest context, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut asistenţă din partea Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, conform CNN. "Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice esenţiale sunt crime de război, pentru care tragem Rusia la răspundere. Teroarea rachetelor ruse nu va distruge mobilizarea Ucrainei şi a partenerilor", a afirmat Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a precizat că Ucraina va primi generatoare de electricitate şi echipamente pentru transportul gazelor. "Primele livrări au fost deja aranjate din Italia, Franţa, Lituania, Finlanda, Germania şi Polonia. Primele aproximativ 600 de echipamente vor ajunge în Ucraina săptămâna viitoare", a declarat Kuleba.

Update 19:45 Președintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele mobilizate într-un centru de instrucție din regiunea Riazan, situată în vestul țării.

Informația a fost publicată joi pe site-ul Kremlinului, precizează CNN.

Un comunicat oficial menționează că liderul rus a inspectat "coordonarea de luptă a unităților și pregătirea personalului militar de a îndeplini sarcinile" atribuite.

De asemenea, potrivit sursei citate, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a prezentat liderului de la Kremlin un raport asupra instrucției de luptă a trupelor.

"Vladimir Putin a inspectat desfășurarea exercițiilor practice, ca parte a antrenamentului tactic, de mânuire a armelor, tehnic și medical", se mai spune în declarația președinției ruse.

Vizita lui Putin la centrul de instrucție din Districtul Militar Vest este comentată de Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

"În timp ce președintele ucrainean Zelenski se întâlnește cu soldații pe linia frontului, Putin a ieșit din bunker și s-a dus să-i viziteze pe bărbații (ruși) mobilizați. Pentru un anume motiv, el nu s-a dus în Donbas, ci a ales Riazan, în apropiere de Moscova.

(Putin) a probat o pușcă rusească cu lunetă. Un comentariu pe care Twitter nu l-ar aproba ar trebui să se afle aici", a scris oficialul ucrainean.

În clipul atașat, președintele rus apare cu o plasă de camuflaj în cap, în timp ce manevrează arma.

Update 18:45 Rusia pregătește un așa-numit atac "sub steag fals": o lovitură asupra unui obiectiv critic pe care s-o atribuie Ucrainei.

Ipoteza este lansată de think-tank-ul american ISW, Institutul pentru Studiul Războiului.

Concret, este vorba despre bombardarea barajului hidrocentralei Kahovka, situată în apropierea orașului Herson.

Herson este și scena unei operațiuni de evacuare a civililor, pe care autoritățile ruse de ocupație spun că vor să o încheie în șase zile.

Potrivit ISW, Moscova crede că spargerea barajului de la Kahovka ar putea acoperi retragerea trupelor ruse de pe malul drept al Niprului.

Înșiși rușii au anunțat că dețin informații conform cărora Kievul ar plănui, de fapt, să lovească barajul hidroenergetic.

"Autoritățile ruse intenționează, probabil, ca aceste avertismente privind o presupusă lovitură ucraineană asupra centralei energetice de la Kahovka să pregătească terenul pentru ca forțele rusești să avarieze barajul și să dea, apoi, vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare. Asta, în timp ce rușii se folosesc de inundațiile rezultate pentru a-și acoperi propria retragere (..) Un astfel de atac ar contribui, de asemenea, la narațiunea falsă a Rusiei, care prezintă Ucraina drept un stat terorist, care țintește în mod deliberat civili", a arătat ISW.

Update 17:20 Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al armatei britanice, a susținut recent un discurs la Manshion House in Londra, semnalat de jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său

"Amiralul britanic a făcut o evaluare a momentului in care ne aflam, subliniind ca războiul declanșat de Rusia produce efecte asupra întregii lumi libere", notează Radu Tudor.

"Putin mai are puține opțiuni. De aici și retorica nucleară. Deși acest lucru este îngrijorător și profund iresponsabil, este un semn de slăbiciune. Tocmai de aceea comunitatea internațională trebuie să rămână puternică și unită.

"Președintele Putin crede că regulile nu i se aplică lui. Că armata lui poate trece granițele internaționale cu impunitate. Că poate renunța la acordurile comerciale și poate opri gazul în Europa și nu contează. Că poate închide accesul în porturile Mării Negre pentru navele comerciale, ca vor muri milioane de oameni și nu contează.

Dar aceste lucruri contează. Și despre asta este vorba (...)

Acesta este mai mult decât un război peste granițe, pe o hartă. Este vorba despre viitorul securității internaționale și despre pacea și prosperitatea de care noi, în această țară, am fost atât de norocoși să ne bucurăm pentru multe vieți.

Totuși, ceea ce s-a schimbat de la revizuirea de anul trecut este viteza și amploarea agresiunii Rusiei.

Dar ar trebui să fim totuși extrem de încrezători în alianța noastră, NATO. O alianță cu peste 3 milioane de oameni sub arme și cu un PIB combinat de 15.000 de miliarde de dolari, comparativ cu doar 1700 miliarde de dolari pentru Rusia", a spus amiralul britanic.

Update 15:20 Un incident grav avut loc deasupra Mării Negre între un avion militar rus și o aeronavă britanică neînarmată.

Incidentul a fost semnalat de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează presa internațională.

Potrivit acestuia, avionul rus a lansat o rachetă în apropierea aeronavei britanice care patrula în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre.

După incident, Marea Britanie a suspendat misiunile de patrulare în zonă, a spus Wallace membrilor Parlamentului de la Londra.

El l-a contactat după incident pe omologul rus, Serghei Șoigu, căruia i-a expus îngrijorările pe care le-a provocat această situație periculoasă.

Partea rusă a susținut că racheta de pe avionul rus a fost lansată "din cauza unei defecțiuni".

În prezent, misiunile britanice de patrulă aviatică deasupra Mării Negre au fost reluate, de astă dată avioanele de patrulare fiind escortate de avioane britanice de vânătoare, a indicat Ben Wallace.

Incidentul relatat de ministru a avut loc în data de 29 septembrie.

Update 14:20 Uniunea Europeană a stabilit noi sancțiuni la adresa Iranului, după ce Rusia a folosit în campania de bombardamente din Ucraina drone militare livrate de Teheran.Anunțul a fost făcut joi de președinția cehă a Uniunii.

"Ambasadorii UE au convenit asupra măsurilor împotriva entităților care furnizează drone iraniene ce lovesc Ucraina", se precizează într-un anunț pe Twitter.

"Statele UE au hotărât să înghețe activele a trei persoane fizice și ale unei entități care poartă responsabilitatea pentru livrarea de drone. Uniunea este pregătită să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene, care figurează deja într-o altă listă de sancțiuni", adaugă sursa citată.

Sancțiunile intră în vigoare de joi.

Iranul a negat în mod repetat informațiile conform cărora ar aproviziona Rusia cu drone în războiul din Ucraina, insistând că "nu a "făcut și nu va face asta", notează CNN.

Însă Uniunea Europeană a transmis, miercuri, printr-un purtător de cuvânt, că dispune de suficiente dovezi pentru a sancționa Iranul în legătură cu dronele care au lovit orașele și centralele energetice din Ucraina și au ucis zeci de civili.

În cursul acestei săptămâni, Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat că 37 de drone kamikaze iraniene tip Shahed-136 și trei rachete de croazieră lansate de armata rusă au fost doborâte de apărarea antiaeriană a forțelor de apărare, duminică și luni.

Update 13:20 Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a dat un răspuns neașteptat atunci când un reporter l-a întrebat dacă Vladimir Putin ar trebui sau nu să fie încarcerat.

"Ați dori să-l vedeți pe Putin mergând la închisoare?", a fost întrebarea adresată ministrului.

"În iad", a răspuns el, după o scurtă ezitare.

Rusia și-a întețit în ultimele două săptămâni campania de bombardamente în Ucraina, țintind clădiri rezidențiale din orașele mari și centrale termo-energetice.

Drept efect, zeci de persoane au fost ucise iar 40% din centralele electrice ale țării au fost distruse, potrivit unui anunț recent al  președintelui Volodimir Zelenski.

Update 12:50 Președintele rus Vladimir Putin se află într-o situație "incredibil de dificilă" și a rămas fără prea multe opțiuni.

Estimarea aparține președintelui american Joe Biden și vine după aproape două săptămâni de atacuri susținute în care armata rusă a atacat cu drone și rachete de croazieră obiective civile și centrale energetice din orașele ucrainene.

Potrivit lui Biden, terorizarea populației ucrainene prin campania de bombardamente este metoda prin care liderul de la Kremlin vrea să înfrângă rezistența Kievului.

Președintele american estimează însă că Putin va eșua în demersul său.

"Vladimir Putin se află acum într-o situație incredibil de dificilă. Singurul instrument care i-a mai rămas este să îi persecute pe cetățenii ucraineni, pentru a-i intimida, pentru a-i face să se predea. (Ucrainenii) nu vor face aceste lucru", a anticipat Joe Biden.

Update 12:35 Există temeri serioase că Vladimir Putin va face o demonstrație de forță nucleară în Ucraina.

Informația apare în presa britanică, unde s-a speculat asupra plecării grăbite la Washington a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, transmite Antena 3 CNN.

Wallace a decis să nu se prezinte la o audiere în Comisia de specialitate din Camera Comunelor a Parlamentului britanic pentru a zbura în capitala americană în vederea discuțiilor la Casa Albă și la Pentagon.

Se presupune că discuțiile acoperă cele mai recente evoluții ale situației din Ucraina, inclusiv recentele atacuri masive ordonate de Putin asupra centralelor energetice ale Kievului și posibilitatea ca președintele rus să ordone un atac nuclear demonstrativ.

Secretarul britanic de Externe, James Cleverly, a subliniat urgența situației și a precizat că discuțiile lui Wallace cu oficialii de la Washington nu puteau fi purtate la telefon.

Potrivit ministrului britanic, SUA și Marea Britanie trebuie să răspundă la escaladarea, de către Putin, a războiului din Ucraina "în ritmul în care au loc evenimentele".

Update 11:35  O înregistrare video de miercuri arată un atac cu rachete de crozieră rusești asupra unei centrale termice de lângă Kiev. Pe fundal se vede centrala ce pare să fi fost totuși lovită anterior, în momentul când o rachetă de croazieră trece pe deasupra și se îndreaptă rapid spre țintă.

La un moment dat, racheta este interceptată în aer de sistemele antiaeriene ucrainene. Este neclar deocamdată cu ce a fost interceptată racheta de croazieră rusească, dacă a fost vorba de vreun sistem ucrainean sau dacă a fost în acțiune noul sistem IRIS-T donat de Germania, mai ales că au apărut deja dovezi că sistemul IRIS-T a fost activ în zona capitalei ucrainene.

Update 10:45 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că cei trei fii minori ai săi (14-16 ani), au fost pe front, în prima linie, relatează Meduza.

"Akhmat, Eli și Adam au vizitat linia de contact, unde au loc în prezent lupte crâncene cu naționaliștii ucraineni. Așa cum se cuvine războinicilor ceceni, s-au apucat imediat de treabă", a declarat Kadîrov pe canalul său Telegram.

Liderul cecern susține că băieții ”au fost aproape de pozițiile inamice și au oferit protecție luptătorilor care înaintau".

Kadîrov a publicat și o înregistrare video prin care vrea să dovedească faptul că Akhmat, Eli și Adam au fost pe front.

Aceasta îi înfățișează pe cei trei băieți trăgând într-o zonă împădurită.

Update 10:20 Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Nikolaev, în cursul dimineţii de joi. Potrivit postului public Suspilne, exploziile au fost raportate înainte de alerta de raid aerian, care a fost declanşată la ora 9:04, informează Rador.

Deocamdată, nu există informaţii suplimentare şi nici comentarii din partea autorităţilor.

RBC aminteşte că în Nikolaev s-au auzit explozii şi în noaptea de 19 spre 20 octombrie, în timpul unei alerte de raid aerian activată atât în oraș, cât și în regiune.

Ulterior, armata ucraineană a anunţat că rușii au atacat regiunea Nikolaev cu drone kamikaze. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au reuşir să doboare 14 drone lansate de ruşi.

Update 09:50 Rachetele rusești au lovit joi o școală din Zaporojie, a anunțat un oficial ucrainean, potrivit CNN.

Atacul a avut loc joi dimineață. Rachete rusești au lovit o școală dintr-un sat din regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei.

„În această dimineață, în jurul orei 7:20 (locală), teroriștii ruși au lansat un atac cu rachete pe teritoriul unei școli din satul Komyshuvakha", a anunțat Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului Biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Autoritățile nu știu încă dacă în urma atacului au fost înregistrate victime.

„Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare", a precizat Tymoshenko.

Satul atacat cu rachete este situat la aproximativ 35 de kilometri sud-est de orașul Zaporojia, aproape de linia de front.

Update 08:30 Rusia a lovit joi dimineață o companie industrială și infrastructura energetică din Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, pe canalul său de Telegram, transmite The Kyiv Independent. Există pagube serioase, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Reznichenko.

Update 08:00 Apelul lui Zelenski către ucraineni: „Vă rugăm să nu porniți aparatele electrice inutile"

Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri.

"Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.

Zelenski a făcut apel la ucraineni să devină atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7:00.

Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească joi pentru a discuta despre opțiunile de sprijin suplimentar pentru Ucraina, inclusiv echipamente energetice, ajutor pentru restabilirea alimentării cu energie electrică și finanțare pe termen lung pentru reconstrucție, potrivit The Guardian.

Update 07:30 Conectivitatea la internet în orașul Kiev a scăzut considerabil din cauza întreruperilor de curent. Operatorul de rețea de stat Ukrenergo a pus în aplicare programul de întrerupere de curent în regiunea Kievului din 20 octombrie.

Aceste măsuri sunt necesare deoarece forțele armate ruse au avariat o mare parte din infrastructura energetică critică. Vor avea loc mai multe întreruperi regulate, fapt care va afecta și conectivitateala internet. 

*

Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice, a declarat miercuri un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

„Mâine, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice în toată Ucraina. Astăzi, inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice”, a anunțat pe Telegram Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei lui Zelenski.

„Începând cu ora 7.00 și până la ora 23.00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice ... dacă nu se face acest lucru, trebuie să vă pregătiți pentru pene de curent temporare”, a scris el, adăugând că iluminatul stradal în orașe va fi limitat.

Operatorul rețelei ucrainene Ukrenergo a declarat ulterior că întreruperea energiei electrice va fi limitată la ziua de joi și a invocat o lipsă de capacitate în sistem.

„Nu excludem ca, odată cu apariția vremii reci, să vă cerem ajutorul și mai des”, a precizat Ukrenergo într-o postare pe Telegram.

O rachetă rusească a lovit miercuri o importantă centrală din orașul Burștîn, în vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii. Aceasta furnizează energie electrică în trei regiuni vestice pentru cinci milioane de consumatori, mai mult de 10% din populația de dinainte de război a Ucrainei, de aproximativ 41 de milioane de locuitori.

Război în Ucraina, 19 octombrie | Vladimir Putin decretează legea marțială în teritoriile din Ucraina anexate ilegal

Război în Ucraina, 18 octombrie | Marea Britanie și Franța continuă colaborarea cu aliații pentru a sprijini Ucraina

Război în Ucraina, 17 octombrie | Bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu electricitate a centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 16 octombrie | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze

Război în Ucraina, 15 octombrie | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close