Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 235 | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze. Peste 400 de copii au murit în război până acum

Război în Ucraina, ziua 235 | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze. Peste 400 de copii au murit în război până acum

Război în Ucraina, ziua 235. Rusia își continuă bombardamentele în Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că luptele sunt crâncene în regiunile Doneţk şi Lugansk, dar în special în oraşul Bakhmut.

Război în Ucraina, ziua 235 | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze. Peste 400 de copii au murit în război până acum
Sursa foto: Hepta | DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Oct 2022   •   14:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Guvernul de la Kiev a anunţat că 423 de copii au murit în război până în prezent
  • Elon Musk va continua să ofere internet prin Starlink guvernului ucrainean
  • Preşedintele Ucrainei: 65.000 de soldaţi ruşi au murit în război
  • Zelenski anunţă lupte grele în regiunile Doneţk şi Lugansk
  • Ucraina dezvăluie identitatea "Fantomei din Vinnytsia"
  • Bombardiere nucleare ale Rusiei, suprinse la graniţa NATO
  • Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală
  • SUA urmează să anunţe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a început deja să funcţioneze în baza standardelor ruseşti

Update 21.25. Rusia a continuat să încerce să lovească infrastructura energetică a Ucrainei, dar forţele lui Vladimir Putin nu par să se fi bucurat de un succes semnificativ.

Cu toate acestea, o rachetă a avariat grav o instalaţie energetică importantă din regiunea Kiev, iar zece rachete şi patru drone au lovit locaţii din oraşul Zaporojie. De asemenea, ruşii susţin că au respins trupele ucrainene în regiunile Doneţk, Herson şi Nikolaev şi anunţă că au provocat pierderi semnificative împotriva armatei ucrainene.

În schimb, bombardamentele forţelor ucrainene au avariat clădirea administraţiei din Doneţk, oraş aflat sub ocupaţie rusă. Situaţia rămâne complicată în sudul Ucrainei.

Update 20.10. Patru nave care transportau 140.000 de tone de produse agricole au părăsit astăzi porturile ucrainene, a anunțat Ministerul Infrastructurii de la Kiev.

Potrivit The Guardian, ministerul a precizat că navele au plecat din porturile Odesa și Pivdennyi și au ca destinație Africa, Asia și Europa.

Conform ministerului, de la acordul convenit luna în iulie, 1,1 milioane de tone de cereale au fost trimise în Africa, inclusiv prin cinci nave închiriate de Programul Alimentar Mondial al ONU. Multe țări africane depind în mare măsură de Rusia și Ucraina pentru importurile de cereale. Datele ONU arată că, de la semnarea acordului, zeci de transporturi au fost direcționate către țări în curs de dezvoltare din Africa și din alte părți.

Update 19.10. România a facilitat tranzitul a peste 5,2 milioane de tone de cereale din Ucraina, a anunțat duminică, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

"Cu ocazia World Food Day îmi reafirm angajamentul de a continua să reduc impactul războiului din Ucraina asupra securității alimentare la nivel mondial", a scris pe Twitter Bogdan Aurescu.

Acesta a anunțat că, din luna februarie, când a început războiul din Ucraina, România a facilitat tranzitul a peste 5,2 milioane de tone de cereale din Ucraina.

"Solicităm extinderea Black Sea Grain Initiative", a adăugat ministrul.

Update 17.45. Ministerul Apărării de la Moscova susține că forțele ruse au respins eforturile trupelor ucrainene de a avansa în regiunile Donețk, Kherson și Mykolaiv, potrivit Reuters.

Totodată, Rusia a anunțat că a provocat "pierderi semnificative" inamicului. De asemenea, Rusia a anunțat că a continuat atacurile aeriene asupra unor obiective militare și energetice din Ucraina, folosind arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

"Obiectivele atacurilor au fost atinse. Toate țintele desemnate au fost neutralizate", a transmis ministerul.

Conform aceleiași surse, Rusia și-a menținut pozițiile în timpul unor "lupte aprige" în regiunea Kherson și a aplicat lovituri și pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk. În regiunea ucraineană Harkov, Rusia a anunțat că a distrus trei obuziere fabricate în SUA și un punct de trecere pe râul Oskil, înființat de forțele ucrainene pentru a muta rezerve și muniție.

Update 16.30. Numărul copiilor uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina a ajuns la 423, a anunțat biroul procurorului general ucrainean, citat de The Guardian.

Potrivit autorităților de la Kiev, alți 810 copii au fost răniți în conflict. Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunile Donețk, Harkov și Kiev.

De asemenea, biroul a precizat că cifrele nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare pentru a aduna cifrele celor uciși și răniți în zonele încă ocupate sau în care luptele sunt în curs de desfășurare.

Update 15.15. Soldații ruși au împușcat mortal un muzician ucrainean în locuința sa, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, potrivit Ministerului Culturii de la Kiev.

Dirijorul Iuriy Kerpatenko a refuzat să ia parte la un concert menit să demonstreze așa-numita "îmbunătățire a vieții pașnice" în Herson, a precizat ministerul într-o declarație pe pagina sa de Facebook. Concertul din 1 octombrie urma să fie susținut de orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, dar acesta "a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții", se arată în declarație.

Kerpatenko, care a fost, de asemenea, dirijorul principal al Teatrului de Muzică și Teatru Dramatic Mykola Kulish din Herson, a postat mesaje sfidătoare pe pagina sa de Facebook până în luna mai. Procuratura regională din Herson a lansat o anchetă oficială "pe baza încălcării legilor și obiceiurilor de război, combinată cu crimă intenționată". Membrii familiei din afara Hersonului au pierdut contactul cu dirijorul în septembrie.

Update 15.05. Peste 30 de așezări din Ucraina au fost lovite de ruși în ultimeele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene.

Cea mai recentă actualizare a Statului Major al forțelor armate ucrainene a precizat că loviturile au lovit zone civile. Instituția a precizat că a fost vizată în special o zonă la est de capitala Kiev, precum și altele din regiunile estice Donețk, Harkov și Zaporojie și din regiunile sudice Dnipropetrovsk și Herson.

"Încălcând normele dreptului umanitar internațional Rusia lovește infrastructuri critice și locuințele populațiilor civile", se arată în comunicat.

Update 14.15. Bombardamentele forțelor ucrainene au avariat clădirea administrației orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, a anunțat duminică administrația orașului, susținută de Rusia, conform Reuters.

Administrația a precizat pe aplicația de mesagerie Telegram că intrarea principală în clădire a fost lovită și că mai multe mașini din apropiere au fost avariate. Nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei la atac. Reuters nu a putut verifica raportul.

Orașul Donețk este controlat de Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, din 2014. Rusia a trecut în septembrie la anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie din Ucraina.

Update 13.30. Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că cei doi recruți care au împușcat mortal 11 persoane și au rănit alte 15 într-un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod ar fi comis atacul după o ceartă pe teme religioase.

Oleksii Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat că atacatorii au deschis focul asupra celorlalți după o ceartă pe tema religiei.

Update 10.30. Elon Musk va continua să finanţeze serviciul Starlink din Ucraina. Anunţul miliardarului vine la o zi după ce a spus că nu îşi mai poate permite să facă acest lucru.

"Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani şi alte companii companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm gratuit guvernul ucrainean", a scris Musk pe Twitter. Serviciul de internet Starlink a devenit vital pentru guvernul de la Kiev, după ce, la începutul războiului, Rusia a tăiat comunicaţiile.

Update 09.15. 65.000 de soldaţi ruşi au murit în războiul din Ucraina până acum. Bilanţul a fost prezentat chiar de preşedintele Volodimir Zelenski, care a transmis un mesaj dur pentru Kremlin.

De asemenea, preşedintele Ucrainei i-a îndemnat pe soldaţii ruşi, trimişi cu forţa la război, să se predea.

Update 07.30. Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 15 au fost rănite, după ce doi indivizi au deschis focul la un poligon militar din Rusia asupra unor voluntari care urmau să lupte în Ucraina, informează agenţia RIA Novosti, citată de Reuters.

Cei doi atacatori au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine care au intervenit la poligonul militar din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski, în mesajul său de seară, a mai spus că rachetele și dronele rusești au continuat să lovească orașele ucrainene, provocând distrugeri și victime.

Deși trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în recentele ofensive din est și sud, oficialii spun că progresele vor încetini probabil odată ce forțele Kievului vor întâmpina o rezistență mai hotărâtă.

Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia.

Forțele rusești au încercat în repetate rânduri să cucerească Bakhmut, care se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk. Ambele sunt situate în regiunea Donetsk.

"Luptele active continuă în diferite zone ale frontului. O situație foarte dificilă persistă în regiunea Donețk și în regiunea Luhansk", a declarat Zelenski. "Cea mai dificilă situație este în direcția Bakhmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem pozițiile".

Separat, statul major al forțelor armate ucrainene a declarat într-o postare pe Facebook că trupele au respins sâmbătă un total de 11 atacuri rusești separate în apropiere de Kramatorsk, Bakhmut și orașul Avdiivka, la nord de Donețk.

Zelenski a precizat că forțele ruse, care luni au aruncat o ploaie de rachete de croazieră asupra mai multor orașe ucrainene, au lovit ținte în șapte regiuni în ultimele două zile.

"Unele dintre rachete și drone au fost doborâte, dar, din păcate, nu toate. Din păcate, există distrugeri și victime", a declarat el. Kievul a declarat vineri că se așteaptă ca Statele Unite și Germania să livreze sisteme antiaeriene sofisticate în această lună.

Zelenski a mai spus că aproape 65.000 de ruși au fost uciși până în prezent de la invazia din 24 februarie, un număr mult mai mare decât estimarea oficială a Moscovei din 21 septembrie, de 5.937 de morți. În august, Pentagonul a declarat că Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, ucise sau rănite.

Război în Ucraina, 15 octombrieVladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia

Război în Ucraina, 14 octombrie | Scenariul "escaladării verticale", care implică arma nucleară în Ucraina, ar putea fi pus în practică în două săptămâni

Război în Ucraina, 13 octombrie | Rusia semnalează că aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului

Război în Ucraina, 12 octombrie | Ce as are în mânecă președintele Turciei la întâlnirea de joi cu liderul de la Kremlin

Război în Ucraina, 11 octombrie | Putin admite, la întâlnirea cu directorul AIEA, că este preocupantă situaţia Centralei Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close